Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Az Áram Ára

302 bejegyzést írt és 51 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Szeptember másodikán igencsak izzadtak a MAVIR szakemberei és a magyar áramtőzsdén villamos energiát vásárló vállalkozások: habár a hidegfronti betörés mentén akár fagyoskodhattak is volna az érintettek, az osztrák és szlovák áramexport volumenének csökkenése és a hirtelen beindult román export…..
Hiába azonban a globális iparági előretörés, itthon a szakemberek mégsem számítanak arra, hogy úton-útfélen gigantikus méretű akkumulátortelepek nőnek majd ki a földből. Amennyiben nem csak papíron él az elképzelés, hanem meg is valósul a Magyarországra tervezett, hatalmas mennyiségű – alsó hangon…..
Az Egyesült Államok 2017-ben megválasztott elnöke rögtön az elnöki ciklus elején sokkolta a fenntartható fejlődés és a megújuló energiaforrások híveit azzal, hogy bejelentette szakít elődje, Barack Obama Clean Power Plan programjával és visszaállítja a szénalapú áramtermelés uralmát az USA…..
  Az megvan, amikor a méhész és a napelempark-tulajdonos bemegy a kocsmába, majd egymás tenyerébe csapnak és azon morfondíroznak két sör fölött, hogy miként tudnák piacra dobni a közös méztermést. Nincs? Pedig egyre több kezdeményezés mutat abba az irányba globálisan, hogy valamiképpen összehozzák…..
  A kaliforniai UCLA egyetem kutatói reformálhatják meg a napelemes áramtermelést azokon a területeken, ahol a technológia legnagyobb ellenségét a panelekre rakódó hótakaró jelenti – legalábbis ezzel a hangzatos címmel jelentkezett be a nemzetközi sajtóban az amerikai kutatócsapat. A kását viszont…..
„A napelemes energiatermelés a lehető legzöldebb megoldás a villamosenergia-termelés területén!” – ha annyiszor kaptunk volna 1000 forintot, ahányszor ezt a mondatot hallottuk, akkor bizony ma már az egyszeri bloggernek sem kellene a megélhetésért reggel nyolcra munkába mennie. A fenti mondatba a…..
Az International Renewable Energy Agency (IRENA) legfrissebb adatösszesítése szerint ma már a világ áramtermelésének a harmadát a megújuló energiaforrások biztosítják – a tavalyi évben telepített villamosenergia-termelő kapacitásokkal együtt a megújuló energiaforrások 2351 gigawattnyi kapacitáson…..
Az elektromos hajtás térnyerését a globális autószektorban ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Öt-nyolc évvel ezelőtt a felhasználóknak még számos kompromisszumot kellett kötnie amikor megvásárolt egy villanyhajtású autó. Napjainkban már a kiszolgáló- és töltőinfrastruktúra fejlődése és a…..
A múlt heti bejegyzés kommentjei között böngészve szúrt szemet, hogy keveredés van a napelemhez használt ásványkincsek és az akkumulátorokhoz használt anyagok terén. Nosza jött is az ötlet, hogy kicsit ássunk a mélyére annak, hogy milyen technológiák mentén, milyen anyagokból épülnek fel a napelemek…..
  Napokban jelent meg a hír, hogy az Európai Bizottság áldását adta a francia kormány azon kezdeményezésére, hogy egy támogatási rendszert dolgozzanak ki és indítsanak el az ország 40 éves és az idén leállítani tervezett atomerőművének részbeni pótlására tervezett 300 megawattnyi fotovoltaikus…..
  Mit tehet a nagyvárosi ember – főleg, amikor soklakásos társasházban lakik –, ha szeretné az energiatermelés területén is kivenni a részét a fenntarthatósági törekvések támogatásából? Klasszikus megoldás szerint vesz például egy megújulóenergetikai vállalat részvényeiből vagy kötvényeiből. És…..
Az Áram Ára 2019.02.11 16:24:50
@Ellenzéki Tüntető: @gigabursch: @s3pooler:
Köszönjük, javítottuk, holtig tanulunk! :)
800 millió eurónyi forrást szavaztak meg a tagállamok a napokban az Európai Bizottság javaslatára az európai energetikai infrastruktúra fejlesztésére. A forrásokat elsősorban a határokon átívelő, a tagállamok és európai régiók energiabiztonságát erősítő beruházásokra költhetik majd. A pénzből…..
A német Energiewende kapcsán jellemzően két vélemény szokott egymással ütközni: az egyik szerint a német energetikai forradalom megkerülhetetlen és szükséges volt, a másik szerint pedig a nagy német zöldülés csupán egy politikai humbug és igazából mindenki csak szív vele. Mint minden sarkos…..
  A napenergia-hasznosítás egy meglehetősen szexi téma lett az elmúlt időszakban, nem véletlen, hogy mi is írtunk egy ilyen témájú cikket két hete. Viszont az utóbbi idők írásaiban szinte kivétel nélkül csak a napelemes rendszerekről írtak, írtunk, a napkollektorokról viszont egy szó sem esett, ami…..
Amekkora robbanás várható az elkövetkező években az időjárásfüggő megújulóenergia-termelő piac területén, legalább akkora felfutást jósolnak a szakértők az ezeknek a technológiáknak a villamosenergia-rendszerekbe integrálását támogató energiatároló rendszerek piacán is. Az előrejelzések szerint a…..
  Az utóbbi időben gombamód termi a magyar szántó az áramot. Hétről hétre érkeznek a friss hírek arról, hogy ennek és annak a településnek a határában egy újabb naperőmű emelkedett, emelkedik ki a földből. Monor, Szügy, Balatonberény, Domaszék – csak hogy néhányat említsünk azon települések közül,…..
Ha a háziorvos ráirja,hogy kéri sürgős beutalását akkor miért kell több órán keresztül várakozni? Tisztelt Praxis!   Sajnos hasonló tapasztalataim vannak a Szent Imre kórház sürgősségi osztályával. Édesanyámnak a háziorvos délután mentőt hivott, a beutalóra ráirta,kéri a sürgős beutalását. A…..
A New York-i Brighton Egyetem kutatói egy olyan baktériumokkal „hajtott” akkumulátort készítettek, amely könnyedén forradalmasíthatja a mikroelektronikát...
Elon Musk elektromos autókkal foglalkozó vállalata rövidebb névvel és átfogóbb tervekkel kezdi a 2017-es évet. Már nem csak az autóké a fókusz...
A Greenpeace éves jelentése szerint a technológiai óriások egyre markánsabban képviselik a fenntarthatóságot az energiahasználat tekintetében, és valószínűleg ez a tendencia a jövőben még hangsúlyosabb lesz...
Wyoming állam törvényhozói korlátoznák a megújulóenergia használatát, amivel gyakorlatilag ellehetetlenítenék az állam szél- és napenergiával való ellátását...
2017. január 1-től a holland NS vasútvállalat egy magasabb szinten űzi a vasúti közlekedést: járműparkját ugyanis ezentúl szélenergiával hajta. Ráadásul a tervezettnél egy évvel korábban sikerült ezt véghezvinni...
Az Országos Atomenergia-hivatal jelentése szerint a paksi atomerőmű 3. blokkja engedélyt kapott a további üzemelésre, így a harminc évvel ezelőtt épült reaktor további 20 éven keresztül termelhet áramot Magyarországon. Hazánk ellátásbiztonsága szempontjából nagy érvágás lett volna, ha kikerül az…..
A megújulóenergia-termelés kapcsán elsősorban a szél- nap és vízenergia jut eszünkbe, bár a biomassza erőművek is egyre elterjedtebbek, pedig a Földnek számos olyan – jelenleg – kiaknázatlan energiaforrása van, amire a technológiák fejlődésével a későbbiekben alapozni lehet az energiaiparban. Ugyan…..
Németország eddig is erőteljesen támogatta a megújulóenergetikát, de a Reuters hírügynökség által kiszivárogtatott információk szerint eddigi terveik korántsem olyan intenzívek, mint a legújabb, „Klímavédelmi Terv 2050” elnevezésű programban szereplő célirányok. Annak…..