Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Taaliba

40 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elég nagy ahhoz, hogy ne kelljen harcolnom érte, és ne kelljen megvédenem senkitől. Az iszlám rákfene és pont – nyilakozta ma muzulmánokat tudatosan provokáló film rendezője, aki nagy bátran még a nevét is titkolja, s aki sajnálja ugyan, hogy ekkora felfordulás lett az…..
Úgy kezdődött, hogy valaki megosztott Facebookon egy oldalt, ami a marokkói konyháról szólt, és fincsibbnél fincsibbnek kinéző ételek sorakoztak rajta mesterien lefényképezve. Az egyik ilyen fincsiség egy kuszkuszos étel volt, és akkor hasított belém a felismerés, hogy én ilyet…..
Az egyiptomi ételek többségét valamilyen változatban eszi szinte az egész arab világ, vagy legalább a térség lakói, de a koseri az valami más, koseri csak Egyiptomban van. Eredete ismeretlen, bár a férjem egyszer azt olvasta, hogy a koseri szó török eredetű, és keveréket jelent,…..
 FIGYELEM! :) Ez a recept új helyre költözött! Ha érdekel, klikk IDE********************************************************************Ha érdekelnek további képek, érdekességek, rövid bejegyzések arabos témában életről, vallásról, mvészetről, építészetről, ételekről…..
Napok óta ma sütött ki először a nap, és ma, egy héttel a gyomorfogató események után merészkedünk először az al-Ahly klub belvárosi szabadidőközpontjához. Noha játszóterezni meg kikapcsolódni jöttünk, nem lett jobb a kedvünk (de mire is számítottunk?)Ahogy belépünk,…..
Most, az országos káosz közepette is várja látogatóit az éves kairói könyvfesztivál, amire múlt évben Mubarak elnök megjelenését nagy csinadrattával harangozták be. Aztán mivel az akkori események nem tették lehetővé, hogy a fesztiválon parádézzon (a fesztivál meghirdetett…..
2011. január 29-et írunk, és már egy teljes napja nem működnek az országban a mobiltelefonok, nincs internetkapcsolat, és nem lehet készpénzhez jutni. Az éjjelt a két emelettel feljebb lakó anyósomnál tölöttük, mert neki az őrült szomszéd miatt van vasrács az ajtaján (ezt…..
A tabúla (tabouleh) saláta Libanon nemzeti büszkesége, olyannyira, hogy minden évben megrendezik a nemzeti tabúla napot. Íme a plakátja a 2008-as rendezvénynek:Az étel neve az arab tábil, fűszer szóból ered, tájegységenként más-más recept szerint készül, és fő funkciója hogy…..
Az a zseniális ötlet jutott az eszembe két pelenkacserélés közt, hogy kreálok egy Mivagyunkazarabok Facebook oldalt az olyan képeknek, linkeknek és apróságoknak, amiket ide nincs időm feltenni, ott viszont egy gombnyomással megoszthatok. Na meg persze ha ide kiteszek valamit, azt is…..
Taaliba 2012.01.16 16:26:04
@Nils Holgersonné: Bármikor nyugodtan kérdezz bármit, és ha tudok, válaszolok! Sőt, ha neked megfelel, feldobom a kérdéseidet olyan 30-40 itt élő magyarnak, és elküldöm levélben, amit válaszolnak!
  Közeleg január 25, az egyiptomi forradalom kitörésének első évfordulója, amit a mai hírek szerint munkaszüneti nappá nyilvánított az állam. Készülve a várható hatalmas utcai összecsapásokra, és annak beláthatatlan következményeire, a hétvégén megkezdtük a tartós…..
Angol turista odalép a sarkon álló rendőrhöz a Bazilikánál. - excuse me, can you tell me how can i get to the railway station? mire a rendőr: - sorry, i don't speak english, anyway, i'm from nagykanizsa, so, you should ask another person, 'cause i dont know...
Taaliba 2012.01.10 09:30:50
@Kultstáb: Ó, hát én mindenhez nagyon értek! Gondolom, ti is.
- uram, nem ég a jobb hátsó lámpája, tudja, h ezért feljelentem? - de biztos úr, milyen jogcímen? - csoportos garázdaság...
Taaliba 2012.01.10 09:17:47
Kriszta, az egyiptomi férjével Kairóban élő magyar lány nem otthonülő típus. Ismer a városban szép számú külföldit és az egyiptomi társadalom alsóbb és felsőbb rétegeinek nem kevés tagját. Volt már élménye az egyiptomi rendőrséggel, és remek rémtörténeteket hall…..
A minap kaptam egy linket egy blogbejegyzéshez (Köszi, Bogi, dzsezékAllah khéjr :) ) amit egy egyiptomi férj amerikai felesége írt "You know your husband is Egyptian when" címmel, ami körülbelül annyit tesz magyarul, hogy: "Onnan tudni, hogy egyiptomi a férjed,…..
A közhiedelemmel ellentétben az arabok, és főleg az egyiptomiak, nagyon szeretik a humort. Egy ma megismert sorstársam (magyar lány, egyiptomi férjjel) juttatta ezt eszembe két viccel. Az elsőt már ismertem, a második még nekem is új. Így szólnak:‎" Az öreg arab már 40 éve…..
A gazdasági virágzás még sajnos egy ideig várat magára, de ez nem jelenti azt, hogy az országban senki nem engedheti meg magának az épített zöld környezet luxusát. Főleg az ő kedvükért rendezik meg évente a gízai kertészeti kiállítást és vásárt, amit a potenciális…..
mivagyunkazarabok Csipszendvics. 2011.12.12 22:48:00
Több, mint 10 éve áltatom magam azzal, hogy ha lenne rá lehetőségem, remek konyhatündér volnék. Illetve áltattam. Mert ugye ha valóban szenvedélyem lenne a konyha, akkor a főzés-sütés javára lopnám el az időt más tevékenységektől, és nem fordítva; én meg-Egek!- mennyi…..
Taaliba 2011.12.13 08:14:35
@8galiba: meg a hagyma! Miért nem szól??
Taaliba 2011.12.19 09:49:46
@f Szilvi: :)) Én szinte soha nem ettem csipszet, mielőtt Egyiptomba jöttem, de itt tele vannak vele a boltok, trafikok, és nem is túl drága, úgyhogy észrevétlenül rászoktam sajnos.
Taaliba 2011.12.19 10:35:03
@f Szilvi: Ó, a kóla a másik szörnyűség :D azt sem ittam otthon, itt meg szinte minden nap. Csoda, hogy még nem vagyok kétszer ekkora.
A 22 éves liberális muszlim mérnök után egy iszlámista fiatal is megosztotta néhány gondolatát a forradalomról.A magát szalafinak valló Mamdouh 27 éves, jogász diplomával IT szakemberként dolgozik, és az iszlámistákat támogatja.1. Mik voltak Mubarak legnagyobb bűnei?Mamdouh:…..
Az alábbi bejegyzés egy, a tüntetéseket folyamatosan aktívan támogató egyiptomi egyetemista lányismerősöm Facebook állapotjelentésének fordítása:"Jasszer hét éves otthontalan fiú volt. Egyike azoknak, akiket a szofisztikáltabb emberek csak utcagyereknek neveznek. Soha, senki…..
1. Vécépapír: A nyilvános mosdókban egyre több helyen megtalálható, de egy átlagos egyiptomi család otthonában még mindig feleslegesen számítunk papírra a vécében. Lehet kapni sokféle árfekvésben, de viszonylag drágán, az általában vaskos gurigára lazán feltekert pár…..
Taaliba 2011.12.16 22:54:46
@8galiba: Na csinálunk neked is blogot? Segítek, amennyire értek hozzá, bár én is még csak a félhomályban tapogatózom, de annyit értek belőle, ami a posztoláshoz kell.
mivagyunkazarabok Egyiptomi fattah 2011.12.15 20:23:00
Ha levegő éri, a lapos arab kenyér gyorsan kiszárad, de ez nem ok arra, hogy megyszabaduljunk tőle. Fattah az arab neve azoknak az ételeknek, amelyek szikkadt kenyér felhasználásával, tájegységenkén változó receptek szerint készülnek. Egyiptomban is több változatát főzik, főleg…..
Taaliba 2011.12.16 15:43:44
@8galiba: Arról már igazán nem én tehetek, hogy egy arab receptről egyből a terrorizmus jut eszedbe :P
Szerda az úszónapom, úgyhogy reggel 10 körül összeszedelőzködtünk, és elindultunk a sportklubba: a férjem anyukája, a lányom meg én. Ez a szerda azonban más miatt is különleges, ugyanis Gízában ma van a többfordulós választások első fordulójának első napja.Az utca…..
Taaliba 2011.12.15 08:26:31
@8galiba: Biztos a sok dolgozó férfi látványa fogott meg :DD De úgyis mindenképp vissza kell jönnöd, hogy megnézd a piramisokat!
A férjem öccse szerint úgy mutattam be Egyiptomot a rádióban, mintha Afganisztán volna. Pedig nem, dehogy, Isten ments! Én nagyon szeretek itt élni, többek közt azért, mert:1. Az emberek kedvesek, vendégszeretőek és szeretik a viccet. Persze nem a disznó vicceket; azokkal csak akkor…..
Az arabok a tévében mindig gyújtogatnak valamit, vérzik a fejük, tépik a hajukat meg artikulálatlanul üvöltenek. A valóság ennél persze jóval árnyaltabb. Iskolázott egyiptomi fiatalok választoltak nekem néhány kérdésre szóban vagy írásban; lássuk először a 22 éves muszlim…..
Tegnap Skypon beszélgettem Jade-del, a Mindenki Joga rádióműsor készítőjével Egyiptomról angolul. Köszi Jade és köszi Vera!Akit érdekel, az még kb egy hétig itt meghallgathatja.Később pedig Jade blogján, de ott még nincs feltöltve.De ne legyetek ám túl szigorúak,…..