Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Valódi Színek

0 bejegyzést írt és 90 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Praxis blog!   Másfél héttel ezelőtt 16 éves fiam egy komolynak látszó balesetet szenvedett sportolás közben. A barátaival futballozott, amikor beverte a fejét a betonba (apropó, ezeket a beton focipályákat szerintem régen el kellett volna már tüntetni) és a jobb…..
Valódi Színek 2012.07.29 19:44:57
Sziasztok!

Nekem az a furcsa, hogy a szomszéd gyerek azzal a lendülettel, amivel a mentőt hívta, rögtön utána miért nem értesítette a srác édesanyját? Vagy legalább miután a mentő elvitte a barátját? Esetleg vele is mehetett volna, és az egész nem történik meg. Lehet egy 16 éves gyerek nem olyan körültekintő, mint egy felnőtt, de ez érdekes azért, hogy a barát, aki mentőt hívott, a mentőstől nem kérdezte meg, hogy mégis hova viszik a sérültet?

Nekem május végén volt egy olyan esetem, amikor a szomszéd kisfiú nálunk volt játszani. Bicikliztek, és a kisfiú, ki tudja miért, vagy hogy történt, de elesett. Felrepedt az álla, csúnyán lehorzsolta a könyökét, térdét, nem emlékezett a történtekre, és pár perc múlva hányni kezdett. Azonnal tudtam, hogy ha a sérülései (térd, könyök) nem is igényelnének kórházi ellátást, az emlékezetkiesés pillanatnyi eszméletvesztést sejtet, a hányás pedig agyrázkódást. Így autóba tettem, és azonnal száguldottunk a Péterfybe. (Nem oda tartozunk, de ahova tartozunk, oda a kutyámat sem vinném!)Persze tudtam, hogy ha agyrázkódása van, akkor 1 éjszakára bent tartják, megfigyelésen, így pár cuccot csomagoltam is neki. Már az autóban gondolkodtam, hogy hívjam-e az édesanyját, de úgy döntöttem, hogy egyelőre nem hívom, mert a munkahelyéről nehézkesen tud eljönni, és lehet, hogy nem is olyan nagy a baj, mint látszik. Beértünk, megröntgenezték a fejét, valóban agyrázkódást kapott, pedig még sisak is volt a fején. (Ezt szigorúan veszem, mindig mindenki hord, mi felnőttek is, ha túrázni megyünk, vagy akár a közértig is!)Szerencsére az állát , a könyökét és a térdét nem kellett összevarrni, csak leragasztotta az orvos, de az agyrázkódás és az eszméletveszés miatt 1 éjszakát bent kellett aludnia. Na és miután minden elrendeződött, felhívtam az anyukáját, hogy mi van, és biztosítottam, hogy amíg nem ér be, mi mellette maradunk. Így lett. Persze így is megijedt, de nem annyira, mintha befelé úton hívom.

Persze tudom én, hogy egy 16 éves gyerek meg tud ijedni, vagy akármi, de lehet nem kellett volna megvárnia, amíg hazaér az anyuka, hanem azonnal telefonálni.

Az meg, hogy a kórházból nem telefonáltak a gyerek kérése ellenére, az meg kritikán aluli.

Üdv:
VSZ
Tisztelt Praxis blog! A Kecskeméti Szülészet volt „betegeként” írom ezt a néhány sort. Várandósságom előtt nagyon sok rosszat hallottam a kórházról – ahogy az összes többiről is. Így be kell vallanom, kicsit félve – a kismamák minden szorongásával,…..
Tisztelt Praxis blog!   Egy ismerősömtől hallottam a blogról és elhatároztam, én is megírom a velünk történteket. Óvodás kislányom nem sűrűn szokott megbetegedni, valahogy mindig az ünnepekre időzíti a megfázásokat és vírusos fertőzéseket. Ennek okán jelentős…..
Valódi Színek 2012.03.02 21:25:41
@szabidoki: Az én fiamnak ugyan semmit nem dugsz a fenekébe. :-D Nem hagyja. Még lázat sem mértünk sosem végbélben, mert nagyon sírt, és a sírástól csak jobban felment az érzésre amúgy sem alacsony láza.
Valódi Színek 2012.03.02 21:32:36
@Biga néni: Az enyém is van, hogy tovább hány, de inni megint kér, azután is. :-D
Valódi Színek 2012.03.02 22:24:39
@szabidoki: Nem tudom. Nekem azt mondta a gyerekorvos még régen, hogy a gyerek testhőjével azonos hőmérsékletű vízbe ültessem, és adjak neki játékokat, hogy észrevétlenül hűthessem alatta a vizet. Persze szépen fokozatosan elhűl a víz, a gyerek pedig fázni kezd az idő közben normális hőmérsékletűvé vált vízben. Abban a pillanatban, ahogy megborzong, vegyem ki. Én így tettem. A láza pedig nem lett barátságosabb, hiába csináltuk végig a hűtőfürdőt. Arról nem beszélve, hogy ha Ő beteg, akkor gyenge, elesett, és nem szeret várni. Ő azt szereti, ha minden kellemetlensége azonnal megszűnik. A priznic ilyen, a hűtőfürdő nem.

A kúppal kapcsolatban nekem fontos, hogy ami gyógyszert beadok, az be is menjen a gyerekbe, és ne a kukában landoljon. Ha a gyerekem nem szereti a kúpot, akkor annak sorsa 1 esélyes, ezért nem veszem meg. Mindig van egy másik megoldás, ahogy a mi esetünkben is. Megtaláltuk.

Hogy nálunk miért fontos mégis a gyerek szava, az nem ide tartozik, de fontos. Kardinális.

A sírás és láz összefüggését nem én eszeltem ki. Orvos mondta, hogy nem érdemes küzdenem a kúp feltolásáért, mert ha sír (márpedig sírt amikor kúppal próbálkoztam) akkor még jobban belázasodik. Beláttam.
Az alábbi eset történt meg velem a János kórházban,ezt a levelet már elküldtem a kórház igazgatónak,gondoltam megosztom önökkel is.2012 Január 9.-én este kerültem a János kórházba,epe gyulladás gyanújával.A sebészeti osztályon folyamatosan nyitva volt az ablak,amit éjjel a…..
Valódi Színek 2012.01.28 12:42:57
@Duygu: Nem tudom. Lehet, hogy egyszerűen nem volt kedvük foglalkozni velünk, és ez volt a publikus kifogás. Azt mégsem mondhatták, hogy menjünk a fenébe a bajunkkal. Ez volt a legegyszerűbb, hiszen sem ellenőrizni, sem megcáfolni nem tudtuk az ügyet. Nem is fontos. A lényeg, hogy nem láttak el bennünket, az okok, vagy indokok a mi szempontunkból nem érdekesek, csak a következmény. A kisfiunk fájós fülét ugyan ellátták, de úgy, hogy azt mondtuk, hogy kár volt. Egyrészt a mód miatt, és a közben érzett fájdalom miatt, másrészt nem is volt eredményes.

Így azt mondom, hogy inkább fizetünk az orvosnak, vagy akárkinek, de nem megyek a Jánosba. Ha muszáj, akkor is rövid úton el onnan, amint lehet.
Valódi Színek 2012.01.28 15:07:05
@zsázsika: Még egyszer elnézést kérek, ha a lelkedbe gázoltam. Azt elismerem, ahogy már írtam is az előzőekben, hogy "Tudom, hogy a Jánosban is biztosan van kitűnő általános- és baleseti sebész, ahogy orr-fül-gégész is, csak mi épp véletlenül 3X!!!! nem jókor voltunk ott.
Ahogy azzal is tisztában vagyok, hogy azokon a helyeken, ahol végül elláttak bennünket, szintén dolgozik jobb, és rosszabb szakember!"

A kérdésedre (ugyan írtad, hogy ne válaszoljak!) mégis megteszem. Ez a fizetés dolog úgy volt, hogy bekerültem, megműtöttek, amivel az életemet mentették meg, és elláttak még jó 1,5 hétig utána, és a végén a párom átadta a borítékot. Tehát elláttak nagyon jól, és utána kaptak ellátást. Így az ellátás úgy történt, hogy nem tudták, hogy utána lesz boríték. Megtehettük volna, hogy lelépünk,és kész. A párom esetében ugyanez volt. SOS mentünk vérző fejjel, ellátták, kapott vért, és infúziót. Én akkor az idegességtől remegtem, és eszembe sem jutott a boríték. Aztán mikor meggyógyult, és tudtuk, hogy másnap hazajöhet, akkor mondta a párom, hogy holnap köszönjük meg a segítséget és a törődést. Azaz ha megyek érte, legyen nálam boríték.

A kisfiunk nagyon füles volt kicsinek. (Azóta kivették a manduláját, és szerencsére már szinte nincs is a fülével semmi!) Így Neki igen, Neki van magánorvosa, mert ahogy írtam a Jánosban nagyon fájt Neki a "kezelés" és annyira félt utána minden orvostól, hogy akárhogy is, de kellett az ismerős doktorbácsi, hogy egy biztos pont legyen, akitől még esetleg a fájdalmat is elviseli.

Ismétlem, NEM akartalak megbántani, és tisztelet a kivételnek, de sajnos nekünk minden osztályon, ahol megfordultunk a Jánosban, rossz tapasztalataink voltak. Persze biztos, hogy van aki meg ott járt pórul, ahol minket 100%-ban elláttak.

A környezetről: Ha ez vigasztal, az a kórház, ahol műtötték a "vakbelemet", szültem, és összerakták a párom fejét, egy kívülről lepukkant hely. Szóval tudom, hogy a külső nem mindig számít.

Még egyszer ne haragudj!
Kedves olvasók!   Tavaly januárban született meg második kislányom. az osztályvezető orvos volt a fogadott orvosom, nála szültem meg 5 évvel ezelőtt első kislányomat is. Akkor csupa jó tapasztalatom volt vele kapcsolatban, de ha esetleg még egy gyerkőcöt vállalnánk, mert egy…..
Valódi Színek 2012.01.21 15:09:19
Kedves Orsolya!

Nem volt időm végigolvasni mind a 41 bejegyzést, úgyhogy lehet, hogy ezt már írta valaki.

Szóval szerintem egyrészt ha nincs pénzed, akkor ne menj magánorvoshoz. Másrészt ha magánorvoshoz mész, akkor vállalod, vagy legalábbis nem ér váratlanul, ha fizetned kell. Ha TB-re mész, és a beavatkozás / szülés után "hálás" vagy, az egy olyan helyzet, amikor a "hálád" mértékét Te határozod meg. Tehát abban a szituban a 20.000+ kosár lehet jó ötlet. Azt mondjuk nem értem, hogy ha volt 1x 20.000Ft-otok a borítékba, és a kosár is 20.000 volt, akkor miért nem adtatok 40.000-et és kész? Hiszen 20.000+20.000, az 40.000 így is, meg úgy is. Nem?

Visszatérve a fogadott (magán) orvosra. Ha megfogadtad az orvost, azaz felkérted a szülésed levezetésére, felügyeletére, lebonyolítására (kinek melyik tetszik), akkor annak nyilván ára van. Hiszen előfordulhat, hogy vasárnap szülsz hajnali 2-kor, amikor Ő nem dolgozna alapból. Ezt nevezhetjük tarifának, vagy rendelkezésre állási díjnak. Ugyanis a magánorvosnak, onnantól hogy felkérted, nem "hálás" vagy, hanem tarifát fizetsz. A tarifát pedig nem Te, hanem Ő határozza meg. Ezért jobb lett volna, ha előre kérdezel az árral kapcsolatban. Ő nem lett volna elégedetlen, Ti pedig nem kerültetek volna ilyen kínos helyzetbe. Sőt, kérdezni nem az utolsó pillanatban kell, hanem jóval előbb, hiszen akkor is megmondta volna az árat, és eldönthetted volna, hogy ennyit tudsz, vagy nem tudsz fizetni.

Ettől függetlenül az orvos viselkedése tényleg furcsa volt. Nem állok az orvos pártján, de 100%-ban Neked sincs igazad. Mindketten hibáztatok. Te abban, hogy nem kérdeztél, Ő abban, hogy csúnyán viselkedett.
Praxis Meggyilkolták a kisbabámat 2011.12.17 13:09:00
Tisztelt praxis!   László kórházról szeretnék pár szót írni. Ez év március végén kerültem be a kórházba 35 hetes terhesen hányással és nehéz légzéssel. Infúzióra kötöttek, majd közölték velem, hogy nyugodjak meg, mert meg fognak gyógyítani. De sajnos nem így…..
Valódi Színek 2011.12.18 21:26:25
@irutavé: Szia! Örülök, hogy látlak! Még ha ilyen témában is, de örülök. :-)
Valódi Színek 2011.12.19 08:33:10
@Mercel: Nincsenek nekem semmiféle nehézségeim, csak nem értünk egyet. Én kifejtettem a véleményemet, ahogy mindenki, Te azzal nem értesz egyet, és ugyan direktben tényleg nem, de burkoltan egyértelműen lehülyézel. Nem baj, nem fogok összeomlani tőle. :-)
Valódi Színek 2011.12.19 08:39:09
@karcsibácsi: Elhangzott a kérdés, hogy mit kellene éreznünk az EÜ-sök iránt? Tiszteletet, csodálatot, vagy / és megbecsülést? Erre válaszul az egyik hozzászólásomban leírtam, hogy én tisztelem, valamilyen szinten csodálom, és (meg)becsülöm az EÜ-i dolgozókat. Azt is leírtam, hogy miért. Erre "Frigyes" azt írta, hogy a szám elé tart egy lavórt a nyáltengerem felfogására.
Erre írtam én, hogy ez a véleményem, és nem nyáladzásnak szántam, hanem tényként írtam le, hogy így gondolom. Ebből bontakozott ki, hogy végül most burkoltan bár, de lehülyézett.

Nem baj, nem vagyunk egyformák, van aki így, van aki úgy érez az EÜ-sök iránt. Ismétlem, NEM VAGYOK EÜ-s!
Praxis Majdnem meghalt a kisbabám 2011.12.09 06:00:00
Nos ma már nem foglalkozom a dolgokkal de úgy érzem ki kell írnom ezt a történetet.1 hónapja késett a menzeszem, pozitív lett a terhességi tesztem, és egyéb csalhatatlan jelei voltak a terhességemnek.Elmentem az orvoshoz, aki 4 másodperces hasi ultrahang után fennhangon kérdezte ,…..
Valódi Színek 2011.12.11 20:29:59
"A jó orvos néha gyógyít, gyakran segít, de mindíg vigasztal."

Ez nagyon így igaz.

Amúgy arra, hogy "ellátok hatékonyan 40-50 beteget egy nap, vagy elpátyolgatok ötöt." Szerintem az egyik nem zárja ki a másikat. Mi betegek nem várjuk, hogy betegségünk, vagy várandósságunk esetén egész nap "pátyolgasson" valaki,arra a család hivatott. Az orvos gyógyítson meg, vagy ellenőrizze, hogy nincs baj. Viszont szerintem az, hogy pl. az én orvosom annak idején minden UH-nál elmondta a fiamnak, hogy "Tudom-tudom, hogy utálod, de muszáj ellenőriznem, hogy mindened megvan, de nagyon sietek, és alhatsz tovább!" Aztán búcsúzásnál megsimogatta a pocakomat, és azt mondta, hogy "Vigyázzanak egymásra, és x (dátum) találkozunk! Viszontlátásra!"

Ennyi. Nem kellett semmi különleges elbánás, csak ennyi. Persze az UH-nál elmondta, hogy mit kell tudni a babáról, értékelte a leleteimet, stb, de szerintem ez alap.

A szülésnél bent volt, nem kóborolt el. (A szobatársam orvosa behívásra került, aztán mivel még úgy gondolta sok van hátra, lelépett, és mikor kellett, alig találták meg!)
A gyerekágyon amikor feküdtem bejött minden nap, megnézte hogy vagyunk, van-e valamire szükségünk, aztán elment. A 6 hetes kontrollt is lelkiismeretesen megcsinálta. Ennyi.

Ez nem Telki, vagy Dr.Rose, hanem egy közkórház.

Szóval szerintem nem olyan elérhetetlen dolog ez az elbánás, csak magán úton kell orvost választani. Az tény, hogy TB-re ez nem megy, de nem új a szituáció, már akkor is így volt ez, amikor az unokanővérem szült, 15 éve.

Véleményem szerint mindenki mérlegelje, hogy mire van igénye, és ahhoz mérten válasszon, vagy ne válasszon orvost. Ha neki elég, hogy a kezébe nyomják a papírjait, akkor ne válasszon orvost, ha ennél többet szeretne, akkor mindenképpen magánba menjen, mert TB-re nem fog kapni. Idő hiányában. Vagyis nem annyit. Nekem a kórházi orvosokkal sem volt bajom. (Gyerekágyon viziteltek más orvosok is, nem csak a sajátom, és azok is normálisan álltak hozzám, biztattak, mosolyogtak). Nekem ennyi elég volt. Nem is lett volna jó, ha idegen orvosok nagyon rám másznak. A magánorvosom más, de Őt én választottam.
Valódi Színek 2011.12.12 21:39:38
@Turchi: "Aki utólag fizet, azért teszi, hogy legközelebb, ha ugyanoda kerül, hasonló bánásmódban részesüljön. Aki előre fizet, és az orvos ezt elfogadja, ez miért csak a beteg hibája lenne?"

Szerintem ez a variáció is esetfüggő. Nyilván van olyan orvos, vagy kórház, ahol kell, vagy érdemes akár előre, akár utólag fizetni. Talán az általad vázolt okokból.

Viszont létezik egy 3. variáció is. Pl. amikor azért adok pénzt, mert TÉNYLEG, de komolyan HÁLÁS vagyok az orvosnak, aki segített rajtam. Minden + hátsó szándék nélkül. Lassan ez a 3. variáció is beleolvad, és eltűnik az első 2-ben.

Amíg az első kettőt meghatározott keretek között adod, azaz tudod, hogy ennyit szokás (előtte) és ennyit kell (tarifa), addig a valódi HÁLA pénz mértéke rajtad áll, és nyilván az adok-nem adok döntés is a Tiéd.

Ezért vagyok én amellett, hogy vagy legyen fizetős az EÜ, vagy maradjon minden a régi. Ha fizetős lenne, akkor mindenki számára lenne egy X, amit fizetni kell, és nem lenne borítékos zsebbe dugdosás, kéztördelés, hogy elég-e amit a boríték rejt.
A jelenlegi "régi" rend pedig szerintem vihető. Aki akar / tud, az fizet, aki nem akar / tud, az nem. De azt ne tiltsa meg nekem senki, hogy adjak, ha én HÁLÁS vagyok.
Valódi Színek 2011.12.12 22:30:19
@Dr.laikus PhD:

Értem én!

"a magyar nők döntő többsége abban a hitben van, hogy ha nem választ magának orvost, akkor sokkal rosszabb ellátásban részesül, tehát kényszerítve érzi magát arra, hogy orvost válasszon."

Na ezzel nem értek egyet. Vagyis csak félig. Mi magyar nők, nem "abban a hitben vagyunk", hanem konkrétan tudjuk, hogy ha nem választunk szülészt, akkor nem figyel ránk a kutya sem. Ezt konkrétan láttam. Szülés után bekerültem egy 3 ágyas szobába. Egyik szobatársamnak, és nekem volt fogadott orvosunk, a 3. társunknak nem. Nem azért, mert nem tellett volna rá, hanem olyan "csakazértse, majd én megmutatom, hogy nem kell több tízezret nyomni az orvosok zsebébe!" címmel. Aztán rosszul járt. A viziteken ugye érdeklődtek az orvosok, el lehetett mondani a bajunkat, stb., de azt mindenki tudja, hogy a vizitelő ügyeletes orvost igazából nem érdekli a bajunk, a háta közepére kívánja az egész ügyeletet, és a jelszó a "haladjunk!" Mi 2-en a szobában ugye könnyen voltunk, mert tulajdonképpen háríthattuk is a kérdéseket, hiszen magánorvosunk mindenképpen bejött hozzánk, és ha problémánk volt, úgyis Neki mondtuk, hiszen Ő tud segíteni. Ez működött is. Viszont szegény 3. társunk, látva, hogy nekünk milyen jó, sokat pityergett, és 1000x megbánta a szemléletét. Olyan "senkihez sem tartozom" érzése volt, már az 1. nap után. Aztán amikor kapott egy tejlázat, akkor végképp. Végül szerencséje lett, mert mikor jött az orvosom, mondtam neki, hogy itt mellettem az anyuka lázas, és tegye már meg, hogy megnézi mi lehet az ok, mert a vizit már reggel elment, akkor még nem volt baj, aztán csak este lesz újra vizit, addig meg mi lesz vele? Persze szólhatott volna a nővérnek, és kapott volna segítséget 100%, de Ő csak sírt. Az orvosom persze megvizsgálta, és SOS a segítségére volt. Nyilván az is lehet, hogy ha nem szólok, akkor is kapott volna segítséget, csak kérdés mikor? Vagy hogyan, kitől, vagy milyet?

Igen, a magánorvosért fizet az ember, de szerintem megéri.

Kényszerítve én pl. nem éreztem magam, de azt tudtam, hogy ez a jól felfogott érdekem, és a gyerekem érdeke is. Hiszen az az "egyik hónapban ehhez, másik hónapban ahhoz az orvoshoz jutok be" dolog kicsit rizikós, és nem épül ki semmiféle bizalmi rendszer orvos és kismama között. Persze lehet szülni az épp akkor ügyelő orvosnál is, de sokkal jobb, ha ismerős fogad. Kinek hogy, de nekem sokat jelentett, hogy az orvosommal ismertük egymást, mire elérkezett a szülés. Jó csapat voltunk, és ez nagy segítség volt.
Az első óvodás napok történéseiről, a beszoktatásról, az óvodás gyerek beilleszkedéséről… Két fiatal anyuka párbeszédét hallottam egy bolt pénztára előtt. ”- Rég láttalak, hogy vagytok?  - Jaj, ne is mondd, olyan ideges vagyok! Ma hagytam ott először…..
Valódi Színek 2011.11.26 12:24:31
Kedves ZSzandra!

Most olvastam a beírásodat. Számomra nagyon érdekes kérdést tettél fel. Furcsállom, hogy sem Neked, sem Jusztinának nem jutott eszébe a legkézenfekvőbb variáció. Mégpedig a következő: KIVENNI AZ OVIBÓL!!!! Kisfiad 3 éves. A törvény úgy rendelkezik, hogy a gyermek 5. születésnapját követő szeptemberben kell kötelezően óvodába járnia egy gyereknek. Neki is csak akkor, ha következő szeptemberben iskolába megy. Ha év vesztes, akkor van még 1 éve! És itt a kérdésem! MIÉRT kell 3 éves kisfiadnak mindenáron óvodába szoknia? Neki, Nektek és a babának is az lenne a könnyebb, ha mind otthon lennétek. A nagynak azért, mert nem kell elválnia Tőled, Tőletek. Számára minden reggel "meghalsz". Hiszen még kicsi, nem érti, hogy vissza fogsz menni érte. Neki az, hogy "Fél 1-re itt vagyok érted" egy örökkévalóság. Ő csak kicsi, de nem buta. Pontosan tudja, hogy otthon vagy, és hogy akár Ő is maradhatna, hisz a kistesó is otthon maradhat veled. Emellett Ő most úgy érzi, lecserélted a kistesóra. = Megszületett a kistesó, és Őt oviba adtad.

Jön a tél. A kistesó még pici. Minden reggel felkelted, felöltözteted, és elviszed magatokkal az oviba, hiszen a nagyot vinni kell. Ő ott fekszik, amíg a nagyot bekönyörgöd / bekényszeríted az oviba, majd elindultok. Mondjuk bevásároltok, megfőzöl, stb, és már mentek is a nagyért. Azaz van kb. 2-2,5 órátok "nyugalomban" bár nem hiszem hogy nyugodt vagy azzal a tudattal, hogy a 3 évesed az oviban sír utánad. Ezzel együtt sakkoznod kell. Nem tudsz csinálni jóformán semmit, mert éppen elkészülsz az ebéddel, de már nagyon le se ülj, mert menni kell a nagyért. Nem beszélve arról, hogy a kicsit is programozni kell. Nehogy akkor egyen, akkor aludjon, vagy akkor kakiljon be, amikor indulnátok, mert akkor nem értek oda az oviba.

Azaz rossz a picinek, rossz Neked és rossz a nagynak is. Miért jó ez? Ne gondold, hogy ezt csak Neked írom. Megkérdeztem én a saját ismerőseimet is, akik 99%-ban egyetértettek velem.

Az persze más, ha anyuka dolgozik, és a gyereknek be kell szoknia, de így, hogy otthon vagy?? Nem tudom, lehet én vagyok a földönkívüli, de el nem tudnám képzelni, hogy ha lenne egy kisbabám otthon, akkor a nagyot beadjam oviba, ha nem muszáj. Nálam akkor kerek a család, ha mind együtt vagyunk. Persze ha apuka dolgozik, akkor már nem kerek, de a gyerekek legalább otthon vannak.

Kis adalék, hogy 5 évesen a gyerek sokkal érettebb, okosabb (ez enyém 5 évesen ment csak) és könnyebben veszi. Egy 5 évesnek meg tudod magyarázni, hogy mi a szitu, és Neki már van időérzéke. Az enyém pl. az órát is ismeri. Neki ha azt mondom fél 12-re itt vagyok érted (Ő nem ebédes) akkor információt adtam. Így ha bármikor hiányzom, ránéz az órára, és tudja, X idő múlva itt lesz Anya. Emellett tudja, hogy visszamegyek érte, mert érti, hogy nem örökre megyek el, csak pár órára.

Ne gondold, nem azért írom ezt, mert a Tiéd buta, az enyém meg okos. Egyszerűen egy 3 éves életkoránál fogva még nem érett arra, hogy megértse, hogy visszamész, hogy fél 1-kor, hogy ugyanúgy szereted mint a tesóját. Neki még folyamatos megerősítés kell(ene) erről, és az ovi ezzel épp ellentétes.

Én teljesen kivenném az oviból. 5 évesen is elég lesz beszoknia. Akkor sem egyszerű, megsúgom.
De ez én vagyok. A Ti életetek, a Ti gyereketek.

Üdv:
Dóri
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!   Tisztelt blogolvasók, A…..
Valódi Színek 2011.10.26 21:02:06
@irutavé: Próbáltam. Kértem szépen is, hogy hagyjon bennünket, mert nagyon rosszul viseli az idegen környezetet, és azt megértettem, hogy a játékai nem "sterilizálhatóak" a kórházi szabályzatnak megfelelően, de így megnyugodott. Ha most megmozgatom, kitörés lesz, és az senkinek nem jó. Nem értett meg, és még 2-3x jött, és kezdte újra a monológját. Én már csak akkor fenyegettem meg, amikor azt mondta, hogy ha én nem teszem be, majd Ő beteszi. = Kiveszi a kezemből, és beteszi az ágyba. Na, ekkor már léptem, hogy ha hozzá mer nyúlni, feljelentem.
Én megértettem azt is, amit Ő mondott, és levettem, hogy azért mondta, hogy esetleg ha elalszom, de eleve nem is tudtam volna elaludni, hiszen a falnak dőltem háttal, azaz nem volt olyan kényelmes az a pozíció, hogy ott elaludjak. Lehet, hogy túlreagáltam, de szerintem Ő is.
Valódi Színek 2011.10.26 22:14:23
@irutavé: Köszönöm a soraidat, és a kis betegek nevében is a törődést. Hidd el, érzik, tudják, és vissza is adják a törődést. Persze a maguk módján, és szintjén, de én már látom a sajátomon, hogy megéri. Bár nekem egy AS gyerekem van. Bevallom, az első idők nem voltak könnyűek, főleg lelkileg, de én azt mondom, milliószor annyit kapunk vissza, mint amit beleteszünk ebbe a dologba. Nem mondom, vannak nehéz időszakaink, pl. egy kórházzal járó betegség, vagy hirtelen jött esemény, de egyre jobban egyben vagyunk már. Nyilván más ez egy KS gyerekkel. Én tisztelem az orvosokat, és a nővéreket is, mert tényleg minden elismerésem, csak nehéz, amikor látom, hogy amit mi itthon megszoktunk, és rutinszerűen megy, az ott nem, vagy nem úgy valósítható meg, és az én gyerekem, aki a legkisebb változásra is rosszul reagál, ezt nagyon nehezen veszi, és én már ismerem a manót, tudom, hogy mit fog csinálni. Amit esetleg kérek, vagy szigorúbban igényelek, az nem azért van, mert egy rinyálós "semmisemjó" nőci vagyok, hanem mert én már tudom, hogy az senkinek nem lesz jó, ha a gyerekem kitör.

Hú, bocsi, ez kijött.
Valódi Színek 2011.10.26 22:30:20
@irutavé: Utólag már én is végiggondoltam ezt a feljelentem dolgot, de akkor, és ott leggyorsabban ezt tudtam kellő súllyal kinyögni. Gyorsan kellett reagálnom, mert készült elvenni a kicsit, én pedig nem akartam, hogy felébresszük a huza-vona dologgal. Gondolom nem lepődsz meg, ha azt írom, hogy természetesen nem adtam volna oda neki, semmi pénzért.

Azért sem vagyok fair, mert a kórházban, ahova átvittük, ott már előre tudták (doktorbácsi intézkedett), hogy a gyerkőc autista, tudták, hogy kell egy lehetőleg csendes, 1 ágyas szoba, ahol nyugodtan lehetünk. Elképzelhető, hogy ha a 2. kórházban bekerültünk volna egy 6 ágyas szobába, lettek volna gondjaink, de így jól sikerült, leszámítva a betegséget ugye. A gyerekem arcáról eltűnt az a mérhetetlen zavartság. És az ellátás is kielégítő. Nekünk megérte. Az a baj, hogy kevés van belőled. A legtöbb nővér ránk legyint. De ez nem csak EÜ probléma. Így van ez az oktatásügyben is. Sajnos. Ha a gyerek vak, süket, testi fogyatékos, hamarabb bekerül integráló intézménybe, mint ha autista. Még akkor is, ha nem fogyatékkal él, csak autista. Az autizmus sajnos olyan terület, amit bizonyos szintig homály fed, és az esetek nagy részében inkább felteszik a kezüket az emberek, és "nem vállaljuk" címmel elhajtanak.

Regényt tudnék írni erről, de nem teszem, mert off, és mert kimoderálnak ezért a témáért.
„Csak tudnám, hogy csinálja” Főszerepben a kukorica Mikor meghallottam, hogy popcornos Milka, rögtön a mozi jutott eszembe, milyen jó kis  összhang egy jó mozi, egy kukorica, egy csoki, esetleg mellé egy kis kóla. Ugye tényleg jól hangzik? Tegnap be is ültünk…..
Valódi Színek 2011.10.06 21:01:22
Szia!

Azóta én is vettem ilyet. Nekem is szó szerint ez a véleményem. Ma viszont újra rátaláltam erre a finom csokira. Mostanában nem kaptam. Íme:
www.velemeny.com/UploadFiles/0000027/3fe99263-0db1-4d17-a3ac-e27c2909acd8Big.jpg Gondolom Te már kóstoltad! Mennyei finom! (Nekem). 70%-os kakaótartalom, fincsi narancsos íz. Ha még véletlenül nem kóstoltad, tedd meg. Érdemes.
150g 1400Ft Auchan

Üdv!
Dóri
  Cím:   1096 Budapest, Nagyvárad tér 1. Telefon:   +36-1-455-5700       +36-1-455-5700      06-1-455-8100 E-mail:   istvankorhaz@istvankorhaz.hu Web:   http://www.laszlokorhaz.hu/     //…..
Valódi Színek 2011.10.02 15:57:15
@hmmmarti: Teljesen egyetértek. Én igen messze lakom az intézménytől, és orvosom miatt mentem oda. Előtte soha nem jártam ott. Mondjuk nekem több bajom is volt. Az egyik, hogy a Nagyvárad tér felől elég nehéz eljutni a szülészetig. Legalábbis annak, aki életében először jár ott. Jobban is kitáblázhatnák, de ezt végül megoldottuk, mert a Haller utca felől mentünk legközelebb. Szülni nagyon jó az Istvánban. Kedvesek, szolgálatkészek, és kiváló szakemberek dolgoznak a szülőszobán. A gyermekágy valóban zsúfolt, és sokszor tele van látogatókkal. Persze van, akit ez zavar, nekem kimondottan jó volt, hogy bent lehetett a férjem. Nekem szerencsém is volt, mert kulturált szobatársaim voltak, segítettük egymást, amiben lehetett. Mind a 3-an megmondtuk a látogatóinknak, hogy reggel 9 előtt, és este 7 után ne jöjjenek be. Persze a férjeink kivételek voltak, de láttam én is, hogy volt olyan szoba, ahol bent voltak vagy 20-an. Az senkinek nem jó. Azt is megbeszéltük, hogy minden ágynál csak maximum 2-3 ember legyen. Az is egy 3 ágyas szobában 9 látogató. Nekem volt tejes problémám, de nem a kevés, hanem a sok tej miatt. Olyan hirtelen indult be a tejem, hogy belázasodtam, és nagyon bedurrantak a melleim, a kisfiam pedig hallani sem akart arról, hogy ráharapjon. Ki kellett fejnem, hogy ne ömöljön annyira, és csak utána szopott. Nem volt egyszerű, de segítettek. Nekem pozitív volt, hogy nem kellett szülés után sokáig maradni. Mi még be sem töltöttük a 72 órát, és már engedtek is haza.(Este 10-kor lettünk volna 3 naposak, és dél körül hazaengedtek).
A gyermekágyas nővérek nagyon el voltak havazva, az biztos, de segítettek, amikor kértem. A lepedőt nekem áthúzták, igaz a férjem segített. A csecsemőosztály valóban nem nagyon üzemelt akkor sem, mert velünk voltak a manók. Engem nem zavart, hogy velem volt, sőt. Ugyan ott volt az ágy végén a kis rácsos akármi, de abba én sosem tettem bele. Babacsomag, meg törölközők voltak benne. :-D
Én most azt olvastam a bezzeganyán, hogy májusban szigorítottak a látogatáson, de itt meg vannak szeptemberi bejegyzések a non-stop látogatásról. Akkor ezek szerint ez a törekvés azóta sem valósult meg. (Én 2006-ban szültem).
Felhívás az összes édesszájú és csokoládé drogos részére: VAN ÚJ MILKA! Múlt héten láttam valami finomat a csokoládé polcon, amit feltétlenül haza kellett hoznom.Az amerikai kekszes Milka tábla belsejében a megszokott alpesi vanília aromás tejkrém (38%) és a világhírű…..