Regisztráció Blogot indítok
Adatok
borntokick

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A CIB válaszából kiderül, hogy nem ők akarták az új lízingszerződéseket, hanem egy jogvita miatt kényszerültek erre, és az ügyfeleknek lesz jó. Sajnos a kondíciók még nem véglegesek, de legyenek türelemmel, talán a behajtó megérkezése előtt kiderülnek: A Tékozló…..
borntokick 2011.07.07 18:17:20
A levél fordítása:
CIB: "Kétségtelen, az értesítő levelek nem hívták fel a címzettek figyelmét egy igen fontos tényre: elsődleges célunk, hogy a lízingdíjat pontosan (ahogy írták, „takkra”) törlesztő ügyfeleknek a lízingelt autóra kedvező átfinanszírozási konstrukciót kínáljunk fel. Ennek részleteit munkatársaink még véglegesítik, a kondíciókról hamarosan tájékoztatjuk a CIB Bankkal együttműködő érintett ügyfeleket."
Jelentése: Megpróbáltuk, nem jött be. A kedvező átfinanszírozás fogalma szubijektív és közgazgaságtanilag értelmezhetetlen. Bár fingunk sincs róla, hogy miként fogjuk véghez vinni, de majd csak lesz valahogy.
CIB: "Mindazonáltal a lízing egy olyan konstrukció, amelyben a lízingtárgy, jelen esetben a gépjármű tulajdonosa a futamidő végéig nem az ügyfél (a lízingbevevő), hanem a lízingbeadó. A CIB Bank Zrt., ahogy ezt a korábbi tájékoztató levélben is jeleztük, vételi jogának jogszerű gyakorlásával megszerezte egyes gépjárművek tulajdonjogát a Planet Leasing Zrt-től."
Értelmezés: Bár, a Lizing mint konstrukció helyesen van definiálva, azonban bibis. a lényeg, hogy a tulajdonviszony a LIZINGBE ADÓNÁL van és nem a REFINANSZÍROZÓNÁL!!! tehát amíg hivatalos dokumentumokkal ezen jogviszonyváltozást a CIB nem tudja igazolni (hiteltérdemlően) addig nem testesül meg a tulajdonviszony. A szerződés ugyanis a Lizingelő és Lizingbe vevő között köttetett és nem a refinanszírozóval. Ha, pedig valóban a CIB-hez kerültek a tulajdoni viszonyok, akkor erről az ügyfelet úgy kellett (volna) tájékoztatni, hogy felajánlják neki a tulajdon megszerzésének jogát...azaz kifizettetik vele az autót. Aztán az már csak hab a tortán, hogy miért nincs tisztában a bank (ha már tulajdonviszonyt szerzett) a kötelezettségeivel. Ugyan is ebben az esetben nem csak a tulajdonviszonyt szerezte meg, hanem a vele járó kötelezettségeket. Ebben az esetben, pedig a Lízing-szerződéseket és a szerződések ide vonatkozó szabályait).
Szóval lehetne még boncolgatni, de az tény: jelenleg a bank borzasztó nagy hibát követett el. Csak megjegyzem, hogy mivel kétes és aggályos a jogviszony tisztázása, ha kiderül, hogy a pénzintézet nem megfelelően járt el, egy kollektív per indítása is lehetséges a CIB ellen. A kártérítés, pedig jelentős lehet, hisz a CIB kilátásba helyezte, hogy "kivonatja" a forgalomból az autókat. Ezzel viszont jogtalanul személyi szabadságot és a szabad mozgásban való akadályoztatás bűntettét valósítja meg. Ebben az esetben akkor kollektív felelősség terheli és anyagi kártérítése mellett az alkotmány ide vonatkozó passzusát is sérti. Csókoltatom, hisz ez már akkora botrány lenne, mely egészen SanPaoloig repülhet.
Péter lízingelt autóját a CIB Bank annak ellére akarja einstandolni, hogy 3 éve takkra fizeti a részleteket és a biztosításokat. Ha átadja a kocsiját, új szerződést köthet velük, bizonyára sokkal kedvezőbb feltételekkel, ha nem, kivonják az autót a forgalomból.UPDATE 07/05: A…..
borntokick 2011.07.07 14:49:47
@Kulics: felhívtam a CIB-et. Érdeklődtem, hogy kinél kaphatnék felvilágosítást. A helyzet az, hogy hosszú telefonálgatás utén sem kaptam választ semmire. Sőt! Lehet, hogy újra megpróbálom, de most már én is rögzítem a velük történő beszélgetést...azt hiszem tanulságos lesz.