Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ajnadea

49 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nővér vagyok... Főnővéri lét 2015.12.30 12:11:00
  Kaptam ajándékba a plexi kártyámhoz (osztályvezető ápoló áll rajta hivatalosan), a nagy irodámhoz, a konzervatív gyógyító osztályhoz egy aktív csoportdinamikát mutató nővérgárdát. Figyelem őket, figyelnek engem. Dolgozom, dolgoznak. Szólok,…..
ajnadea 2012.03.01 17:04:59
@Livee: Kedves Egy jogász!

Azért neveztem betegeket és orvosokat (kollégát egyszer sem) nevén, mert írásos engedélyem és hozzájárulásom volt hozzá.
ajnadea 2012.03.03 12:12:38
@-Flatley-:
Kedves Flatley!
nagyon köszönöm a kérdést. Elgondolkodtatott. Írtam egy új bejegyzést.
novervagyok.blog.hu/2012/03/03/az_idealis_nover

És, rá kellett jönnöm, hogy úgy mint nem létezik tökéletes szülő, tökéletes ember, így tökéletes nővér sem, csak "elég jó nővér", úgy mint bruno Bettelheim szerint az "Elég jó szülő".
Azt írtam egy korábbi dühös pillanatomban, hogy január elsejétől új életet kezdek, lefokoztatom magam, és diplomás (segéd)ápoló leszek. Sikerült. Valóban új életet kezdek. No, nem teljesen úgy, ahogy elképzeltem. A karácsonyfa alá kaptam egy ajándékot a munkahelyemtől, a…..
Nálunk, ebben az országban valami nem jól működik. Amióta a PÉNZ uralja a XXI. századi létet, a betegséget, az egészséget, a nővérképzés tragikussá vált. Felhígult a tananyag, lerövidült a képzés, a differenciálódás a képzésben óriási, a gyakorlatban alig…..
ajnadea 2012.02.03 21:49:12
@sizeref: Végre valaki, aki ugyanazt mondja, írja, mint én: A NŐVÉREK FEJÉBEN KELL RENDET TENNI ELSŐKÉNT!!! Mert igenis, ha bagóért eladjuk magunkat a piacon, hamarosan kivisznek bennünket kivénhedt csatalóként a vágóhídra. (nem én találtam ki, eszembe jutott Orwell Álltafarmjából Bandi a Ló.)
Nem akarjuk virsliként végezni, ugye?
Ha előre sejtem, hogy én leszek a wc-papír-felelős, a kulcsnok, a havi gyógyszerkeretet ellenőrző és betartó, "legyen nővérhívó minden betegágynál!", "miért nem vízhatlan széken ülve zuhanyzott a beteg?" "miért száraz a virágok levelének a vége a folyosón?", "megint nem…..
Kedves barátnőm felhívta a figyelmemet arra, hogy pozitív élményekről, gyógyulásról is számoljak be.  Nehéz feladat. Sok nyomorúságot látunk, hozzászokunk a szenvedéshez, a fülünk a jajgatáshoz, kiabáláshoz. Történt azonban tegnap valami, ami igen pozitív. Adott…..
Béremelést ígértek, fizetéscsökkenés lett belőle. Engem konkrétan nem nagyon érdekel, hogy az adójóváírás, az infláció, a GDP, a bérkompenzáció vagy netán a kőolaj világpiaci ára az, ami belerondított a végösszegbe.  Engem - szakkifejezéssel élve - a reálérték,…..
ajnadea 2012.02.09 22:50:49
@Blogger Géza: hol van az a "nálunk"?
egyébként, ha panasznak vetted a soraimat, akkor rossz emberismerő vagy.
ajnadea 2012.02.09 22:52:04
@Blogger Géza: nem szeretem a cinikus embereket.
ajnadea 2012.02.09 22:56:35
@Blogger Géza: Valóban? Kompenzálja? Excel táblázatban, csak nem a gyakorlatban, mert akasszába nem utal lóvét hozzá. Tudod Kiscsillag?
Ez a cikkem 2011. júliusában a "Ne várjunk tétlenül a májrákra!" címmel meghirdetett országos sajtópályázatra íródott. A cikk az Esti Hírlapban jelent meg. a májrákba évente Ezer magyar hal bele, a tíz éves túlélés örömünnep Végzetes támadás  Testközelből…..
  "A csudába az átkozott dokumentációval.  Csak az ne lenne. Inkább megszúrom, megetetem, sőt tisztába teszem százszor a beteget, csak az a vacak írás ne lenne. Megkeseríti az életemet!"  Hányszor mondtuk és hallottuk már ezeket a mondatokat egy nővér…..
Vajon milyen tulajdonságai vannak a "tökéletes" munkaerőnek, konkrétan egy egészségügyi szakdolgozónak? Közelítsük meg a kérdést a történelem felől.  Hippokratész így fogalmazza meg az ápolóra, az orvosra és magára a folyamatra vonatkozó szigorú…..
ambrosia Anno... 2013.09.10 21:16:43
Anno, még nem voltam szellemileg fejlett... Anno, még azt hittem, hogy, ami tilos, azt nem lehet... Anno, még azt hittem, hogy ha azt mondják  KÖTELEZŐ, azt muszáj... Soha nem feledem, amikor a kaszálónak titulált, frissen szántott, több hektáros földünk szélén ácsorogva,…..
Nővér vagyok... Bértábla 2012.03.29 22:16:07
A közalkalmazotti törvény egyik melléklete a sokat emlegetett, szidott és kiismerhetetlen bértábla. Többször rászántam már magam, hogy kiigazodjak rajta, megértsem, és értelmezzem, de a legnagyobb problémám mindig (ami bizonyára nem véletlen, hanem egy praktikus matematikai…..
Megpróbálom összeszedni, hogy jelenleg milyen jellegű képzési formák léteznek hazánkban.Régen, úgy 20-25 éve egyszerű volt a "képlet". Volt az érettségit nem, ám szakmát adó három éves szakiskola és a négy éves szakközépiskola. Aki ezt a blogbejegyzést…..
Ismerek egy beteg asszonyt, egy ősasszonyt, egy csöppnyi erős asszonyt. Véletlenül találkoztunk a piacon. Barátok lettünk. Lelki társak. Ő tudja, én látom, hogy súlyos beteg. Csontján a bőr lifeg. Mégis vásárol, főz, takarít. Erő felett dolgozik, gondoskodik a…..
ajnadea 2012.03.12 15:45:29
@csakegynővér:
Nem igazán találok szavakat. Azt az egyet viszont tudom, hogy egy "valódi" nővér erős.
Nővér vagyok... Vér, epe, nyál 2012.03.03 12:53:00
Hippokratész tudott valamit, mert igen okos emberként összességében, egészében, teljes egységében, azaz holisztikusan szemlélte a betegeit.Megfigyelte, hosszasan tanulmányozta, a legapróbb részletekig kikérdezte, majd alaposan megvizsgálta betegeit.Maradandó értékeket, és…..
Mi lesz velünk?Azt ígérték, rendezik a béreket. megtették. Valóban rendezték. Csak az a baj, hogy lefelé.A képzés minősége romlik, kusza, áttekinthetetlen, kiismerhetetlen labirintus ontja akár röpke 10 hónap alatt (!) a "jól képzett" egészségügyi…..
 A kiégés (burnout) szindrómát sajnos gyakran megfigyelhetjük fokozott fizikai/szellemi/lelki stresszhelyzetnek kitett eü. dolgozók körében.Vegyük sorra a tüneteket, tartsunk őszinte önvizsgálatot.  A testi-szellemi kimerültség oly' mérteket öltött, amit már egy…..
Nővér vagyok... Incidensek 2012.01.23 11:19:00
Esti vizit. A beteg fekszik az ágyában. Belép az ügyeletes orvos, az őt kísérő két nővérrel.Néhány mondatot váltanak egymással. Semmi teendő, semmi extra. Hirtelen a beteg kérdést intéz a fiatalabb kolléganőhöz: - miért ilyen kelletlen, miért nem tud maga mosolyogni?Válasz…..
ajnadea 2012.02.12 09:31:54
@-Flatley-: Ennek az lehet az oka, hogy a mentősök között is akadnak korruptak (kis számban, és azok beárnyékolják a becsületes kollégájukat, de rendesen. Az általánosítás nagyon-nagy hibája az embernek.
Nővér vagyok... Ripőknek üzenem 2012.02.11 10:36:53
A Szegény ápoló bejegyzésemhez ezidáig 37-en (mire befejeztem 42-en) szóltak hozzá. (pedig az Álruhás betegszállító se kutya ám...)Mi nővérek kaptunk hideget, meleget. Túlnyomórészt elismerő szavakkal illették a munkánkat. Akadt a hozzászólók között "Nagy…..
ajnadea 2012.02.12 09:19:15
@Mrs.Columbo: Ne sajnálj engem, mert nem érdemes. Anyukám engem arra tanított, hogy inkább 100 irigyem legyen, mint egy szánakozóm. Tudom, h mindig kilógok abból a bizonyos sorból... Lehetségesnek tartom ám azt is, h én sok-sok évet kihagytam ebben a nem is tudom milyen eü-ben, a fiam nevelgetése miatt. Lehet, hogyha foylamatosan én is ott lettem volna, megfigyelhető jeleit mutatnám a born out-nak. Szerncsére nem így van. vadonatúj főnyanyaként pedig az a dolgom, hogy rendet rakjak az oyztályon, amelyiknek az élére állítottak. Utáltak már a nyelvtudásom, a családi hátterem, az ambícióm, a diplomáim miatt. Megszoktam. Nem zavar, mert többen vannak azok, akik nagyon szeretnek. Kérlek, ne sajnálj, jól vagyok a bőrömben, hidd el. Éppen egy kiégés elleni előadáson és tréningen dolgozom. kívánj inkább hozzá sok erőt, hogy meg tudjam valósítani. A színművem is készül: NőVérfürdő címmel (részletek: www.ajnadea.blog.hu), és végre elkészült az új honlapom is (saját kezűleg:-) a www.boldogsagleckek.hu, valamint a www.segitekblogotirni.blog.hu oldalt is én jegyzem. Látod, nincs okod aggodalomra! Szeretettel: Ajna Dea
ajnadea 2012.02.12 09:20:57
@ajnadea: burn out helyesen. annyi gomb van ezen a klaviatúrán :-))
Létezik a FB-on egy csoportunk , a Nővérszoba. Megkértem múltkor - a túlnyomórészt lányokból álló - "maroknyi" csoportunkat, hogy tegyen egy próbát, és üsse be a google képkeresőjébe azt a szót, hogy NŐVÉR. Tudniillik én megtettem (képet kerestem az…..
ajnadea 2012.02.12 09:04:45
@kód: erre eddig sohasem gondoltam, bár múltkor a férjem látott a "nővérszerkómban", és nagyon megdicsérgetett. Nagyon szeretnek a betegek, mert a legszebb "ruhadarab" rajtam a mosolyom, bár most főnyanyaként picit távolabb kerültem tőlük, és ezt sajnálom is.
Nővér vagyok... Szegény ápoló 2012.02.10 20:19:00
Az ápolás egyidős az emberiséggel. Ezt bátran kijelenthetjük. El tudom képzelni azt a helyzetet, amikor a kardfogú megsebesítette a neandervölgyi embert, a társa betekerte a vérző sebet a lenyúzott állatbőrrel, hogy elállítsa a vérzést. Az időszámítás előtt az ápolás és…..
Nővér vagyok... Hálapénz? 2012.02.11 11:00:00
Muszáj megint a pénzről beszélnünk. Bár, - ha picit régebben, melegebb éghajlaton, illetve északabbra élünk - az üveggyöngyökről, kagylóról, netán szénről tárgyalnánk.A mai világban a digitális számokért dolgozunk, amit kódolt plexi kártyákkal váltunk élelemre,…..
Nővér vagyok... 8 óra munka 2012.02.06 21:29:00
Nincs azzal semmi probléma, hogy az időnket pénzre váltjuk, azaz eladjuk az időnket   pénzért, mint alkalmazottak. Csupán az nem mindegy, hogy mennyi időt, és mennyi pénzért. Az átváltás mértéke vált mérhetetlenné lassan.A egyik tényező a pénz. Igazság szerint…..
A férjem hívta fel a figyelmemet arra, hogy február negyedikén ünneplik a Rákellenességet szerte a világon.A rádióból értesült a hírről a mélységesen szomorú riportertől, aki joggal kérdezte, hogy miért nem a BOLDOGSÁG világnapjáról beszélgetünk inkább.Erről…..
Többször feltettem magamnak a kérdéseket:Hogyan kell könyvet írni?Hogyan kell jó könyvet írni?Egyáltalán honnan ez a késztetés, hogy könyvet írjak?  Van-e értelme a könyvírásnak az internet világában? Hisz' teljesen eltűnt az írógép kattogása, ismeretlen a…..
ajnadea 2012.02.03 20:29:08
@LeonSilver: Örülök Neked.
A profi a másik hibájából, a dilettáns pedig a sajátjából tanul.Bár, lehetséges, hogy a mai Való Világban már az is csodaszámba megy, hogy bárki bármit meg akar tanulni. Mondjuk írni. Írni? Hiszen írni minden első osztályos gyerek tud. Ja. De, hogyan,…..