Regisztráció Blogot indítok
Adatok
belecseppen

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
         86 éves korában meghalt Alexander Grothendieck a huszadik század egyik legnagyobb matematikusa, az algebrai geometria újraértelmezője.         Az elmúlt negyedszázadban szinte illegalitásban élt, pár barátja tudta csak, hogy egészen pontosan hol lakik. A hetvenes…..
      I. Az igazi pofátlanság az lenne, ha most írnék valamit a Hilbert-terekről. Nagy bennem a késztetés.       II. Fogalmam sincs arról, hogy milyen ország Magyarország. Azt gondolom, hogy Magyarország más reggel, más este, más hétfőn, más szombaton,…..
Három éve írtam egy posztot arról, hogy egy Shavgulidze nevű matematikus "bebizonyította", hogy az ún. Thompson-csoport amenábilis. Van itt két másik cikk: az azeri Azer Akhmedové, illetve az örmény Leva Beklaryané. Mindketten, egybehangzóan állítják, hogy a Thompson-csoport NEM…..
belecseppen 2012.09.02 20:31:32
@Counter: Ennek a tortenetnek az egyik szalarol szuletett egy direkt nem-matematikusoknak szolo konyv. Ez a szal a Banach-Tarski fele:
"Gömb darabjaiból összerakott, de kétszer akkora gömb, MICSODA?! "
A konyv cime "The Pea and the Sun" a szerzo pedig Leonard Wapner.
Itt egy review batoritaskent:

www.ams.org/notices/200609/rev-komjath.pdf

Konkretabb batoritaskent:

"It
is one of the (very) few great mathematical results
that can be fully understood by anyone: ... "
:)
belecseppen 2012.09.02 20:49:45
@Counter: Most csak roviden: mikor azt latod, hogy "feldarabolhato veges szamu darabra" akkor pl olyasmire gondolsz, hogy egy kis szakaszt kettevagnak, es akkor ott van a feleakkora bal es a feleakkora jobb fele, es pl ez lenne "ket darab". A Banach Tarski paradoxonrol jobb intuiciot kapsz, ha a kovetkezore gondolsz: "a racionalis szamok halmaza es az irracionalis szamok halmaza egyuttesen kiadja azt a kis szakaszt, szedjuk szet a kis szakaszt erre a ket halmazra". Ha ezt megprobalod elkepzelni, latsz ket iszonyu "mindenhol suru" es megis "mindenhol lyukacsos" darabkat, amit pl lehetetlen fizikailag realizalni. Ugyanakkor a Banach Tarksi paradoxon szemvuegen at nezve ez a ket halmaz meg mindig ket rendkivul "szelid/konkret/szep" darabka.
Tegnap este Berlinben Lovasz Laszlo es Szegedy Balazs kapta az egyik idei Fulkerson-dijat. Ezt a dijat konkret cikkekert adomanyozzak. Lovasz es Szegedy a Limits of dense graph sequences cimu cikkert kapta a dijat. Ezt a cikket tartjak a kombinatorikaban a graflimesz-elmelet alapcikkenek. A…..
belecseppen 2012.08.20 13:46:33
A matematika történetének talán leghíresebb előadását David Hilbert tartotta 1900-ban a párizsi matematikai világkongresszus megkezdése előtt, az általa fontosnak tartott matematikai problémákról. Ötvennégy évvel  később az amszterdami matematikai világkongresszus…..
( Az ekezetek hianyaert ismetelten elnezest kerek.)Lanczi Andras  irt egy tanulmanyt a Kommentarba (amennyiben a Kommentar serelmezi, hogy feltettuk a file-t, akkor le fogjuk venni, de a magyar allam tamogatasaval szuletett tanulmanyrol van szo, es en ezert azt kozkincsnek velelmezem). Lanczi…..
belecseppen 2011.09.30 06:51:25
@laboregér: A "Rényi" jelen esetben az Akadémia matematikai kutatóintézete. Rényi Alfréd az Intézet első igazgatója volt, ma az ő nevét viseli (érdemes megjegyezni, hogy a kutatáson túl "ismeretterjesztéssel" is foglalkozott és ha valaki a matematikáról szeretne igényes benyomást kapni, akkor erre az "Ars Mathematica" című kötet egy nagyon jó lehetőség).
  Tegnapi posztom nagy része eltűnt, megírom még egyszer, kicsit máshogy. Mellár Tamás jobboldali/konzervatív közgazdász élesen kritizálta azt Orbán-kormány gazdaságpolitikáját. Ez a hír.  Mellár Tamás az első Orbán-kormány idején a KSH elnöke volt,…..
belecseppen 2011.09.05 02:08:05
Nem tudom eszrevettetek-e, de az eredeti poszt is megvan:

www.hirmedia.hu/?s=osszes&id=1179

jo izlessel archivalta..., ha onnan megis eltunne, be is masolhatom, ha igeny van ra.