Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kosz Tüm

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van néhány honfitársunk, akik úgy gondolták Tarlós polgármester úr a közgyűléssel a háta mögött kicsit elkapkodta a Moszkva tér átnevezését Széll Kálmán térre. 1951-ben a szovjetbarát városvezetés adta a Moszkva nevet, behódolva az idők szavának, ezzel is kifejezve…..
Sárdobáló Mi is az igazság? 2011.06.19 17:30:00
Baj van a valóságképpel Magyarországon. Gyorsreakció következik az elmúlt pár napon történt három eseménnyel kapcsolatban.1. Mesterházy ledarálta Gyurcsány borítékját.Az MSZP elnöke, no meg maga a volt miniszterelnök is, büntetőjogi elemek, detektívmunka és erkölcsi…..
Kosz Tüm 2011.06.20 03:49:50
Nem érdekel, hogy möszöpö-ék háza táján ki kinek a micsodáját darálta le és miért, Prájd téma nem izgat fel, se pro, se kontra.

Schmitt Pál személye sem foglalkoztat különösebben, az elődeihez képest én legalább is kevéssé karizmatikus egyéniségnek látom.

Amiért mégis hozzászólok, az a következő. Egyszerűen nevetségesnek tartom, hogy pont az internetes blogokban nem szűnik meg a köztársasági elnök állítólagos helyesírási problémáin való véget érni nem akaró rugózás. Azért tartom ezt bizarr, már-már perverz inszisztálásnak, mert köztudottan pont a net az a felület, ahol a helyesírásra, kulturált nyelvhasználatra következetesen fittyet hányó diskurzus folyik ezer és ezer fórumon. Az e tekintetben jellemzően kevéssé igényes hozzászólók, blogolók ráadásul még szinte büszkék is kiáltó helyesírási hiányosságaikra, pallérozatlan, trágár, közhelyes szleng-kifejezések zuhatagával spékelt megnyilvánulásaikra.

Attól tartok, hogy jó részük nemcsak, hogy figyelmen kívül hagyja a helyesírási szabályokat, hanem sok esetben nem is ismeri ezeket. Gyakori példája ennek az ly és a j betűs szavak használatával kapcsolatos széleskörű tájékozatlanság, a magyar ékezetes betűk mellőzése, vagy az egybeírási, különírási szabályok teljes negligálása, talán inkább nem ismerete. És ráadásul az is széles körben elterjedt, hogy aki esetleg ezeken a fórumokon szót mer emelni, valamilyen nyelvhasználati és helyesírási minimum érdekében, azt rögtön lehurrogják, grammar nácizzák.

A különböző internetes megnyilvánulási lehetőségek sokasága, a jelek szerint az anonimitás ködébe burkolózó, annak védelméből vagdalkozó, kevéssé képzett, műveletlen, nyegle, trágár gorombáskodók tenyésző-, és találkahelye, vadászterülete, mondhatni valóságos paradicsoma mindazoknak, akik a jelek szerint összes lingvisztikai ismeretüket, már ha van ilyen egyáltalán, akkor maximum Nyelvész Józsi tőgyéből szopták.

Mármost, hogy lényegében ugyanezeken a felületeken vég nélkül folyik a köztársasági elnök szapulása, egy állítólagos tollhiba, vagy valamelyik hivatali dolgozó fogalmazási lapszusai miatt, azt egyszerűen teljesen igazságtalannak, a méltányosság, az egyenlő elbírálás minimumát is nélkülöző gyakorlatnak tartom.

Kedves, a névtelenség álarca mögé bújó gyalázkodók, most akkor döntsük el, hogy vagy-vagy. Vagy fontos a nyelvhelyesség, és az igényes fogalmazás, és akkor tessenek szívesek ezt a követelményt megpróbálni érvényre juttatni a saját netes megnyilvánulásokban, vagy ha nem fontos, akkor meg ne kárhoztassuk érte szűnni nem akaró módon szegény Pali bácsit. Akkor fogadjuk el, hogy ő egy jó fej, közénk illik, közénk való, mindazok közé, akik tojnak a helyesírásra, mint például – tisztelet a kevés számú kivételnek – a sokak által "lájkolt" Totálkár szinte egész törzsközönsége, nemkülönben annak mostanra nem is akármilyen személyi kultuszt kiépített szerzőgárdája.

Akkor fogadjuk el, hogy se mi, se Pali bácsi nem vagyunk különbek a Deákné vásznánál, ő chopperen ül, farmerban és – tisztesség ne essék szólva – akárcsak mi, ő is tojik a helyesírásra. Az igénytelenség fáklyavivőinek, élharcosainak talán mégsem kellene számon kérniük az igényesség hiányát másokon.

De nemcsak azért kéne abbahagyni végre a köztársasági elnök elleni lejárató kampányt, mert végtelenül igazságtalan, hanem azért is, mert mostanra a téma immár minden ízét elvesztett, lerágott csont, és mint ilyen, minden eredetiséget nélkülöző, végtelenül unalmas, közhelyes.

Elnézést a terjedelemért, de már „tele van a hócipőm”, a közt. eln. állítólagos nyelvhasználati, helyesírási, fogalmazási vétségeinek véget érni nem akaró „fikázásával” -, hogy a zárómondatban magam is a genius loci, vagyis a hely szelleméhez igazodó, két ordas közhelyet, két, végtelenül elkoptatott, színvonaltalan kifejezést használjak.