Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Magyar Nemzeti Bank

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hohó, megint itt van egy ezerszer súlykolt lerágott csont, Promontor egyik kedvence, a gyűlölt sárgacsekk!Azt írja a Pénzcentrum.hu egy MNB tanulmányra hivatkozva, hogy milyen rossz nekünk a sárgacsekk, mert mennyi pénzbe kerül és elviszi a GDP valahány ezrelékét. Továbbá, hogy az…..
Magyar Nemzeti Bank 2011.07.29 14:27:47
Kedves Promontor!

Köszönjük, hogy foglalkozott tanulmányunkkal.
Az MNB-s felvetés éppen annak hangsúlyozásával született, hogy ne lehessen a sárga csekk költségét megjelenítve árat emelni. A jegybank felvetése (ahogyan a honlapján megjelent tanulmány erről szóló részében nagyon röviden össze van foglalva:
www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Kiadvanyok/mnbhu_mnbtanulmanyok/MT93.pdf
), éppen az, hogy első lépésben a szolgáltató a fizetési módok (és nem feltétlenül csak a sárga csekk) közvetlen költségével csökkentse a számla összegét, majd második lépésben külön soron és differenciáltan jelenítse meg az adott fizetési mód költségét. Így aki korszerűbb, olcsóbb fizetési módot használ, annak csökkenne a számla végösszege.
Jelen pillanatban az a baj, hogy a sárga csekk költsége nem jelenik meg transzparensen, ami akadályozza a versenyt a különböző fizetési módok között, ami végső soron az erőforrások pazarlását eredményezi nemzetgazdasági szinten.

üdvözlettel,
Kóczán Gergely
MNB