Regisztráció Blogot indítok
Adatok
davidgero

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A digitális bölcsészet bármely területét is tekintjük, ki lehet jelenteni: magyar nyelven jóformán teljesen hiányoznak a bevezető, alapozó könyvek. Persze ennek nyilván az is lehet az oka, hogy ezen területek művelői tudnak angolul, és nem hiányoznak nekik a magyar szakirodalmak.…..
davidgero 2011.09.13 16:10:57
Kicsit késve, de én is bekapcsolódnék a gondolatmenetbe.

Először is a könyvről: nekem kötelező olvasmányaim között volt. Nem igazán szerettem. Hiányzott belőle az, amit elvártam volna egy ilyen könyvtől. A bibliográfiáját és az elérhető korpuszok nevét viszont mai is használom, mert nagyon jó gyűjtés.

Én úgy találtam, hogy a bevezetőben megcélzott tág közönség indokolta az általános tárgyalást. De csodálkoztam, hogy például a NooJ kimaradt a tárgyalásból. A NooJ is ingyenes, használható simán konkordancia mérésre is, de azért ennél jóval súlyosabb program. Például könnyedén beépíthető a hunmorp, így egy alapvető taggelő is a kezünkbe kerül.
(A program egyetlen hátránya, hogy több időt kell tölteni a használatba vételéhez, illetve, hogy nem keresztplatformos. .NET-el üzemel. Illetve a licenceléssel is akadnak problémák..)

Egyébként, az MTA-tól is lehet szerezni taggelt korpusz, kifejezetten a NooJ-hoz. Ehhez e-mail-en elég felkeresni őket.

A MOKK-ról... a felvetés szerintem jó, de egy személyes élménnyel megtoldanám a dolgot. Nekem egy fél évembe került, míg otthon a saját gépemen beüzemeltem. Nem értettem az informatikához, még az alapvető különbségekkel sem voltam a tisztában. Kíváncsi voltam, hogy milyen eredményes a taggelő. - Kitartó voltam és egy fél év alatt sikerült beüzemelnem... - De ezt a ráfordítást szerintem nem igazán lehet elvárni mindenkitől...

A Szegedi korpusz... A szegedi korpusz tényleg csak postai levéllel lehet kikérni. Ez a szerződés miatt szükséges. Kutatási célra felhasználható a forrás megjelölésével, illetve a kikérés után is csak egy részét küldik meg. Teszthez elvileg jó, de én is a napokban kértem ki, úgyhogy bővebb információm még nincs, de majd beszámolok.

Mindenesetre én is jobbnak tartanék egy olyan példát, tanuló korpuszt, amit bárki felállíthat otthon is. Jó tanulási céllal, jó tapasztalat, és jó bemutató, hogy az emberek megismerkedhessenek a témával.
A filológiával foglalkozók jól tudják, hogy semmi sem pótolhatja az autopsziát, azaz a kutatandó szöveg kézbevételét, az eredeti dokumentum tanulmányozását. Igen ám, de sokszor komoly nehézségekbe ütközhet a hozzáférés: ha a kutató a dokumentum tárolási helyétől távol…..