Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cavecanem

0 bejegyzést írt és 63 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Könnyen gondolhatnánk, hogy Luxembourgban (de akár Luxemburgban is) élni csupa móka és kacagás, hiszen Európa és a világ egyik leggazdagabb helyéről van szó. Az igazság persze kissé más, akadnak ott is mellékhatások, melyekből Paula választott ki néhányat (nem feltétlenül kell mindet halálosan…..
cavecanem 2020.10.29 09:39:28
@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: jelenleg Henri (Henrik) a nagyherceg, itt làtható ahogyan a luxemburgi lakosokhoz szól a koronavírus kapcsàn a héten, + egy kis ízelítô a luxemburgi nyelvbôl,
www.rtl.lu/news/national/a/1602613.html
A kétnyelvűség egyfelől csodálatos ajándék egy gyereknek, hiszen különösebb erőfeszítés nélkül sajátít el olyan tudást, amibe felnőttként rengeteg energiát kellene fektetnie. Másfelől viszont komoly konfliktusforrás, noha erről talán ritkábban hallhatunk. Csiszár Rita 20 éve foglalkozik a kérdéssel…..
cavecanem 2020.09.04 14:04:28
@Platonica:
tapasztalataim szerint a magyar egyàltalàn nem nehezebben tanulható mint bàrmely màs nyelv. Évekig tanítottam külföldieket magyarul. az elsô döbbenet utàn (mert sokban nagyon különbözô, de ugyanígy éreznek a lengyel vagy a bolgàr irànt) àltalàban nagyon jól haladtak.
Meg kell tanulni és érteni a hangrendet és a toldalékolàst.
Az abc elsajàtítàsa utàn (melyik hang melyik betûnek felel meg) a helyesíràs viszonylag egyszerû( pl. a franciàhoz képest).
Nemek nincsenek, nem kell egyeztetni, az igeidô rendszere cseppet sem szofisztikàlt, a szórend viszonylag szabad. Az akcentus olyan amilyen, sztem nem szàmít.
Egyszóval semmi misztikus nehézség nincs a magyar nyelvben sem.
Tanulni kell mint minden màst.
Akinek határátkelőként kellett már alkalmazkodni más kultúrából érkezettekhez (vagy akár Magyarországon dolgozik ilyen munkahelyen), az pontosan tudja, milyen fontos megérteni egymás gesztusait, szokásait, mi mit jelent és hogyan közeledjünk a másikhoz...
cavecanem 2020.04.02 12:06:34
@vándor madár: mielôtt leborulunk a csodàs német adatok elôtt, annyit nem àrt tisztàzni, hogy szàmítàsaik szerint csak az halt meg Covid-19 fertôzés miatt akinek màs betegsége nem volt. Ilyen módon nem lehet összehasonlítani màs európai orszàg adataival.
cavecanem 2020.04.02 16:17:55
@nyuszigonosz: saarlandi klinikàn dolgozó orvos baràtunktól.
hozzàtartozik, hogy nem minden tartomàny, vagy akàr kórhàz szàmol ilyen módon, így lehetnek területi eltérések. az idôseket ellátó otthonok pedog megint màs kérdés.
nem gondolom, hogy bàrmit is is tikolni akkarnànak, egyszerûen màshogy "mûködnek"
Jelenleg 931 a halàlos àldozatok szàma, ami emelkedik.
masszív tesztelés van, több mint 77 ezer esetet szûrtek ki eddig.
még van kapacitàs a kórhàzakban, vesznek is àt néhàny beteget Franciaorszàgból(Luxembourg és Svàjc is vesz àt) ahogyan néhàny hete még Franciaorszàg vett még àt olasz betegeket.
A külföldön élő magyarok körében meglehetősen elterjedt gyakorlat, hogy a külföldi munkavállalás (és élet) ellenére Magyarországon is fizetik a társadalombiztosítási járulékot és ha úgy adódik, akkor otthon is veszik igénybe a szolgáltatást. Na, ennek jövő nyártól vége lehet, ráadásul nem csak…..
cavecanem 2019.12.04 12:33:11
@sörm: "Egyelore ezerszer inkabb biznam az egeszsegem a magyar egeszsegugyre, mint a svedre. Ja, a körulmenyek szornyuek, nyilvan ott a svedek toronymagasan vezetnek. De legalabb kapok ellatast. A szakemberek tudasaban van hatalmas kulönbseg, orvos, növer. "

Ez olyan mint a vilàghírû magyar konyha?
Vàrosi legenda level998.
Több külföldre tàvozott orvos ismerôs/csalàdtag van, s mind visszavettek egy idô utàn a nagy magyar arcból, kénytelen lévén elismerni, hogy a kinti szakemberek tudàsa nem marad el az övéktôl. Pont annyi a jó/rossz orvosok/nôvérek arànya mint bàrhol.
Tényleg mindenkinek van határátkelő rokona vagy ismerőse? Mennyire vált a mindennapok részévé a határátkelés és vajon ugyanígy megszokjuk majd a hazatérést (és az esetleges újbóli külföldre költözést) is? Kudarc a hazatérés? Ezekről a kérdésekről is beszélgettem Hárs Ágnessel, a Kopint-Tárki vezető…..
cavecanem 2019.07.08 15:55:56
@takarék-láng: akinek van egy kis esze és eü biztosítàsa ott ahol él semmi esetre sem megy Mo.-ra semmilyen eü kezelésre. Nincs miért.
Határátkelő Mert magyar vagyok 2019.06.24 06:30:00
Ahogyan telnek a határátkelős évek, sokakat kezd el foglalkoztatni a magyarságuk kérdése. Hiányzik és ha igen, akkor mi: emberek, ételek, tárgyak, hangulatok, helyek? Ezeken gondolkodott el Balázs, aki két rövid, egymáshoz voltaképpen kapcsolódó szösszenetben osztotta meg a…..
cavecanem 2019.06.24 15:51:10
@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: igen, én is szégyelletem magam utàna, végül is hogy jövök ahhoz, hogy így megzavarjam...

mentségemre legyen mondva, hogy ez egy nappal azutàn történt, hogy a szomszéd(Apàmék szomszédja) elmagyaràzta, hogy az unokàja miért menekült haza 3 hónap utàn az Usa-ban levô egyetemrôl (sportösztöndíj), mert hideg volt (Minneapolis ? ha nem tudod Google mielôtt kimész), minden nap hajnalban edzés és rondàk voltak a lànyok. csak a pesti lànyok szépek. Az ilyenektôl mindig eldoobom az agyam és akkor jött a lokàlpatrióta....
A kérdés sokakban felmerülhet és bár szerintem sok okból Németország vonzóbb lehet, azért Svájcnak is vannak komoly előnyei. Ma néhány véleménnyel azoknak próbálok támpontokat adni, akik a lehetőségeiket fontolgatják. Ezek persze nem kőbe vésett igazságok, hanem egyes…..
cavecanem 2019.06.17 12:23:21
@nyuszmam: Nem is tudom, hol kezdjem, ez részedrôl tudatlansàg vagy ?

“pénzmosoda” mondod Luxemburgról, nos lehet, hogy egy ideig pont ùgy kezelték a pénzügyeket mint Svàjcban, ennek viszont régen vége Luxembourg részérôl,
Csak egy kicsit tàjékozódni kellene a papagàjkommandós szólamok ismételgetése helyett. S Svàjccal ellentétben, 2004-tôl folyamatosan szigorítanak.
Napjainkra (s ez 2015-tôl értendô) a banki ügyletek kezelése semmiben nem tér el bàrmely màsik EU orszàgtól.

legilux.public.lu/eli/etat/leg/loi/2004/11/12/n1/jo
eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1515681865907&uri=CELEX:32015R0847

azt írod: “4 EU-s elnökböl 3 Luxemburgi volt es a jelenlegi is az”
ha a Bizottsàg elnökét titulàlod az Eu elnökének(ami egyébként nem igaz) akkor a jelenlegi valóban a 3. Luxemburgi illetôségû, csakhogy 13-ból.
Nem hiszem, hogy bàrmi furcsa lenne abban, hogy egy szövetség alapító àllama az elmùlt 60 év alatt 3 alkalommal adott egy vezetôt (aki jelen esetben a Bizottsàg elnöke).
Érdekes interjút adott az Indexnek Putyin egyik embargó feloldás lobbistája, Budai "Mögénézésibiztos" Gyula. Nem, az interjúban nem az az érdekes, hogy Budai verbálisan lábon lövi magát a putyinszolgálat igyekezetében. Sokkal inkább ez a kismiújság érdekes: "A 2010 utáni ügyeket is fel kéne majd…..
cavecanem 2016.07.21 15:56:16
@Malonyai: a màsodik ponthoz: ezt a nyomorult bircát szerintem nem is fizetik a munkásságáért, ingyen, teljesen magától nyomja. Egyébként egy lepukkant, koszos szófiai panellakásból hányja a szót, a nem kevésbé lepukkant bolgár felesége tartja el...
Elszabadult az anális fixáció a Magyar Nemzet szerkesztőségében. Nem tudjuk, milyen durva öncenzúra lehet az, amely azt eredményezi, hogy a Nemzet egyik munkatársa 24 soros cikkében, amely a Bazilika körbe-kordonozásáról szól, csupán a szarásra tudjon gondolni, de kemény lehet az…..
Lehet új kocsid 25 éves fejjel, kápére. Elmesélem hogyan. Kamasz gyerekként nyaranta vállaltam diákmunkát. (Ne hamarkodj kishaver, várd meg míg befejezem a mondókámat. Na.) Hordtam ki telefonkönyvet, terjesztettem szórólapot, kisegítő felszolgáló voltam, kölykökre vigyáztam.…..
cavecanem 2012.06.15 22:57:43
@[Lombroso]: Szerintem ez az egész blog/poszt átverés, megrendelésre készül, hogy lejárassa a külfôldön élôket, ellenérzést váltson ki. Senki sem lehet ennyire idióta, hogy ilyen címet válasszon, s ilyen visszatetszô stílusban írjon...
Nem kerül ki a büntető törvénykönyvből a vörös csillag mint önkényuralmi jelkép. Ezt Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára mondta pénteken Várpalotán, az 1952-es várpalotai kitelepítések 60. évfordulója alkalmából rendezett…..
cavecanem 2012.06.02 20:58:22
@pozsega: Végre! Megelôztél, már éppen akartam írni, hogy ehhez az eu-nak köze nincs.
Bár nem hiszem, hogy ez zavarja majd a trendi eu-gyûlölôket a további kommentelésben.
cavecanem 2012.06.02 22:35:38
@csbaly: Téged sem zavar igazán, hogy a Strasbourgban székelô bíróság NEM eu intézmény, igaz?
Tisztelt Munkahelyi Terror Blog! A "A munkavállalók végtelenül lusták és nem akarnak dolgozni" című bejegyzésetek inspirált, hogy én is megosszak veletek néhány hasonló sztorit, hogy ne mindig a sírásokat hallgassuk. Szabadúszóként dolgozom, eléggé sok különböző…..
cavecanem 2012.06.02 08:12:34
@desw: Remekül mûködik a diplomàsok elleni propaganda! Kelet-Mo. munkanélküliek 5%-a diplomás. Biztosan ez a probléma, vagy pedig az, hogy a nagyobb részének szakképesítése nincsen, rossz esetben írni-olvasni alig tud, holott megvolt a bölcsöde-óvoda-ált.isk.esetleg középiskola(legalább részben)? Ez mennyibe kerül?ki a hasznavehetetlen?
Néhány nappal ezelőtt tudósítottak a hírportálok Christine Lagarde nyilatkozatáról, amely szerint a görögöknek javítaniuk kellene az adózási moráljukon. "Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint a gazdasági válságtól szenvedő…..
cavecanem 2012.06.01 21:04:25
@Kotkodus: Az eu dolgozói fizetnek adót.+ tb-t is. Az eu-nak, s nem is keveset.
Fingom szagától bűzlik az utca,kiszakadt belemnek az összes cucca,rá lehetne könyökölni már,olyan büdös, hogy szilárdan áll! (via) A rohadt terroristák szétfingották a nullás lisztet, a palizáló dara meg lassan maga alá temeti az egyszervolt népellenséget is.…..
cavecanem 2012.04.30 16:50:18
@netnepper: "Akinek pedig "elveszett, leselejtezték...stb.", vagy azonosság áll fenn egy másik munkával, annak attól kezdve csak "érettságija" van, vagy négy faiskolája, az összes konzekvenciával egyetemben."-sztem ez nem ilyen egyszerű. Bàrmilyen diplomàt nem egy szakdolgozatért adnak cserébe. Megelőzi azt 3-5 év, egy rakás vizsga, ilyen-olyan beadandó dolgozatok+a végén az államvizsgák...
A 264 oldalas pdf-t még nem tudtam átrágni, de a lényeg amúgy is az utolsó 5 oldalon van."Az államháztartás egyensúlyát a költségvetés bevételi oldalán alapvetően öt új adóintézkedés bevezetésebiztosítja. Az intézkedések kialakításakor a Kormány nagy hangsúlyt helyez…..
cavecanem 2012.04.23 20:30:55
@Napkutya: Így legyen, de szerinted az az apróság, hogy az áruk és a szolgáltatások szabad áramlása az EU alapszabadságai közé tartozik, érdekelni fogja majd azokat akik e döntéseket hozzák? Van autós regisztrációs adó? Majd lesz internetes regisztrációs vagy minek is nevezzem adó...esetleg infrastruktúra használó adó vagy ilyesmi, ugyanis hogyan lehetne Magyarországon ilyen jellegû szolgáltatást nyújtani a belföldi infratstruktúra használata nélkül...de igazán nem szeretnék unortodox ötleteket adni...
   Most tárgyalja a parlament a személyszállítási törvényt - néhány hete ehhez kapcsolódóan a zöldek javasolták, hogy maximum 90%-os kedvezményt lehessen adni. A kormányoldal képviseletében Spaller Endre a 10%-os önrész miatt rögtön nyugdíjasholokausztot, világtól…..
cavecanem 2012.04.20 17:07:04
@dr Kangörény: dr Kangörény 2012.04.20. 13:04:09
Funkcionális analfabéták, végre gyalázhattok másokat!

HA már magatoktól nem értitek, leírom:

Az lmp szerint csak 90% kedvezményt kellett volna adni a nyugdíjasoknak.
Erre a fideszes birkák: NEM LEHET!
Aztán most a megoldás: fizess teljes áru jegyet.

+1 végre vki felfogta, hogy miről van szó!
   Elkerülhetetlen, hogy a magyar politikai és társadalmi elit is újfajta beállítódással forduljon a nők felé. Az elmúlt évtized egyértelműen megmutatta, hogy azok az országok növekednek dinamikusan, amelyek a nők és férfiak képességeit is maximálisan…..
A napokban kisebbfajta kommunikációs offenzívát tapasztalhattunk a kormánytól az adórendszer átalakítására vonatkozóan. A pénzügyi tranzakciós adóról már leírtuk a véleményünket ezen a linken. Most az új áfa javaslatot szeretném kicsit körbejárni. A javaslat lényege…..
cavecanem 2012.04.18 16:25:21
@desw: lehetséges, hogy bogàncs ccactus leànykori neve?
A jobbra-tartás mellőzése az autópályákon, ami engem mostanában leginkább zavar. Senkinek sincs joga önkéntes rendőrt játszani, a gyorsabb járművet lehetőség szerint el kell engedni. Ha előzök - például kamionokat - akkor ilyenkor én is inkább a gázra lépek, majd az első…..
cavecanem 2012.04.10 16:02:51
@Bedi: Bedi 2012.04.10. 11:26:17

Én mindig maximális jobbra tartok, ha van hova, de azt ne várja el senki, hogy kétpercenként lelassítsak 130+ról 90re, hogy bepaszírozhassam magam két kamion közé.
+1
Kép:csepelinfo.huA kormány leszállítja a tankötelezettség korhatárát 16 évre. Titkos hatástanulmányuk szerint ez kallódó szakképzetlen fiatalok tízezreinek megjelenésével és több ezer pedagógus elbocsátásával fog járni!Találós kérdés: melyik kormány tesz olyan lépést,…..
cavecanem 2012.03.04 16:25:53
@d.hardman: Ez mind szép és jó, de egy tanár ismerősöm szerint ettől alig lesz jobb. Az osztályaiban van 1-2 kirúgható túlkoros, de van + osztályonként 4-5 korban odaillő, akik ugyanúgy ellehetelenítik a tanítást/tanulást, terrorizálják a velük egykorú társakat és őket nem lehet eltávolítani...s mintha az évek folyamán egyre több lenne...
cavecanem 2012.03.04 17:53:13
@ZIU9: +1
Annyi szép falu, város, ország meg kontinens van, muszáj neked itt autókázni? És itt lakni? Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
cavecanem 2012.02.29 11:30:42
@atman: +1
Ángyán József 59 éves, agrármérnök, mezőgazdasági kutató-szakmérnök, egyetemi tanár, intézetigazgató, az MTA doktora, országgyűlési képviselő, 2010–2012 között a második Orbán-kormányban a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.…..
cavecanem 2012.02.27 19:14:02
@fluxuskondenzátor: Ha már itt tartunk,( külföldi magyarok adóztatása) akkor ezután a határontúli magyarok megadóztatása kell, hogy következzen. Ami abszurd az legyen igazán az.
Ghostwriter Csak a dohány... 2012.02.20 19:23:00
A végső döntés még nincs meg, de a FIDESZ, úgy néz ki, valóban államosítani fogja a dohánykereskedelmet. A lényeget tekintve ugyanezt tették a magánnyugdíj-pénztárakkal, és ugyanez a képlet a mobiltelefonos parkolás, az étkezési utalványok, és a negyedik…..
cavecanem 2012.02.21 11:31:59
@Roy: tipp: cba
A héten már második alkalommal halasztják el a Lázár János által egyéni képviselői indítványként beterjesztett, „A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről" című törvényjavaslat zárószavazását.…..