Regisztráció Blogot indítok
Adatok
berzenke

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Felfokozott hangulatban várta tegnap Orbánisztán népe, hogy Kedves Vezetőjük szóljon hozzájuk a tévén keresztül. Legalább ő mondjon valami biztatót, ha már a szakértők a sajtóban hányni kezdték a földet a matolcsyzmusra. Mert az nem lehet, hogy léket kapott a Nemzeti…..
berzenke 2011.08.18 13:57:00
@Add_tovább:
Így van, de a BKV-tól, MÁV-tól, Malév-től, MFB-től, haveroktól, Simicskától el kéne zárni az állami pénzcsapokat (egyúttal arra sem kényszeríteni őket, h pl. üres vonatokat buszokat járassanak kihalt települések között).
Nyugdíjemeléseket megszüntetni (legalábbis korhatár alatt). Ingyenutazást is.
Vállalkozóktól újra beszedni némi adót (visszahozni az elvárt jövedelem adóztatását).
Kamu-minimálbéreseket megfingatni, közteherviseljenek ők is.
Szja helyett munkaadói járulékot csökkenteni.
Ingatlanadót bevezetni.
Gáz, PET-palack, cigi, pálinka stb. adóját emelni.
Ezt a kibaszott rengeteg adminisztrációt lenyesni, akár a személyi számot, munkakönyvet visszahozni, millió dolgot egyszerűsíteni.
Feelsleges hivatalokat, kórházakat, vasútvonalakat, üres iskolákat bezárni.

Bokrost, Bajnait, Oszkó Pétert visszaszavazni...
berzenke 2011.08.18 14:30:58
@Cartman (ex Cartman):
Ok, akkor legyen jobb vizit- és tandíj! De legyen, mert távoltartja az unatkozó hipochondert és nyuggert a dokitól, (támogatott) gyógyszerzabálástól, stb.
De ezt a remek spórolási 'lehetőséget' már elk..ta a fidesz...

Mondjuk abban sztem igaza van a (mostani) fidesznek, h ezt a rokinyugi-bizniszt meg a 40-évesen nyugdíjba vonuló rendőröket le kellett állítani.
Sőt a munka tv.könyvének túlhajlásait is meg kell nyesegetni, anno főnökként alig tudtunk kirúgni oda nem való, demotivált embereket (és helyettük normálisakat felvenni), sőt még aki lopott vagy ivott, azt is alig lehetett...
Vagy a gyed után járó fizetett szabadság is túlzás.
Mégha ez az egykulcsos talán túlzott is, de a 36% szja-n és 17% m.váll.járulékon felüli 4% gyurcsányi különadó is durva volt anno...
berzenke 2011.08.18 14:55:34
@Valahol Máshol:
A rendőr idáig megszerezte, innentől már ne kapja... sztem.
Lehet h túl korrekt helyen dolgozztam, multinál, 100% jogszabálykövetés. Persze végül, nagynehezen ki lehetett tenni az gázos figurákat, már akinek volt kedved nekimenni, és azokat is drágán, lehetőleg csak közös megegyezéssel pluszpénzért, nehogy utána pereljen; volt akivel jogvita lett pedig előtte mindent megkapott most meg nekiállta jogaira hivatkozni és rohasztani a céget a többiek előtt...
Jó tudom nem minden hely ilyen, egyszer felvettem egy stoppost, megbántam amikor láttam vérzik a keze, erre kiderült, Paks melletti faüzemben dolgozott feketén, a baleset miatt pedig azonnal elhajtották. Van ilyen is...
Az elmúlt napokban sokat lehetett hallani az érpataki modellről, és a közmunka rendszer felfuttatásáról. A felületes gondolkodó könnyen beleesik abba a hibába, hogy ezt jónak találja. Bevallom én is ezek közé tartoztam tegnapig. Történt azonban velem tegnap valami, ami miatt…..
berzenke 2011.08.16 14:26:37
@bogancs:
Pont a társadalmi bizalom hiánya vezet bizalmatlansághoz a modern intézményekkel szemben (modern állam, bankok, biztosítók, stb.).
Ahol az ember kb. csak a családjában bízhat (pl. K-Eu., Közel-Kelet, Kína) ott ez gátja is a hatékony nagyvállalatok létrejöttének, szemben az angolszász (és pl. skandináv) világgal, ahol nemcsak vérségi alapon bíznak egymásban az emberek.
Ld. Fukuyama: Bizalom c. művét, elég ismert a témában, miszerint a társ. bizalom (tehát a becsületes emberek) a sikeres kapitalista modellek alapja.

Vmi ENSZ tanulmány szerint is, csak az úgy fogalmaz, hosszútávon nem a nyersanyagok, tőke és munkaerő mennyisége, hanem a "humántőke minősége" a döntő a gazd. fejlettségben.

A világbank szt. sok függ a "kormányzás minőségén" és az oktatáson is, de ez is kb. ugyanaz.

Biztosítói díjak terén én úgy tudom, pont fordtíva van, 65-70% a kárkifizetés ágazati sztenderdje, és 1/3 marad a működési költségekre, extrém veszteségekre és a tőkéjüket kockáztatók ellentételézésére.
Helyzet van, 250 Ft körül mozog a svájci frank, áll a bál. Mondhatják sokan, hogy „engem nem érint a dolog, nekem nincs frankhitelem”, de ez egyszerűen nem igaz, kivétel nélkül mindenki megszenvedi ezt a szituációt. Többen hivatkoznak arra, hogy a kiskereskedelmi forgalom…..
berzenke 2011.08.15 14:26:14
@wanekus: Igen, a devizahiteles anno hitelből vett (újépítésű vagy nagyobb) lakást, nyugati kocsit, plazmatévét... Jövőbeli jövedelméből, megspékelve némi árf.kockázattal (ami aztán csőstől be is jött).
Míg más csak addig nyújtózkodott, amíg a takarója ért: nem vett új lakást, kocsit, nem fogyasztott előre.
Tücsök és hangya...

És a kieső fogyasztást sem tudom sajnálni, ez a gazd. modell úgysem fenntartható.
Közgazdászosan: húzd meg-ereszd meg gazd.pol. ciklusok most és anno.
Filozófikusabban: nem az életszínvonaltól függ az életminőség...
Gondolom, már mindenki tervezgeti, hogy mit csinál a néhai magánnyugdíja reálhozamával, már aki megvédette a pénzét Orbánékkal. Persze, van kb. százezer ember, aki inkább maradt a magánnyugdíjpénztári rendszerben, mert ugyebár kecskére káposztát nem bízunk, de a PSZÁF…..
berzenke 2011.07.29 12:16:52
@ariskerase: tájékozódj, Chile eredményes gazd.politikájával kiverekedte magát a szegény országok sorából, most már NAFTA stb. tag; szemben a háború után a világ 2. leggazdagabb országával, Argentinával, amelyik folyamatos populista politikájával sikeresen lecsúszott. Vicces hír volt, h csak az argentín képviselő értett egyet a magyar nyugdíjvagyon államosítással vmi világbanki értekezleten, hiszen ők is ugyanígy biztosították be a jövőjüket...
Mert hát ne legyenek illúzióink, azt a pénzt 99% el fogja költeni egy éven belül. A média fősodor persze arról harsog, hogy ezt nem szabad megtenni, meg hogy nyugdíjas megélhetésünket kockáztatjuk, de ez hülyeség. Egyesek befektetési tippeket is sorolnak, de ennek sincs sok…..
berzenke 2011.07.29 12:06:00
@vadász2: Szvsz ezek a napi gazdasági döntések (fogyasztés vs. megtakarítás)egyéni életstratégiák, nem nagypolitika. Az állam ott adott egy pofont mindenkinek, hogy az öregkorunkra félretett pénzt lenyúlta, és az adósságcsökkentés mellett felerészben napi költségvetési kiadásokra, MÁV-ra, reálhozam kifizetésre (+politikai propagandára) használja. Amúgy az él jól, aki nem éli fel minden bevételét, ld. svábok vs. cigányok/magyarok...