Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ishadesu

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rendszeres olvasója vagyok a blognak és sokszor elképedek, felháborodok azon ami nálunk az egészségügynek nevezett intézményekben zajlik.Ami velünk történik az ennél is felháborítóbb. Ha úgy érzed hogy az alábbi írás méltó arra hogy bekerüljön a blogodba az több ezer beteg…..
Tisztelt Blogíró, Engedje meg, hogy a következő történetet megosszam a Nagyérdeművel:   Múlthéten történt, hogy a nagymamám hirtelen összeesett, hányt és rettenetesen szédült. Mentő ki, kórházba be, vérvétel, EKG. Ezek után azonnal (!) felállították a diagnózist: a…..
Ishadesu 2011.08.24 22:24:44
Csak pár apróságot fűznék hozzá az eddigiekhez:

1. Hirtelen rosszullét, hányás, szédülés lehet egy sima gastrointestinális infekciótól a Meniere-syndromáig kb. ezerféle betegség esetében. És igen, köztük van az agyvérzés is.

2. Arról nem szól a fáma, hogy a vizsgálat során fény derült-e egyéb neurológiai tünet(ek)re is (ha SBO-n látták először a beteget, akkor nagy valószínűséggel neurológiai vizsgálat is volt -még ha a hozzátartozó úgy is látta, hogy EKG-n és vérvételen kívül semmit nem csináltak-, mert az kötelező). Ha nem volt semmi más, akkor nem gondolunk kapásból stroke-ra - persze attól még lehet az. (Nagyon valószínűnek tartom, hogy a vizsgáló orvos nem talált más neurológiai tünetet a fentieken kívül, különben biztosan kért volna CT-t/hívott volna neurológust.)

3. Persze, rögtön rámondták, hogy pszichés eredetű, mégis bent tartották 5 napig? Minek? Ha valakit 100%-ig pszichésnek tartok, annak pszichoterápiát javaslok és nem foglalja feleslegesen az ágyat 5 napig. Ergo nem valószínű, hogy rögtön lelki eredetűnek tartották.

4. CT-n elviekben van valamennyi szabad kapacitás a sürgős eseteknek. Elviekben, mert ha az adott intézménynek pl. nincs saját CT-je, vagy ha van is, mondjuk éppen rossz, akkor nyilván más a helyzet. [Mint azt Murphy óta mindannyian tudjuk: ami elromolhat, az el is romlik, ez alól a CT-gép sem kivétel. Csak mondjuk horror áron javítják meg, amit nem minden kórház tud azonnal lecsengetni, vagyis amíg nincs pénz (akár napokig is), áll a CT.]

5. Bármily meglepő is, a fekvőbeteget is kénytelenek vagyunk "szélnek ereszteni", ha úgy ítéljük meg, hogy az aktív kórházi kezeléstől már nem várható további javulás, mert kell a hely a következő betegeknek. Ilyenkor jön a beteg állapotától függően a rehab, a krónikus osztály, az otthon vagy a házi ápolás.

6. Sokan nem is gondolnák, hogy mennyien próbálnak megszabadulni idős, rossz állapotú, ápolást és ellátást igénylő hozzátartozóiktól, úgyhogy nem csoda, ha az orvos rögtön erre gondol, ha azt hallja, hogy a rokonok nem akarják hazavinni a mamát. Azzal, hogy milyen stílusban ad hangot eme véleményének, meg csak saját magát minősíti.

7. Kétlem, hogy a nővérek semmi mást nem csináltak, csak "a szobájukban nevetgéltek, kávéztak vagy újságot olvastak". Való igaz, hogy kevés idejük jut egy betegre, mert iszonyú kevesen vannak és iszonyú sok a munkájuk, éppen ezért nagy áldás nekik (és nekünk is), ha a betegápolásba besegítenek a hozzátartozók is egy-egy látogatás alkalmával. Ezen nem kell fennakadni! Amíg nem lesz több pénz, addig nem lesz javulás sem.
Ishadesu 2011.08.25 20:15:31
@ReignOfdark: Ja, nagyjából semmire nem jó. A háziorvos mára már szinte semmit nem csinálhat, mert meg van kötve a keze. Helyettesítek körzetben viszonylag gyakran, aztán csak lesek, hogy mennyire nem kérhetek semmit. (Mi az, hogy egy háziorvos nem kérhet pl. fT3-fT4 szintet???) Meg, hogy minden sz@ért szakorvosi javaslat kell. Egy Clexane-t sem írhat fel (illetve de, teljes áron, ami elég horror), ha nem javasolják meg, pedig az aztán nem egy extra dolog...
Szép napot!   Rendszeres olvasója vagyok a blognak, de nem volt eddig késztetésem írni. Most már van.Édesapám a szenvedő alany, szerencsére már jobban van. Szerdán este fájlalta a bal vállát karját, nem is tudott aludni a fájdalomtól, kezdett zsibbadni a keze. Anyukám mondta…..
Ishadesu 2011.08.23 17:31:47
@terra01: "Amúgy azt megtudja nekem mondani valaki, hogy ha haza engedik akkor meddig kell otthon maradnia?"

A legjobb, ha erről édesapád kezelőorvosával konzultáltok. Ő ismeri legjobban a pontos részleteket a betegségével kapcsolatban, így erre is ő tudja a legkimerítőbb választ adni.
Ishadesu 2011.08.23 20:11:48
@szefós: ezek egyáltalán nem a legtipikusabb infarktusos panaszok. Ha visszaolvasol, rájöhetsz, hogy pont ezen ment a vita, hogy az ember ennyiből nem gondol kapásból szívinfarktusra, mert RITKA, hogy csak ennyiből álljon. Továbbá azt is megtudhatod pár kommenttel feljebbről, hogy mik azok, amik valóban típusosak.
Ishadesu 2011.08.23 20:23:08
@Dr.laikus PhD: :) nekem is kellett a nagy levegő, mielőtt válaszoltam.
Praxis Le is bénulhattam volna 2011.08.22 06:00:00
  Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!   Tisztelt Praxis blog! Pár…..
Ishadesu 2011.08.22 17:05:45
@ReignOfdark: @Dr.laikus PhD: Persze, az lenne az ideális, ha szépen, higgadtan elmagyarázná az ember a betegnek, hogy mit és miért úgy csinál, ahogy.
De azért valljuk be, az éjszakai ügyelet kellős közepén, jó esetben egy átdolgozott nappal után, nem mindenkinek van ehhez elég ereje.

A kedves posztolónak meg csak annyit, hogy örüljön annak, hogy nem lett nagyobb baja az autóbaleset miatt és ne rágódjon azon, hogy "mi lett volna, ha"!
Ishadesu 2011.08.22 20:28:00
@Dr.laikus PhD: szerintem meg a fáradtság igenis elég indok arra, hogy nincs kedvem bájosan cseverészni a beteggel. Napközben általában még van erőm kedvesen tájékoztatni a beteget, tizedjére is elismételve ugyanazt, míg megérti, de a 18. munkaórámra már -bármilyen meglepő is- elfáradok. Ügyeletben is teszem a dolgom, mint máskor és mielőtt osztályra/haza/másik intézménybe küldöm a beteget, mindig összefoglalom, hogy mi a baja, az mivel jár és mi a terápia. De azt senki ne várja az eü.-dolgozótól, hogy éjjel 2kor kiselőadásba kezdjen arról, hogy hogyan készül egy rtg-felvétel.

Más: általában véve az a tapasztalatom, hogy azon is sok múlik, hogy a kedves beteg hogyan kérdez. Senki nem szereti, ha laikusok tudálékoskodnak, az orvosok sem. Ha már rögtön azzal jön, hogy őróla márpedig le nem veszik a nyakrögzítőt, mert akkor tuti lebénul, azzal csak annyit ér el, hogy felidegesíti a röntgenest. Ellenben ha normális hangnemben megkérdezi (és itt a 'kérdezni'-n van a hangsúly), hogy ugye nem lehet baja abból, ha lekerül, máris nagyobb eséllyel fognak higgadtan szólni hozzá.

@különvélemény: mutass nekem egy buszsofőrt, aki 32 órája dolgozik egyfolytában, szünet nélkül! Mert az orvosok nagy része havonta legalább 5-6x ezt teszi. (Mellesleg Dunát lehet rekeszteni az olyan sztorikkal, amikben kamionsofőrők a fáradtság miatt elbóbiskolva balesetet okoznak... Mindenki hibázhat, ha fáradt. Kivétel nélkül.)
Nem mondom, hogy mások munkája nem streszes, de azt állítani, hogy az orvosok a 'boríték-bontogatáson' kívül mást nem csinálnak, óriási marhaság.

@ccke: ahogy én értelmezem a sztorit, itt nem arról volt szó, hogy egyáltalán nem magyarázták el a betegnek a sérülése mibenlétét, csak annyit nem mondtak el, hogy ahhoz, hogy lássanak vmit a rtg-en, el kell távolítani a rögzítőt, ez pedig semmiképpen sem szakmai hiba. Szakmai hiba az lenne, ha mondjuk képalkotó vizsgálat nélkül hazaküldték volna.
Az meg megint más kérdés, hogy miért nem CT-t kértek neki. (Illetve, lehet, hogy volt az is, a fentiekből ez nem derül ki.)
Ishadesu 2011.08.22 20:46:18
@Káin: Persze, hogy elvárom, nyilván mindenki elvárja, hogy kedvesen bánjanak vele. Csak nem nyitok blogot arról, hogy nem mosolygott az eladó, mikor a kezembe nyomta a csirkemellet. Én sem szeretem, ha mondjuk a fogorvosom olyan, mint egy pokróc (pedig általában olyan!), de amíg szakmai hibát nem találok abban, ahogy ellátott, nem fogok panaszkodni róla országnak-világnak. Max. otthon kipuffogom magam és ennyi.

Szóval engem csak az dühít, hogy rögtön szakmailag alkalmatlannak tekintenek, ha nem vagyok kedves és bájos.