Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ilbasilico

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Kardamom új sorozata úgy készül, hogy beülünk egy helyre, ahol ott helyben, pár pontban írunk egy gyors reflexiót arról, amit tapasztaltunk. Sorozatunk első részében a Treffort Kertet néztük meg, most a Bajcsyn található Il Basilico olasz étterem a soros. A jó olasz étterem -…..
ilbasilico 2011.08.02 12:02:37
Kedves Kardamom!

Köszönjük, hogy az éttermünket választottátok véleményezésre, ugyanis az építő jellegű kritikát mindig is jól vesszük, még ha negatív is, hiszen lehet belőle tanulni és javulni. Azonban a rosszindulatú, feltételezéseken alapuló "fikázódás" nem korrekt, hiszen másokat így félretájékoztattok.

Kezdjük az elején:
Azt írod, a "jó olasz étterem" és "Könnyű olasz ételek, finom pizza, jó borok". Innen a JÓ BOROK-at kiemelném.

Mivel a célunk egy minőségi alapanyagokból autentikus receptek alapján készülő olasz ételeket és ehhez színvonalban passzoló italokat kínáló étterem üzemeltetése, a borok esetében nem feltétlenül az olcsóság a szempont. Nem szándékunk arra a pályára állni, hogy tablettás borból olcsó fröccsöt árusítsunk, ezt a helyi kiskocsmák megteszik helyettünk. A bor amit fogyasztottál Frascati bor volt egyenesen Olaszországból, ha ezt te fröccsnek "elpancsolni" szeretnéd, ez a Te döntésed. Szódát sem tartunk, mert nincs olyan termékünk, amihez szükség lenne rá, helyette Olaszország prémium piacvezető vizét árusítjuk. Szintén a Te döntésed fröccsbe beleönteni.

A "pincérnőnket" aki Titeket kiszolgált Zoltánnak hívják, és esze ágában sem volt 10 perc várakozásért elnézést kérnie, mert tudja, hogy egy a'la carte étteremben 10 perc nem sok.

A pizzára rátérve:
Az okés, de "nyilván nem olasz" jóindulatú pizzával kapcsolatban tájékoztatnálak, hogy milyen alapanyagokból készül:
Liszt: Manitoba "00" OLASZ pizzaliszt
Élesztő: Lievito Bertolli OLASZ élesztő
Paradicsomszósz: Pomodori Pelati hámozott OLASZ paradicsom
Mozzarella: Filatella OLASZ pizzamozzarella
Sonka: Paganini OLASZ prosciutto cotto

Tovább megyek, az ember aki süti, Massimo, történetesen OLASZ! Ennyit a "nyilván nem olasz" pizzánkról.

A Provolone saláta bármelyik autentikus olasz étteremben ezekből az alapanyagokból áll (rucola, koktélparadicsom és Provolone sajt), ez a receptje. A rucolát pedig tonnaszámra használjuk, így nálunk nincs ideje megfonnyadni, naponta vásároljuk frissen. Próbáld ki otthon, ha balzsamecettel összekeversz rucolát, 2 percen belül összeesik és fonnyadtnak tűnik.

Akkor az árakat is pontosítsuk, kezemben a blokkotok másolatával:
A 450 Ft-os ásványvízért 350 Ft-ot fizettetek, kétlem, hogy az Aldiban a piacvezető olasz Ferrarelle ásványvíz 90 Ft lenne. De ha igen, innentől onnan veszük!

Az 1800 Ft-os Frascati-ért pedig 1700 Ft-ot számoltunk fel, csak a pontosítás végett. (amiből 2500-3000 Ft egy üveg a boltban, de ott nem szolgálják fel és nem is mossák el a borospoharat utánad..)

A profiterol egy megosztó termékünk, van akinek nagyon ízlik, van aki nem szereti, mert nem "bolti" hanem itt frissen készül.

Még egyszer köszönjük és annyit szeretnénk kérni, hogy önjelölt szakértőként legalább más éttermekkel szemben járjatok el korrektebben. A korrektség alatt nem csak a rosszindulatú feltételezéseket értendő, hanem az adott hely profiljának figyelembe vétele. A tablettás borból és Aldi-s vízből készülő fröccsöt nem kell éttermekben keresni, és a sarki kocsmában sem valószínű, hogy találtok bivalymozzarellát...

Üdvözlettel:

Il Basilico
ilbasilico 2011.08.02 16:54:31
Kedves Kutyafülű Aladár, vagyis Almádi Ágnes és asztaltársasága (ha a mi nevünket kiírjuk, akkor már a másik fél nevét se hallgassuk el..)!

Köszönjük, hogy a Bónusz Brigádos kuponok vásárlásánál megtiszteltek bennünket bizalmukkal. Örülünk, hogy az étterem berendezésében és a személyzetben nem találtak kivetnivalót.

Sajnáljuk, hogy az ételeket "átlagosnak" találták, törzsvendégeink ezt szerencsére nem így gondolják.

Nem tudom, hogy az "otthoni" Bruschetta hogyan készül, mi ezt olasz módon, az eredeti recept alapján készítjük, eddig senki nem panaszkodott rá.

A risotto vargányával készül, nem értem, miért gondolja, hogy nem az volt.

A garnélákat pucolva adjuk, a lába és a páncélja nincs rajta, csak a feje, ami magától le is esik, így nagyon pucolni nem szükséges.

A pizzák és tészták mind eredeti olasz receptek alapján készülnek, nincsenek agyonfűszerezve, nem a magyar szájízhez igazítják, mint sok olasz étteremben, hanem a friss alapanyagok íze érvényesül.

A panna cottát eddig senki sem kifogásolta, az egyik legjobban fogyó desszertünk. Aki már valaha látott Panna Cottát közelről, tudja, hogy ennek ilyennek kell lennie.

A profiterolunk helyben készül frissen, ha Önnek a megszokott bolti Lidl-íz szimpatikusabb, sajnáljuk, de azt nem tudjuk reprodukálni, a Lidl-ben pedig nem szoktunk vásárolni.

Az "ennyi pénzért főleg" megjegyzését a desszertek kapcsán nem értem, a Profiterolból 1 adag 300 Ft, a Panna Cotta (ami nem kis adag) 750 Ft...

Az étteremben található étlapunkon a szervízdíj rajta van. A facebookon külön menüpontban töltöttük fel az ételeket és árait, itt ilyen menüpont nincs. Bemásoltam a linkjét, ha meg tudná mutatni, ezt hova írhatjuk be, megköszönnénk!
www.facebook.com/ilbasilicobudapest?sk=app_117784394919914

Azt azonban kétlem, hogy a 4 db Bónuszbrigádos kuponnal járó 16000 Ft-os kedvezmény levonása után keletkezett 6,470 Ft összegű számla esetében Ön figyelembe vette volna, hogy valójában 22470 Ft értékben kapott szolgáltatást, és ennek megfelelő lett volna az Ön által megállapított 10% szervízdíj, amelyre Ön azt állítja, "úgyis adtunk volna ennyit".

Ha már a számoknál tartunk, az Ön által sokallt 25,000 Ft-os összeg valójában 22,470 Ft, mely nem 5 fő fogyasztását tartalmazta, mert eleve 6 db főételt rendeltek, 7 adag desszertet, 7 üdítőt/limonádét és 3 db előételt és 4 dl olasz prémium bort.
Bemásolom a blokkról az adatokat:

2 db Bruschetta 1,980 Ft
2 db Panna Cotta 1,500 Ft
1 db Pizza Tonno 1,650 Ft
1 db Pármai sonkás csirke 1,850 Ft
1 db köret (b.püré) 650 Ft
1 db Risotto vargányás 1,890 Ft
1 db Risotto garnélás 1,950 Ft
1 db spaghetti üresen 1,190 Ft
1 db spaghetti húsgombóccal 1,550 Ft
1 db paradicsomleves 690 Ft
1 db cappuccino 370 Ft
2 dl Chianti 1,300 Ft
4 db 0,5 literes limonádé 2,360 Ft
1 db 0,5 l jeges tea 450 Ft
2 dl Pinot Grigio Zonin 1,300 Ft
1 db 0,2 Coca-Cola 290 Ft
ÖSSZESEN: 22,470 Ft

Ha Ön úgy gondolja, hogy 6 fő 22,470 Ft-ért előétel/főétel/desszert/olasz bor/üdítő menüért egy jó olasz étteremben sok, javaslom, nézze meg néhány budapesti olasz étterem étlapját az árakat illetően.. Ha ezt követően is így gondolja, valóban érdemesebb "otthoni bruschettát" készítenie, amihez a Lidl-ben tud előtte bevásárolni.

Köszönjük, még egyszer, hogy (legalább 1x) megtiszteltek bennünket, és csak annyit kérnénk, hogy legközelebbi éttermi kritikájukat a valóságnak megfelelően írják meg, hogy legalább más étterem ne kerüljön a mi helyzetünkbe...

Üdvözlettel,

Il Basilico