Regisztráció Blogot indítok
Adatok
- figyelő -

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyetemista koromban jártam először Lyukóbányán, mikor antropológus hallgatóként kérdőíveztem a területen. Számos régi és új lakóval beszélgettem, köztük nem egy özvegyasszony volt – bányász özvegy, akik sokat meséltek a völgy fénykoráról, és a bányászéletről. Sokuk nem sokkal azután vesztette el…..
Tiberius Julius Augustus Capri szigetén, a Földközi-tenger azúrkék vizére néző megerődített hegyi kéjlakában élt, amikor júdeai helytartója parancsot adott Jézus kivégzésére. A közel hetvenéves „öreg kecske”, ahogy alattvalói a háta mögött suttogva nevezték, hírhedt…..
- figyelő - 2015.04.05 17:23:28
@Józsi01: Egészen furmányos dolog ráadásul, hogy tanítványai, követői, támogatói a keresztúton szintén zsidók voltak.
- figyelő - 2015.04.06 08:23:14
@porthosz: Nem "több száz évvel utána" keletkeztek és ez a legkevesebb, amit el lehet mondani. Olyan érzésem van, hogy megalapozott exegetikai tudás nélkül hiszel valódinak valamit, amiben hinni szeretnél. De nem pont az ilyesmit hányja az ateista a hívő ember szemére?
Nem fontos, bár jellemző adalék, hogy órányit késtem e bejegyzés továbbításával. Délelőtt fél tizenegy körül szoktam átküldeni a Blog.hu-hoz, ma is ezt tettem, csak éppen elfeledkeztem arról, hogy a tavaszi időszámítás miatt hajnalban egy órával későbbre kellett volna…..
Kövér László tegnap értelmezett rádióinterjújában akadt még egy figyelemre méltó mozzanat. Az országgyűlés elnöke fölemlegette, hogy negyedszázaddal ezelőtt egy BEK-döntő kedvéért keverték le Antall József miniszterelnököt a Magyar Televízió képernyőjéről. Az esetet…..
- figyelő - 2015.03.29 11:18:46
@bloglegelő: Ha a fociszeretők átkapcsolnak a kettesre a meccs miatt, akkor kevésbé; de a második félidőt a reklámblokkal együtt már adhatták volna az egyesen is. Meg egyébként is, jóval nagyobb volt a tét némi plusz bevételnél; szóval nem nagyon értem a dolgot. Akár dilettantizmus, akár politikai elfogultság miatt keverték le Antall beszédét, ésszerűbben is meg lehetett volna talán oldani a helyzetet.
1951-ben járunk. A legsötétebb Rákosi korszakban. Sztálin még köszöni jól van. A beszolgáltatás és a téeszesítés a vidék legfontosabb problémája. A kulák, aki tulajdonképpen a TSZ-be be nem lépett módosabb gazda volt nagyszerű ellenségképet jelentett. Eme "remek" kis propagandában együtt van minden,…..
- figyelő - 2015.03.24 09:44:42
@Skorzeny: Erről a csendőrszobáról még nem hallottam, nyilván nem keveset hozzátesz a kor hangulatának megértéséhez.

Néhány gondolatot talán megér, hogyan függhet össze a régi 'úri szellem' vagy annak legalábbis a rosszabbik oldala a maival. Bibónak volt egy megjegyzése a "paraszttól alig különböző és mégis uralmi szellemmel és társadalmi kiváltságigénnyel telített, parasztgyűlölő kisnemesről", az "újkori magyar társadalmi fejlődés legkártékonyabb jelenségéről", akiből aztán dzsentri, kisnyilas, kiskommunista lett, végtére pedig rendszerváltás utáni újmagyar.

De inkább igaz, hogy a basáskodás meg vele együtt a spicliskedés, hajbókolás időtől, társadalmi rétegektől függetlenül is megáll. Ha a mai cégek, multik és nem multik is ugyanúgy a hatékonyságra törnek, mint a régi nagybirtokok közül jónéhány (nem feltétlen az összes), a munkakultúra még nem biztos, hogy látványosan javulni fog. Jó, valóban jó szakképzéssel, megfelelő fizetséggel, de főleg a letaposás ősi magyar szokásának elhagyásával már talán inkább.
- figyelő - 2015.03.24 10:01:23
@maxval bircaman szerkesztő: Sok mindenben alighanem tévedsz. Írtam, hogy délorosz területeket is érintett a holodomor, egyszerűen azért, mert a szteppi vidék volt a Szovjetunió leggazdagabb gabonatermő területe, tervszerűen fosztották hát ki a padlástól a pincéig. De: Sztálin grúzként igyekezett habzsolni a nagyorosz eszméket, számára a polgárháborúban fellázadó, jórészt a fehérekhez csatlakozó ukránok kellemetlen viszketést jelentettek. Amikor blokádot vonatott a Don és Dnyeper vidékén, úgy, hogy senki emberfia be nem tehette az éhező területekre a lábát, igazolhatóan számolt azzal, hogy a "kulákok", kolhozosításnak ellenálló parasztok mellett az ún. "ukrán nacionalizmussal" is leszámol, pláne, ha ezeket hajlamos volt egybemosni. A végrehajtásra aztán az ukrajnai születésű Kaganovicsot meg az apródját, a szintén ukrán Hruscsovot küldte ki, egészen kézenfekvő megfontolásból.

Ha a sztálini diktatúra összes áldozatát, nagyon durva becsléssel tízmillió főt számba vesszük, a legnagyobb részt, négy-hatmilliós tömeget a holodomor idején kiéheztetettek teszik ki. Ezt nem lehet egybemosni a Gulág vagy a Nagy Terror egyébként tényleg mindenkit érintő intézkedéseivel.
- figyelő - 2015.03.25 06:05:26
@maxval bircaman szerkesztő: Társadalmi helyzetük és nemzetiségük miatt.