Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Addams

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Zugügyvéd okosabb lenne, ha az alábbi ügyben a felhasználási szerződést is látná, de az ügy így is érdekesnek tűnik.  Mindenesetre egy számla nem biztos, hogy elég a grafikus  igényének igazolására. De pereskedni talán így is érdemes. Kedves…..
Addams 2007.10.01 09:54:38
Halló mindenki.
Egy kicsit árnyalnám a képet. Gyakorló grafikusként elmondanék egy-két szakmai napi rutint. A megrendelő jelenpillanatban Magyarországon az Atyaisten. Magasról
sz@arik az alkotó jogaira. Talán egyszer eljutunk oda, hogy egy hangyányit rendeződik a helyzet kishazánkban, de most még nem jött el a Kánaán.

1: Ha nem tetszik bármi amit ÉN mondok, húzzá ahova akarsz, oszt soha többé nem rendelek tőled semmit vazze!

2: A megrendelések döntő többsége szóban történik. Még a legnagyobb állami megrendelők is a munka leadása UTÁN hajlandóak csak elkészíteni az előtte aktuális szerződést. Nem ritka, hogy leadtad, esetleg már ki is fizették, majd egy olyan szerződést raknak eléd, hogy ez mostantól örökáras, ha nem tetszik, lásd 1: pont. Ez etikátlan, szemét hozzáállás, de legalább onnantól tiszta a kép, tudod, hogy megvezettek, visszaéltek helyzeti előnyükkel, a továbbiakban nincs keresnivalód.

3: Amennyiben megpróbálsz ragaszkodni hozzá, hogy addig nem dolgozol amíg nincs szerződés, esetleg előleg, esetleg kész korrektúrázott kézirat, amivel a kezedben reálisan tudsz időpontot vállalni, lásd 1: pont.

4: Elfogadtad a helyzetet, előleg és szerződés nélkül hozzáláttál a munkához, de a szerző 25-ször változtat elképzelésein, emiatt te kicsúszol a határidőből, a szerződés hiányában lásd 1: pont

5: Elkészültél azzal, amire "szerződtél", átvette a megrendelő. Megkérded, hogy nem e lehetne e, hogy esetleg némi pénzt is adjanak érte. A megrendelő azt mondja, hogy most nincs, majd ha lesz ad, és majd akkor szerződést is írtok, de ha ez nem tetszik, akkor lásd 1: pont.

6: Nagy állami megrendelő végre fizet, elédrakja a szerződést, természetesen örökárasat. Látod, hogy vissza van dátumozva, mert ugye az állambácsi mindent lepapíroz, mindenben legálisan jár el, hogy ha később gebasz van támadhatatlan legyen. Esetleg nehezményezed, hogy egy hónapokkal ezelőtti dátumú papírt akarnak veled aláíratni, lásd 1: pont

Mindezeken kívül még írhatnám napestig a pontokat, de nem untatnám a nagyérdeműt a végtelenségig. Tehát mindazoknak, akik oly egyszerűen lezárják a kérdést, hogy mé nem írtál szerződést, mosmá magadra vessé, annak azt mondanám, hogy nem ennyire fekete-fehér a pálya. A megrendelő tisztában van a kiszolgáltatottságoddal, amennyire csak bír vissza is él vele. Tudja, hogy ha szarik rád, ellopja a szellemi termékedet, valószínű, hogy nem fogja megütni a bokáját, mert neki sokkal drágább ügyvédi vannak, és a magyar jogrend ebben a témában annyira megengedő hallgatólagosan, hogy nincs igazi rizikó. Annak ellenére, hogy jelen pillanatban, ha nincs a szerződésben külön erre vonatkozó passzus, akkor a szellemi termék nem örökáras, és nem használható fel más célra, csak a megrendeltre, vitás esetben pedig a megrendelőnek kell bizonyítani az ellenkezőjét, mégis magasról tesznek rá. Asszem, ha egyszer lenne egy ügyvéd, aki végigvinne keményen egy ilyen ügyet, az precedens értékű lehetne. Akkor talán a tisztelt magyar megrendelők is elgondolkodnának rajta, hogy amit pl. a zenében, vagy filmben nem tehetnek meg, mert rommá bírságolják őket, ha lopják más szellemi termékét, az a grafikára is igaz.
GRAFIKAI PLÁGIUMPERT VALAMELYIK MOCSOK NYAKÁBA! Oszt jónapot!