Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GabriellaAnna

68 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha már az óceán közelében vagyunk, érdemes megnézni, mik laknak a vízfelszín alatt. Erre egy túl forró nyári vagy egy esős téli napon szuper programokat kínál Lisszabon: két helyet is szívből tudok ajánlani és a következő posztokban néhány hasznos információt szeretnék átadni. Ha kisebb…..
Ha portugál kisváros, akkor Setubal az abszolút befutó. Mérete és lakossága körülbelül, mint Debrecené, és még testvérvárosok is. Érdekesség, hogy a monda szerint nevét Noé unokájáról, Tubálról kapta. Nem lehet eltévedni benne, egy élmény a belváros szűk utcáin kalandozni, a trójai öböl egy…..
Évzáró bejegyzésemben a legautentikusabb élményemet szeretném megosztani veletek. Turistáknak sehol sincs nyoma, az útikönyvek se nagyon említik Cova do Vaport vagy Trafariat. Épp ez a titokzatosság vonzott a Tajo folyó túloldalára. Az utam is kalandos lett, mert a kompozás után sétára indultam, ami…..
Egy kisebb pihenő után térek vissza hozzátok, mert még akad pár gyöngyszem a tarsolyomban, amit szívesen megosztok veletek. Ha jelzőkkel szeretném illetni a kedvenc portugál településeimet, akkor Lisszabon csodás és a tőle alig 20 percre fekvő Cascais tüneményes. Ahányszor ott jártam, mindig az az…..
Újra és újra visszatérni Cabo da Roca-ra felemelő érzés: itt, a kontinentális Európa legnyugatibb pontjánál állhatunk, magunk mögött hagyva rohanó világunk gondjait, hallgatva, hogy az óceán robajló hullámai hogyan próbálják ostromolni a 140 m magas sziklafalakat. Ez a hely nagyon vegyes érzéseket…..
Campo Grande, a lisszaboni 'Városliget', óriási zöld felülete és csónakázó tava mellett egy különleges parkkal is vár minket. A 2010-ben felavatott Jardim Bordallo Pinheiro, azon nem mindennapi kertek egyike, ahol  a híres kerámikus, Bordallo Pinheiro, alkotásait is megcsodálhatjuk. Körülbelül…..
Praia da Figueirinha látványa teljesen levett a lábamról. Az elragadtatásom oka többek között azzal is magyarázható, hogy ez a strand is az arrabidai paradicsom egyike. Akkora homokdűne van itt, ahol bőven van hely mindenkinek. Továbbá szerencsére elég szélvédett, az óceán hullámai lágyan mossák a…..
Elfeledett látnivaló Quinta nova de assuncao, ahol a festett csempék nem mindennapi kreációiból szemezgethettek. Majdcsak azt mondhatom, a madár se jár erre: kevesen ismerik és sajnos kissé feledésbe merült nevezetesség Sintra régióban: maga az épület nem látogatható, de hatalmas kertje,…..
Ha azt mondom, ez a 15 km hosszú óceánpart szívem közepe Portugáliában, akkor röviden össze is foglaltam a lényeget. A település Costa da Caparica, ahonnan Fonte da Telha irányába indulva az aranyló homokban sétálhatunk az urbán parttól olyan partszakasz felé, ahol csak a madár jár. A legszebb…..
Ezt a zöldterápiát nem szabad kihagynotok, ha Lisszabonban jártok! Az üvegház, Estufa Fria, a 19. században kőfejtő volt, ahonnan bazaltot termeltek ki, ma a város szívében egy zöld sziget, ami 1,5 hektáron terül el. Extra feltöltődés garantált a zöld megannyi árnyalata, szebbnél szebb virágok…..
A csaknem függőleges sziklafalak letaglóztak, amikor Praia da Magoitora érkeztem. A különböző kőzetrétegek évmilliókkal ezelőtt alakultak ki, amikor a tenger szintje még jóval magasabb volt, én percekig bámulva néztem a természet csodáját. A part menti sziklafal egy részén fapallós ösvény van…..
Néha a véletlenekből sülnek ki a legjobb dolgok: az eredeti célállomásom Praia do Magoito volt, de rossz buszra szállva nem jutottam el oda. A végállomáson a sofőr nagyon segítőkész volt és elmondta, hogy több megállót kellene visszafelé megtenni, ha az úti célomat keresem, ezért úgy döntöttem, hogy…..
GabriellaAnna 2023.02.12 21:04:12
Nem hinné az ember fia, hogy vannak még eldugott, felfedezetlen szegletek egy olyan népszerű városban, mint Lisszabon. Úgy tűnik, Tapada da Ajuda a ritka kivétel. Ez a több mint 100 hektáron elterülő botanikus kert otthont ad egy obszervatóriumnak (ez sajnos nem látogatható), az Agrártudományi…..
  Különleges bája van Sesimbrának: valahogy a rendezett utcák, kedves helybeliek, parányi éttermek/kávézók olyan energiákkal töltenek fel, amit más portugál települések még nem adtak. Viszonylag korán reggel érkeztem, a buszállomástól egyenesen az óceán partra vezetett az utam és elakadt bennem a…..
Bakancslistám egy újabb pontja lett kilőve szombaton, a kirándulásom célpontja Praia do Meco volt. Az élmény egyszerűen meseszerű: ameddig a szem ellát aranyló, homokos part, a strand nevezetes az óriási dűnékről, melyekből különlegessége fakad. Megmászásukhoz kell egy kis erőfeszítés, de az…..
Jó ideje tervezgettem ezt az utat, de az időjárás sokszor közbeszólt. Ezen a hétvégén végre nem akadályozott sem az eső, sem a szél, és eljutottam Nazaréba. Egy kedves, kis halászváros megannyi attrakcióval: Október és február között Európa legnagyobb hullámait lehet Nazaréban levadászni, ami a…..
Különleges hely Portugália több szempontból is: Lisszabontól egy órányira a pokol kapujánál álldogálhatunk. A hullámok ereje által a sziklákba vájt boltív és barlang neve Boca do Inferno, amelynek fordítása ez a talányos, de kissé hátborzongató elnevezés. Főleg a téli, kora tavaszi hónapokban olyan…..
Nem, nem telhet el sok idő, amíg újra visszaterek az óceánhoz. Hétvégi rutinom része kell, hogy legyen egy új part felfeldezese, visszateres a legkedvesebbekhez. Portugál landolásom után az első állomások között volt Praia do Guincho, ez a szörfösök által közkedvelt strand, ahol nem nagyon lehet…..
Az Ajuda palota tőszomszédságában egy pazar botanikus kert rejtőzik, én magam sem hallottam róla, amíg a palotát meg nem látogattam és itt nem ajánlották figyelmembe. Ezen a helyen üdítő eltölteni egy kis időt a díszes sétányok, szökőkutak között: megannyi páva kíséretében sétálhatunk egy nagyot,…..
Praia da Ursa után itt láttam a legkülönlegesebb szikla képződményeket, órák hosszat lehet gyönyörködni a tájban, hallgatni az óceán sosem szűnő morajlását. Ráadásul a strand mögött húzódó sziklafalra fel lehet túrázni, ahonnan olyan kilátás van az óceánra, hogy extrát üt a szív és nem tudok rá más…..
Magam mögött hagytam Lisszabont és egy békés helyet keresve indultam el a panoráma kilátást ígérő lifthez, Elevador Panorâmico da Boca do Ventohoz. A lift a Tejo partján lévő kertet köti össze a szirttetőn fekvő Almada Velhával. A lift lábánál a folyóra néző kilátással vendéglátóhelyek, pár méterrel…..
Számomra a legjobb feltöltődés egy fárasztó hét után, ha minél több időt az óceán közelében tölthetek. Amikor elindultam a Medos erdőben, el se tudtam képzelni, hogy milyen élmény vár rám.  Noha láttam több képet is az erdő különleges ösvényeiről, de ezeket a valóság jóval túlszárnyalta: kiépített…..
A Belga szövegének 4 szava zakatol a fülemben a hétvégi kiállítás élményem óta. Artur Bordalo, művésznevén Bordalo II, kortárs, plasztikus graffiti alkotásai nemcsak gondolatébresztőek, de tettre késztetik az embert. Kreációival célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezésre és az…..
A Capuchos kolostor a Szent Ferenc-rend egykori kolostora, melyet Lourenço Pires de Távora építtetett 1558-ban. Története elég szomorú, bár ez semmit sem von le értékéből. I. José portugál király meggyilkolására irányuló összeesküvés vádjával a Távora családot kivégezték és utána a kolostor…..
Most egy hosszú útra viszlek magammal Titeket. Európa majdnem legnyugatibb pontjáig kell elmennetek, történetesen egy megállóval előtte kell leszállni a buszról, de higgyétek el nekem, hogy minden erőfeszítést megér. Praia da Ursa azon az útvonalon található, melynek végállomása Cabo da Roca, ez a…..