Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zzlatko

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A következőkben egy szerintem nagyon lényeglátó, rokonszenves hangvételű, és legfőképpen időszerű írást szeretnék utánközölni: Mi az ortodox egyház? Írta: Cserháti MátyásHazánkban a római katolikus egyház mellett létezik egy másik fajta, kisebb katolikus…..
 Jézus mondja: „Az Isten Szellem, és akik imádják őt, azoknak szellemben és igazságban kell imádniuk” (Jn 4,24). Tárgyakkal nem lehet az igaz imádatot kiváltani, sőt, a különféle eszközök valójában gátolják az imádatot. Ez a sákramentalizmusnak és a miszticizmusnak…..
zzlatko 2011.10.19 22:32:25
A sákramentalizmus tévedése ez? Hm. János evangéliumából szól az idézet, mégis ez az az evangélium, amely olyan zsidó ünnepeket jegyez fel, amely tele volt szimbolikus cselekedetekkel. Pl. 7,37-39 - az ünnep utolsó nagy napján, a vízkiöntési szertartásra utalva. Hát ez elég "sakramentálisnak tűnhetett". Vagy az utolsó vacsora, amely a Pászkaünnep hosszú liturgiáját jelentette a gyertyák meggyújtásával, kenyérrel és borral. Igencsak sakramentalista.

1. Véleményem szerint a sakramentalizmust nem lehet olyan könnyen összemosni egy "kreatív, színesebb és érdekesebb" istentisztelettel.
2. A sakramentalizmus, - bár itt kérdés, hogy a szerző mire gondol - tévedése az, hogy tárgyakat, esetleg szimbolumokat használ. Az evangelikalista biblicizmus tévedése pedig a verbalitás(verbális inspiráció) mindenhatóságának a dicsőítése.
3. Az ünneplés ilyen módja ne lenne biblikus? Mit jelent szellemben vagy lélekben imádni? Ülök a szobában, és elmélkedem? Az Ige testté lett, és közöttünk lakott. A testté lett Ige a kánai mennyegzőn a vizet borrá változtatta. A testté lett Ige kenyeret, bort, vizet, magot, és ki tudja még hányféle "sákramentumot"(itt most egyszerűen fizikai eszközként használom ezt a szót) használt, hogy a követőket, a hallgatókat közelebb vigye az igazság megértéséhez.

Egyszerűen nem értem, és nem fér a fejembe ez a "szellemeskedés". Ezek csak szavak. Ha miszticizmusnak vagy a sakramentalizmusnak vannak veszélyei: még nem jelenti az egész "tévedését". Ahogy az evangelikalizmusnak is vannak gyengéi, mégsem söpörhető félre egyszerűen.

Egy személyes kérdés: a szerző bejegyzéseiből arra következtetnék, hogy valahol emberi érzéseivel, érzelmeivel nem igazán tud mit kezdeni. Főként akkor nem, ha ez Isten imádásával is összekapcsolódik.

"Én vagyok az ajtó..." jézusi kijelentést erre a témára idevágni? Ez a biblicizmus ereje? Vagy inkább gyengesége?
zzlatko 2011.10.24 16:33:55
@Kéry Zsuzsanna: Kedves Zsuzsa, nem igazán értek egyet veled, mert sztem ahogy Te értelmezed a sakramentalizmust az nem több, mint egy szó tükörfordítása magyarra: szentség. Ezután felütöd a Bibliát és azt mondod, hogy lám, lám a szentség szó, szintén magyarul itt és itt szerepel a Szentírásban, ilyen és ilyen értelmet hordozva. Természetesen mindezt egy előfeltevésből kiindulva Dave Hunt nyomán.

Érdekelne a Te véleményed is. Kéry Zsuzsanna nyomán.

A másik dolog, amiben teljesen egyetértünk. Sőt Te még jobban rávilágítottál a lényegre azzal, amikor ezt írod: "Az Isten által a zsidók számára elrendelt ünnepeket pedig, amik mind a mennyei valóságok leképezései, és minden mozzanatuknak örökkévaló jelentősége van". Hát ez az! Ez az ünneplés alapja és értelme.

Még egy kérdésem lenne, lehet, hogy erről szól majd a következő blogbejegyzésed is. Hogyan értelmezed a Biblia ihletettségét? Mit jelent számodra a kánon? Hogyan közelítesz a Szentírás betűjéhez? Van-e az egyes igehelyek értelmezése esetében olyan vezérlőelv(tudom: a Szentlélek, de talán érted mire gondolok), amely alapján magyarázod a jelentésüket? A kérdés: Kéry Zsuzsanna hermeneutikája.

köszönettel
  Egy szülőnek nem okoz nagy meglepetést, ha azt mondom: gyermekeink a rosszra való hajlam leküzdhetetlen képességével jönnek a világra. Kicsi babánk pici szíve már a születés előtt is a bűnre és az önzésre programozottan dobog. A romlottságra való hajlam olyan nagy,…..