Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Richard Kiss

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem káromkodok én, kérem, csak egy szólás-mondást idézek meg, ne haragudjon meg rám senki. De elnézegetve azt a műanyaghalmot, amit egy kellemes emlékeket felidéző kartondobozban találtam, egész egyszerűen feltört belőlem ez a bizonyos szarból várat mondás. Sokaknak lehet…..
Richard Kiss 2011.06.22 11:38:03
sziasztok,

nagyon köszi a cikket, kellemes nosztalgiázós hangulatba hozott ez az írás.

Az igazság az, hogy a cikkben szereplő cseh (illetve korábban csehszlovák) Kovozávody Prostéjov makettgyártó céget üzlettársammal megvásároltuk 2009 telén.

Fél évet szántunk az egész ráncba szedésére, amiben benne van a szerszámok karbantartása, új logo és dobozdesign, website készítés, új jelzések (matricák) tervezése, összeszerelési útmutató stb.

Gyakorlatilag egy éve forgalmazzuk a régi-új maketteket.

Az eredmény a
www.kp-models.com honlapon, illetve a hazai / nemzetközi szaklapokban és rendezvényeken látható, ugyanis igyekszünk megjelenni mindenhol, ahol csak tudunk.

Az egyetlen magyar ProModell nevű újságban is jelent meg már pár revü.

De elég az önreklámból, csak a tény kedvéért írtam le.

A bemutatott készlet 1972-ben készült el és jelent meg a boltokban először, tehát 40 éves. Szocreál körülmények közt tervezték és gyártották ennek minden előnyével és hátrányával megáldva.
Ekkoriban a brit Airfix is még csak a szárnyait bontogatta és semmivel se különb készleteket jelentetett meg.

Nem kötözködni akarok, csak a rend kedvéért mondom: a képen bemutatott sorja egy makettező számára legfejlebb esztétikai hiba, eltávolítása a legegyszerűbb és leggyorsabb bármely munkafolyamat közül.

Inkább említeném a kisebb alkatrészeken (futóműszáron, kabinbelsőn) megfigyelhető részlethiányosságot, amit pótolni sokkal melósabb dolog és ezt egy átlaghobbista nem igazán tudja abszolválni.

Szakmai szempontból viszont előnyük is vannak ezeknek a készleteknek: a makett igazán pontos és alakhű mása az általa bemutatott harci technikának, jelen esetben a MiG-19S verziónak.

Nagynevű nyugati gyártók a SZU szétesése után (=> hozzáférhető információk) modern technológiával sok esetben nem tudnak alakhű és méretarányos kitet készíteni.

Mindenesetre a cikk fenomenális és mi magunk is gyűjtjük ezeket a retro cuccokat :)
Richard Kiss 2011.06.22 16:37:27
@Kopasz szuzukis: köszi a megjegyzést, sajnos ez igaz és mi is szembesültünk ezzel.

így eshetett meg, hogy az a fura dolog, hogy hazánkban többen is Luckymodelltől (Hong Kong) rendeltek és kaptak hamarabb árut, mint idehaza.

Mindenesetre ezen a helyzeten próbálunk változtatni.

Még 1 dolog, egyes kiteket feljavítókészlettel egészítjük ki, úgy mint fotomaratás (PE), műgyanta alkatrészek és film, maszkoló.

Ennek első példánya a kétüléses 1/48 Su-25 UB/UBK. A műanyag alkatrészek negatív panelvonalakkal készültek. A készlet tartalmáról egy részletes bemutató brosúrát tölthettek le a honlapunkról: www.kp-models.com
(lásd legutolsó hír)