Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kalcsó Gyula

29 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aki követi a TEI-levelezőlistát, július 19-én értesülhetett arról, hogy a digitális kritikai kiadásokkal foglalkozó szakemberek képzését célul kitűző Digital Scholarly Editions Initial Training Network (DiXiT) töbmilliós uniós pályázati pénzt nyert továbbképzések…..
Nagyon fontosak és hasznosak azok a blogbejegyzések, amelyekben egy terület elismert szakértője abban kalauzolja el az érdeklődőket, hogy milyen módon tudják beleásni magukat a témába, hogyan indulhatnak el az önképzés útján, milyen forrásokat érdemes felhasználniuk stb.…..
Kalcsó Gyula 2013.06.27 12:05:43
@500bizony: Köszönöm szépen! Igen, én ismerem ezt a tutorialt, viszont James Cummings blogjának a "magyarítása" jobban illik a blogomba. Egyszerűen ez az oka a választásnak. Egyébként hol ajánlod, és kiknek? Ez nagyon érdekelne.
Az előző posztomban James Cummings tutorialjának ismertetésébe kezdtem. Ebben viszont – ha lehet ilyet mondani – még alapvetőbb forrásra szeretném felhívni a figyelmet. A közelmúltban (május 14-én) frissült a TEI alapbibliográfiája. Ez a gyűjtemény két dolog miatt nagyon…..
Megjelent a TEI Journal legújabb (negyedik) száma, amely a 2011-es TEI-konferencia legérdekesebb előadásaiból válogat. Fotis Jannidis, Malte Rehbein és Laurent Romary szerkesztői előszava után Christian Wittern izgalmas cikke következik a TEI-fájlok publikálásáról. Nem kevésbé…..
A Debreceni Egyetem kutatóegyetemi programjának keretein belül a Nyelvtudomány, kultúratudomány és bioetika fókuszterület szervezésében kerül sor a Debreceni Bölcsészettudományi Adatbázisokat (DEBA) bemutató rendezvényre 2013. február 28-án, 13.30–15.30-ig a Debreceni Egyetem…..
Február 21. az anyanyelv napja, nem a magyaré, hanem úgy általában a világon. Ráadásul nem is valamely cifra, európai nemzet javasolta ezt az ENSZ-nek, hanem a bengáliak, akik éppen úgy szeretik anyanyelvüket, mint, mondjuk, mi. Sőt, ők éppen nyelvi öntudatuk miatt kezdték el függetlenségi harcukat…..
Kalcsó Gyula 2013.02.24 15:02:29
Néhány megállapítással vitatkoznék.

"A közös nyelv így vált szimbólummá, a nemzeti összetartozás mítoszává, ezért jelent meg szinte minden népnél ebben a régióban a nyelvi purizmus "nyelvművelés", ami valójában nem nyelvészeti, hanem politikai mozgalom. (Semmi tudományos nyelvészeti hasznossága nincs annak pl., hogy egyes a nyelvben megjelent kölcsönszók helyett másokat használjunk. )"

A nyelvi purizmus nem egyenlő a nyelvműveléssel. A kölcsönszók magyarításának tudományos hasznossága valóban nincs, kognitív előnye azonban igen, csak egyetlen példácska: a nyelvújítás idején magyarított "részecske" szó pl. az általános iskolában sokkal többet mond egy gyereknek, mint a görög vagy latin megfelelő. A túlzott purizmus valóban ostobaság, az óvatos azonban igenis hasznos (persze nem tudományosan).

"a három feliratban (...) összesen négy apró eltérés van" Az apró eltérések igenis lényegesek lehetnek. Mi pl. (teljes joggal) sokáig fel voltunk háborodva, mert az ún. kiterjesztett ASCII kódtábla nem tartalmazta a magyar ő és ű betűket, helyettük más ékezetes betűket voltunk kénytelenek használni még a web korai időszakában is. Apróság?

A nemzeti nyelv fogalma szerintem jóval több, mint szimbolikus dolog. Azt, hogy mi számít külön nyelvnek, általában (elég régóta) nem csak a kölcsönös érthetőséggel szokás mérni (nyelvészeti szakmunkákban is!), hanem legalább akkor súllyal esik a latba a kulturális identitás. Ezt pedig aligha lehet elbagatellizálni.

Az, hogy egy nyelvnek nincs írásbelisége, egyértelműen a presztízsviszonyokkal függ össze. Egyébként a legtöbb nyelvre az jellemző, hogy csak a nagy presztízsű nyelvváltozatoknak alakul ki önálló írásbelisége. (Pl. a magyar nyelvjárásoknak sincs.)

"közös nemzeti irodalmi nyelv" - na olyan nincs. Legfeljebb sztenderdről vagy köznyelvről beszélünk ma már.

Az utolsó bekezdéssel mélységesen egyetértek.
James Cummings, az oxfordi egyetem neves DH-sának (nem mellesleg kiváló DH-s blog szerzője is) ötlete alapján létrejött egy új, nemzetközi díj, a Digital Humanities Awards, amelyet évente fognak kiosztani több kategóriában. Az első alkalommal február 18-án hirdették ki a 2012-es…..
Néha érdemes a Digitális Bölcsészet Európai Szervezetének (The European Association for Digital Humanities, új név, 2012 nyarán változott meg, korábban The Association for Literary and Linguistic Computingként, azaz ALLC-ként volt ismert) a honlapjára látogatni, mert érdekes és…..
Idén 2013. október 2–5. között a patinás római Sapienzia Egyetemen rendezik meg a TEI szokásos éves találkozóját, amely konferenciával és workshopokkal egybekötött, nagyszabású rendezvény. A felhívás a napokban jelent meg, látható belőle, hogy a témák az éves…..
Blogolni pedig muszáj. A 2011 decembere óta eltelt posztmentes időszakot retrospekítv hírposztokkal fogom kitölteni, amelyek a legfontosabb DH-s eseményekről fognak szólni...
2012 februárjában jelent meg a TEI saját online folyóiratának a második száma. Benne a 2010-es TEI-konferencia legérdekesebb közleményeivel: Christian Wittern szerkesztői előszava után Marjorie Burghart és Malte Rehbein cikke következik a TEI kéziratkódolási eljárásainak…..
2012 januárjának egyik legfontosabb eseménye a TEI Archiving, Publication, and Access service (TAPAS) elindulása volt. A TEI egyik legnagyobb problémája az volt korábban, hogy a sokszor hosszú évekig tartó munka nem volt eléggé publikus, az egyes projektek egymásról sokszor mit sem…..
A sajnos igen hosszúra nyúlt posztmentes időszak után egy nagyszerű eseményről adhatok hírt: a Stanford University két oktatója, Dan Jurafsky és Christopher Manning ingyenes online NLP-kurzust tart 2012. január 23-tól mintegy 8 héten keresztül. Az NLP (Natural Language Processing,…..
Végre hazai DH-s rendezvényről adhatok hírt! A szegedi Digitális Kultúra és Elméletek Kutatócsoport a magyar tudomány napja alkalmából a nagyközönségnek is szóló (!) rendezvényt szervez. Az eseményre 2011. november 23-án, 14 órakor az SZTE BTK kari konferenciatermében kerül…..
Elkezdeni valamit mindig nehéz (és gyakran folytatni is, ahogyan a blogom bejegyzéseinek a gyakorisága is mutatja *sóhaj*). A DH-ra ez Magyarországon azért is hatványozottan igaz, mert egyelőre nincsenek tankönyvek, monográfiák, amelyek kifejezetten a digitális bölcsészettel, vagy…..
Változtatnom kell a blog jellegén. Megint sok volt a teendő, így aztán nagyobb lélegzetű posztokra nem jutott idő. Kitaláltam viszont, hogy időnként csak kisebb híreket, információkat fogok megosztani, talán az is hasznos és érdekes lehet, tehát a jövőben rövidebb (ám annál…..
Ismét egy hosszabb posztmentes időszak után vagyunk, elnézést mindenkitől, aki szomjazott közben egy kis DH-ra, igyekszem a közeljövőben aktívabban blogolni. Az antikvakorpusz munkálataival voltam elfoglalva, olvasóim kárpótlásául ezzel kapcsolatos témáról lesz szó ebben a…..
Ezzel a DH-val csak a baj van. Most se tudtam tőle több mint egy hétig posztolni. A viccet félretéve a mai bejegyzésem egyik apropója, hogy ősszel kell beadni az Alliance of Digital Humanities Organizations szokásos éves konferenciájára az absztraktokat, és miközben a sajátommal…..
Ennek a posztnak a dokumentumdigitalizálás és szövegdigitalizálás lesz a témája. A kettő nem ugyanaz. A különbség illusztrálására egy mindenki által jól ismert költeményt választottam: a Himnuszt. Tudomásom szerint a Himnusznak nem létezik szabványos formában digitalizált…..
A digitális bölcsészet bármely területét is tekintjük, ki lehet jelenteni: magyar nyelven jóformán teljesen hiányoznak a bevezető, alapozó könyvek. Persze ennek nyilván az is lehet az oka, hogy ezen területek művelői tudnak angolul, és nem hiányoznak nekik a magyar szakirodalmak.…..
Kalcsó Gyula 2011.09.11 15:55:03
@kirunews: Bizonyos kérdéseidre válaszok a Zoli által nyitott GoogleDocban.
Kalcsó Gyula 2011.09.07 13:09:27
@kirunews: Egyelőre az ötletelés fázisában van a dolog, de nagyon örülnénk a segítségednek. Előre is kösz. Egyébként itt nem egy szövegről lenne szó, hanem óriási (elég nagy) szöveggyűjteményről.
A digitális bölcsészet egyik fontos (bár talán kevésbé divatos területe) a történelemtudományhoz és segédtudományaihoz kapcsolódik. A történészek számára nagy előnyt jelent, ha a forrásokat valamilyen internetes felületen tanulmányozhatják, ha pedig a forrás ráadásul…..
A címben említett házasság biztosan a sikeresebbek közé fog tartozni, még akkor is, ha – mint minden házasság – ez sem mentes a súrlódásoktól, kisebb zökkenőktől. Már említettem, hogy a TEI az antikvakorpusz esetében kötelező választás volt, nincs igazán jó…..
A régi szövegekből álló korpuszok építésekor az egyik legnehezebb feladat annak a problémának a megoldása, hogy miként tároljuk és jelenítsük meg azokat a speciális betűket, amelyek a számítógéphasználó szélesebb rétegek számára nem annyira fontosak, hogy a…..
A TEI-levelezőlistát követők a múlt héten érdekes fejlemények tanúi lehettek. Az események megértéséhez fontos tudni, hogy a TEI-nek két fő testülete van: a Board of Directors és a Technical Council. Az előbbi felelős a TEI-konzorcium irányításáért, stratégiai…..
A Számítógépes nyelvészet blogban sokszor esik szó a statisztikai alapú gépi nyelvfeldolgozási-elemzési metódusokról. Az eljárás lényege, hogy kellően nagy mennyiségű adat alapján viszonylag jó eredménnyel lehet nyelvi szabályszerűségekre következtetni. De vajon működik-e…..