Regisztráció Blogot indítok
Adatok
saveme

13 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
akiakarja Sorsügynökség 2024.04.07 00:40:48
A Sorsügynökség című Matt Damon filmben ki nem mondva, de mégis egy isteni szintű "elnök" terveit gereblyézik a kalapos angyalok. Ha valaki el akar térni a tervtől akkor be kell avatkozniuk akár erőszakkal is, vagy az anyagi világ blokkolásával,  hogy a delikvens visszaterelődjön a tervbe. A film…..
akiakarja Sorsvetés 2023.10.05 18:06:19
 Isten, a szerencse és a véletlen  Több esetet is ismerünk az ószövetségből, amikor Isten parancsára tulajdonképpen bűnügyi nyomozás céljából történt sorsvetés. Ez az eljárás figyelemre méltó módon eltér a mai modern gondolkodástól, főleg azért, mert mindegyik kijelölés tökéletesen beletrafált, a…..
Istenmérés következik. Melyik is a jobb isten? A rosszul választók, a rosszak szemszögéből próbálom elemezni az istenfelhozatal ajánlatait  A blog fő témája a szabad akarat és az eleve elrendelés viszonya, ezért e kettő szemlélet lesz a vizsgálat kerete. ..
Az üdvszerző cselekedetek közé észrevétlenül beszivárgó szabad akaratos döntésen alapuló hit problematikáját fogom taglalni főleg az „Azért hitből, hogy kegyelemből legyen” verssor mentén. Ez a félmondat önmagában is legalább annyira mély ütés a felületes szabad akaratos hitvallásnak, mint a római…..
akiakarja Ima az egóhoz? 2022.10.19 23:37:40
 Mindenkor imádkozzunk, mondja  Jézus. Ez tűnik a legegyszerűbb parancsnak, de ha szó szerint vesszük a szabad akarat vallást, akkor még ebben is találunk alapszintű logikai hibát. A probléma a közbenjárás célszemélye körül van.  Ha a szabad akarat úgy működne, ahogy sokan vallják, akkor az imák…..
akiakarja Mit is akar az Atya? 2021.03.30 01:16:53
Egy rövidebb igeválogatás következik, ami egyszerűen úgy készült, hogy megkerestem az új és ószövetségben a szó szerint a címben szereplő kérdésre válaszoló mondatokat. Az átvitt értelemben ide tartozó idézetekre most nem térek ki, de szerintem így is érdekes lehet az összeállítás. Igyekszem a…..
akiakarja Választottak 2020.06.13 00:32:03
    Ha lehet rangsorolni, az eleve elrendeléshez kapcsolódóan talán az isteni kiválasztás gyakorlata a leginkább bicskanyitogató eljárás. Valljuk, hisszük, hogy születéstől mindenki egyenlő esélyekkel indul. Meglehetősen mélyen  belénk plántált igazság az egyenlőség, az utóbbi évszázadok minden…..
akiakarja Újjászületésből hit 2020.04.13 19:12:41
Ez a gondolatmenet a blogom többi részétől eltérően java részben mástól átvett anyag, de annyira fontos, hogy érdemesnek találtam egy külön bejegyzésre is. Az eredeti forrás Paul Washer, akit sokan ismerhetnek nagyon radikális üzeneteiről, és akit az általam ismert prédikációi alapján én személy…..
akiakarja kompatibilizmus 2020.03.28 16:32:30
  Megfigyelésem szerint a biblia szerzője időnként váltogatja azt a nézőpontot, amibe helyezkedve aktuálisan kommunikál velünk. Egyszer az örökkévaló, mindent előre tudó és tervező Isten nézőpontját használja, egyszer pedig a korlátozott képességű ember nézetét. Utóbbiban a jövő bizonytalan, vagy…..
A 7. kerületi polgármester szavai arról szóltak, hogy a szélsőséges nacionalisták számára az emberek nem egyenlőek. És ebben nagyon is igaza van. A hangos migránsozás, cigányozás, hajléktalanozás, bűnözőzés és egyebek, éppen azt a szempontot hagyja figyelmen kívül, hogy a migránsok, a cigányok, a…..
akiakarja "problémás" igék 2019.11.24 21:46:55
Ezen a lapon először a mindenki üdvözülésére utaló idézeteket elemzem, majd áttérek olyan példákra, amik az sugallják, hogy választhatunk, lehetőségeink vannak. Majd azzal foglalkozok, hogy vajon Isten kísért-e valakit, illetve Ezékiás imája is porondra kerül, ami egy tipikus érv lenne az eleve…..
             Eleve elrendelés, vagy emberi szabad akarat? Ez az egyik legnépszerűbb kérdés, amire választ keres és talál minden hívő, és ateista, hiszen az élet értelméhez, a lét eredetéhez hasonló fontosságú témakör. A blogom bibliai alapokon józan paraszti ésszel, illetve szellemmel szemléli a…..
akiakarja robot létforma 2019.09.25 22:35:15
A szabad akaratot általános felsőbbrendűségét védelmezők kedvenc érve, hogy ha az eleve elrendelésből egy szó is igaz lenne, akkor agyatlan robotok lennénk. A robot  létforma - mint tudjuk(?) - méltatlan az emberiséghez, de a humanista istenhez is, mert ő jobban tisztel minket (pontosabban a…..
akiakarja A teremtés célja 2019.08.25 19:20:15
  Mivel Isten teremtés célja rendszerint a szabad akarat indoklásába is beleszövődik, ezért foglalkozok ezzel a területtel is.  A független szabad akarat vallása szerint Isten valószínűleg azért teremtette az embereket, hogy legyenek játszótársai, hogy legyenek olyan, tőle független lények, akik…..
Na, ezzel is megvolnánk, megvan az Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulója, a Compact Disco, aminek egyik tagja a műsor közben azzal biztatta a nézőket szavazásra, hogy majd ők felteszik Magyarországot a térképre, ha eljutnak Bakuba. Nem ez volt az egyetlen otromba megjegyzés a…..
saveme 2012.02.20 16:07:34
@hungarisztan:
hála Istennek elsikkadt ez az oldal, de utólag eszembe jutott, hogy téged megkérdezzelek, mint akinek állítólag papírja van arról, hogy fikázhasson, és megmondja, hogy kinek mi kell, hogy tetsszen, vagy ki milyen gáz, mert neki tetszik valami, ami neked nem. Én ott ragadtam le a fejlődésemben, (és azóta se bánom) hogy ha nekem valami képzőművészeti, zenei alkotás tetszik csak úgy, mindenféle magasröptű megmondó emberek jóváhagyása nélkül, akkor az nekem szép, az nekem jó. És akárki szaki odajöhet, hogy ez giccs, vagy gagyi, én attól még biztos leszek a magam érzésében. A technikáról az igényességről persze lehet vitatkozni, de szubjektív dolgokról nehogy már! Okosok által kialkudott egyezmények, a divatok ugyanúgy szubjektív vonalak, mint az, hogy nekem hiteles előadónak számít Caramel, míg ő nálad elkapcsolási faktor. Ettől én még nem hülyézlek le. Te viszont tetted. A kérésem, hogy mutass már valami bizonyítékát a magas színvonalú zenédnek (amit te produkáltál), hadd legyen az is ugyanilyen mércével megmérve!
Shlomo Sand, izraeli történész tavaly ősszel magyarul is megjelent világhírű könyvét olvasom, melynek címe: “Hogyan alkották meg a zsidó népet?” (The Invention of the Jewish People). A könyv bemutatója épp a házunkban volt, amelyen maga a szerző is megjelent. Mindaz,…..
saveme 2011.07.17 23:13:09
@matthaios:
Üdv, Matthaios!

Ha te a szavaimból azt olvastad ki, hogy téged vádollak, akkor lehet, hogy mégiscsak érintve vagy.

Én pedig igyekeztem nem vádolni senkit eddig se. De gondolatokat, téves igeértelmezéseket megítéltem. Nem én vagyok a bíró, de attól még én is láthatok ferdeségeket és azt szóvá téve azokat akár még segíthetek is evvel az érintetteknek.
De az idézett latin mondatoddal egyetértve és látva, hogy mennyire más szellem magyarázza bennünk az igét, belátom, hogy nincs értelme még igék citálásának se ezen a fórumon. Ez is egy tanulság nekem.
Van nekem jobb dolgom, mint ide írogatni. Szóval Good bye folks!
saveme 2011.07.19 01:38:08
@csaba carmarthen:
Kedves Csaba!

Még reagálnom kell a gondolataidra. De nem a vitatkozás folytatása miatt, mert ahogy már írtam, értelme annak itt nincsen, pedig folytathatnám… Inkább győzzön meg az Isten mindenkit!
Azért írok, hogy dicsérjelek, illetve amit el kell ismernem, azt elismerjem. Mert bizony voltak túlkapásaim, és le a kalappal, hogy ilyen jól ismered az igét és sikerült néhány ellenpéldával engem is meggyőzni arról, hogy nem a legjobb érvekkel jöttem helyenként. És belátom, hogy érdemes más felekezet tanaiban is utánanézni sok kérdésben, és a saját teológia gyenge pontjai hamarabb meglátszanak így. Egy apáca szájából hallottam egy mondatot 1-2 hónapja: "Minden egyház kiragad magának egy igazságot a Bibliából és utána azon lovagol."
Egyébként részben ezért is szántam időt arra, hogy benézzek ide.

Matthaiosnak és minden ittlevőnek üzenem, hogy nektek kell tudnotok, nektek fontos, hogy bálványt imádtok-e, vagy nem a Máriás dolgaitokkal. Ez komolyan csak a ti ügyetek. Én nem akarok ezen pörögni többé itt. Az én bálványaimmal, vagy azokkal amik jelentkeznének erre az „állásra”, azokkal meg nekem kell megküzdenem.

Szóval akkor tételesen, hogy tiszta legyen: igen az mégis vádlás volt, hogy „mosdatják a Mária imádást” Ezért tehát nem igaz, hogy nem vádoltam senkit. Mentségem csak annyi, hogy itt is cselekedetet említettem, nem hoztam ítéletet.
A buddhista és muszlim ellenpéldám arra, hogy nem csak katolikus szentek maradtak romlatlanok valóban kimagyarázható volt. Nem is volt komoly kérdés. Én is el tudok képzelni olyan Jézusban hívőt, aki nem olvasta az igét.
Igazad van, kiemeltem azokat a szavakat, a Medjugorjesz üzenetek mondataiból, amikre fel akartam hívni a figyelmet. Ez lehet torzítás is. De a figyelemfelkeltés volt a célom, egy más fajta nézőpont érzékeltetésére.
Valahogy éreztem, hogy Pál leveleiből fogsz tudni majd idézni hasonló üzeneteket, amiket felhozhatsz párhuzamként, de én még mindig az üzenet forrásával, annak identitásával problémáznék, és abból a szempontból nem mindegy, hogy ki mond Páléhoz hasonló szavakat önmagáról.
Talán egy párhuzam segít. Ha a leveleket olvasom, pl. Pál szavait, és jó hatással vannak rám, felismerek valamit, vagy Jézus kiformálódik a szemem előtt, vagy választ kapok valamire, stb., akkor azután én nem szoktam már nagyon Pállal foglalkozni, pedig ő is segített nekem ebben a művével. Akármilyen különleges apostol is volt ő, nekem nem szokott utána eszembe jutni, hogy megkérjem, hogy érdemei és jelenkori sejthető státuszára tekintettel ő járjon már közben értem odafönt.

A Kolossé 1:24 , Pál szenvedéseivel kipótolja azt, ami még hiányzik Krisztus szenvedéseiből.
Ezen még nem akadt meg a szemem, bevallom. Ez egy újdonság nekem, bár az volt az oka, hogy abban a bibliában, amit rendszeresen olvasok ez máshogyan van megfogalmazva: „testem elszenvedi mindazt, ami még hátravan Krisztus gyötrelmeiből”. De a te általad idézett verzióhoz közeli sok más fordítás. Ezt még nem értem. Mert egyből mondanám, hogy Krisztus áldozata tökéletes volt, és már a kereszten elvégeztetett minden, hozzá nem tehet senki. Ez is igaz, de a Kol. 1:24 is. A feloldást még nem értem. Ez most off téma. Mert ez még mindig csak Pál. Bár lehetett volna Mária is. Múlt időben.

És valóban, Jézust is le belzebúbozták, és azt is lehet párhuzamba állítani az én véleményeimmel.
Még egy gondolat ébresztés ennek kapcsán. Szóval ott van a Máté 7:21-23 és az I Kor 13. Van ott is gyümölcsnek mondható csoda és egyebek, de még az se elég.
Üdv,
Feri
saveme 2011.07.23 11:02:02