Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zzuurree

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tavalyelőtt már írtam a témáról, és ki gondolta volna, hogy bő egy év múlva még mindig aktuális lesz a kérdés! Akkori jóslatom (270 körüli euroárfolyam 2011-ben) félig bejött, félig nem - nyár végéig igazam volt, szeptembertől (a végtörlesztéses ötlet megjelenésétől)…..
zzuurree 2012.01.07 02:21:27
@Megfigyelo:
nem tud penzt nyomtatni ha akar sem ellentetben mondjuk a FED-del ideat.

Az europai szabalyozas onoknel ezt nem engedi meg ennek koherenciaban kell lennie az euroovezeten kivuli kozponti bankoknal.
A zonan belul pedig mar a központi bank csak az EKB, helyi kepviseletekent funkcional.

Az egyetlen amit tehetne hogy intervenciot alkalmaz amit mar az elso zuhanaskor sem ertettunk miert nem tesz meg. Bizonyára valami szabalyozasi dolog lehet az is EC Central Bankoknal annyira nem ismerem de ennel a 10% koruli hozamnal hosszutavu papirokon mindenik a FED vagy a Swiss Central is interventional hiszen ezen sokat nyerhet meg javithat is az arfolyamon.

Az is elkepzelheto hogy a jegybank megegyezett a kormannyal joelore mert a ratings valtozasokat mar lehetett tudni honapokkal elotte igy idoben keszulhettek ra es ugy gondoltak hogy lenyegeseb a valutatartalek novelese es a kulkereskedelemi balance javitasa mert rendszerint ev vegen erkeznek penzek a vallalatokhoz igy azokat magasabb erteken valtjak.

En azart annyira nem vennem el a penzem neztem mar a Central Bank hosszabb lejaratra 10% korul ajanl ami messze jobb mint egy eurozonas .5 vagy ahogy nezem 3% koruli bankbetet.
zzuurree 2012.01.07 03:09:26
@Mike36:
Kedves Mike,

Elozo postba mar be tettem ha elviszi az euro ovezetbe ott ha megnezi akkor .5% koruli kamatok vannak onoknel kaphat talan 3-at is, de most 10% hozammal mennek allampapirok hosszutavu lejaratra amin meg kereshet is valamit.

Ha ilyet vesz akkor meg segit is az orszaganak egy keveset. Olaszorszagban pont ezt teszik probaljak az allamadosagot megvenni elobb tullegyenek rajta.

En azert kizartnak tartom hogy forint osszeomlik. Probalom nyugtatni magyar baratokat hogy ez igy megy csak onoknek 20 ev alatt nem volt meg ilyen tapasztalat es talan furcsa.

Tudja eppen targyalasra keszulnek egymassal es most keesik a fogast. Olan tudja mint a kutya viadal allnak egymassal szamben ugrasra kesz es vicsorognak veszettul mar csorog a nyaluk rontananak egymasra de meg hergelik a masikat ijesztegetik hogy minel jobb poziciot erjen el ez megy most itt a vicsorgas az mindig a sajtobol jon de a sajtora nem kell anyia figyelni.

Gondoljon a Greekre! Mindent irtak a gorog emberekrol lusta nem dolgozik naplopo probaltak megdolgozni az ellent. Aztan targyaltak majd a gorog miniszter azt mondja hogy akkor nepszavazas. Itt lehetet tudni hogy tobbet akar meg mert nem jok a kondiciok szal lapot kert mint a kartyas - megint elengedtek a lapokat irtak mindent osszevissza gyalazkodtak.

Aztan hirtelen meglett az egyezseg, utana lemondott. Jott egy ugyvezeto amint olaszban is. Ezt magyarban altalaban azt gondoljak megbukott a vezetpot meg kuldte a kozpont pedig ez a politikaban menekules elore. Ha a megegyezes ara nagyon magas es a penzer sajnos sokat kernek mindig akkor az a politikus bukasahoz vezethet. Egy bruszeli burokratara nyugodtan haragudhatnak az emberek es kemeny intezkedeseket konyebben nyomja rajuk mik egy valasztott politikus aki ebbe bele is bukhatna vegleg sot akar az egesz politikai elit hiszen ugy ereznek az emberek hogy nem azt teszi amire szavaztak vezeto nelkul az orszag meg eletveszejes a valsag kozepen pont olyan ez mint egy ceg.

Kozben persze a piac is helyezkedik es igyekszik minel jobban kijonni a helyzetbol keresni akar rajta. Ezert van hogy mond valamit valaki megindul az arfolyam mertprobaljak mozditani hogy kereshessenek turelmetlenek hajtanak mar a megegyezest ehhez hasznaljak a sajtot.

Ne aggodjon egy Argentin valsag maskent nezne ki nem lennenek ilyen elojelek nyugodt idoben villamlas es kesz emlekszik mint a 2008-as investment meg a 2000 dot-com bang volt akkor jon mikor nem varod csak utolag okosak am a legtobben elore senki nem tudja.

Argentinaban amikor megtortent akkor mindegy volt ki hol tarta a penzet mert az elso hogy a penzforgalmat korlataozzak vagyis olyan ovintezkedeseket tennenek hogy kulfoldrol sem jutna hozza. Amit irtak ilyen fiokbank ahol az anyabank nem az orszagban van azok sem szolgaltathatnanak eurot hiaba minden es hatarellenorzes is visszaallna megakadalyozni hogy kivigyenek devizat ha meg nagy mennyiseget hoz be megkerdeznek honnan babam? Es meg meg is buntethetnek huhh vannak argentin barataim nem kivanna azt on maganak higyjen de egy politikus se mert onnan vehe lenne a dalnak es nem csak kormany de mindenkit kidobnanak az ember az ellenzek is csunyan megjarna.

De ezzel foglalkozni nem erdemes nem olyan helyzet van. Magyar orszag egy nyitott orszag sok vallalt mas orszagokbol termel ezek elete termelese snehezsegekkel kuzdene ami veszteseget okozna onok tranzitvonal ligisztikaba centralis helyen van nem a bukas az erdek hanem sima ugymenet minel konyeb business.

Sokszor csodalkozom magyar baratokon pessimistak miert gondoljak nekik van szukseg Uniora es forditva nem igaz? Higyje el magyarorszak a balkan es az orosz piac kapuja az utolso bastya ahonnan startolni lehet hatalmas potenciallal az EC-t anyira nem ismerem de ugy latom ot pont az van hogy felnek kilepnek vagy majd nem akarnak eurot es szeretnek magukat is minel jobban bent tartani hiaba akarnanak szokni - az orosz mackotol tartanak es mivel csak magyarorszag nem szavic orszag magukrol tudjak amig ott vannak kozepen a medvenek nehezebb a dolga :)

csak relax ne aggodjanak!