Regisztráció Blogot indítok
Adatok
a munka nemesít

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tudta-e Ön, hogy milyen az, amikor az embert egy multi kölcsönzi ki egy multinak, de nem a Barcelona a Machester Unitednek? Ha nem, akkor ismerje meg a szopatások eddig talán ismertelen vállfaját! Az milyen, hogy nemcsak az ember fél fizetését akarják elcsaklizni, hanem lenyúlják a…..
a munka nemesít 2007.10.01 12:41:07
Én szakszervezetis vagyok, és nálunk elég sok kölcsönzött dolgozik (sajnos magam is az vagyok). A modern kori rabszolgaság intézményesült formájáról igen sokat lehetne írni, a rossz szabályozásról, a munkáltató/foglalkoztató közt elvesző dolgozókról, a vezetők érdektelenségéről és lelketlenségéről egyaránt.

Itt viszont - sajnos - az a gyanúm, hogy a munkáltató nagyjából jogszerűen cselekedett (legalábbis a sztori leírása alapján). A munka törvénykönyve által leírt és sokak által ismert felmondási szabályok csak a "rendes", állományban lévő dolgozókra vonatkoznak. A kölcsönzöttek felmondását egy külön fejezet szabályozza, és eltérő módon. Eszerint ha a munkaviszony nem állt fennt egy évig, akkor a felmondási idő valóban 15 nap, és pont. Nincs olyan, hogy csak a felét kell ledolgozni, vagy hogy van egy másik 15 nap, amikor nem kell dolgozni.
A szerződés egyébként ettől eltérhet (erre Eszter utalt is), abban valóban szerepelhet 30 nap, de érdemes azt a passzust újraolvasni, nehogy kiderüljön, hogy a 30 nap csak egy év után jár.

A fizetést pedig az utolsó munkában töltött napot követő 5. napon kell kifizetni, és a papírokat is ekkor kell kiadni. Ha jól értettem, itt valóban volt szabálytalanság, de szegény Eszter hiába ment be az utolsó napon: nem aznap kellett kifizetniük.

Mindenhol, ahol kölcsönzötteket alkalmaznak, elkellene egy szakszervezet, mert sok segítséget lehet adni ebben, a dolgozókat a legkiszolgáltatottabbá tevő státuszban, de ennek létrehozása meg ugye magukon a munkavállalókon múlik.

Eszternek meg javaslom, hogy nézze át újra a szerződését, a munkáltatók észjárását ismerve majdnem biztos vagyok abban, hogy ott lesz az az egy éves kitétel :(