Regisztráció Blogot indítok
Adatok
villamosmérnök

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vén Trotli Hulladékok 2018.03.22 18:48:01
  Megérkezett a Nemzeti Hulladék levele, amiben sok hasznos információt lehet olvasni. Például, hogy a Nemzeti Lakosságnak mik a kötelességei a szemetek eltakarításával kapcsolatban és, hogy a Hivatal semmiért nem felelős. A zöld hulladékot már télen el kell szállíttatni, mert nyáron a járműpark…..
JogÁsz Sok hűhó semmiért 2016.10.18 17:45:14
Avagy Magyarország Alaptörvényének hetedik módosítása. Előadó: Orbán Viktor miniszterelnök, Ríga. Kép: Index.hu Írta és rendezte a Magyar Köztársaság Kormánya. Szereplők: 3 millió 300 ezer becsapott szavazópolgár és a kórus (szólisták: Trócsányi László, Kósa Lajos).  A cselekmény. A „kvóta”…..
villamosmérnök 2016.10.20 08:12:20
A tegnapi felfüggesztés után jelen állás szerint a Népszabadság - legalábbis abban a formájában, ahogyan eddig ismertük - megszűnt létezni. Ezzel nem halt meg a demokrácia, nem pusztult el a sajtószabadság - de semmi olyasmi se történt, aminek akár hardcore jobboldaliként is örülni lehetne. A…..
villamosmérnök 2016.10.14 09:44:48
@Krisz11: Köszönöm a részletes választ, mindig nagy öröm számomra, ha érvekkel, pontonként válaszol valaki a vitákban.
Csak még pár gondolat a pontokhoz:
"ahhoz van köze, hogy az uralkodó párt-államról TILOS feltárni a mocskos ügyeiket.": nyilván régóta csípi az állampárt vezetőinek csőrét a tényfeltáró újságírás, állítólag ebben erős volt a NSz, főleg az utóbbi időben erősítették ezt a vonalat, bár ezt inkább csak hallottam, nem néztem utána.
A veszteségesség természetesen alapvetően indok lehetne, de ez a mód azonban ahogy bezárták, lekapcsolták, kizárták a munkatársakat, előző nap még kiadtak negyedéves előfizetést, stb., több mint gyanús, normális piaci folyamatban először is megpróbálják eladni, fenyegetőznek a tulajdonosok mindenfélével, de életben tartják, hogy ne menjen nullára az értéke.
A veszteségességről: pontosan az utolsó évben már nyereséges volt, és ilyen jellegű kiadók egyébként is le szokták nyelni a politikai napilapok gyengébb financiális teljesítményét (a bulvár- sport- rejtvény és egyéb, baromarcúaknak szóló siker kiadványokhoz képest), állítólag a jobb image miatt. Ezenkívül ez azért is gyanús, mert amikor megvette másfél évvel ezelőtt az új tulaj, akkor még sokkal rosszabb volt az anyagi helyzete a lapnak, és azóta egész jól felhozta, nem is beszélve arról, amit rebesgetnek, hogy kormányközeli tulajdonosi érdeklődés van a az egész pakettre (főleg a Nemzeti Sport miatt), amire azt mondják, hogy feltételül szabták hogy a NSz-tól meg kell szabadulni, ez persze lehet h városi legenda, a jövő majd talán megmutatja.
"Amúgy hagy kérdezzem már meg, hogy mi tart vissza attól, hogy összefogjatok az MSZP-vel és kiadjátok újra? Ha életképes, akkor fogják venni.": Ezt nem tőlem kérdezted, ugye? : ))
Ingoványos terep ez, tudom, és sokan úgy gondolják, egy teremtő isten nem gondolható el és nem vizsgálható tudományosan, empirikusan, ám ez pusztán csak azért van, mert még senkinek sem sikerült vizsgálnia, valamint mert erőteljes érzelmi reakciók társulnak a hittel kapcsolatos percepciónkhoz és –…..
villamosmérnök 2016.07.07 16:06:22
@Howard L. Braden: Forgó rendszer is energia közlés nélkül maradhat.
villamosmérnök 2016.07.27 10:39:35
@HLB: Régi válaszodra reagálnék; "a forgó rendszer külseje folyamatosan gyorsul, csak forgó irányban (ettől a centrifúgális erő), tehát folyamatos energiaközlés történik, méghozzá a magerők részéről."
Gondoljunk egyszerűen a csillagokra, bolygókra, galaxisokra, ezek évmilliárdokig forognak, pörögnek, keringenek, mindenféle energia-felvétel vagy leadás nélkül. Ennek a forgó mozgásnak köze nincs a magerőkhöz (persze a szilárd testeket különféle erők tartják egyben (magerőktől gravitációig), de ennek nincs köze ahhoz, hogy egy test forog vagy "nem forog", vagy pl. a forgási sebességhez. Vannak barna törpék, amik körül a bolygók nagyon gyorsan keringenek, pár óra egy év. Vannak csillagok, amik gyorsan pörögnek, vannak, amik nagyon lassan, lehet olyan is, ami nagyjából nem forgónak tekinthető, mindezen állapotok sok-sok évmilliárdon keresztül stabilak lehetnek, mindez azt jelenti, hogy nincs (jelentős) energia ki- belépés a forgó rendszerbe. Valójában minimális energia változás kapcsolódik a forgó mozgáshoz a mágneses terek kölcsönhatásai miatt, a mindenféle ár-apály erők fékező hatásai miatt (ha van a forgó test közelében másik test), de ezek minimálisak, és semmi közük magához a test forgó mozgásához, olyan értelemben, hogy a fizikus azt mondja: "vegyünk egy ideális forgó szilárd testet, vagy tovább absztrahálva; csak egyszerűen gondoljunk egy forgó koordináta rendszerre", ezekben már nincs semmiféle kölcsönhatás más környező testekkel, ezek nem adnak le és nem vesznek fel energiát a környezetbe/ből. A végére számomra marad a kérdés: Miért a forgó test vagy koordináta rendszer forog, és miért nem az egész környező világ? Ez számomra teljesen megmagyarázhatatlan kitüntetett irány nélkül. Nem magyarázza a gravitáció, tér-idő görbület, ősrobbanás, kvantum elmélet, általános relativitás elmélet, semmi...
villamosmérnök 2016.07.31 23:17:24
@Howard L. Braden: Háát ezek a kérdések; elemi fizika (najó, legyen középiskolai); természetesen ismerjük az erőket, amik egy szilárd testet egyben tartanak, meg ismerjük a centripetális erőt, meg minden...
A kérdésem nem ezekre vonatkozik, hanem arra, hogy ha nincs kitüntetett irány a világmindenségben, akkor nincs különbség aközött, hogy a golyó forog és minden más "áll", vagy a golyó "áll" és minden más forog körülötte. Ez persze ellentmond a tapasztalatainknak, de eddig még senki nem tudta megmagyarázni, gravitáció, térgörbület, stb. ide vagy oda, kitüntetett irány nélkül nekem erre nincs magyarázat.
Vén Trotli Ma itt fogok szobrozni. 2016.07.01 13:59:47
Lehet, hogy megártott a meleg, de most úgy gondoltam, hogy a habkönnyű szobrok látványa egy kis felüdülést fog hozni.   Nagyon igyekeztem, mégsem biztos, hogy hasonlít, de hát ez lett a címe. Ennek is "Önarckép" a címe, de "Húsvét" is lehetne  Szegény barátnőm, ha látná...A valóságban azért…..
villamosmérnök 2016.07.02 19:21:06
Közkívánatra folytatódik, ezúttal itthoni környezetből. Barcsai után szabadon Diófa télen Ablak Budapesti összevont Kilátás az egri várból.   Ráckevei Duna-ág. Fitotron. Kutatók éjszakája, Martonvásár. Amarillisz. Mala Garden, Siófok.   Galeriusz, Siófok...
Ezen a héten néhány európai helyszínen készült képemet láthatjátok. Amszterdami látkép a csatornán közlekedő hajóról.Párizs modern negyede, a Defend.Bécs, a Stephansdom mellől indul a kocsikázós városnézés.Anglia, Hampton Court kéményei.Máltán közlekedik ez a szép autóbusz, csak az a baj vele, hogy…..
villamosmérnök 2016.07.02 16:06:15
Hazánkban a nyugdíjak emelésének a mértékét  törvény szabályozza, vagyis minden évben a január hónapban a tárgyévre tervezett infláció mértékével emelni kell az ellátásokat. Jelenleg az öregségi átlagnyugdíj összege 109 561 forint, míg ugyanez a szám 2010-ben 90 055…..
villamosmérnök 2016.06.06 15:53:54
@whale: Az Ön bére lehetséges hogy nem változott, habár - ha jól tudom - az SzJA változása mindenkinek a nettó jövedelmét érintette. A nagy kérdés, hogy mennyit változott az átlag nettó munka-jövedelem ugyanebben az időszakban? A statisztikai hivatal kiadványában 2013 - 2016 hasonlítható össze korrekt módon:
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qli018d.html

Év, negyedév: 2013Q1 2016Q1
átlag nettó jövedelem: 149 454 177 574 (közmunkások nélkül)
átlag nyugdíj: 102 116 109 561
nyugdíj/jövedelem: 68,3% 61,7%

Tehát egyértelmű: a nyugdíj jelentősen KEVESEBB LETT a munkajövedelmekhez képest. Ez a tényleges értékmérő, függetlenül a szabályzásoktól és a törvényektől. VITATHATATLANUL. Nem hogy többet adtak volna, hanem elvettek. Aki mást mond, hazudik. Ezt, mint aktív dolgozó mondom.
A bűntudat régóta foglalkoztatja a pszichológiát. A korai elméletek szerint azért érezhetünk bűntudatot, mert kiskorunkban elsősorban a szüleink, másodsorban tanáraink nevelésének köszönhetően megtanultuk, mit szabad és mit nem szabad. Ha elítélendőt cselekszünk, vagy gondolunk, akkor ezen személyek…..
villamosmérnök 2016.02.26 12:04:51
Pszichológiai szempontból persze érdekes lehet a túlzott bűntudattal való foglalkozás, szerintem viszont társadalmi szempontból sokkal fontosabbak azok az emberek, akiknek ez a tulajdonsága sokszor meglehetősen extrém mértékben ALULFEJLETT, mondhatnám teljesen hiányzik. Sok esetben ezek az emberek kifejezetten láthatóak az emberek többsége számára, mert olyan pozíciókat foglalnak el - jelentős mértékben éppen eme hiányosságuk következtében vagy legalábbis ennek segítségével - ahol rendkívül látványosan gyakorolják a tevékenységüket, és itt nem téved nagyot a kedves olvasó, ha elsősorban a politikusokra gondol, vagy ezek egy részhalmazára, de természetesen más foglalkozási ágakban is tudnánk mindannyian számos példát mondani. Vannak ugyanakkor ilyen emberek kevésbé jelentős pozíciókban is, azaz ez a tulajdonság nem vezet egyenesen egy kiemelt pozícióba, a hétköznapokban is láthatunk magunk körül ilyenekre szép számban példát, sokszor nem is tűnik fel ha nem nagyon mély vagy hosszú távú az ismeretség. Ha viszont az ember figyel erre, illetve átgondolja (esetleg utólag is), akkor nagy eséllyel találhat ilyeneket. Nem gondolom, hogy az alulfejlettség feltétlen problémákat okoz egy ember kapcsolataiban és életében, illetve a körülötte élők életében, még akkor sem feltétlenül ha az alulfejlettség extrém fokú, de persze ez szorosan összefügg az ember erkölcsi rendjének stabilitásával ami legalább olyan fontos kérdés még ha itt egy kicsit "off-topic" is esetleg. Mint rengeteg más kérdésben, a bűntudat esetén is nyilván az a legjobb ha egyensúlyban van, azaz "közepes mértékű", ezzel az egyén is és környezete is jól járhat.