Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vikiliksz

0 bejegyzést írt és 54 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Az utóbbi tíz nap során sokan úgy érezzük magunkat, mintha a Trónok Harca fináléjában járnánk. Daenerys kapcsán mindig is sejtettük, hogy bujkál benne némi őrület, ám a fene se gondolta volna, hogy végül porig rombol mindent... Az első döbbenet után idővel reagálni is kell, s az ember azt…..
vikiliksz 2022.03.06 13:02:32
@G. Nagy László: Ezek szerint brit turistákkal még nem találkoztál :-)
vikiliksz 2022.03.06 13:09:01
@arthurthedent: HE-he-he :-)
Tegnap este már megvoltak a körvonalak, ma kora délutánra pedig a teljes, igazi értelemben vett, patyolattiszta baloldali összefogás létrejött, amit be is jelentettek a sajtónak okosan, jól. A listavezető - és valószínűleg így a miniszterelnök-jelölt egyszemélyben - Mesterházy…..
vikiliksz 2014.01.09 08:51:54
Az írás abban téved, hogy tényként megelőlegez, evidensnek vesz egy fontos kérdést: Mesterházy a miniszterelnök jelölt.

Belinkelném az MSZP alapszabályát:
mszp.hu/sites/default/files/A%20MAGYAR%20SZOCIALISTA%20P%C3%81RT%20ALAPSZAB%C3%81LYA.pdf

ha megnézed a 16§.c. pontját, akkor látod, hogy ezt majd a pártkongresszus dönti el!

Meg kell még vívna egy nehéz harcot a pártján belül és két dolgot elrni:
1. a közös lista elfogadásakor ne vegyék le róla az embereit;
2. őt jelöljék miniszterelnöknek;
A Népszava írta meg, hogy a CBA-boltokban egy körlevélben hívta fel a dolgozók figyelmét a Békemenetre a két tulajdonos, Baldauf László és Lázár Vilmos. Elkértük és meg is kaptuk a Népszavától (aki azóta be is linkelte a cikkébe) a levelet, hogy a saját szemünkkel láthassuk.…..
Jobbegyenes A szégyen napja 2013.09.07 08:49:24
Az első szó a szégyené. Aztán a második és a harmadik is. Mert, ami tegnap este Bukarestben történt, az 90 perc tömény, vegytiszta szégyen volt. A magyar válogatott két félidőn keresztül asszisztált a románok jutalomjátékához. Ilyen nyomorult teljesítmény után a megye…..
vikiliksz 2013.09.07 17:31:30
@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: erre válaszként idéznék egy vélemény cikkből:
"Egyetlen réteg van, amelyet lázba hozhat egy Haladás-pálya, és az a drukkernek az a fajtája, akinek hát sajnos nem jutott más identitás, mint hogy ő a Haladásnak szurkol, akkor is, ha szar. És nem zavarja, ha a klubra költik az anyja segélyét meg a gyereke tornatermének az árát. Nyilvánvalóan még a sovinisztánál is alantasabb létformáról beszélünk, amelynek legnagyobb sikere az lesz, hogy a magyar focistát lassan már nemhogy laposra verik balkáni megyeszékhelyeken, hanem be sem engedik a portán az ordenáré sleppje miatt." (Tóta W.: A Legfőbb Huligán; hvg.hu; 2013. augusztus 29.)
vikiliksz 2013.09.07 17:50:24
@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: szerintem bárkinek lehet, frappáns, találó, elgondolkodtató mondata, függetlenül a politikai hovatartozásától.
Nézem ezt a macska-egér mentális és fizikai mészárszéket. Kaptunk másodpercek alatt egy gyépés gólt, majd egy szépségdíjast, végül egy normális akciógólt is. Az ötlettelenség, a hit és az akaraterő teljes hiánya jellemzi a mieinket, dúsítva esetenként elemi hibákkal és…..
Van annak valamilyen  sajátos üzenete, mikor Orbán Viktor gerinctelen módon a rádión keresztül osztja meg nézeteit egy sokak szerinti rossz döntésről. Persze nem beismeri azt, ahhoz hiányzik belőle ez a képesség, egyszerűen belebeszél a mikrofonba, és részéről le is van…..
Csapataink harcban állnak – valami ilyesmi érzése lehet most annak, aki belülről, a kormányzat közelében éli át mindazt, ami ezekben a hetekben történik. Még senki sem indult el megkeresni a fehér zászlót, úgy tűnik, hogy a fontos pontokon tartható a harcállás, vannak…..
vikiliksz 2012.10.18 17:23:10
@abrakadabra40: Biztos vagy benne, hogy a határon túli szavazatokat a Fidesz gyűjti be? Nézzük...
Romániában az RMDSZ viszi el a magyar szavazatok nagy részét, a Tőkés- valamint a Szász vezette pártok 1% körüli eredményt ért el legutóbb! Az RMDSZ vezérkara (Kelemen, Markó) finoman szólva sem ápol túl jó viszonyt a Fidesszel, főleg azóta, hogy minden anyagi támogatást áttereltek az 1%-alatt tanyázó Tőkés és Szász féle próbálkozásokhoz.
Szlovákiában jelenleg a Híd hasít, Orbánék ott sem rájuk tettek, a vezérkarral minimum fagyos a viszonyuk.
Ukrajnában szintén nem örvendenek nagy népszerűségnek, az előző kormányok idején nagységrendekkel nagyobb forráshoz jutottak mint manapság.
Egyetlen biztos terepük Szerbia. Hajrá!
vikiliksz 2012.10.18 17:44:16
@abrakadabra40: Ha az RMDSZ az Orbánékkal szemben kampányol, nem fogadnék a többségi Fidesz szavazatokra...
Megjegyzem az is tény, hogy Orbán Viktor népszerűsége kétségtelenül nagyobb Romániában, mint a Fideszé.

Természetesen tisztában vagyok, hogy igazából csak a romániai szavazatok számítanak, csak a teljesség igénye miatt tértem ki a többi területre.

Mindezekkel együtt nem értek egyet azzal, hogy a határon túli szavazatok egyértelműen a Fideszhez mennek.
Úgy néz ki, a választási rendszerrel kapcsolatos megnyilatkozás nem Kósa Lajos erőssége. Tavaly Kálmán Olga izzasztotta meg a Fidesz ügyvezető alelnökét, idén segítségre sem volt szüksége: egyedül is összehozta ostobaságait. Míg tavaly a Kubatov-lista, idén az új…..
„Akinek nincs, annak nem is lesz.” (Hajnóczy Péter: A sün és a harkály)     Van egy hiány. A baloldalnak ma nincs víziója. Azért nincs, mert nem képes megújulni. Foglya egy kényszernek. Csak egy dolgot akar: le akarja győzni Orbán Viktort. A dolgok a…..
vikiliksz 2012.09.17 14:50:52
@Lencsés István:

Kedves István!

Szerintem félreértettél. Én nem egy konkrét politikusról írtam, hanem a legitim hatalommal bíró politikai szereplőkről általában (ilyen egy választáson győztes párt miniszterelnöke is).

Egyébiránt ez Orbán Viktorra is igaz. Ha a politikája nem tud választadni a fent nevezett társadalmi kihívásokra, tőle is elfordulnak a választók. Tetszik, nem tetszik ez a politikai szereplők sorsa. Én még nem ismertem olyat aki örökké élt...

Még egy apró megjegyzés. A Fidesz paradox módon ugyanaz teszi rendkívül hatékonnyá és politikailag stabillá, ami a gyengesége is. Nevezetesen, hogy a Fidesz=Orbán Viktor (és környezete, beleértve a szűk gazdasági holdudvart is).
Orbán kormányon és ellenzékben professzionális módon épített fel a pártot hatékony hatalmi gépezetté. A lényegi döntések teljes egészébben az ún. "centrális erőtérben" történnek.

Ebből következően, ha nem lesz sikeres az orbáni un. unortodox politika (nevezhetjük reformoknak is) és ezt a választók is így érzékeli/értékelik, akkor nehezen tud miniszterelnök jelöltet cserélni a párt, az előbb leírtak miatt. (Hozzáteszem ezt még nem tudjuk. A közvéleménykutatásokban egyértelműen vezet a Fidesz, viszont két év még sok idő, és ahogy az atlétikában mondják: a végén kell elől lenni...)

Szerintem...
vikiliksz 2012.09.17 15:24:55
@Totof:

Ez egy érdekes jelenség amire rávilágítassz. A politikatudomány ezt úgy nevezi, hogy a modern politika "perszonalizált": vagyis személyek/személyek kommunikációja (politikusok) jelleníti meg a tartalmi politikát. A pártok kicsit háttérbe szorulnak e tekintetben...

A választó magatartás/stratégia is sokrétű: a politikus kválasztás mindíg egyfajta identifikáció kérdése is. Magyarul: ki a legvonzóbb személyiség, kivel/kinek az értékeive azonosulunk a leginkább.
A politikusválasztásnak van érzelmi és racionális oldala is (ezt itt most nem részletezném). Eltérő választói/emberi habitusból fakad, hogy kinél mi az erősebb motiváció.

Más kérdés Orbánt/Gyurcsányt szeretni, nem szertni illetve Orbán/Gyurcsány politikájával, annak tartalmával egyetérteni, nem egyetérteni.

Akinél ez elsősorban érzelmi kérdés/azonosulás, azt a tartalmi politika kevésbé befolyásolja.

Éppen ezért egy kampányba mindkét ideáltípusra fel szoktak készülni, stratégiát felépíteni. Magyarul van olyan szavazó, akinél a kampály célja, hogy "beleszeressen" a politikusba és van akinél a cél a tartalmi politikájának a racionális elfogadtatása.

A perszonalizáltság a fő oka, hogy a politikai kampányok kedvelt eleme az ún. "karaktergyilkosság"...

És ez sem magyar jelenség, ez is egy racionális "piac", ahol a fogyasztót=szavazót vásárlásra=politikai véleményalkotásra (az urnától való távolmaradás is az és lehet stratégiai cél...) kell rávenni. :-)
vikiliksz 2012.09.17 21:05:08
@Lencsés István:
Akkor már mindent értek...
Egyeseknek nagyon fáj mostanában, hogy Török Gábor politológus elemzéseiben rendkívüli késztetést érez az ellensúlyozgatás művészetének bemutatására. Hadd tegye. Miért fáj az bárkinek is, hogy nem anyázza le a Kormányt a hazug IMF-levél ügyében? Miért beszél mellé…..
vikiliksz 2012.09.14 18:37:35
@Brendel Mátyás:
Ezzel az állásponttal szerintem vitatkoznának a határon túli magyarok. Mármint nem az agyhalott hülyével hanem, "hogy a kisebbségi álláspontok nem lehetnek hatalmon".
vikiliksz 2012.09.14 18:38:35
@panelburzsuj:
Nem értem...
vikiliksz 2012.09.14 18:56:26
@panelburzsuj:

Bocs nem tudlak követni...