Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kutykuruty78

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Sajnos a kormány "nagy" erőfeszítéseinek hála nem hogy csökkenne a munkanélküliség hanem nő, mondhatnánk messze még az 1 millió új munkahely (szakértők szerint kivitelezhetetlen) de a fiúk dolgoznak rajta :).Ki menthet meg minket, talán a filmipar?Munkanélküli…..
kutykuruty78 2011.08.27 18:12:09
na tegyük ezt tisztába:

a statiszták alap napi bére 7000Ft.
Ez 12 órára van, de nagyon sokszor van túlóra is, és nem mondhatod, hogy akkor neked elég a 12 óra és viszlát.
Ezután az első három túlóra 10%, azaz 700Ft/óra, a negyediktől dupla. nem ritka a 4-5 túlóra, plusz utazás.
hazaérek mondjuk 10re,és hajnal 3kor kelés.

attól, hogy éjszaka van forgatás, nem kapsz több pénzt. ezt a pénzt nem "brad pitt" adja, hanem az ügynökség, és minden filmben ennyi. ennyi a Borgias-ban, az asterixben, a Titanicban stb stb. (jó, hallottam olyat, hogy itt 10e lesz az alap, de ez csak zuhanyhíradó)

ennyi pénzért neked ott kell állnod a napon 40fokban is, vagy hóban fagyban. asterixben pl hosszú kötött pulcsiban, bakancsban, pamut lábszárvédőben, vagy éppenséggel páncélban (ami vagy fém, vagy műanyag).

általában 5:30,5:45 körüli találkozó van, de van olyan is, hogy hajnal 2-3 között jön érted taxi, ha mondjuk 4-500főnek készen kell állnia reggel 8-ra. jelmezben, sminkben a díszletbe beállítva.

vannak szopós napok, vannak laza napok. valaki ezt nem bírja, valaki amazt. (mondjuk reggel 8-ra ott vagy beöltözve, és te mondjuk csak du 6-kor kerülsz jelenetbe.)
szal meg kell tanulni elfoglalni magad.

amúgy kurvára nem örülök, hogy ennyire nyíltan meg lett hirdetve ez a casting, mert most csomó új ember kerül be, nagyobb lesz a konkurencia, meg egyébként is faszom az újakba: általában ők azok, akik miatt itt bármit meg lehet csinálni a statisztákkal, mert "jujjnemmerekszólnivagyellenkezni, mert akkor nem hívnak többet."

tavaly volt olyan, hogy egy meredek sziklás hegyoldalról kellett katonai menetben lejönni. szakadó esőben. volt 1 lábtörés is. sokan, akik akkor voltak először, soha többet nem jöttek. akkor is kellett vagy 50-100 'lázadó', aki fogta magát és levonult a díszletből. nekik hála lett aznapra 10rugó a pénz. a csicskáknak is, akik ott maradtak csinálni tovább. (amerikában ha a produkció biztosítója meglátta volna a körülményeket, leállítja a forgatást azonnal)

szal aki azt hiszi, hogy úristen 7rugó, az kapjon már észbe. eleve nem tudsz mindennap menni. van olyan hét, hogy igen, de ehhez csókosnak kell lenni, több filmnek kell forognia egyszerre.

ezért akar mindenki kiemelt statiszta lenni, az dupla pénz. vagy fénydublőr, mint pl VV olivér. (na ő pl nagy csókos volt, ő biztos nem ment volna el 7ezerért sima statisztának)

jah és a sok hülyének, aki a brad pitt miatt akar eljönni - egy statisztának annyi esélye sincs találkoznia velük, mint egy rajongónak. azokhoz tavaly is odament jolie is meg ő is autogrammot adni, de ha te odamész, akkor kibasznak a filmből. reggel azzal kezdik, hogy se telefon, se fényképező, se színészek megkörnyékezése, különben helló.

persze, kivételek mindig vannak, el lehet kapni jó pillanatukat, lehet észrevétlenül csinálni, csak bele kell kalkulálni az esetleges következményeket. vagy azt, hogy a többi statiszta fog meglincselni, amikor 20x kell újra venni egy jelenetet, mert épp fényképeztél, megcsörrent a telód, vagy brad pittet bámultad.

és igen, kizárólag a pénzért megyek. leszarom a filmezést és a sztárokat.és 7000-es szerepre csak akkor megyek, ha nincs más.

ez sok? egy fodrász, egy sminkes, egy öltöztető 30e/nap körül kap minimum. a legutolsó set PA 25e/nap, legutolsó grippes is 15e.
kaszkadőrök pénze 50e/nap-nál kezdődik. ha már vmi mutatványt kell csinálni, akkor akár 100 is van.

asterixben a magyar segédoperatőr angolul sírt az operatőrnek - " our money is shit, only 60 thousand forint per day"

a magyar 2nd,3rd AD-k meg lazán 100 felett kapnak naponta.

aki most vérszemet kapna, ezek mind kihalásos alapon mennek. még lótifutinak se tudsz bekerülni,ha nincs ismerősöd, rokonod.