Regisztráció Blogot indítok
Adatok
barron

1 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Na, szóval az úgy lett, hogy a Fidesz eddig sosem látott parlamenti felhatalmazást kapott a következő négy évre. A hozzáértők többsége nem talál magyarázatot, és jobbhíján az „Összefogást” hibáztatják, látják el különböző – egyre durvább - jelzőkkel, megkérdőjelezik létjogosultságát. Vagy…..
A több száz, a náci birodalmat dicsőítő fénykép között a német fotósok kezei közül kikerült néhány olyan is, amelyek egyáltalán nem a hadi sikereknek állítanak emléket. A negyvenes évek elején a birodalom legelismertebb fényképésze volt Hugo Jaeger. Példátlan…..
"Nem akarom visszasírni a Kádár-korszakot, de akkor jó kapcsolatokat ápoltunk az arab országokkal, nemcsak árut, tudást is exportáltunk." - mondta Vona a tavaly szeptember 11-i (abszolút nem provokációnak szánt!) Arab-magyar barátságnapon.Gábor most örülhet, mert a…..
barron 2011.10.06 09:28:12
@klacus:
Lacika, a stílusod és a tartalom alapján az látszik, hogy ha éltél is abban a rendszerben, személyid aligha volt még. Úgy csinálsz, mintha kekeckednél, miközben megerősíted azt, amit írtam. Nevezetesen: hiánygazdaság volt, amiben mégis jó minőségű élelmiszert állítottunk elő. A tankönyvízű szöveg pedig az igénykeltésről meg a marketingről (erről a témáról mellesleg szakdolgozatot írtam) azért is időszerű, mert sokan állítják, hogy ez a közgazdaságtan állította fenntarthatatlan pályára a világgazdaságot, de legalábbis okoz jelentős anomáliákat. Lásd a legutóbbi néhány válságévet. És még lesz is néhány, az biztos. Mi indította el ezt a válságot? A kipukkadt ingatlanlufi USA-ban. Miért volt ingatlanlufi? Mert az emberek többet fogyasztottak, mint amennyit megengedhettek maguknak. Mondhatnánk úgy is, hogy felkeltették az igényüket, hogy többet, jobbat, nagyobbat szerezzenek, mint amivel rendelkeznek, vagy amit képesek önerőből finanszírozni. Könnyen belátható, hogy egy ilyen rendszer előbb-utóbb fenntarthatatlanná válik. Ha a hiánygazdaság fogalom problémát okozna irományom értelmezésében, elmondom, hogy ellentétben a kínálati piaccal, amit a tankönyvekben olvashatsz, keresleti piacot jelent. Konkrétan, egy dologra nagyobb kereslet, mint a kínálat. Még konkrétabban, nem vehettél autót úgy, hogy bementél a kereskedőhöz, kértél egy ezeröcsit, kifizetted, és hazagurultál vele. Egyszerűen azért, mert többen akartak autót venni, mint amennyi autó a Merkúr udvarán állt. Ezért aztán beadtad az igényt, és vártál. Hogy mennyit vártál, az attól függött, hogy rajtad kívül hányan akarják még ugyanazt az autót. Ladát többen akartak, ezért arra 5 évet vártál. Dacia-t lényegesen kevesebben, ezért azt megkaptad egy éven belül. Olyat nem hallottam, hogy valaki hitelre vett volna autót. Mivel éveid voltak a takarékoskodásra, nem is volt szükség rá. Ha pedig valaki nem képes összespórolni 1-5 év alatt egy autót, az nem lesz képes fenntartani+fizetni a kamatokat sem.
Félreértés ne essék, nem azt állítom, hogy abban a rendszerben jobb, vagy könnyebb volt élni. Szidtuk is rendesen! Azt viszont állítom, hogy nem minden dolog jobb ma, mint akkor. Mondhatnám azt is, hogy a nyilvánvalóan szebb csomagolás sok esetben silányabb minőséget takar. (még mindig élelmiszerről beszélek)
Az pedig miért is baj, kinek is baj, ha javítható egy dolog? Miért és kinek jó a "dobd el, vegyél másikat" mentalitás? Hát elárulom, hogy nem a fogyasztónak! Esetleg a kínai melósnak, aki éhbérért legyártja az egyszer használatos fúrógépet vagy telefont. Meg a multinak, aki ebből a hasznot szerzi.
Ami pedig a környező országok korabeli élelmiszerpiacára vonatkozó kételyedet illeti, elárulom, hogy azt saját magam tapasztaltam, saját szememmel láttam.
Azonkívül Szomáliában is élnek emberek elég sokan. Így hát akkor ott is minden rendben...?