Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DrPinokkió

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Üdvözlöm a Praxis blog olvasóit!( a szerkesztőket is természetesen :) ) Elég régóta foglalkoztat a gondolat, hogy leírjam-e édesanyám esetét mások okulására és saját magam megkönnyebbülésére de ezidáig nem volt hozzá elég erőm. Mostanra így egy év távlatából…..
DrPinokkió 2011.06.30 13:53:40
@flea: Jól van, na! Kiegészíthetjük zagadka mondatát: "és az orvosok nem is matematikusok". :)
Én is azt gondolom, hogy szervezéssel sokat lehetne javítani, tettem is néhány lépést itt a saját területemen, de sajnos egy fecske nem csinál nyarat...
Nem állítom, hogy a rendszer tökéletes, sőt. Alapvetően egyetértünk zagadkával, csak a rendszert belülről is kell látni, ahhoz hogy át lehessen szervezni. Kíváncsi leszek, hogy az új (?) eü. kormányzat mit tud tenni (ld. Semmelweiss-terv).
DrPinokkió 2011.06.30 17:58:43
@zagadka: Az ultrahangos példám nem volt túl jó. Utána végiggondoltam, hogy máshol (pl. Belgium) úgynevezett szonográfus végzi a vizsgálatot, videofelvétel készül, amit orvos értékel (és miért ne tehetné mindjárt kettő is). A gyógyszercégek által szponzorált nagy vizsgálatokban a részt vevő klinikákról az EKG-görbéket, UH felvételeket egy központba küldik, ahol többen is megnézik, biztosítva a pontosságot, minőséget. Ha gyengének ítélik, nem fogadják el. Tehát valahol azért mégicsak működik a dolog... Mégiscsak érdemes "vitázni" :)
A bajom csak a tényleg akut esetekkel van, amikor azonnali döntés kell (ld. korábban a zuhanó és hangárban álló repülőgép javítását) és egyedül van az orvos. De ez is javítható az említett sürgősségi központokkal.
A kórházak vezetésében az orvosigazgató mellett van gazdasági vezető is, meg ha jól tudom, a kórházigazgatóknak el kell végezni valamilyen spec tanfolyamot (kérdés hogy ez mennyit ér).
Nem fértél a keretbe? Milyen rendelés volt az? Főleg, ha telefonáltál előre???
  Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Tisztelt Blog!…..
Tisztelt Praxis blog! Ez a második levelem, amelyet elküldök önöknek, az előzőben pozitívumokról számolhattam be, azt hiszem az sokkal kellemesebb és hálásabb feladat volt. A feleségem sajnos gyerekkora óta kénytelen betegségével együtt élni, asztmás. Bár éveken keresztül…..
DrPinokkió 2011.06.20 21:18:06
@Irkutszk: létezik Bricanyl injekció is (intravénásan adható) - még szerencse, hiszen a súlyos rohamban a beteg már nem képes mélyet lélegezni, akármennyire profi módon használja is a készülékét egyébként
DrPinokkió 2011.06.30 18:04:48
@Dr.laikus PhD: Te aztán minden topicban igen "pontos" vagy... :-))))
Praxis Meghalt a kisbabám 2011.06.19 08:28:00
Tisztelt blog!   Történetem 2011. március 24-ével indul. Két gyermekes anyuka vagyok, 4. terhességem 34. hetében tartottam ( az első pocaklakó a 16. héten elhalt, két egészséges gyermeket szültem, most a 3. gyerekkel voltam terhes), amikor a következő dolgok megtörténtek.…..
DrPinokkió 2011.06.25 00:19:09
@Szívroham: Korrekt hozzáállás. Egyébként valószínű, hogy szombaton még legalább kezelni lehetett volna időben az acidózist, ha nem is lett volna szükség császármetszésre. ...persze ha történt vérgázvizsgálat (de súlyos acidózisnál általában hyperkalaemia is kialakul, ennek azért csak fel kellett tűnnie)
Tisztelt blog!   Édesapám egy hónapja egy kórház geriátriai osztályán volt ideiglenesen elhelyezve idősotthoni elhelyezésre várva. Mentális állapota a közepes demenciának megfelelő volt, előre kiszámíthatatlanul erősen hullámzóan jobb és rosszabb periódusokkal.Jobb…..
DrPinokkió 2011.06.20 22:03:23
@SAM2: Felelősöket keres? Hiszen leírta: a rokonok vitték be a pszichiátriára a nagymamát. Kit jelent pontosan az "akinek a neve alatt volt"? Ha Önök hazavitték volna, meg nem is volt agresszív, akkor miért nem vették előtte magukhoz??? Sajnos az is lehet, hogy a nagymama megérezte: a család lemondott róla... Mindentől függetlenül a 21. században kórházban ágyról leesve nem lenne szabad meghalni.
DrPinokkió 2011.06.24 23:57:30
@SAM2: Így már világosabb (vagy sajnos, stötétebb) a történet... Mindkét nagyanyám szociális otthonban halt meg (80 és 91 évesen) - mi sem tudtuk volna ápolni őket, mindketten özvegyen maradtak évekkel ezelőtt. Az ellátással kapcsolatban hasonlók a tapasztalatok, de olyan helyen dolgozom, ahol látom a másik oldalt is:
DrPinokkió 2011.06.25 00:10:34
@SAM2: 25-30 ágyra nappal 2, éjjel néha 1 ápolónő, havi nettó 90 ezer fizetéssel (és nyilván az átlagemberekéhez hasonló gondokkal) - magatehetetlen betegek, sokszor éjjel is csengetnek, hiszen az idősek épp olyanok mint a kisgyerekek, egyik pillanatban fáznak, aztán melegük van, utána szomjasak (de igazából csak társaságra, biztonságra vágynak). Lehet mondani, hogy ez egy hivatás és az eü. dolgozóknak kuss, meg fizessék ki a képzésük díját ha elmennek külföldre - de próbáljon ki valaki 20-30 évet ilyen munkahelyen lehúzni, nem hiszem hogy megmaradna a türelme és empátiája. Vannak ritka kivételek persze, de nemcsak az megy eü dolgozónak, aki tud is bánni az emberekkel. Talán az egyház tudna ezen segíteni. A másik nehéz kérdés, hogy meddig és hogyan szabad megnyújtani valaki szenvedését: az is Isten ellen való vétek, ha az Ő akarata ellen cselekszünk. Meggyőződésem, hogy a nagymama lélekben feladta, csak idő kérdése volt, akár van rács, vagy táplálás, akár nincs. Nyugodjon békében! Mi pedig tanuljunk a történtekből és nézzünk körül a családunk táján, mert csak egymásra számíthatunk.
Tisztelt Praxis blog! Az édesanyám magas vérnyomás betegségben szenved,túl van egy agyvérzésen és bár rendszeresen szedi az orvos által felírt gyógyszerét és méri a vérnyomását, múlt hétvégén nagyon rosszul lett, mert volt némi családi zűr, nagyon felidegesítette magát.…..
DrPinokkió 2011.06.20 21:36:25
@Bikli néni: Csak ezzel vitatkoznék kicsit: "A vernyomasrol tehat azt kell tudni, hogy a fent emlitett folyamatok reven gyakorlatilag allando, nem valtozik." Egyrészt létezik napszaki, sőt évszakhoz köthető ingadozás (pl. reggel magasabb, éjjel alacsony, nyáron szintén csökken általában -> meleg = értágulat stb.) Ezért nem kell rémüldözni, ha néha 160-170 értéket is mérünk. Attól csak feljebb fog menni...