Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kés, villa, olló

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Néha olyan érzésem van, hogy ott fent, a minisztériumban dolgozók, mintha nem is a földön járnának... ennek egyik tipikus példája Hoffmann Rózsa államtitkár asszony, aki a mai kabaré egyik jeles képviselője lesz lassan, mert annyit röhög az ember az ötletein, mint némelyik…..
kés, villa, olló 2011.09.08 16:30:18
@ewsd:

"..Ők is vállahatnak plusz munkát..."

Szégyenteljes, ha az állam azokat az embereket nem becsüli meg, akik nagyon sokat tanultak, ám egyben állami érdekeltségbe is tartozó, pontosabban _érdemi,társadalomra is hasznos, fontos_ munkakört látnak el, azaz konkrétan gondolok pl.orvosok mellett az oktatókra, akik a jövő generációának próbálja a tudást átadni.Nem mindegy, miként teszik. Egy normális társadalomban a pedagógusok, oktatók fontosak. Nem egyoldalú elhivatottságot kell várni tőlük, hiszen abból még megélni nem tudnak. Ő is pénzért kap kenyeret.

Egy oktató minél több egyéb munkát vállala megélhetése miatt, félő, hogy egy idő után a főállásánál, pont az oktatói színvonala is eshet, ha a rengeteg munka mögül ki sem lát, szétfogácsolja energiáit. Akkor nem lesz elhivatott, ha tengernyi egyéb dolgot be kell vállalni a a megélhetéshez. Akkor lehet pluszban vállal vizsgáztatást...stb., de utána már nem lesz kedve diákjaival megismertetni pl. a külföldi legutóbbi szakmai konferencia eseményeit, a külföldön már megjelent, de magyarra még nem lefordított új szakmai anyagokat sem fogja a diákok elé tárni, nem fog foglalkozni a fordítgatással, kivonatolással...stb. Pedig ezen tudás a hallgatói versenyképességét növelhetné iskolapadból kikerülve. Nekem szerencsére volt részem olyan oktatóhoz, aki átküldte a diákjainak az eredeti külföldi új anyagot, és a lényeget még magyarra is átfordította, ha valakinek nyelvi akadálya lenne. Egy alulfizetett oktatótól efféle elhivatottság nem várható el. Csak az, hogy darálja le az addigra akár már el is avult kötelezőt, azt szevasz. Ez viszont nem minőségi oktatás.

Orvosok esetében végképp nem értem az alacsony bérezést. Iszonyat sokat tanulnak, nagyon fontos, hogy az eü-ben legyen elég képzett orvos, fontos és felelősségteljes munkakört látnak el, életek múlhatnak rajtuk. Akkor mi a bánatnak nem becsüli meg őket az állam? Mi abánatnak alamizsna bérezést kapnak? Fizetéssel kellene motiválni. Addig a hálapénz sem fog kikopni.
Megint azzal mosunk amivel évszázadokkal ezelőtt is, mert ki volt az jól találva, akkor is koszolódtak a ruhák és nem is kéne feleslegesen vegyszergyárakat gazdagítani meg tisztítórendszereket fizetni. Jó, sok lesz az ökobio posztból, egy ideig hallgatunk róla.Az…..
kés, villa, olló 2011.08.30 13:58:24
Jaj, még egy dolog eszembe jutott, még korábbi mosódiós kísérletemből. A mosógép dobján matt, szürke lerakódás keletkezik (több mosódiós mosás után jelenik meg, ha közben nem volt másik mosószerrel mosva semmi).

Ezzel kapcsolatosan olvastam olyan véleményt, hogy az a lerakódás nem más, mint vízkő, és ecettel kell öblíteni. Nos, nálunk lágy víz van, és az ecetes öblítést is párszor kipróbáltam (soha többet). A mosógép dobja akkor is lerakódásos lett. És véleményem szerint az nagyon rossz tanács, ha valaki úgy öblít ecettel, hogy ruha mosáskor, az ecetet az öblítős rekeszbe teszi. A mosógép dobján sem segít (mert ilyen ecet mennyiség bakfitty neki), ám a ruhákon mégis érezni lehet az enyhe ecet illatot teregetésnél, maximum egy idő után hozzá szokik az orr.

Szerintem az a matt, szürkés lerakódás a dobon, valamilyen anyag, ami kijön a mosódióból (pedig a hozzá való pamutzsákkal próbáltam), de nem tudom mi. Egy idő után réteget képez, azaz mosódiós mosásnál gyakrabban kell géptisztító mosást is csinálni, -ami megint csak plusz vízfelhasználás. És bizony ma már, nem tennék ecetet sem a gépbe. Megvan az ehhez való szer is. A mosógépem sem szeretném tönkre tenni.

Tulajdonképpen én jó szívvel senkinek nem tudom ajánlani a mosódiót. Se árban (ha adalékporokat hozzáveszek akkor már nem is olyan olcsó), se mosóhatékonyságban, sem a mosógépre gyakorolt hatását tekintve.

Úgy tudom a vadgesztenye és a tyúkhúr is tartalmaz nem kevés szaponint. Aki mosódiózik, ennyi erővel moshatna vadgesztenyével, vagy tyúkhúr gazzal is ;) És mégsem kell ehhez Indiából, vagy Nepálból a mosódió héjat idehozni :D A mi éghajlatunkon is adott a természetes szaponin... De míg a mosódió divatos, és "autentitkus", drogériában is árulják, addig furán néznének arra, aki tyúkhúrt, vagy vadgesztenyét szedne mosáshoz :D

Részemről soha többé mosódiót! Csak ámulok, mikor valakinek bejön...
kés, villa, olló 2011.08.30 14:25:34
Bocs, már megint valami bevillant. Ismerősöm járt Indiában (nem egyhetes turistaként, hanem fél évig kint élt). Amely családoknál megfordult, azok nem mosódióval mostak, hanem előnyben részesítették a mosószereket...(Nálunk sem szaponin tartalmú vadgesztenyével mosnak az emberek...) Persze lehet, hogy aki ott nagyon szegény, annak csak mosódió jut, vagy még az sem....

Igaz, a mosódióIndiában a szegény rétegnek lehet egy megélhetési forrás, hogy leszüretelik a mosódiókat a hatalmas fáról, folyékony állapotban is árulják (kifőzik...stb.). De talán igazán nem is a szegény indiaik keresnek ezen, hanem azok a kereskedők, akik pl. nyomott áron felvásárolják tőlük, majd idehozzák és árulják a naív nyugatinak az "indiai okö csodamosószert".

Indiában sok szegény van, de ismerősöm szerint aki teheti, az nem mosódióval mos. Mint ahogy hazánkban sem tyúkhúrral, vagy vadgesztenyével mosnak az emberek...

Off.: (bocs). A Krisnások jutnak Somogyvámoson még eszembe. Tudtommal ők is szívesen használnak mosódiót, meg talán még büszkék arra is, hogy kézzel mosnak...stb. Én a jövőt nem abban látom, hogy visszafelé haladjunk, hanem a technikai tudást a környezetvédelem szolgálatába kellene állítani. Idővel a zöldházaké lesz talán a jövő. Valamint minek mindent kézzel mosni, esetleg krisnás módra mosófával csapkodni, feleslegesen sok időt szánva mosásra. Amikor majd napelemek, napkollektorokat is szélesebb körben szolgálatba lehet állítani, szélerőmű, - egyéb alternatív energiaforrások...stb. Talán az új házaknál már sok környezetbarát technikai újítást fel lehet használni, a környezettel való harmóniára való törekedéshez nem kell visszamenni a középkorba. Nyugodtan lehet használni a mosógépeket :)
Az alábbi "törvényjavaslat" a minap érkezett a Zugügyvéd postaládájába, mintegy a jelenlegi jogalkotási módi karikatúrájaként. 2015. évi I. törvény 1. § A Btk. a következő alcímmel és 139/B. §-szal egészül…..
kés, villa, olló 2011.08.25 14:05:16
A portfólión ma magánnyugdíjpénztári tagokkal kapcsolatosan egy durva cikket olvastam. Ha elmarasztaló AB határozat lesz, akkor a kormány részéről válasz verziók közül olyat is felvázol a cikk, hogy akár meg is szűnhet majd lényegében a magánnyugdíjpénztár rendszer!

Egyik verzió szerint 2012 után a 10 %, ami eddig magánpénztárba ment volna járulék utalás, az is az állami feneketlen zsákba kerülne! És kvázi a magánpénztárból önkéntes lesz, azaz azt csak magán úton egészítheti ki önkéntes befizetéssel a tag.

De olyat is felvázoltak, hogy akár teljes egészében államosíthatják a magánpénztártagok addigi számláit is, azaz az addigi megtakarításait a jelenlegi tagoknak "ellopná" az állam, az sem maradna meg nekik.

A cikk írónak nagyon elgurulhatott a gyógyszere, ha ezeket a verziókat is leírta és olyan fő címet adott neki, hogy fellélegezhetnek a pénztártagok... Már miért is? (oda sajnos nem lehet kommentelni).

Remélem ez csak cikkírói hülyeség, nem pedig valójában ilyet tervez a kormány.

Szerintem jellemzően azok maradtak magánnyugdíjpénztári tagok, akiknek magas a jövedelműk, rendes bérre vannak bejelentve, nekik nagyon nem mindegy, hogy ellopná-e az állam.

Maradtam magánnyugdíjpénztár tag. Soha nem vettem részt semmiféle tüntetésen eddig, de ha el akarnák venni az aláírt nyilatkozatom ellenére a magánpénztáron lévő számlám, vagy a jövőben minden járulékom benyelne az állam, magánba nem mehetne, hanem az is államiba menne, akkor vélhetően nagyon-nagyon zabos lennék...

A magánnyugdíjpénztárban maradók azért maradtak tagok, mert a saját befizetéseiket és annak hozamát ténylegesen vissza karják kapni, de eddig azért vannak felhördülve, hogy munkájuk után bekerülnek összegek állami nyögdíjrednszerbe is, míg onnan nem kapnak majd viszont semmit.

Esetleges elmarasztaló AB határozatra, a kormány ne rúgjon még jobban bele amagánpénztár tagokba, hanem ismerje be, hogy hibázott, hagyja meg a magánpénztárakat a maradó tagoknak és a magánpénztártagok után, amit az állami rendszerbe is beszed, annak arányaiban kapjon állami nyugdíjat is.

De én szemály szerint azt sem bánom, ha nem lenne állami nyugdíjam, de akkor ne is szedjen be a magánpénztári tag munkaválllók után az állam is semmiféle jogcímen olyan összeget, ami a jelenlegi nyugdíjasoknak megy, ha a delikvens ebből öregkorára semmit nem kapna vissza.

De el a kezekkel a magánnyugdíjszámlámtól, nem tűröm, hogy államosítsák, és azt sem tűröm, hogy a magánpénztárba kerülő befizetéseket a jövőbe az állami rednszerbe tereljék.

Az a cikk író, aki szerint ezek jó verziók lennének, az nyaljon sót!

Ha valakit érdekel, a portfólió cikk (nálam a második és harmadik opció totál kicsapta a biztosítékot).

Az eszem megállna, ha elmarasztaló AB határozat ellenére a kormány nem a hibát ismerné el, hanem erre való válaszként az eddig maradók számláit is "kirabolná", mert "megteheti" a kormány.

www.portfolio.hu/gazdasag/ongondoskodas/nyugdijugy_100_ezer_penztartag_lelegezhet_fel.154310.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox
kés, villa, olló 2011.08.25 14:38:47
@elwood:

"ha a többség a te és én általam felhalmozott pénzből kíván élni akkor el fogják venni"

Az államnak ez hosszútávon szerintem azért lenne rossz, mert a 100 ezer tag, aki még maradt, összegészében ők pont jó adózók, eddig nem a minimált keresett és a többit zsebbe kapta réteghez tartoztak.Tehát egyséb adók kapcsán akár ennek a 100 ezer embernek az adója arányaiban jelentősebb bevétel lehet az államnak, mint 500 ezer másik adózóé.

Ha államosítanák a jelenlegi magántagok pénzét is, akkor azoknak onnantól kezdve nem lenne érdekük, hogy a korábbihoz hasonló módon, rendesen be legyenek jelentve. Majd kérik a zsebbe fizut, és öngondoskodnak magukról.

Viszont az a 100 ezer ember közül többen jó pozícióban vannak, képzettek, élelmesek, nem ilyednek meg holmi kormányzati kiskirályságtól. Jó eséllyel sokan közülük nyelveket is beszélnek, könnyebben külföldre mennek... Onnatól kezdve viszont nem ide adóznak. (És a gyerekeik sem ebben az országban fognak felnőni...).

Ha az aláírt magán pénztárban maradó nyilatkozatom ellenére benyelné később egy jogi csavarral az állam a magánkasszám összegét, és a jövőbeli járulékokat is államiba irányítaná, úniós jogorvoslatért fordulnék, remélve, hogy fejükre koppintanak, valamint ezzel együtt diszidálnék is innen.

Megtehetik, hogy rajtam élősködni próbálnak, de ehhez nem tartanám a hátam, poshadjanak bele később a saját sz@rukba...
  Túl könnyű az angol, ezért nem ezzel kellene kezdeni a nyelvtanulást – áll egy oktatási államtitkárság által elkészített stratégiatervezetben, amely az Origo birtokába került. Hüledezve állunk a nyelvtanulást érintő kormányzati tervek előtt, amelyek mintha…..
kés, villa, olló 2011.08.17 15:52:30
@kés, villa, olló:

"Amire alig van szükség."

Bocs, franciára alig van szükség.
kés, villa, olló 2011.08.17 19:56:22
@Benbe:

"Sokan mennek külföldre dolgozni egy-két évet. A külföld nem feltétlenül Nagy-Britanniát jelenti: Ausztria, Németország, Franciaország is népszerű célpontok, és ott az EU-tól független Svájc is. Nem nagyon fogsz pincérkedni a Bodensee partján, ha csa angolul tudsz."

Hazai külföldi tulajdonú cégeknél is már elvárás az angol. Tudok olyan német tulajdonú cégről, ahol cégen belüli kommunikáció nyelve az angol, mindez hazánkban. Mivel beszél angolul a német kolléga, olyan magyar munkaerőt vesznek fel, aki ért angolul, és pl. nem gond tárgyalni egy szlovákkal sem nekik, mert azok is beszélnek angolul. Nyilván a saját magyar kollégákkal magyarul beszélnek a magyar vezetők, de ha a más országban lévő anyacég, vagy egyéb üzleti partnerrel kell beszélni, akkor telefonon, emailben csak angolul értik meg egymást.Az angol összeköti őket. Német vezető ha épp Magyarországon jár, lazán angolul tárgyal a magyar vzetőkkel.

Aki pincérkedik, annak elég lehet pár hónapos sima nyelvtanfolyam a célország nyelvéből (szinte bármelyikből...). De ha az a cél, hogy jól hasznosítható nyelvtudásra tegyenek szert, akkor az az angol, minden más utána való a fontossági listán.

Alig akad olyan, aki tárgyalóképes angol nyelvtudásra tenne szert. Turista szinten könnyű az angol, de ha valaki normális szintre szeretne eljutni belőle, annak keményen meg kell érte dolgoznia, sok tanulás van mögötte. És a valós angol nyelv tudás, nem egyenlő azzal, hogy nyelvvizsga témákról tudnak beszélni, amúgy pedig kukák.

És aki alapból ruházati bolti eladónak készül, vagy TB ügyintézőnek, bérszámfejtőnek, azoknak mi szükségük lenne számos idegen nyelvre? Holott TB ügyintéző tanfolyamra is csak az jelentkezhet, akinek már van érettségije, azaz több nyelvet tanult addigra már. Holott az angol bőven elég lesz neki, ha nem lesz a munkahelyén minden irodai progamból magyar verzió.

Aki pedig egyetemre megy, vagy kutató munkát végezne; a nívósabb szakirodalmak jelentős része angol nyelven jelenik meg alapból is, de ha pl. nem is angol az eredeti nyelv, angolra esélyesebb, hogy lefordítják, mint magyarra. Ha jól megy az angol, akkor hozzáfér érdemben. A magyarul elérhető szakirodalom bizonyos témákban szegényes.

A legtöbb neves hírportál is angol nyelvű...stb.

Véleményem szerint, ha az oktatásból kivonnak pénzt, akkor a szegényes maradékot ne haszontalan francia nyelv okíztására fordítsák. Az legyen csak hobbi annak, aki ezt szeretné.

Az angol tanárok az alig bérükért miért is lennének motiváltak színvonalas órák tartására?
Továbbra is tartom, hogy DVD-re otthon tornázni unalmas, egysíkú, esetenként veszélyes, de Noéminél olvastam Leslie Sansone gyaloglós videóiról, és gondoltam, a helybenjárást annyira nem lehet elrontani rossz technikával, így kipróbáltam az Ötmérföldes Zsírégető Sétát.5…..
kés, villa, olló 2011.08.17 19:10:28
Futni, sétálni, kirándulni, lehet a szabadban is.

Viszont DVD-k nyújthatnak érdemi segítséget azoknak a hölgyeknek, akik pl. nem ilyen szobagyalogló, szobafutó, kardió, hanem inkább alakformáló, feszesítő gyakorlatokat tartalmazó DVD-t vesznek, mert nem elég alakjuknak a kinti futkosás. De a DVD csak akkor segít, ha tényleg tornáznak is rá.

Akinek fitnesz bérletre, vagy személyi edzőre nem telik, azoknak gazdaságos megoldás. Néhány ezer forint a legtöbb DVD, van ami egy ezres, ha egy hónap alatt rá is un, és következő hónapban vesz másikat, akkor is bőven edzőtermi árak alatt van. Egy idő után meg csak csereberéli unalom ellen a DVD-ket.
De ez nyilván a trénereknek nem jó buli.

Viszont önmagában én sem tartom jó ötletnek az otthoni DVD-ket, nem pótol egy egyedi igényeket, képességeket, aktuális fizikai állapotot, fáradság szintet is észrevenni képes, képzett edző foglalkozásán való részvételt, szakmai tanácsait. Ám a minőségnek ára van.

Viszont akinek edzőteremre, vagy bármiféle csoportos órára nem futja, pilatasre sem, annak még mindig jobb, ha a nappaliban DVD-re bohóckodi heti pár alkalommal, mint ha nem csinálna semmit. A futás, kirándulás, kiadós séta, nem formál minden testrészt.

És vannak olyanok is, akik szívesen tornáznak otthon a nappaliban, pont azért, mert pl. nem kell másokhoz alkalmazkodnia, nincs kötött edzőtermi órarend, és ha bugyiban és melltartóban akar tornázni, otthon úgy is megteheti.
Nincs idegesítőbb dolog, mint amikor a dugóban sora nézed az autókat és nagy részükben egyetlen ember ül. Pedig mindenkinek jó lenne egy közösségibb autóhasználat. Először is jó lenne, mert kevesebbet szennyeznék a levegőt, az ember nem fulladna meg mondjuk, ha végigmegy a…..
kés, villa, olló 2011.08.17 18:29:16
@kés, villa, olló:

"elsősorban kötött pályásokat, busz, metró villamos, vonat. "

Ehh, mit írtam... Buszra sosem ülök. HÉV-et szerettem volna helyette írni :)
Varánusz Úton a béka segge alá 2011.08.17 05:33:00
Időnként hajlamos az ember azt gondolni, hogy ahol most vagyunk attól már nincs lejjebb. Aztán jön egy olyan nap, mint a tegnapi, és politikai elitünk jóvoltából villámgyorsan kiderül, hogy de, nekünk a bányászbéka segge alja tulajdonképpen emelet. Ám csüggedni nem kell,…..
kés, villa, olló 2011.08.17 13:47:03
@kés, villa, olló:

"bárkommandót"

Bérkommandót
kés, villa, olló 2011.08.17 13:58:49
@newtehen:

"..azok, akik eddig nem fizettek adót, fikáznak azokra, akik több tízezreket fizetnek be havonta, azért, mert most már Nekik is be kell pár ezret..."

Akinek kicsi a bejelntett bére (és valójában is annyit kap), az nem tehet semmiről. Szerintem nem az a probléma, hogy a kis jövedelműek nem fizettek adót, hanem az, hogy emberek tömegei alapból elképsztően kevés nettóból élnek. A megélhetéshez nem feltétlen kielégítő jövedelem szint a probléma, és az, hogy ezekbe az emberekbe még inkább belerúgtak.

Biztos vannak minimálbérre bejelentettek, és mellé zsebbe kapók is, de ők nyiláván továbbra is kapnak majd zsebbe. De mi van azzal a pl. irodai adminisztrátorral, call centeressel...stb. akik mondjuk kerestek havi bruttó 140 ezer forintot, és zsebbe mellé semmit nem kaptak. Szerintem erőteljesen csökkenő tendenciát mutathat a nettójuk, pedig tisztes munkaerők, tisztes adózók.
kés, villa, olló 2011.08.17 14:20:20
@wirth6:

"..ha valaki egymillió forintot keres havonta, és elvesznek tőle hatszázezret...a megélhetése nincs veszélyben....ha valaki mondjuk százezer forintot keres egy hónapban..."

Akinek magasabb a jövedelme, annak lehetséges, hogy magasabb a kiadása is, magasabb öszegű hitelt vett fel...stb.

Viszont a magas jövedelműeket (akik nem vállalkozók, cégtulajok, hanem alkalmazottak) azért sem érné meg extrém módon megadóztatni, mert onnantól kezdve a magas jövedelmi kategóriába esőknek nem feltétlen fogja megérni, hogy teljes bérre bejelentsék. Nyilván nem minimálra lesznek bejelentve, de vegyünk mondjuk az egyszerűség kedvéért valakit, aki nagyon penge szaktudású, és kifog havi 1 milliós bérű állást. Ha tőle extrém adót vesznek el, akkor lehet ő maga fogja kérni, hogy jelentsék le pusztán 4-500 ezer bruttóba és mellé kér még zsebbe xy összeget, amit a cég valahogy "kiplasztikáz" a nyilvántartásban.

A magas jövedelműek extrém megadóztatása visszaüthet végül alacsonyabb adófizetési morálba (ez kisebb jövedelműeknél is megvan).

Spéci tudású emberek nem kuncsorognak, hanem őket megnyerni próbálják maguknak a cégek és ezt meg is kívánják fizetni.

Aki egy millió bruttót keres ma hazánkban, és nem cégvezető, nem tűzközelben lévő valakinek a valakinek ismerőse, nem politikus haver...stb, az tud valamit, az tényleg penge lehet szakmailag. Én azoktól nem is sajnálom a bérüket...Azoknak az embereknek a szellemi tőkéje, tudása tényleg előre vihet egy céget...stb.

A "megélhetési politikosuktól" viszont már sajnálnám a magas a bérüket...:D