Regisztráció Blogot indítok
Adatok
1nagyito

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
törökgáborelemez 377. A hitel 2011.06.26 09:52:56
„A kommunizmus volt a legnagyobb baj az emberiség történetében, és nem ünnepelhetjük eléggé, hogy véget ért”– mondta Orbán Viktor idén április végén. „Nem ismerünk a történelemben példát arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi embert sikerült a…..
1nagyito 2011.06.26 16:13:02
Kedves Gábor, a címben szereplő hitel, hitelesség hiánya belpolitikai értelemben valóban számos nagyon kényes kérdést vet fel. Ezeket a dolgokat a jelenlegi kormányunk a kétharmados mámortól megrészegedve rettenetesen bután kezeli. Folytatják a magyar politikai elit szánalmas gyakorlatát. Pártszínektől függetlenül, a magyar politikus kötelességének érzi a kettős beszédet, a leplezetlen hazudozást, azt, hogy a választókat úgy általában hülyének nézze. Úgy tűnik, ez már történelmileg rögzült, része a magyar politikai folklórnak. A szűklátókörű, provinciális gondolkodásra vezethető vissza több történelmi buktánk, amit nagyvonalúan mindig másokra kentünk, európai hatalmakra, franciákra, oroszokra, zsidókra, kommunistákra, nácikra, Moszkvára, Brüsszelre, IMF-re… És lám, ezek a buta választok eddig sorra meg is büntették az éppen aktuálisokat.

Elég nagy baj ez nekünk, ciklusról ciklusra ismétlődik a látványpolitizálás és bár Gyurcsányék kénytelenek voltak eltérni a hagyományos bábozástól, Orbánék nem tanultak a buktákból. Szavakban állandóan korszakokat zárnak le és nyitnak meg és közben még mélyebbre nyomják magukat.

A posztban hiányolt, vagy féltett hitel, hitelesség belföldileg izgalmas kérdés, a nemzetközi környezetünket vizsgálva meg inkább hátborzongató. Félelmetes, hogy mennyire nem tanult a Fidesz az első kormányzásának hibáiból. Akkor Orbán bedöntötte az összes fontos kapcsolatunkat, összebalhéztunk az amerikaiakkal, németekkel, osztrákokkal, oroszokkal, az összes szomszédunkkal. És lássunk csodát, ez most sincs másképp. Egyedül Románia a kivétel, viszont a korábbi kört kiegészítettük a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel, jelentős szakmai csoportokkal, európai fórumokkal.

Valakik elhitették a miniszterelnökkel, hogy majd az orosz és kínai nyitásunk megoldja az átmeneti nehézségeinket, új barátainkkal fényes jövő vár Magyarországra. Sajnos Putyinról kiderült, hogy nem teljesen hülye. Az első számú orosz vezető nem felejtette el, hogy pár évvel ezelőtt a Fidesz milyen kritikával illette Moszkvát, az európai értékek elárulásával illették az Oroszországgal szorosabb kapcsolatra törekvő szocikat. Putyin nem felejt, ennek következtében megalázóan elutasította a magyarok közeledését. Kár szépíteni, nagyon ciki volt!

Hasonlóan kellemet elutasítás teremtett légüres teret a magyarok körül Brüsszelben. Fél éves elnökségünk csak azért nem fulladt hangos botrányba, mert az európai diplomácia nem szokta besározni magát. Inkább háttrébb léptek és csodálkozó szánakozással várták ki a féléves magyar elnökség leteltét. Lehet bűvészkedni a diplomáciai szép beszéddel, de bizony ezen a téren is rettenetesen nagyot buktunk!

És akkor most itten van a nagy összeborulásunk Kínával. Orbánék hetykén szembeköpve magukat, belátták, hogy Pekinggel jó barátkozni, végigmentek a Medgyessy által kijelölt és Gyurcsány által előkészített úton. Mondhatnánk, hogy az üzlet megköttetett, a múltat felejtsük el.

Mondhatnánk, de nem tehetjük! Aki csak egy kicsit is ismeri a kínaiakat tudhatja, hogy Peking mindig hosszú távra tervez, nem kapkod, soha nem a pillanatnyi szélirány függvényében dönt és nem felejt! A kínaiak pontosan tudják, hogy mikor, mit gondolt, mondott róluk Magyarország jelenlegi miniszterelnöke. Kína bizonyosan jó üzletet kötött, reméljük Magyarország is. Most van hitelünk. Most van hitelünk?!