Regisztráció Blogot indítok
Adatok
a322986

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy nagy felfedezést szeretnék veletek megosztani. Megtaláltam az emberi kapcsolatok megjavításának és elmélyítésének csodaszerét! Ha Te is vágyódsz arra, hogy működjenek a kapcsolataid, érdemes begyakorolnod az alábbi beszédmódot. Hadd avassalak be tehát a titokba, ami biztos…..
a322986 2011.08.13 18:50:44
Kedves Pacsy!

Elnézést, hogy nem a lényegre reflektálok, de az online-t ekéző fél bekezést most szétcincálom.

Ennek kiindulópontja ugyanis az, hogy egy ilyen "párbeszéd során nem állnak rendelkezésre a megértést segítő, metakommunikatív elemek". Ez egy marhaság, és csak azért írod, mert öreg vagy és pap.

Vannak akik nagyon is jól értenek az online kommunikációhoz. Én két fő csoportba sorolnám őket: az egyik csoportba azok tartoznak, akik a technológia születése körül ('90-es évek eleje) tanultak vagy tanítottak hazánknál szerencsésebb országok műegyetemein, s akik a kezdetektől fogja használják az internetet, sőt talán maguk is hozzájárultak a létrejöttéhez.
A másik csoport, aki a saját kezdetei óta használja, nevesül az Y- és Z-generációk, akik ebbe születtek-nőttek bele.
Én az utóbbi csoportba tartozom, gyanítom te egyikbe se.

Márpedig aki régóta használja, az tudja, hogy az online kommunikációnak is megvannak a maga szabályai, és az emotikonok, a caps lock, a kreatívan alkalmazott írásjelek vagy akár a sortörések elhelyezkedése éppen ugyanazt a szerepet tölti be a kommunikáció e formájánál, mint személyes érintkezésnél "a gesztusok, a hangsúlyozás, az arckifejezések stb".

Nyilván egy online párbeszéd is félre tud siklani, de ez szemtől szembe is előfordul, és online is ugyanolyan hamar tisztázható, mint egyébként. Sőt, pl. rutinos csetelők gyakran az írásmódja alapján meg tudják határozni a beszélgetőpartner korát, ugyanolyan pontossággal, mint az arcáról ránézésre. (Megértem, ha ez neked hihetetlen.)

Vegyük például ezt a karaktersorozatot: "...? :)". Valószínűleg sokan írtak már egymásnak ilyesmit a neten. Nincs benne szó, jelentése mégis van. És pontosan ugyanazt jelenti, mint a tekintet, ami helyettesíteni hivatott, és amit szavakkal leírni valóban körülményes lenne. És ez bizony nem "tételes, megfogalmazott információ".

Egyébként ez az oka annak, hogy az interneten szinte mindenki "helytelenül" ír. Az akadémiai helyesírás ugyanis egészen más helyzetre lett kitalálva és optimalizálva. Az "internetes helyesírás" fő célja éppen az élő szó helyettesítése, s így szabályai is egészen mások -- és az elő szóhoz hasonlóan sokkal lazábbak --, mint formális helyesíráséi.

Az, hogy az online közlés kifejezőereje kisebb, mint az élő szóé, ugyanolyan ökörség, mint az, hogy egy regény nem tudja elmondani ugyanazt, amit egy színdarab, mert ott nincsenek gesztusok, hangsúlyok és arckifejezések. Dehogynem: minden el lehet mondani mindenhogyan, csak más eszközökkel. De ez se a színházat, se az irodalmat nem teszi feleslegessé vagy alsóbbrendűvé.