Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Scandinavia Fan

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Norvégia annak idején nem csatlakozott az eurózónához, és jelenleg úgy néz ki, hogy ez igen bölcs döntés volt a részükről. Gyanítom, hogy mostanában nem is fognak kapkodni a lehetőség után.A jelek szerint a Mario Draghi, és az ECB piramis-játékából is kimaradnának.Nem is…..
Scandinavia Fan 2012.05.07 10:20:40
Maximalisan egyetertek pyf kommentjevel! Eloszor is, akinek nulla a fogalma Norvegiarol es a norvegokrol, az eloszor is ismerje meg oket, de mindenek elott lepjen ki a magyarorszagi hetkoznapokbol, s nyitott szemmel jarva vegye eszre, hogy mit csinalunk Magyarorszagon rosszul. Hiba osszehasonlitani pl. Dubajjal Norvegiat. Dubajjal szemben Norvegiaban ugyanis nem epitenek tengeralatti luxushoteleket, s mindenbol mindig a legnagyobbat, legelkepesztobbet. Teljesen egyetertek azzal, aki azt irta, tudni kell banni az eroforrasokkal is, nem stilszeruen zsebre tenni a nyereseget. Regota beszelnek mar magyarorszagi hoforrasokra kiepitheto turizmusra, mivel allitolag akkora keszleteink vannak. De csak beszelnek rola.

A svedek es a norvegok viszonyarol is inkabb tajekozodni kellene. Tortenelmuk soran voltak unioban Daniaval es Svedorszaggal is. Skandinavia-szerte az a felfogas uralkodik, hogy a svedekkel kozos uniojuk kora nem ebreszt a norvegokban jo erzeseket, mig a danokkal sokkal baratibb es szerencsesebb korszakuk volt. Nyilvan nem elbol utalat van norvegok es svedek kozott sem, hanem affele egymast ugrato nagytestveri viszony, ami manapsag abban merul ki, hogy bar anno Svedorszag volt az elnyomo szerepben, Svedorszagban ma amulva nezik Norvegia joletet, mintha csak megszeppennenek, ha a norveg helyzetet osszehasonlitanak a sajatjukkal, mikozben a hatar mellett elo norvegok Svedorszagba jarnak elelmiszerekbol bevasarolni, annyival olcsobb nekik ott. Anyosviccek helyett svedes vicceket talalnak ki, de az sem arrogans megnyilvanulas a hetkoznapokban, hiszen ha sved es norveg talalkozik, meg mindig sokkal inkabb intelligensen, tisztelettel es ugyanolyan jokedvuen beszelnek egymassal, mint egy dannal. Nem ragodnak a multon, s a tavaly nyari osloi robbantas es utøyai tomeggyilkossag ellen is szeretettel es oriasi osszefogassal valaszolnak. Ha mar itt tartunk, bevandorlaspolitikajuk ugyan megosztja a helyiek nezeteit, de egyreszt a norvegok nagy resze szeretetbol tekint arab szarmazasu honfitarsaira, masreszt talan valosabb kepet ad egy politikus nyilatkozata, hogy (Norvegiaban) "valj mihamarabb norvegga, majd tedd a dolgod, s vedd el, ami neked jar", utalva ezzel a nyelvi es mentalitasbeli alapokkal valo azonosulas szuksegessegere, az elvarasokra a munkaban, es a megilleto jogokra. Ez eleg jozan. Norvegiaban nem erdekel szinte senkit, honnan szarmazol, ha tudsz ugy gondolkodni, mint ok. Marpedig ok a fejlett vilag egyik legjoindulatubb tarsadalma. Ugy ertem, annyira, hogy el tudnatok kepzelni, hogy szinte kivetel nelkul nagyon joindulatuak, s meg aki egy kemeny csavonak is hiszi magat, az is kepes tisztelettel banni idegenekkel? Itt VAN IGENY arra, hogy ne keseritsek meg egymas eletet. De vissza a gazdasagukhoz...

Valo igaz, hogy Norvegia egy idoben Europa egyik legszegenyebb orszaga volt, aztan jott az olaj, s minden megvaltozott. De nem az olaj az egyetlen beveteli forrasuk. Az uzleti eletben is ugy tudnak helyt allni, ahogy keves masik orszagban. A mobiltechnologiaban oriasi pl. a Telenor, a vilag szamtalan orszagaban jelen van, s vitatnam azt, hogy csak hasznaloi az europai technologiaknak. Sajat technologiai fejlesztesei kozott olyan befektetesek is vannak, amelyek konkretan Norvegia klimajara es geologiai talapzatara vannak kitalalva, mely ezaltal egyeduli lehetoseget biztosit Europa egyik legnagyobb IT-s adatkozpontjanak letesitesere. Ugyanigy Norvegiaban elsokent alakitottak ki a digitalizalt korhaz fogalmat, s alkalmazzak azt legmodernebb korhazaikban. A masodik ilyen korhaz Ausztraliaban letezik, norveg mintara.

Aki dolgozott mar egyutt norvegokkal, egyeb skandinavokkal es deli nepekkel is, annak azt hiszem, nagyon szembetuno az, mennyivel jozanabb es intelligensebb fejjel tudnak uzleti lehetosegeket teremteni, milyen hatekonyan tudnak a mindennapokban egyuttmukodni es onalloan is dolgozni, egyszeruen a dolgaikat elorebb vinni, mint a del-europaiak.

Az olaj kerdeshez fontos hozzatennem azt is, hogy nehany honapja olvastam egy norveg cikket arrol, hogy nagy fejtorest okozott, az olaj alapnak vajon 2 vagy 3%-at hasznalhatja-e az allam. Nem 60 vagy 70, hanem 2-3! A maradek megy tartaleknak. S igen, megtehetik, hogy felretesznek, de nem elik fel azonnal kapzsi modon. Az uthalozatukat pl. nem olajpenzekbol ujitjak fol.

S vegul ismerjuk meg elobb a norvegokat, mielott barmi rosszat mond barki roluk. Amellett, hogy vagy munkahelyteremto befektetesek vagy pusztan orszagok kisegitese vegett az erre letrehozott Norveg Alapbol rengeteg penzt pumpalnak kulfoldre is, ami azt is mutatja, nem felnek megosztani vagyonukat elveikkel osszhangban levo celokra (humanitarius, gazdasagi, fejlesztesi projektek, amikbol nekik nem sok egyeb hasznuk szarmazik), maguk a norvegok se hasonlithatoak ossze egy atlag nyugat-europaival gondolkodasban. Eszakon is masok a svedek, masok a danok, a finnek, s masok a norvegok. Az altalanos skandinav eleterzes sokkal bekeszeretobb es joindulatubb, s igen, van egy altalanos skandinav felfogas, ami elkulonul erosen erzekelhetoen az europaitol (ez onmagaban eleg lenne az Europatol valo eltavolodashoz), ami az ember minden egyes napjaban megnyilvanul. A svedek peldaul mindig is kicsit huvosebb nep voltak, mikozben a norvegok nagyon kedvesek, mindig mindenkihez van egy kedves szavuk, s alapvetoen meroben mas felfogasuak, mint barmelyik mas nemzete Europanak. Legkozelebb talan a hollandok allhatnak hozzajuk, de mar az is mas vilag, mint ahogy alapjaiban teljesen mas Skandinavia maga, ami mintha egy kulon foldresz lenne, mar csak meretebol adodoan is.

De nem szaporitom tovabb a szot, a lenyeg, hogy ez az orszag ossze van rakva, jol mukodtetik, meg a hivatali szervek is egymassal ossze vannak hangolva (pl. eleg egy helyen bejelenteni lakcimvaltozast, s meg a bank is az uj cimre kuldi a kovetkezo honaptol a levelet), a norvegokat pedig nem erdemes osszehasonlitgatni arab olajsejkekkel se uzleti eletben sem maganemberkent.
Mangáékat szeretjük: itt ettük a város egyik legjobb hamburgerét, és abban bíztunk, hogy a reggelis vonalon is valami eredetivel fognak majd felrázni minket. Jó a rántotta, jó a pirítós (van egyébként bundás kenyerük is), de a Manga Cowboyba azért megy az ember, hogy valamilyen…..
Scandinavia Fan 2011.06.27 23:55:59
Mondanék én is valamit, úgy nagyjából mindkét félnek egyszerre.

Nyilván nem mindennapos éttermi reggelizésekről van szó, hanem csak alkalomszerű étkezésekről, eleve ebből kell kiindulni. Mégis nagyon furcsa lehet átérezni, hogy egyesek tényleg nem engedhetik meg maguknak az 1000 forintot egy kajára. Anyám nagyon jól képzett, mégis egy pocsék munkahelye van, mert nincsenek jobb lehetőségei (nem maga miatt elsősorban), és igen, a rezsik kifizetése után hónapokig koplal, örül, ha éppen a legfontosabbakat be tudja szerezni, számára luxus egy 1300 forintos mozi vidéken is, legalább fél éve nem ment el. Apám meghalt pár éve autóbalesetben, húgom árvaellátáson él, plusz főiskolai/egyetemi tanulás helyett dolgozik 21 évesen, hiába egy értelmes lány, nem tudja egyszerre fenntartani magát és tanulni is. Ne csodálkozzatok, ha valaki valóban nem tudja megengedni magának, mert ez valóban szomorú, ha ennyire vakok vagytok. Budapesten sem minden könnyű, de nehéz a fővárosból, fiatalként, optimizmussal és viszonylag lehetőségekkel tele átérezni, milyen a fővároson kívül.

Ugyanakkor ez még nem mentesíti azokat, akik ezt felróják ezen cikk célközönségének. Azzal egyetértek, hogy néha az ember igenis elszánhatná magát, hogy "ma már csak azért is megengedem magamnak, kerül amibe kerül". Az a gond, hogy sokan eleve elzárkóznak ennek a lehetőségétől. És ez nem szabadna, hogy feljogosítson arra, hogy sajnálni kell azoktól, akik többször megengedhetik. Ugyanakkor, nem biztos, hogy ők is olyan sokszor engedhetik meg maguknak. Nem eszek például én sem minden nap a Wasabiban 5500-ért, de talán évente elhatározom, hogy ez a gasztronómiai élmény nagyon fontos lenne most... Lehet, megszívom anyagilag, de nem feltétlenül kell letenni róla. Oké, lehet, egy éttermet nehéz bevállalni, de egy ilyen reggelibe miért kell belekötni? Nem lealacsonyítandó, ha "csak" egy ilyen reggelire telik alkalmanként (még egyszer mondom, ez is olyan elhatározásból, hogy "csak azért is megengedem")... Ne haragudjatok, de azt hiszem, azért inkább jogos lenne a felhördülés, ha a kedves közeli, tehetős ismerős bajait hallgatva azon akadnátok ki, hogy szerencsétlen nem tudja hova tenni a 400 ezres új tévéjét, pedig most kapott új Audit a szüleitől. Miért kell 900 forintot sajnálni Csabáéktól?

Ahelyett, hogy kárognátok egymásra, Csaba is és ti is (de akinek nem inge...), nézzetek egy kicsit a dolgok mélyére, vizsgáljátok meg a problémát több oldalról is, próbáljátok meg a másik oldalát a tiétek elé helyezni és picit átérezni, mielőtt szapulnátok egymást.

A cigiről annyit, kedves korombeliek, hogy amit megkerestem a korábbi munkahelyemen és félretehettem, nyelvtanulásba fektettem, még ha más pénzem nem is maradt mellette. Azóta 3 nyelven beszélek magas szinten a magyaron kívül, és további 2-t megértek. Apám végzetes autóbalesete után 7 évre szóló hitelből, így 3 havi fizetés nélküli, külföldi megélhetést lehetővé téve elköltöztem Mo-ról, az interjúimat helyi nyelven küzdöttem végig reménytelennek tűnő esélyekkel is, de nem adtam fel, s azóta boldognak mondhatom magam. Nem azért elsősorban, mert annyival jobb itt az életszínvonal, hanem mert annyival jóindulatúbbak itt az emberek - s élhetnék más jobb sorsú országban is, mégsem mindegy, milyen társadalomban élsz.

Így tehát legyetek megértőbbek azokkal, akiknek tényleg nincs pénze 1000 forintos reggelire, és azokkal is, akiknek van. Nem mindenki tehet róla, s egyben mindenki tehet is róla. De az előbíráskodás nem segít senkinek...

A cikkhez annyit, hogy nekem tetszett nagyon! Köszönöm, hogy megosztottátok az élményt!
Szorgalmas volt tegnap a Fővárosi Közgyűlés, egy rakás kérdésben döntöttek, minket azonban kettő tart izgalomban: az egyik a graffitik eltüntetéséről, a másik a biciklikölcsönzésről szól. Kezdjük az utóbbival: aki járt már külföldi nagyvárosban, biztos találkozott…..
Scandinavia Fan 2011.06.23 16:24:14
En masfel eve Osloba koltoztem, es kezdettol hasznalom az itteni bringarendszert, ugy velem, kivalo, kedvelem, remek kozlekedesi alternativa!

Itt ugy mukodik, hogy a rendszer website-jan regisztralsz, elore kifizetsz online egy 90 NOK-ba (1 NOK = 34 - 35 HUF) kerulo eves(!) berletet, aztan kikuldik a magneskartyat 1 het alatt, azt lehuzod a leolvason, es mar viheted is a bringat. Turistaknak azonban kisse rugalmatlan, ugyanis turisztikai informacios irodahoz kell fordulniuk, es szerintem itt sokan fel is adjak, foleg azert, mert keves ilyen iroda van Osloban, az is limitalt nyitvatartasi idovel. Viszont ha az ember itt el, ez a szolgaltatas lenyegeben ajandek, ha azt veszem, hogy 350 koronaert vag hajat a (ferfi-) fodrasz, s egy pizza 130-200 korona. Ezen a 90 koronan felul pedig semmit nem is kell fizetni. Nem tudom, hogy oldjak meg ennyi penzbol, bizonyara egyeb financialis forrasai is vannak az uzemeltetonek, de a bringak 95%-ban remek allapotban vannak, legtobbszor talal az ember bringat, s ha eppen tele a tarolo, mikor le akarod tenni, nem muszaj tul messzire menni ahhoz, hogy masik lerakonal szabadulhass meg a bringatol. Egy helyi kollegam azt is meselte, volt olyan idoszaka, amikor az autojat otthon hagyta honapokig csak azert, mert tomegkozlekedessel kombinalva remekul meg tudta tenni a munkahelye es a vasutallomas kozotti tavolsagot berbringaval.

Ha erdekelnek az itteni rendszer felhasznalasi feltetelei erdekessegkeppen, az alabbi PDF szepen es lenyegretoroen leirja angolul:
www.oslobysykkel.no/UserGuides10_English/OsloBysykkel_terms2010eng.pdf

Abszolut nem lehet ra panasz, es sokan elegedetten hasznaljak a helyiek kozul.
Scandinavia Fan 2011.06.24 08:13:19
@ Perillustris: Erdekes, hogy ezt mondod, hiszen mig a szolgaltatasok ara dobbenetesen magas, az elektronikai cikkek (mar ha elektronikus hajnyirora celoztal, de meg az acelszett is biztos olcsobb) ugyanannyiba kerulnek, mint Mo-on. Ergo ha tippelek, nehany szaz norveg korona lehet csak egy hajnyiro, megis vastagon megel minden fodrasz :-). De en is inkabb DVD-t veszek, mint hogy moziba mennek :-).

Visszaterve a topicra azonban eppen ezert nem ertem, miert ennyire pofatlanul olcso a rendszer. 1 zonara ervenyes havi kombinalt berlet (mindenre jo, meg hajora is) 590 korona, tehat ha havonta 90 korona lenne, szerintem az is megerne. Ez lehet az egyetlen szolgaltatas Norvegiaban, ami olcso :-). S tekintve, hogy bar csak elvetve lehet latni felfestett kerekparutat Osloban (meglepo), megis rengetegen tekernek, aktiv reszei a forgalomnak a bringasok, az autosok pedig ugy bannak egymassal, a gyalogosokkal es a bringasokkal is, mint a himestojassal. De persze valoszinuleg azert is konnyebb keresztbe-kasul kozlekedni bringaval barmilyen utfeluleten, mert van belvarosi behajtasi dij persze, es varos ala vezetett alagut autosoknak, ami igy mersekli a forgalmat. De ettol fuggetlenul is figyelemremeltoan kozlekedik minden forgalomban resztvevo.

Ja es meg egy utolso gondolat: a fenti kommentek alapjan ugy latom, vannak az osloinal bonyolultabb de sokkal primitivebb (Helsinki) megoldasok is. Az osloi hasznalata pofonegyszeru, mindenki - meg magyar penzre atforditva se lenne sok egy evre, ha a BKV berlettel osszehasonlitom - meg tudja fizetni az eves bringaberlet arat, megis van annyira bonyolult, hogy komolyan nyomon kovetheto es birsagolhato. Bringat lopni viszont itt nem meno, semmilyet.