Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Grippen

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Viszkisdoboz 19. Utazás a múltba 2011.08.11 13:31:00
Az elmúlt héten Bolgár Györggyel beszélgettem a Klubrádióban, a szerkesztő műsorvezetőnek volt egy kérdése, ami azóta sem hagyott nyugodni. A kérdés lényege az volt, hogy ez az eljárás ellenem folyik vagy a volt honvédelmi miniszter a célpont.   A kérdés megválaszolását…..
Grippen 2011.08.12 15:06:41
A vesztegetés nem vagyon elleni, hanem közbizalom elleni bűncselekmény. Ezért különös súllyal esik latba, ki az elkövető. A büntetés kiszabása során tehát az elkövető pozíciója különös súllyal esik latba, az összegszerűség másodlagos.

Nemrég a Debreceni Ítélőtábla jogerősen két év letöltendő börtönre ítélte azt a közrendőrt, aki egyetlen alkalommal 20 e Ft-ot fogadott el egy szabálytalan autóstól, s eltekintett a feljelentéstől.

A büntetőjogban nem számít az a közvélekedés, hogy aki egyszer lebukik ilyesmin, nyilván máskor is csinálta már, csak nem kapták el. Köztudomású, hogy a korrupciós bűncselekmények körében magas a látencia (felderítetlenség).

A magyar büntető eljárásjog több mint száz éve a bizonyítékok szabad mérlegelésén alapul. Ez azt jelenti, hogy egyetlen bizonyítéknak sincs törvény által meghatározott bizonyító ereje. Azaz a bizonyítékokat összességükben és külön-külön is értékelni kell, egymással össze kell vetni. A józan ész és a logika szabályainak megfelelően lehet következtetéseket vonni egyik tényből a másikra.

Nem folytatom, de tény, egyetlen terhelő vallomásra is adott esetben lehet ítéleti tényállást alapítani.

Ez meglehetősen gyakori a bírói gyakorlatban, elég legyen a nemi erőszakkal kapcsolatos ügyeket megemlíteni, de tipikusan ilyenek a korrupciós bűncselekmények is. (A terheltek döntő többsége végig tagad, a bíróság mégis az őket terhelő tanúknak, vagy vádlott társaknak ad hitelt.

Ebben az esetben természetesen különös gondossággal kell vizsgálni a terhelő vallomás tartalmát. Mennyire élményszerű, részletes. Különösen hitelesíti a vallomást, ha valaki ezzel saját is bűncselekmény elkövetésével vádolja.

Akár Oláh János dandártábornok. Aki nyolcvanvalahány oldalon keresztül sorolta - kikkel milyen vesztegetési cselekményeket követett el. A Fapál Lászlót érintő rész ennek csak igen csekély szelete.

Ettől persze még lehet a blog szerzője ártatlan, s a bíróság akkor fel fogja menteni. Kártérítésért sikerrel perelheti az államot, akár a kiesett ügyvédi jövedelem utólagos megfizetése érdekében.
Grippen 2011.08.12 15:28:20
Budai Gyula már a demokráciában (évekkel ezelőtt)katonai ügyész volt, neki azonban az ügyhöz semmi köze. A nyomozás ugyanis még az előző kormány alatt indult. Az egyik korábbi bejegyzésben beágyazott Célpont videóban Szekeres Imre mondja is, hogy a korrupciós ügyet a katonai biztonsági szolgálat fedte fel.

Valójában az egyik vállalkozó ballagott el a rendőrségre, akinek elege lett, hogy a hadseregtől kapott megrendelés fejében vissza kell osztania. Innentől teljesen mindegy, hiszen rutin eljárás - hogyan csapdázták be a kenőpénzt átvevő tisztet és tartóztatták le.

Az is közömbös, hogy Oláh János gyanúsított védője az a Bárándy Péter, aki korábban igazságügyi miniszter is volt. (Tehát tudtával terhelte Oláh vádlott nemcsak Fapál Lászlót, de áttételesen Juhász Ferenc akkori minisztert is.)

Az viszont tény, hogy Oláh János vádlott esetében az ügyészség hozzájárult, hogy éljen a tárgyalásról lemondás lehetőségével.

Ebben az esetben kedvezőbb büntetési tétel fejében a vádlott nyilvános ülésen megismétli a nyomozás során tett beismerő vallomását, s a bíróság tanúk, szakértők stb. meghallgatása nélkül rövid iratismertetést követően ítéletet hoz vele szemben.

A Fapál Lászlót érintő tárgyaláson Oláh János nagy valószínűséggel, mint elítélt fog megjelenni, s tesz tanúvallomást.

Szakértők szerint öt év körüli szabadságvesztést fog kapni. Ez persze csak találgatás, de tény, a bűnszervezeti elkövetés miatt a blog szerzőjével szemben kiszabható maximális büntetés nem kevesebb, mint 20 év fegyház. A feltételes szabadság kizárva, végrehajtási fokozat - fegyház.

Oláh János ügyét a vádirat is megemlíti, aligha kerülhette el a jogász szerző figyelmét.

Ettől még lehet ártatlan. A tét óriási. Egy fiatal nyugdíjas katonatiszt egzisztenciája. A hadsereg becsülete.

Az eljárás nem koncepciós. A bíróság a sajtó nyilvánossága előtt fogja tárgyalni az ügyet.