Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Prophetic

0 bejegyzést írt és 64 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A koronavírus járvány immár a mindennapjaink része: aki teheti, home officeban dolgozik, és az értelmesebbek el sem hagyják a lakást ilyenkor, ha nem muszáj. Az éttermek még nyitva tartanak, de a forgalmuk messze elmarad a normálistól – ez járvány idején jól is van így. Sokan pedig egyszerűen…..
Prophetic 2020.03.19 16:40:19
@Serény Vélemény:
A probléma a lappangó, tünetmentes ill. minimális tünetekkel rendelkező koronavírusos páciensekkel van.
Prophetic 2020.03.19 16:42:38
@SzAdam:
Az államcsődről jut eszembe, kíváncsi vagyok, mikor nézzük meg a 400-as eurót. (Most jött jól a devizaalapú államadósság leépítése...)
Mindenki szabadul a forinttól, cseh koronától, akármitől, és euróba, dollárba menekül. Remélhetőleg a válság után helyreáll, és a seggünket verjük a földhöz, ha újra 350 lesz...
Prophetic 2020.03.20 08:29:25
@dare:
"Nem tartom jó ötletnek, hogy a tesztelés úgy van megoldva, hogy idejösz, ha elkaptad befekszel 2 hétre és kész..."
A tegnapi tájékoztató alapján már hatósági házi karantén van, ha nincsenek súlyos tüneteid.
   Mintha újra tele tudnám tölteni levegővel a tüdőmet. Ti is éreztétek? Az önkormányzati választások estéjén egészen meglepődtem a rám törő örömtől.    A IX. kerület egyik választókörzetében voltam szavazatszámláló bizottsági tag, így elsők között értesültem a jó hírekről. Emlékezetes pillanat…..
Prophetic 2019.10.16 15:32:18
@BéLóg: Az az egy város a lakosság 20%-át és a GDP közel 40%-át jelenti, amiből a "narancsvidék" is jócskán profitál.
Folytatódik “Legyen itt egy zebra” című kampányunk. Ezúttal az Örs vezér teréről jelentkezünk, ahol arról kérdeztük a járókelőket, hogy miért használják a bicikliseknek kialakított felszíni átkelőhelyet. A forgalmas kereszteződésben évek óta működik zebraként a kerékpáros átkelő, a lakosság és a…..
Prophetic 2019.09.29 17:58:03
@Boar.:

Értem az autósok frusztráltságát, hogy nem tudnak kényelmesen közlekedni a városban a járművükkel. Ez azért van, mert az infrastruktúra alkalmatlan erre az egyébként is működésképtelen közlekedési koncepcióra. Ahol meg azzá tették - pl. USA - ott elképesztő környezeti károkkal járt, és úgyszintén élhetetlen lett minden, napi több óra ingázással és dugóban üldögéléssel.

Ez a "mindenkinek legyen autója" koncepció egyszerűen nem működik, csak Budapest itt (is) le van maradva egy tíz évvel Európa más városaihoz képest. És ezerszer ki lett kutatva meg tapasztalva, hogy a több sáv, több parkoló stb. semmit nem old meg, mert ha csinálsz 10 parkolót, akkor 100 új autósod lesz rá, aki oda akar majd beállni, és közben folyamatosan kurvaanyázik, hogy nem tud, pedig mennyi adót fizet és az új Duster törlesztője is milyen drága.

Én már alig várom, hogy kitiltsák az autókat a belvárosból! Csak a helyet foglalják, és nagyjából a háromnegyedükben egyetlen ember ül (és nem áruszállításra használja). Mérések szerint a belvárosban a forgalomban levő autók kb. ötöde egyébként is csak épp parkolóhelyet keres.

Minek kerülgessük, minek hallgassuk, minek szagoljuk az egész nap menthetetlenül bedugult, frusztrált sofőrökkel teli autósorokat?
Prophetic 2019.09.30 14:42:28
@Boar.:

Az ostoba, fölösleges személyeskedésedet figyelmen kívül hagyva kiemelném, hogy nem azt írtam, hogy tiltsuk meg, hogy az embereknek autója legyen. Azt írtam, hogy maga a koncepció működésképtelen, és a belvárosból kell kitiltani az autókat.

Madridban ezt megcsinálták: villanyautóval be lehet jönni, a szennyező autókkal csak addig, amíg leparkolsz egy parkolóházban. Rengeteget javult a levegőminőség. Itt Bp. belvárosában pedig 24/7 nyeljük a szmogot.

Idővel terjedni fognak az elektromos járművek, ami levegő és zaj szempontjából szuper, és az átmenő forgalmat vállalhatóbbá is teheti, de a járművek helyigénye továbbra is túl nagy. Egyszerűen nincs rendben, hogy a belvárosi utcákon van, ahol kevesebb, mint egy méter jut a gyalogosoknak a parkolóhelyek miatt.

Én tudom, hogy ezt a pirulát nehéz lenyelni, elég csak az efféle javaslatokra adott reakciókat nézni. Pl. Puzsér programjának a Facebook kommentjeit - autóhasználók tucatjai sereglenek oda, hogy "de a gyerek ide jár suliba, meg én olyan messze dolgozom, és XY helyről csak autóval lehet stb." Ezek életdöntések, amiket az ember annak fényében hoz meg, hogy az autó adott. Még akkor is, ha valójában nem is annyira éri meg, mert drága, büdös és úgyis dugóban kell ülni.

Szóval megfelelő incentívák kellenének, SOKKAL több P+R, tömegközlekedés fejlesztése, és belvárosi behajtási díj bevezetése.
A fiatalok jelentős része már nem saját lakásra vágyik, hanem utazna, élményeket szerezne? Vajon miért?..
Prophetic 2019.09.07 11:02:44
@Nancsibacsi:
Azt irtam, hogy 5-800 netto a seniornak, nem brutto. Ugyanarrol beszelunk. :)

Az egyedulallo programozo felreertheto volt, gyerektelent akartam irni. Persze ha a feleseg is hasonloan keres, akkor lehet nagy labon elni. Ez mindenki eldonti, mire mennyit akar kolteni, ha megteheti.

Egyebkent felreertesz, nem azzal van bajom, hogy te palyat valtottal (nem kis teljesitmeny az ilyesmi), hanem annyi, hogy csak azert, mert te igy dontottel, meg nem kell lenezni es kulonfele jelzokkel illetni azokat, akik ezt kulonfele okokbol nem tettek meg es bent maradtak a roskadozo rendszerben.

Meg akkor is, ha masokra tamaszkodnak anyagilag, es az allam effektive a csaladjaikra terheli ra az oktatasi rendszerbol hianyzo berkoltseget (mert valoban NEM lehet annyibol megelni).

Ezen emberek nagy resze hivatastudatbol dolgozik, es tarsadalmilag felbecsulhetetlenul ertekes a munkajuk. Ezt az allam mocskosul kihasznalja sajnos.

Szoval szerintem neha megeri elengedni a 100% kapitalista nezopontot. Az ember nem a penzert el, hanem a boldogsagot, harmoniat keresi, es ha gazdasagilag irracionalis is egy rosszul fizeto, de hivatastudattal atitatott szakma (erre irtad, hogy "a ferje altal eltartott onmegvalosito"), a netto tarsadalmi haszna lehet pozitiv es vezethet a csalad szamara harmonikus elethez Nissan GTR auto nelkul is.
Prophetic 2019.09.07 11:10:34
@Jankove:
> "Én boldog egészséges családokat, és őszintén mosolygó embereket utoljára a rendszerváltás előtt láttam..."

Mert akkor voltal fiatal, es ahogy idosodsz, elkezdtel vesziteni az optimizmusodbol es a mentalis rugalmassagodbol, a valtozasokhoz valo alkalmazkodokepessegedbol.

A "ma mennyivel szarabb a vilag" attitud statisztikailag lehet reszlegesen alatamasztott, de emberileg egy negativ, akar depresszios szemlelethez vezet.

Mikozben van valasztasod - a mai fiatalok sem keseregnek, hanem ok most veszik eszre a mosolygo embereket es a boldog pillanatokat, mikozben probalnak alkalmazkodni a jelen kor kihivasaihoz (ami szamukra egy adottsag).
Prophetic 2019.09.07 15:16:23
@Jankove:
Oké. Egyrészt: de igen, rólad van szó. Mindenesetre most leírom, hátha segít.

A "mai fiatalok, bezzeg az én időmben (+ milyen szar a világ)" érvrendszerről beszélek. Ez két-háromezer éve megy, már a Bibliában és a római időkben is voltak hasonlók. Hogy a mai fiatalság milyen műveletlen, erkölcstelen, lusta stb.

Ez csak látszólag érvelés, valójában egy világlátás, egy attitűd, amely abból fakad, hogy az (idősödő) ember kezdi elveszíteni a kapcsolatot a fiatalsággal és a világ változásaival, és nem érti, mit, miért csinálnak, már-már félni kezd tőlük.

Ismerek depressziós embereket, tőlük természetesen folyton hasonlókat hallgathatok. Mint mindenkinek, nekem is volt depressziósabb korszakom, tehát pontosan tudom, milyen ez a gondolatmenet. Ismerek olyan tanárokat (akik tehát sokat vannak fiatalok közt), akik 60-hoz közeledve is értik a jelenlegi fiatalokat - jó 10-15 évet letagadhatnak külsőre és viselkedésre. Olyanokat is ismerek, akik lassan kiégtek, elvesztették a fonalat - jobb esetben felmondtak és kerestek valami nyugisabb állást.

Én személy szerint példaképnek tekintem az "örök fiatal" embereket, és ilyesmiket tanultam tőlük:
- maradj fiatalok közelében, amennyire lehet, mert sok energiát lehet belőlük meríteni.
- a "fiatal generáció" sosem rossz, csak máshogy nő fel, mást kapott a szüleitől és a világtól. Ezeket a reakciókat általában véve meg lehet érteni.
- csak azért, mert az én időmben máshogy volt - azóta eltelt 10-20-30 év, most épp így van, ahogy.
- vagy alkalmazkodsz a világ változásaihoz, vagy (fejben) megöregszel. Előbbi esetben egész életedben tanulni, változni, fejlődni, kell, új célokat, érdeklődési köröket találva. Anyagi értelemben talán lehet, de pszichológiai értelemben nem szabad "révbe érni".

Hidd el, én is sokat olvasok a jelenkor történéseiről, pontosan tudom, mennyire "szar" a világ. Én például személy szerint legjobban a globális felmelegedés okozta tartós károktól és a hazám jelentéktelen posvánnyá válásától tartok. De dolgozom rajta, hogy pszichológiailag megbirkózzak ezekkel.

Ezeket a tényeket meg lehet ismerni, és lehet valamennyire tartani a jövőtől, de az emberiség története évezredek óta arról szól, hogy az ember tudjon alkalmazkodni. Még akkor is, ha háború vagy hasonló dúl.

Most békeidő van, a fiatalok meg ülnek a mamahotelben, mert pontosan látják, hogy a jelenlegi "kései kapitalista" berendezés már nem kínál olyan vonzó életpályákat, társadalmi mobilitást, mint mondjuk a 60-as, 70-es évek ("postwar boom" 1973-ig) nyugati államaiban. A reálbérek növekedése sok helyen (pl. USA) a 80-as évek vége óta megállt.

Idehaza is nagyon sok növekedési, nyugatos felzárkózási ígéret maradt el az elmúlt évtizedekben. Jelenleg régiós összehasonlításban is kezdünk lemaradni.

A fiatalokra a szülők csalódottsága, keserűsége is ráragad, és pont, hogy azt nem akarják, hogy ők akkor most végiggüriznek egy életet azért, hogy "átlagos" életszínvonaluk legyen, ne lépjenek társadalmilag följebb, majd kiégjenek - ahogy sok magyarral, kelet-európaival történt. Meggyötört arcokat mindenhol látni, elég csak kilépni az ajtón.

A hedonizmus, élményhajhászás, felelősségtől menekülés - ahol és amikor túlzott ahhoz képest, ami ennél a korosztálynál egyébként megszokott - tehát egy természetes generációs reakció a lehetőségek beszűkülésére, és sajnos egy lenyomata a jelenlegi "senki nem tudja, hova tart az emberiség, mert a kapitalista növekedésben már nehéz hinni" korszellemnek.
A pénzügyi tudatosságot népszerűsítő tanítók gyakran beszélnek az anyagi függetlenség fogalmáról, itthon és külföldön egyaránt. Ez az állapot azt jelenti, hogy valaki rendelkezik egy akkora vagyonnal, hogy pusztán annak hozamaiból fedezni tudja a megélhetési költségeit, azaz lényegében nem kell…..
Prophetic 2019.08.30 09:18:14
@Torokhang: ... és ezalatt az 1-2-3 generáció alatt egyszer se legyen einstand, amikor a rendszer vagy a szomszéd ország katonái vagy a helyi csókos elveszi, amijük van. Meg ne legyen globális gazdasági válság, amikor milliók bukják el a pénzüket, vagy államcsőd stb....
      Anya vagyok. Nő, aki nap mint nap közlekedik a gyermekével. Mindenféle járművel. Autóval, taxival, bkv-val és gyalog is. Nem is lenne ezzel semmi gond, szerintem. Amennyiben ezt nem Budapesten tenném. De úgy tűnik, itt élünk. Korábban azt hittem, majd csak arra kell vigyáznom, a gyerekem…..
Prophetic 2019.05.07 06:37:55
@Sir Galahad: Az nem liberális drogpolitika, amikor beszüntetik a tűcsere-programot, meg amikor elárasztja az ócska, mérgező dizájnerdrog az országot. Az utcai drogosokat meg nem büntetni kell (miből fizetné ki egyáltalán?), hanem detoxikálni, terápiával kezelni meg rehabilitálni a társadalomba. Ja, hogy az bonyolult és drága.
A plebejus miniszterelnök eljutott a luxus magánrepülőgépezésig és Nagy Imre megtagadásáig...
Prophetic 2019.01.03 05:56:55
@Saba Beowulf:
@morph on deer: Na meg erre a blogra nem költ az állam évi százmilliárd forintot, ellentétben az MTVA nevű hazugsággyárral, a szégyenletes plakátkampányokkal, az ostoba konzultációkkal és a lakájmédia nevetséges MVM meg MÁV hirdetésekkel való életben tartásával. Ha már objektív tájékoztatás.
„A házasság olyan, mint egy drága ruhaköltemény a nagy divatszalon bemutatóján. Bárki felveheti, de csak keveseknek áll igazán jól.” (Tony Curtis) Már megint egy monogámiát dicsőitő cikk, sóhajtanak fel páran. Azért, hogy mennyire tartunk ki valaki mellett, a génjeink is felelősek. Ezért, aki úgy…..
Prophetic 2018.10.09 11:00:13
@maxval balcán bircaman: Mégis milyen liberális küzdelem volt, hogy a lakosság 80%-a magasról tett a t el szavazni? Ez nem bojkott, hanem közöny.
Prophetic 2018.10.09 11:01:06
Nincs nagy változás abban, amit Géza tökéletesen kifejtett a választás után: az értelmes és gerinces emberek kénytelenek beletörődni abba, hogy szétcseszik az országukat és igazából semmit sem tehetnek ellene. Most viszont egy rövid gondolat erejéig érdemes megállni a nyóckeriben született eredmény…..
Ha a világból valók volnátok, a világ szeretné a magáét, de mivel nem a világból valók vagytok, hanem én választottalak ki titeket a világból, azért gyűlöl titeket a világ. (Jn 15,19) A keresztyének sokszor arra törekszenek, hogy megtartsák a Tízparancsolatot és kerüljék a förtelmes bűnöket,…..
Prophetic 2018.03.16 10:37:23
Itt az a kérdés, hogy mi Jézus tanítása, mit jelent őt követni a "világ" ideáljaival szemben. Mert ezt követően nyer értelmet mindaz, amit Jézus mondott, hogy "a nevében" akár "a családod is elhagyod", az ellenségeiddel szemben is könyörületes leszel, és kevésbé fogsz ítélkezni másokon.

Ebből a szempontból én a posztot az utolsó bekezdéssel kezdtem volna, hiszen a lényeg valahol ott van. :)

Illetve annyit hozzátennék, hogy szerintem a berögzült szokások, a külsőségek iránti megrögzöttség (lásd: farizeusok), eddig tudattalan vágyaink, félelmeink, a társadalmi programok, a "hüllő és emlős agyunk", nagyjából tehát a Jézus által említett "világ" meghaladása , transzcendálása nem egyenlő a fogcsikorgatva történő legyőzésükkel, mert az meghaladás helyett a bűn (görögből "a célt tévesztés") szélmalomharcának folytatása.

Egyrészt persze a "tökéletes megvilágosodás" várhatóan nem is lehetséges itt a földön, mert az ember annál jobban célt tévesztett - de nem is ez az ember útja.

Másrészt, akármi is történik velünk ilyen téren, azt az Isten kegyelmének köszönhetjük ("nem azé, aki akarja" stb.).

Én felismerhetem a mindennapjaimban és magamban a "világ" problémáit, meditálhatok, naplót írhatok, járhatok pszichológushoz, gyülekezetbe, templomba, próbálhatok tudatos lenni, imádkozhatok, elmélkedhetek, Bibliát olvashatok.

Összességében annyit tehetek - és ezt nekem kell megtennem, ezen az ajtón nekem kell kopogtatnom -, hogy tudatosítom magamban és magam körül "a világot". Majd Isten kegyelmének köszönhetően esetleg sikerül sok-sok visszaeséssel, kis lépésekben meghaladni, a világ sójává lenni.

Szerintem a meghaladás szó fontos - nem kapok vagy elvesztek dolgokat, hanem egy másik szinten tekintem őket. Ahogy a baráti vagy érzéki szeretet meghaladása a felebaráti szeretet (agapé), úgy az emberi vágyak, félelmek és szenvedések meghaladása az, hogy nem új választ keresek az embert mindig is kínzó kérdésekre, hanem a kérdéseket magukat kérdőjelezem meg.

Végső soron ez a fajta megkérdőjelezés jelenti Jézus és a tanításainak a követését.

Ennek a szimbóluma lehetett az, hogy a tanítványok nem voltak hajlandók követni, "mert még volt egy kis dolguk a földeken" - tehát ragaszkodtak a "világhoz".
Ilyenkor van benne a pakliban, hogy "elhagyom a házam vagy testvéreim", ami szintén valami olyasmit jelenthet, hogy nem biztos, hogy ezt követően beteljesítem a családi szokásokat, hagyományokat, játszmákat és elvárásokat, mert felismerem őket és nem akarom őket folytatni. Látszólag meg is romolhat a családtagokkal a viszonyom.

És ahogy az utolsó mondatban is megjelenik: ez a megkérdőjelezés, Jézus követése nem azt jelenti, hogy mindent a sarokba dobok, és remeteként élek - mert ezeket a tanításokat, ahogy Jézus is mondta, csak cselekedni lehet. Ahhoz pedig emberi kapcsolatok (és ezek különféle földi formái pl. barátság, házasság, társadalmi, családi kapcsolatok) szükségeltetnek.
Prophetic 2018.03.16 22:13:57
@szanaImas: Veheted szó szerint a teremtéstörténetet, de akkor pont a lényegről maradsz le. (Ahogy azok a mai keresztények is, akik szintén szó szerint értelmeznek mindent a Bibliában.)

@de let e ...: "A mai kor társadalmára a legveszélyesebb emberek éppen a vallási fanatikusok , legyenek azok bármely felekezet tagjai . "
Ezzel mélységesen egyetértek.

Mellélősz, ha életed minden mozzanatát a teljes Biblia alapján akarod meghatározni. Az ortodox zsidók máig küzdenek ezzel, és alig bírják a sok lehetetlen előírást betartani. Nem véletlen, hogy a keresztények alapvetően Jézus tanítására fókuszálnak, és azt mondják, kezeljük helyén a dolgokat.

Jézus tanítása nagyon sok fontos dolgot tartalmaz, és ma is jelentéssel bír, sokakat érint meg. Ha ezzel nem akarsz foglalkozni a Biblia egyes részei miatt, akkor a fürdővízzel együtt a csecsemőt is kiöntöd...

Nem eretnekség azt mondani, hogy az Ószövetség egyes elemei történelmileg nem úgy voltak stb., ezzel ma is foglalkoznak teológusok, történészek. (Az Újszövetségről már eretnekség ilyesmit állítani, de ez egy másik kérdés. :D)

@csakférfi: A poszt nem '48-as szabadságharc értelemben vizionál szabadságharcot, hanem átvitt értelemben, ez le is van benne írva. Gipsz Jakab társadalmi felelősségvállalása nem értettem én sem, hogy hogy jön ide, de még kifejtheti.

Egyébként látszik, hogy olvasott vagy, sokat tudsz idézni a Bibliából, de a Biblia szó szerinti idézése önmagában nem sokat ad egy beszélgetésben, még akkor sem, ha alapvetően teológiai témáról van szó. Ha már idézel, legalább mondd el, miért azt idézed, pontosan melyik passzust, milyen kontextusban, és mit tartasz belőle kiemelendőnek a jelen diskurzusban. Így nem érteni, mit akarsz mondani...
Neked is megvan az az élmény, amikor szenvedsz a hétköznapok megpróbáltatásaitól, mint a partra vetett kutya, majd találkozol egy régi ismerőssel, akivel egyszerre indultatok, de valami csoda folytán azt az életet éli, amit te álmodtál meg? Megmutatja az új 15 millás bömbijét, a csoda házát, te meg…..
Prophetic 2018.02.11 12:21:18
@Eltévelyedés: idehaza nincs meg a kulturaja a masik sikerenek valo orulesnek.
Masreszt ha nem inged, ne vedd magadra. Orulj a sikerednek (mar akinek siker egy BMW meg a nagy fizu, de ez maganugy).
Harmadreszt az elmult evtizedek alapjan van egy ujgazdag reteg, akinek munkaval, versenypiacon osszejott, de tenyleg sokan lopasbol gazdagodtak meg. Abbol konnyebb, mint munkabol.
Negyedreszt a cikk Mo-ra vonatkozik, persze, hogy nyugaton konnyebb.

@Paprikajancsi007: vagy nem fizette. Ez pont ugyanaz a hamis erveles, mint, hogy nem baj a meszaroslorinc meg a lopott eu-s penzek, "mert legalabb itthon koltik el, meg nemzeti nagytoke es nem kulfoldi, meg hany munkas dolgozott rajta". Minden fillert, ami az oktatasbol, egeszsegugybol, innovaciobol megy el, tobbszorosen bukunk el a jovoben. Ezt hangulyozza a cikk is.

@M3Hellrot: igen, sajnos a magas fizetestol, sportautotol meg az utazasoktol meg nem feltetlen lesz valaki jo tarsasag. Ha majd megerted, hogy mas emberek is vannak rajtad kivul az orszagban, akkor erdemben is tudsz majd ervelni a cikkel kapcsolatban.
Álmaink munkahelyének megtalálása és kiválasztása legalább olyan fontos döntés életünkben, mint a párválasztás. Az ideálist keressük, és hosszú távra tervezünk vele. Hogy végül hol állapodunk meg, az motivációinkon, és persze lehetőségeinken múlik. Hogy kinek mi a motivációja, az szubjektív,…..
A kedvenc ebédlő helyem egy egyszerű kínai gyorsétterem. A berendezése szokásos, semmi különös, de ami megfizethetetlen, nagyon családias - az árak pedig nyomottak. Nem tudom, hogyan éri meg fenntartani, pláne úgy, hogy mindig ad a kedves és mókás kiszolgáló, aki egyben a tulajdonos, vásárláskor…..
via GIPHY Mikit a pukkasztott nulla számba menő kényelmi- , átvételi- és egyéb díjak akasztották ki. Némileg érthető is, tök logikusnak hangzik, hogy "Ha 1300 Ft a szállítás és nincs személyes átvétel ingyen, akkor egy doboz gyufára 1330 Ft-ot írjanak ki, ne 30-at.". Vagy nem?  Sziasztok, Ez az…..
Prophetic 2017.09.07 11:02:42
@szakvizsga: Na ez az igazi genny áruház. Ha az átvétel 3000 Ft, a szállítás meg 4500, akkor miért nem emelik meg 3000 Ft-tal a termékek árát? Ez megtévesztő árazás.
Prophetic 2017.09.07 11:03:41
@babbaba: Attól még, hogy neked működik, lehet, hogy elcsalták az áfáját, és/vagy lopott vagy szürkeimport termék. Persze ez téged nem feltétlen érint.
Sok férfi vélekedik úgy, hogy neki nem kell elegánsan, ízlésesen öltöznie. Megfelelő a munkába, magánéletben a mackó és az agyonviselt póló. Ha ugyan azt az életet akarják folytatni, akkor persze. Én azt tapasztaltam, hogy ezzel a gondolkodással, többet vesztenek, mint nyernek.…..
Annyira nem jött be a Fidesznek és az Orbán-kormánynak a CEU elleni fellépés. Itt van például egy térkép, amelyik azt mutatja meg, hol álltak ki az egyetem mellett:  (A beágyazott térkép nem igazán kompatibilis a blogmotorral, lelassította az oldalt, eredetiben, real time itt lehet megnézni.)..
Prophetic 2017.04.04 00:57:20
@DFK:
Ha jártál volna MSc közelében, tudnád, mekkora ordas kamu MSc-k mennek az ország legnagyobb egyetemein.

Én közvetlenül láttam, illetve más szakok hallgatóitól is tudom, hogy több helyen is ez megy. Kamu "humán tárgyak", nulla tartalommal rendelkező, rögtönzött "szakmai" tantárgyak, BSc-s anyagok újracsomagolása.

A 2 éves képzés kreditjeinek nagyjából fele mehetett volna a kukába, és maximum a másik fele volt szakmailag valóban hasznos vagy új. Szóval tökéletesen megértem, hogy egy (nem állami) egyetem azt mondja, egy év alatt is ad diplomát.

Emellett a diploma értékét nem a hozzád hasonló észosztó nagyokosok fogják meghatározni, hanem azok a cégek, akik eldöntik, hogy ér-e valamit a papírod, vagy kitörölheted vele a segged. A CEU nem az utóbbi kategóriába tartozik.

A kormány érvelése kurvára átlátszó, mert ha kicsit is szakmai alapon menne a dolog, akkor most nem tüntettek volna tízezren és nem gyorsított eljárásban csatolnák fel a CEU-ra a szopóálarcot. Hanem a háttérben lement volna egy sor egyeztetés, találtak volna valami mindenki számára megfelelő megoldást, és mindenki leszarná az ügyet. De nem ez történt.

A kormány magára borította a szaros bilit, és a CEU meg nem ment le rögtön kutyába, hanem beleállt a konfliktusba - tekintve, hogy Orbánék azzal indítottak, hogy a CEU csal és be kell zárni, sok vesztenivalójuk úgysem volt. Úgyhogy most buli van. Meg szarszag.

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Elgondolkodtató, hány nick alatt megy egy-egy troll, mondjuk téged sem értelek, mi tart itt. Bár a kommenthuszárkodás már csak egy ilyen perverz hobbi :D
Prophetic 2017.04.04 11:16:01
@Pipas: "Ez már milyen logika! Ha szakmai alapon hoznak döntést, akkor a ballibek nem hörögnének.... besza-behu! Miért nem?!"

Azért, mert a liberrált agyukkal felfognák, mi a helyzet, és inkább otthon maradnának. Ha ez az egész valamilyen picsa ügy volna, nem mennének ennyien utcára. Függetlenül attól, hogy milyen politikai nézeteik vannak. Ahová te agymosott tömegeket képzelsz, ott egy valamilyen ügyért kiálló egyének vannak.

Egyébként lehagytad a mondatom másik felét, ami arra utal, hogy a kormány pedig szándékosan gyorsított eljárásban, kézi vezérléssel viszi át az ügyet, mondjuk egy tárgyalássorozatot követő megfontolt jogalkotás helyett. Ahogy az jogállamokban menni szokott, még ha mi itt nem is vagyunk ehhez hozzászokva.

@lippsi e vagy?:
"mivel az ottani képzéssel aligha lehet a piaci szférában elhelyezkedni"

Neked vannak CEU-s ismerőseid? Nekem vannak, és hiába téped a szádat a hülyeséggel, én látom, milyen állásaik vannak. Ők nem holmi romkocsmák homályában füstölgő bölcsészek (vagy mi), hanem versenyképes értelmiségiek. Piaci alapon, jó melókat kapnak. Természetesen a sátán jobbkezét képző bankoknál, biztosítóknál, pénzügyi szerveknél és tanácsadó cégeknél.
Én sosem dolgoznék ilyen helyen, nem véletlen nem vagyok közgazdász, de arról hiába nyökögsz, hogy értéktelen a diplomájuk.

"...és telerakják velük az állami hivatalokat..."

Én sírnék örömömben, ha a magyar állami hivatalokban nem valakiknek a rokonai, szerelői, szobatársai, szeretői, haverjai lennének, hanem képzett szakemberek. Még ha csak holmi CEU-n képzettek is.
truegirl Megbízhatatlan fiatalok 2017.02.24 17:42:28
Prophetic 2017.02.25 13:12:49
@Holle anyó:

"A fiatalok által használt informatikai eszközök, közösségi oldalak, bankkártyák, megvásárolt autópálya-matricák, gyógyszerreceptek, stb. rengeteg információt gyűjtenek és tárolnak az emberről."

Nem csak a fiatalok vásárolnak ilyeneket. Egy átlagos nyugdíjasnak is van bankkártyája, mobiltelefonja és főleg gyógyszerreceptjei. És meg is találják őket a telemarketingesek, a termékbemutatókat kínáló szórólapok meg a különféle csalók és átverések - magyarul azok, amiknek pont ők a célcsoportjai.

"Ezzel szemben én kínosan ügyeltem arra, hogy a munkahelyemen ne barátkozzak, ne ismerjék a magántelefonom számát, ne tudják hol lakom valójában és milyen az anyagi helyzetem, milyen a családi életem, nem tartottam pénzt a bankszámlámon, csak hitelkártyát használtam, tehát minden eszközzel védtem a magánszférámat."

Mások meg inkább azt választják, hogy van életük, és nem folyamatos paranoiában élnek. Ez egyéni választás kérdése.

"A gyerekeimnek is igyekszem elmagyarázni, hogy nem feltétlenül fontos mindent kiteregetni magukról és különösen nem szabad politikai véleményüket kinyilvánítani a neten, mert akár csak egy rosszul megfogalmazott mondattal egy életre elvághatják magukat."

A gyerekeid már - hacsak nem idősebbek 30-nál - nem a szocializmusban/kommunizmusban nőttek fel, és mivel veled ellentétben valószínűleg nem paranoiásak, nem fogják "egy életre elvágni magukat egy rosszul megfogalmazott mondattal".
Kivéve, ha köztisztviselők, és képesek voltak a főnöküket bejelölni Facebookon. De akkor meg inkább nyilvánítsanak szabadon véleményt - mert többek között erről szól az internet -, ássák el magukat a komcsi káder főnöknél, és keressenek maguknak egy normális munkahelyet.

Ha nincs is mindenhol 100%-os szabadság ad 1) tehetünk érte, hogy a környezetünk jobb legyen ilyen tekintetben ad 2) megválaszthatjuk a környezetünket (barátok, munkahely, vagy akár a város, ország, amiben élünk).

Egyébként én minden "ezek a mai fiatalok" cikket alapból elutasítok, mert 30 vagy akárhány éve még a posztoló generációja volt léha, hanyag, rendszerellenes, reakciós fiatalság, és róluk folyt a fikatenger a médiában.

@RHalacska:

Ez speciel egy normálisabb cikk is lehetett volna, ha elhagyta volna a kattintásvadász mamahoteles baromságot, aminek semmi köze a valósághoz. Persze aki még sosem látott testközelből startup- vagy multicéget, az ezt is bekajálhatja.
Prophetic 2017.02.25 13:31:13
@sz.szilvi.agi:
"Pontosan ezért is gondoltam, hogy megírom"

Ennek örülünk, jól bemutatod a "mai fiatal" állatfaját, kattintásvadász "mamahoteles" hányadékba csomagolva. Aki már látott a munkahelyen 30 év alatti munkavállalót (netán maga is az), annak ezek trivialitások, aki meg csak megerősítést keres, hogy a fiatalok iránt érzett gyűlöletének tüzét táplálja, annak viszont kiváló tápanyag a cikk.

Kicsit megerőltetve magad, egy körültekintőbb, semlegesebb nézőpontot kínálva a generációs különbségekre, akár egy nyitott, konstruktív párbeszédet is indíthattál volna. De szerintem ez eszedben sem volt.

Érdekes, hogy "a mai fiatalok" nem ömlengenek "a mai idősebbekről", hogy milyen szűk látókörűek, fejlődésre, változásra képtelenek, meghunyászkodóak és megfélemlíthetők a hatalommal szemben. Pedig a sztereotípiák adottak - csak "a mai fiatalok" tudják, hogy a generációs különbségek természetes velejárói a társadalomnak és a történelemnek. (Amíg idősebbek nem lesznek... ;))

----

Egyébként itt van két nagyon jó, az egész internetet bejárt, és milliók által megtekintett anyag annak, aki a sztereotípiák okai mögé szeretne nézni. Jelzem, ezek is általánosítanak, mint minden, a témával foglalkozó cikk - de ez azért van, mert a társadalmi folyamatok mögött változatos egyéni életek állnak, és csak általánosítva (statisztikailag kezelve) lehet őket egyszerűen megragadni.

Szóval tessék fenntartásokkal kezelni őket, de mindenképp elgondolkodtatók.

Why Generation Y Yuppies Are Unhappy
waitbutwhy.com/2013/09/why-generation-y-yuppies-are-unhappy.html

Simon Sinek on Millennials in the Workplace
www.youtube.com/watch?v=hER0Qp6QJNU
Prophetic 2017.02.25 13:40:00
@RHalacska:
"És félreértés ne essék, szívesen adok mint cégvezető bármit a dolgozóknak, ha megtermelik azt amibe kerül. Ingyen ebéd nincs. Mindent amit egy cég a munkavállalónak ad, azt a munkavállalónak meg kell termelni. A fiatalok (tisztelet a kivételnek) meg ellennének élnék a közösségi életüket, csak ki fog termelni?"

Ezt értjük, tudjuk stb. de te most vagy előítéletes módon simán utálod a fiatalokat (egyéni probléma), vagy munkaerőhiánnyal küzd a céged (üzleti probléma).

Az előbbi magánvélemény, az utóbbi meg a te céged problémája és nem "a fiataloké", akik csak simán inkább keresnek egy jobb munkahelyet, mint amit a te céged kínál.

Az meg, hogy te az egészért a fiatalokat mint embereket hibáztatod, és képes vagy két mondattal a teljes startup ökoszisztéma létjogosultságát lehúzni a vécén (mert te *nyilván* jobban tudod, mint a startupok, a dolgozóik és a befektetőik), sokat elmond a kvalitásaidról és a cégvezetői szemléletedről.

Én se akarnék ezek után nálad dolgozni.
Zord idők Az ifjúság édes dühe 2017.02.20 16:12:35
1. Az Igazság elmélete Mottó 1.: "Naaa, azért most még ne kezdjük el egymás faszát szopni." (Winston Wolfe, szaktekintély, a Ponyvaregény-ből) Mottó 2.: "Megindító meccs volt, fiúk " (Nagy Chris, szaktekintély a  Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső-ből) Mottó 4.:  "Ha a játékban a trón a…..
Prophetic 2017.02.23 05:50:10
Columbo és Vicary A szubliminális, azaz ingerküszöb alatti üzenetekről mi Magyarországon a Columbo egyik epizódjából értesültünk. A gyilkos reklámszakember egy promóciós filmbe olyan képkockákat vág be, melyek hatására az áldozat megszomjazik és kimegy inni, ő pedig – miután a Columbo filmekből…..
Prophetic 2017.01.15 13:36:27
@northern lights: biztos tök tudományos könyv az is.
A világban tapasztalható társadalmi egyenlőtlenség egyre égetőbb probléma, amit ha nem kezelünk, súlyos gazdasági és szociális elégedetlenséghez vezethet a Nobel-békedíjas Muhámmád Junusz szerint. Muhámmád Junusz nemrégiben a Thomson Reuters Foundationnek nyilatkozott a korunkat átható társadalmi…..
Prophetic 2016.12.03 13:33:13
Prophetic 2016.12.03 13:35:59
www.youtube.com/watch?v=iNQun8_mOe4
news.trust.org/item/20161201000453-zx595

Szívesen. Utálom az olyan szemléző cikkeket, ahol a forrásra nem hivatkoznak megfelelően.
Prophetic 2016.11.23 22:52:29
@EgyHozzászóló08: Így van, a cikk jó eséllyel sok kereszténynél (engem is beleértve) kiverte a biztosítékot.

Csak azért, mert valaki keresztény, még lehet igénye arra, hogy ne tündérmesék alapján élje az életét...
Utazni jó. Utazni drága. De a legdrágább a megbízhatatlan helyen történő vásárlás.  Tisztelt Tékozló Homár! 2016. május 25-én a Bravofly oldalon 2 db repülőjegyet vásároltam a Budapest- Istanbul járatra június közepi indulással természetesen útlemondási biztosítással. Néhány nappal később…..
Prophetic 2016.07.30 15:34:22
@pannn: Ez a tény a sok kurva okos és tudatos fogyasztót itt nem zavarja.
Persze hiába akadok ki azon, hogy egy fogyasztóvédelemmel foglalkozó blogon a kommentelők valahogy mindig "bebizonyítják", hogy a fogyasztó a hibás. :)

@rozsomák: Nem feltétlen a visszatérítés mértékével van baj, hanem azzal, hogy a biztosító nem elérhető. Még ha csak egy partnere is a Bravoflynak, nem vet rá jó fényt, hogy fiktív elérhetőségekkel rendelkező biztosító partnerek portékéját árulja.

@Punxsutawney Mormota: Szerintem ez járatfüggő. Gondolom időnként egy-egy ilyen cég fix áron lefoglal egy halom helyet a gépen, és lesz olyan időpillanat, amikor a légitársaság árazó algoritmusa drágább árat ad ki a fennmaradó helyekre. Ezek az algoritmusok élőben, össze-vissza variálják az árakat...
1. Igazságtalanság, hogy a globális vagyon kb. felét a népesség 1%-a birtokolja. Nem az. Micsoda hát? Egyenlőtlenség. Az egyenlőtlenség azonban nem igazságtalanság. Mármost ezen túlmenően hogy érdemes elképzelni azt az 50%-nyi vagyont? Mint amin szivarozó kövér tőkések ülnek? Nem. Ez a vagyon…..
Prophetic 2016.06.26 01:36:45
@neoteny: Pedig tök jókat is írtál. Csak az a fránya matek...
Prophetic 2016.06.26 01:52:44
@Khonsu:
@neoteny:

A kamatos kamat betiltása olyan lenne, mint a szeletelt kenyér betiltása: megteheted, de értelmetlen, mert a kenyérnek szeletelve, a hitelnek meg kamatos kamattal van értelme. És itt többen el is magyarázták, miért.

Ha egy vállalkozás kamatos kamattal vesz fel hitelt, az nem probléma - a probléma az, amikor államok vesznek fel olyan hitelt, amit sosem törlesztenek, csak a kamatokat. Nem azzal van a probléma, hogy nem lehetne előre kiszámolni, mert az "csak matek", hanem azzal, hogy a hitelfelvételkor a rövid távú politikai haszon fontosabb a hosszú távú társadalmi haszonnál: most felveszek és elköltök x pénzt, és a következő három évben ennek csak alig pár százalékát kell visszafizetni!

A többi meg le van szarva. Az Eiffel-torony magasságából. Ez van, ha döntéshozóként mások jövőbeli adóját költöm el előre most, és az állampolgárok - jövendőbeli - nemzőszervével verem a jelenben illatozó csalánt.

A hitel egy kétélű fegyver, amivel élni és visszaélni is lehet. A pénzpiac hideg logikája és az egyszeri állampolgár között érdekütközés van - ám a felelőtlenül felvett hiteleket én a demokrácia és a döntéshozók, és nem pedig a pénzügyi rendszer deficitjeként értelmezném.

Kíváncsi vagyok, hogy erről te mit gondolsz.

Egyébként teljesen igaz, hogy a véges erőforrásokkal rendelkező bolygó nem tud egy (exponenciális) növekedésre alapozott rendszert eltartani. Ám szinte biztosra vehető, hogy a kamatos kamat betiltása ezt a problémát annyira oldaná meg, mintha a tévédet próbálnád meg egy baltával "megszerelni", amikor szar műsor megy rajta.