Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mbali74

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A májusi keltezésű, “a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről és a jövedelempótló juttatásról, valamint a Nemzeti Nyugdíjpolitikai Koncepcióról” hangzatos címet viselő kormányzati előterjesztés a nyugdíjrendszer radikális átalakítására tesz…..
mbali74 2011.09.02 16:37:45
@Marcus Gamidius Raetinus:
A 0,8-as magyar népesedési ráta azt jelenti, hogy ha a szükséges 0,2-et levesszük (akik nem érik meg a felnőtt kort, vagy betegség miatt nem lehet gyermekük), akkor majd 0,5 gyermek!!! jut a két szülőre! Tényleg ennyire gépesítettek vagyunk, hogy egészre vetítve egy gyermek eltart négy nyugdíjast, a kórházakat, a mentőket, a rendőröket, a tűzoltókat, az önkormányzatokat, az iskolákat, óvodákat és a saját gyermekeit?
Ezzel a további súlyos baj, nem csak az, hogy fenntarthatatlan helyzetet eredményez, hanem elindulunk a hihetetlennek tűnő, kihalás felé. 100 év messze van, de kb 3 millió magyar lesz az országban.
Vajon igazságos-e, ha pl két ember egyforma időt, egyforma fizetésért dolgozik. Az egyik ember egy, a másik öt gyermeket nevel és a nyugdíjjárulékuk is hasonló, így a nyugdíjuk is ugyan annyi lesz, miközben az egy gyermekes emberke és házastársa nyugdíját a másik fél öt gyermeke termeli ki? Itt nem kellene jelentős különbséget tenni a nyugdíjjárulékok körül?
mbali74 2011.09.03 08:56:56
@is: Az a baj, hogy elhitették az emberekkel, hogy a befizetett nyugdíjjárulék az övék, maguknak fizetik. Egyrészről a magánnyugdíj rendszere bemutatta, hogy nem így van. Mindig az aktívak fizetik az épp nyugdíjasok nyugdíját és így már nem mindegy, hogy kinek hány gyermeke van, mert aki felnevel élete során öt gyermeket, az lényegesen több lemondással jár, mint aki csak egyet nevel fel. Az öt gyermek több nyugdíjjárulékot fog befizetni, mint az egy és a nyugdíjkasszában így több kiosztható pénz lesz, ez egyszerű, mint az 1*1.
Sok ismerősöm van, aki azért nevel egy gyermeket (nem a válság hatása!)mert nem akarja feladni az életszínvonalát: 4 évente új kocsi, legújabb mobil, síelés, tengerpart.
Az ok teljesen mindegy, hogy kinek miért van egy gyermeke, vagy épp gyermektelen. Amikor Juli néni nyugdíját kiszámolják egy modell alapján, senki nem mondja, hogy ajaj de kevés ez a nyugdíj, ebből nem lehet megélni, adunk többet. Az okok nem számítanak, sajnos csak az eredmény.
mbali74 2011.09.03 09:09:18
@Marcus Gamidius Raetinus: A népesedési kérdés figyelmen kívül hagyása rendkívül veszélyes!
Az nyugdíjakat mindig is az aktívak fizetik, azaz a befizetett nyugdíjjárulék nem az aktívaké. A nyugdíjasoké az lesz, amit az aktívak által befizetett nyugdíjjárulékból megkaphatnak. Szerintem nem mindegy, hogy 1, 3, vagy 5 egységnyi járulék folyik be!!! Nem véletlen, hogy az olaszok, 70 éves nyugdíjkorhatárról beszélnek! Beszélhetünk megszerzett jogról, ha 20-30 év múlva nem tudják kifizetni a nyugdíjunkat, mert fizikai képtelenség lesz. Közgazdászok állítják, ha a német gazdaságból a török munkásokat kivonnák, összeomolna az egész rendszer, mert nem lenne aki eltartsa! A demográfia egész Európában égető kérdés, csak mások nem állnak annyira rosszul mint mi!
Sajnos a gépesítésről más a véleményem, lásd a németeket, akiknek a törökökre szükségük volt. A britek ezért örülnek a fiatal kelet-európai munkaerőnek, mert a nyugdíjasaikat már nem tudnák ők sem eltartani... Nem vagyunk egy ipari ország! A GDP-t pedig 1-2 termelő multi, és legfőképpen a kereskedelmi multik állítják elő, akik kiviszik a pénzt.