Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jova68

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbi eset akár Magyarországon is megtörténhetett volna. Azonban nem csak hazánkra jellemző, hogy egyes önkényuralmi szervek keresztbe tesznek a kultúrának. Bizony, tőlünk nyugatabbra sincs kolbászból a kerítés, és, hogy ne csak mindig elhúzzuk a berlini mézesmadzagot,…..
Jova68 2012.07.06 20:01:05
IN SACHEN GEMA:
A GEMA egy évtizedekkel korábbi helyzetre kitalált törvény alapján működő MAGÁN szervezet, amely arra célra jött létre, hogy a zenei alkotások után jogdijat szedjen, és az így beszedett pénzt a tagjai között szétossza. Azt, például, hogy a klubokban milyen zenét játszanak, 100 db „reprezentatívan” kihelyezett Black-boxszal mérik: ezek időnként felvételt készítetnek az éppen jászott zenéről, majd az így elkészült felvételeket később hallás! után kiértékelik. (Az, hogy a klubok Tracklistákat adjanak le, szóba sem jöhet). A beszedett pénzből (Bohlensteuer) a kb. 55 ezres, gyakorlag jognélkuli, mezítlábas tagság egy centet sem kap. Van egy kb. 3400-as szükebb tagság, akik között a pénz szétoszlik, de ezen belül is a felső 5 % kapja a bevételek 60 %-át. A legfelső vezetők pedig 100 ezres fizetéseket húznak euróban. Mivel egyre kevesebb pénzt tudnak beszedni, kitalálták, hogy bevezetnek egy igazságos, egyszerű, könnyen áttekinthető dijszabást. Ez az dijszabás, amely a német klubok létét fenyegeti. A helyzet komolyságát mutatja, hogy a Berghain kezdőlapján a szokásos aktuális flyer helyett juniusban a következő szöveg volt:

Leider sind Clubs in Deutschland bald nicht mehr verfügbar, da dort Musik gespielt wird, für die die GEMA keine fairen Gebühren verlangt.
Das tut uns leid.

Valamint a GEMA elleni tüntetés felvette a pogramjába:
Tuesday 26 june 2012 / IN SACHEN GEMA / Start 18:00

A tüntetésen kb. 5000 voltak, ami nem rosz szám egy olyan körből ahol az enberek politikailag nem túl elkötelezettek. „Miközben tagok buszokkal a helyszínre érkeztek, ott már több ezer tüntető demonstrált az intézkedéseik ellen. „ -¬ füttyel, fújolással és a feltartott középső ujjal, (az egyik youtube-videón az enyém is látszik). Az egyetlen néven nevett klub a Berghain volt: a jelenlegi 30 ezer eurós dij 300 ezerre emelkedne, ez elfogadhatalan. Az mondták, hogy ha nem lesz megegyezés, akkor a szilveszteri buli lesz az utolsó, azután bezárnak. A GEMA hajthatatlanak tűnik. Az ügy most a GEMA felettes szerve, a Szabadalmi Hivatal előtt van. Kérdés, hogy milyen gyorsan és hogyan döntenek. Az egyik nyomásgyakorlási lehetőség az online petition, minél többen írják alá, akár Magyarorszáról is, annál jobb:
www.openpetition.de/petition/zeichnen_formular/gegen-die-tarifreform-2013-gema-verliert-augenmass.