Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jackkapitany

0 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az utóbbi időben több hozzászólásban és levélben is felmerült, hogy illene az ötszázadik posztban túllépni a szokásos semmitmondó, felületes, unalmas, egyrész-másrészt jellegű, bülbülszavú elemzésen, és végre megírhatnám, hogy mit is gondolok "a" helyzetről. A finom…..
Szélsőségesen ellentétes reakciókat szült az a teljesítmény, intenzitás és jelenlét, amit Orbán Viktor az elmúlt napokban az árvíz idején bemutatott. Egyes szám első személyben elmondott mondatoktól a személyes irányítás folyamatos hangsúlyozásán keresztül a zoknicsere…..
jackkapitany 2013.06.19 10:21:48
Kedves Török Gábor!

Örülök hogy újra látok Öntől bejegyzést, már hiányoltam. Viszont szerintem ezt a helyzetet nem látja feltétlenül helyesen.

Egyrészt Obama a hadsereg feje, és nem csak látszatra, mint nálunk az államfő, hanem a gyakorlatban is, és ezzel nagyon-nagyon régóta szembesül az amerikai nép, tekintve hogy folyton háborúzik valakivel az USA. Tehát tőle teljesen más hitelességgel jön át a katasztrófahelyzetek irányítása, ott tényleg úgy érezhetik az emberek hogy felkarolja az ügyet az elnök, és nem csak ellopja a show-t. De ez nálunk teljesen más szituáció.

Másrészt úgy gondolom ha a "bohócon nem nevetnek", akkor nem a közönség a buta, hanem rossz volt a vicc. Ha nem hiteles Orbán ebben a szerepkörben, az nem abból fakad hogy az itteni nép nem elég befogadó, "nincs hozzászokva".

Harmadrészt aki nem szereti orbánt, pont azért nem szereti, mert mindent ő akar irányítani, és erre csak rátesz egy lapáttal hogy a védekezésnél is ilyen szerepkört próbál pumpálni a média felé. Nem buta a magyar nép, minden évben megéljük az árvizet, ezért a legkisebb gyerek is tudja kinek mi a dolga, tudja hogy képzett vízügyi szakemberek kellenek a védekezés vezetésére, így mikor kiáll egy politikus, hogy márpedig ő itt meg itt irányítja a vezetést, akkor nem csoda hogy nem hiteles. Ha arról szólt volna a kommunikáció magja, hogy ő azért megy ki, hogy minden erőforrást biztosítson a szakembereknek, máshogy jött volna ki a helyzet. De nem arról szólt.

Szerintem ezeken a pontokon van inkább bibi, mint a bulvárosodásnál.
jackkapitany 2013.06.20 10:55:56
@tölgyes: Köszönöm a hozzászólását, bár nem értem hogy azok amiket elmond, miben ütközik azzal amit én írtam. Talán az zavarta meg, hogy államfőt írtam, és nem pedig köztársasági elnököt? Szinonimák nálunk. Ha Orbánra akartam volna utalni kormányfőt írok.
Azzal is tisztában vagyok hogy az amerikai modell miben más mint az itthoni, de itt se értem miben ütközik ez az én mondandómmal.
Egyszerűen nem arról van szó, hogy ki testesíti meg a végrehajtó hatalmat, és ki nem, hol van ez egy személyben és hol van külön, én arról beszéltem hogy Obama mint a hadsereg legfelső vezetője hitelesebben léphet fel egy katasztrófahelyzetben (mivel a katasztrófaelhárítás szorosan összefonódik a katonai feladatokkal), mint Orbán, aki nem az.
Remélem így már jobban értjük egymást.
Szép napot Önnek!
jackkapitany 2013.06.21 02:32:39
@tölgyes:
Az összehasonlítást nem én vetem fel, hanem maga Török Gábor, közvetlenül abban a bejegyzésben, ami alatt mi itt diskurálunk. :)
Kicsit talán már belemerült a kommentárok tartalmába, de ajánlom figyelmébe, miről is szól az eredeti cikk.

Nem arról van szó, hogy van-e helye Orbánnak a gáton. Közel sem. Arról, hogy hiteles-e az, hogy ahogy a cím is fogalmaz, "a csapból is" az folyik, hogy Orbán hol "irányítja" a védést. (Miközben mind tudjuk hogy a vízügyi szakemberek irányítják a védést, a katonák, rendőrök és a civilek pedig végrehajtják a feladatokat. A politikusok "nem sok vizet zavarnak" a lényegi teendőkben, hogy stílszerű legyek.)

Két különböző kérdésre adunk választ, és amíg különböző kérdést teszünk fel, nem is fogunk ugyan arról beszélni. Ön azt kérdezi, hogy jól teszi-e orbán hogy a gáton van. Én pedig az kérdezem, hogy jól teszi-e orbán hogy a saját "irányításával" szóló hírekkel árasztja el a médiát. A két kérdés merőben más, tehát az elsővel nem válaszolja meg a másodikat, mert más témakör.

Én hitelességről beszélek (Obama esetében is), Ön jogosultságokról.
A minisztériumban nem végezték el a házi feladatot, de mi kiszámoltuk helyettük: mibe is fáj az országnak a "nem tandíj" finanszírozására tavaly beígért kamatmentes diákhitel? Aki unja a matekot, vagy nincs ideje, annak előre lelőjük a poént: ez is nagy összeg. Akár a…..
jackkapitany 2013.01.07 16:30:45
@radam: Logikusnak tűnik ugyan amit mondasz de hibás, és ezért kissé megtévesztő. Azért, mert eddig csak a hallgatók egy részének fizette az állam a képzését( a nagyobb hányad kamattámogatás nélkül fizette eddig is a tandíját), de a diákhitelt viszont már mindenki felveheti. Tehát nem ad x hallgatónak ingyen képzést, de ad 2x hallgatónak drága kölcsönt. (Márpedig ha alacsonyabb a kamata mint a jegybanki alapkamat, hülye lenne mindenki nem ebből fizetni, hiszen hasznot hoz.)

Szóval a felütésed helyesen így hangozna:
Mi a költségesebb, ha most lemondok 1000 forintról örökre, vagy 2000-et kölcsönadok 10 (inkább 15-20) évre, amiből az infláció miatt jelenértéken 800 forintot kapok vissza.
Durván...

(A bürokrácia költségéről nem beszélve, márpedig 10-20 év alatt összegyűlő sok százezres tömeg kölcsönét kezelni szintén nem kis pénzbe kerül. )
törökgáborelemez 431. Új nap 2012.01.20 01:00:00
A kockázati felár csökkenése és a forint árfolyamának erősödése egyaránt azt jelzi, hogy a világ a magyar kormány alkalmazkodását olvassa ki az elmúlt napok történéseiből. Lesz megállapodás az IMF-EU párossal, mert az Orbán-kormány végül mégis beadja a derekát, és…..
Csupa jó hírt közöltem Barroso úrral – mondta pikírten ma esti interjújában Orbán Viktor, amikor beszámolt arról, hogy elutasító választ küldött az uniós bizottsági elnöknek. Miután az előző bejegyzésben részletesen elemeztem a racionális mérlegelés szempontjait,…..
jackkapitany 2011.12.23 00:08:47
@török gábor: Gábor, ez a bejegyzése most nem tetszett. Már magát is megfertőzte az összeesküvés elmélet láz?
Értem én hogy gondolatkísérlet, de ugyan ilyen logikusan levezethetnénk azt is hogy Orbánt a szabad kőművesek szektája irányítja... De nem tesszük mert ennél komolyabb emberek vagyunk.
Occam borotvája: Szerintem némileg értelmesebb magyarázat, hogy a helyzet az pont az, aminek látszik. A jegybank létezésének fő célja az infláció elleni küzdelem, miközben a mindenkori kormányoknak a pénzkibocsátás bevételt hoz. Ezért független a két intézmény, mert az egyiknek érdeke fűződne az inflációhoz, a másik pedig pont az ellen létezik. Ahol nem független a jegybank, ott kimutatottan sokkal erősebb az infláció és magasabb a munkanélküliség. Alap pénzügyi/gazdasági ismeretek.
Az EU és az USA pedig azért ilyen határozott ebben a kérdésben, mert ahhoz fűződik érdekük hogy Magyarország ne legyen fizetésképtelen azért, mert a kormány a devizatartalékokból és a pénzkibocsátásból tömi be a költségvetési lyukakat. Nem szerető gondoskodásból teszik ezt, hanem mert mind az IMF mind az EU nem látna jó ideig pénzt tőlünk ha csődbe megyünk. A görög csőd sincs még lezárva, nincs potenciál egy újabb államcsődöt finanszírozni.
Eszük ágában sincs csődközeli helyzetbe ügyeskedni az országot, csak azért mert nem tetszik nekik Orbán stílusa...Ez nem az óvoda, a pénz beszél nem a szimpátia.
A Facebookon terjedő Mi az indián neved? alkalmazás, egy ügyesen álcázott adathalász eszköz. Ha megnyomtad a beleegyezés gombot az alkalmazás futtatására egy ékszerüzlet hozzájuthat személyes adataidhoz, és csatlakoznod kellett a Facebook oldalához, promócióhoz kötötte az…..
jackkapitany 2011.12.11 01:01:35
@cserepj: Ha másra nem is jó ez a pocsék cikk, legalább a kommentelők között érdekes eszmecsere zajlik. Én legalábbis régóta kíváncsi jogilag hol állhatnak az ilyen reklámok. (Bár mint mondtam szerintem még sehol, mert nem olyan gyors a jogalkotás mint az internetes társadalom-beli változások )

A törvény bekezdése, amiről írtál:

6. § (1) Ha külön törvény eltérően nem rendelkezik, reklám természetes személynek mint reklám címzettjének közvetlen megkeresése módszerével (a továbbiakban: közvetlen üzletszerzés), így különösen elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű más egyéni kommunikációs eszköz útján - a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel - kizárólag akkor közölhető, ha ahhoz a reklám címzettje előzetesen egyértelműen és kifejezetten hozzájárult.

Namármost, szerintem 2 okból nincs igazad:

Egyrészről itt megadta a hozzájárulását a delikvens.
Másrészről pedig én úgy értelmezem, hogy a közvetlen mód akkor teljesülne, ha az ékszerüzlet a te faladra tenne ki reklámot. De mivel a sajátjára rakja ki, így szerintem ez nem teljesül.

Az adatkezelésről is szívesen látnék egy törvényszöveget, ismersz ilyet? (Nem kekeckedésből, tényleg érdekelne)
Bár hozzátenném hogy a legtöbb ilyen okleveles butaság csak a nevet kéri el, ami szerintem még nem esik az adatvédelmi törvény hatálya alá.
jackkapitany 2011.12.11 03:02:38
@cserepj: Nem moshatjuk össze a két dolgot. Itt van egy like-olásról szó, és van egy alkalmazásról. A lájkolás nem a háttérben zajlik (mint például azok a trükkös reklámok, amik kiikszelésénél is reklámra mutató link van), te magad teszed meg. A lájkolás pedig az ékszeres oldalán történik. Igaz hogy csak egy gombnyomás, de ha megnyomod az ékszeres oldalon a tetszik gombot, vállalod azt mint mikor bármelyik másik oldalnál vagy személynél megteszed ezt.
Az hogy üzleti ajánlatokat tesz számodra közzé, az nem közvetlenül történik, tehát nem küld neked üzenetet vagy satöbbi, hanem a saját oldalán teszi ezt (mintha a saját weboldalán tenné, és te feliratkoznál rrs-re). Te vállaltad hogy az oldal követője leszel.
Tény hogy ezt sok ember így nem méri fel, mert ő a másodperc törtrésze alatt indiánná akar válni, és meg se nézi mit lájkol, de ez nem jogi kérdés.

Az alkalmazás engedélyezésével pedig ezt írod alá:

Hozzáférés az alapadatokhoz
Beleértve a nevet, profilképet, nemet, közösségeket, felhasználói azonosítót, ismerősök listáját, és minden egyéb adatot, amit nyilvánossá tettem.
Access my photos
Közzététel a Facebookon a nevemben
Tudd meg az indián neved! közzétehet állapotüzeneteket, jegyzeteket, fényképeket és videókat az én részemre

Ezek ott vannak feketén-fehéren. Megint csak tény hogy szerintem kevesen olvassák el egyáltalán, de ha rákattintasz a nagy kék Engedélyezem gombra, egyértelműen aláírtad ezt, ha megnézted ha nem.

A személyes adatokról nem vagyok teljesen képben, tényleg jó lenne megnézni egy törvényszöveget, de nekem az rémlik, ha nincs a név lakcímhez, vagy szül. dátumhoz vagy hasonlóhoz kötve, akkor nem kell bejelenteni (mondom, erre mérget azért nem veszek). Azért, mert egy név még nem azonosít valakit.
jackkapitany 2011.12.12 04:18:11
@Mityu: Köszönöm a linket!

Bár még párszor át fogom olvasni, én még mindig nem vagyok meggyőzve róla hogy ez az alkalmazás törvényt sért.
A második linked ugye a hírlevelekre vonatkozik, itt nem történik elektronikus reklám küldés a tetszikelés után. Ezt korábban kifejtettem miért nem.

Az első linkbe ez a bejegyzés fontos lehet:
2. § E törvény alkalmazása során:

1. személyes adat: bármely meghatározott (azonosított vagy azonosítható) természetes személlyel (a továbbiakban: érintett) kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat az adatkezelés során mindaddig megőrzi e minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható. A személy különösen akkor tekinthető azonosíthatónak, ha őt - közvetlenül vagy közvetve - név, azonosító jel, illetőleg egy vagy több, fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző tényező alapján azonosítani lehet;

Én ezt úgy értelmezem (ahogy korábban sejtetem is), hogy a név önmagában nem elég, csak ha csatlakozik hozzá egy vagy több más jellemző vagy azonosító, ami alapján egyértelműen azonosítani lehet a személyt.
Mondtad ugye az e-mailt, az lehetne is akár ilyen, de azt nem kér ez az alkalmazás.

Érdekesek ezek a jogi dolgok, kár hogy nem egy igényesebb cikk alatt beszélgetünk róla mondjuk egy jogi blogon...

Egyébként az első aki minden kétséget kizáróan meggyőz róla hogy itt törvénysértés történt (nem lehetetlen), annak ingyen generálok egy indián nevet! :)
(Ismétlem, én nem etikai vagy egyéb szempontból vagyok rá kíváncsi, erről természetesen nekem is megvan a magam véleménye)
Erőszakosak. Gátlástalanok. Zsákmányszerzők. Önérdekvezéreltek. Rövidlátók. Túlterjeszkedők. Kiskirályok. Bármerre járok, mindenhonnan ilyen és ehhez hasonló panaszok, kritikák érkeznek a mostani kormánnyal kapcsolatban. Gyorsan szólok, két dologról biztosan nem szól ez a…..
A 2006-os választások előtt a Gyurcsány-kormány csökkentette az áfát. A győztes voksolás után nem sokkal visszaemelte a korábbi szintre. A 2010-es választások előtt a Fidesz számtalan alkalommal (példák itt és itt) deklarálta: nincs szükség adóemelésekre és…..
jackkapitany 2011.09.16 22:27:11
Ha a kormány nem lesz elég bátor hozzá hogy ha nem is kommunikáció, de a tettek szintjén beismerje hogy az adózás tekintetében tévútra került, nagy károkat fog okozni.
Először hozunk egy egykulcsos adót, és a fogyasztás növekedésére alapozzuk a növekedést. Majd hozunk egy fogyasztást terhelő adóemelést. Én úgy gondolom, eddig is a csodavárás kategóriájába esett pusztán a belső fogyasztás emelkedésétől várni a megváltást, de ezek után hogy magát a fogyasztást is drágábbá tesszük, már nem egyszerűen hiú remény, hanem fizikai képtelenség. Persze politikai értelemben borzasztó rosszul jönne ki a fidesz, ha visszavonná az egykulcsos adót, de ha nem teszi, vagy nem tud felmutatni az ősi recept cigaretta/alkohol/benzin/szja áremelésnél kreatívabb alternatívát, lesznek még nagyobb bajai is.

Nem lenne egyébként feltétlenül rossz egy egykulcsos adórendszer, de kizárólag komoly vagyonadóval együtt alkalmazva, ami ha jól emlékszem talán a fidesz első (?) intézkedése volt eltörölni. Hogy miért? Mert jelenleg ajándékba kapja a többletet aki a felső kulcsból jött, vagyonadóval viszont irányított, hogy mire költse a plusz pénz, kevésbé éri meg ingatlanba, részvénybe, stb-be fektetni a pénzt, ami indirekt módon a fogyasztás felé tereli a jövedelmeket. Magyarán ha az új adóval megspórolt pénzt kevésbé éri meg például ingatlanba fektetnem, mert adóznom kell utána, akkor inkább másra költöm.

A cikk kapcsán egyébként felidéződött egy pár héttel ezelőtti gondolatom, amikor bekapcsoltam az egyébként egyre ritkábban használt tv-t, és Szíjjártó úr ép az örökzöld "a megszorítások politikája megbukott. A nemzeti ügyek kormánya nem hajt végre megszorításokat, hanem..." című slágert játszotta. Pontosan ez volt a gondolatom, hogy vajon van-e még ember akit ezzel meg lehet győzni?
Fel kéne ezzel hagyni, mert a túl sokáig tartó tagadás nem csak a fidesz kárára fog menni. Megszorítások kellenek egy nemzetgazdaság életében időnként. Ezt el kell fogadtatni a választókkal, nem pedig letagadni. Mert egyáltalán nem mindegy, hogy így több idővel rendelkezve van-e mód kidolgozni egy megszorítást, úgy hogy haszna is legyen, vagy hogy ki ne derüljön mi folyik, sietve hajtunk végre valamit, és csak teljesen ötletszerűen, átgondolatlanul dobjuk be az ötleteket, "majd lesz valahogy" címszóval, ahogy most áll a dolog. Így a tagadásnak és a rejtegetésnek kézzel fogható anyagi károkban fog testet ölteni (ami politikai károkká fog alakulni a fidesz számára, ha nem eszmél).
Az előző bejegyzés meglepően komoly visszhangra talált. Egészen váratlan helyekről kaptam reakciókat, a kommentárok szokatlanul széles skálán mozogtak. A legtöbbet mégis egy újraolvasott könyv, egy politikai regény segített: a Primary Colors (magyarul: A piszkos kampány), amely…..
jackkapitany 2011.08.24 00:44:45
Kedves Török Gábor!

Örülök hogy sikerült túljutnia a mélyponton, kíváncsian várom hogy vajon helyes a következtetéssel-e.

Nem tudom hogy félreértem-e a jelen írását, de én biztos máshogy fogalmaznék. Én úgy gondolom a színpad és a paraván mögötti világ együttes vizsgálata a fontos. Vannak korlátai, ezt aláírom, de azért nem teljesen tehetetlen. Nem kell sem kémnek sem oknyomozó riporternek lennie hozzá, csak vegye észre az észrevehetőt, és gondolkozzon szélesebb dimenzióban, mint az egyszerű "néző"! Ez még bőven az ön hatásköre.
Gondolok itt például arra, hogy az senki előtt nem titok (egy szintig persze), hogy milyen vállalkozói réteg áll a kormány mellett/mögött. Az sem titok senki előtt hogy ezek a nagyvállalkozók milyen ágazatokban érdekeltek. Ismertek lehetnek Ön előtt az ezekhez az ágazatokhoz optimális feltételek, mind a törvények, mind az infrastruktúra, mind pedig munkaerő képzésének szintjén.
Magánemberként bármilyen nemzetközi tanulmányhoz hozzájuthat továbbá, ami oktatással, innovációval kapcsolatos kimutatásokat ad Önnek.
Ha pedig képes összerakni ezeket az elérhető információkat a színpadi előadással, remek elemzéseket készíthet.
Ez persze már egy sokkal szélesebb perspektíva, mint nyilatkozatok és beszédek szavait boncolgatni, de úgy gondolom hogy még mindig benne van a politikai elemző hatáskörében. Sőt, feladata, ha szeretne minél tisztább képet alkotni és közzétenni.
Ha például egy kormány a szakmunkásképzést, a közmunkát, és úgy általánosságban az élőmunka igényes ágazatokat preferálja, a kutatás-fejlesztést (és ezzel együtt a felsőoktatást ) pedig hanyagolja, sőt inkább forrást von ki belőle jól teszi-e? Hogy a minden tanulmány az innováció, a kutatás-fejlesztés támogatása mellett érvel? Azt látja hogy azok az országok, akik innovációra összpontosítanak, a válság ellenére is stabilabbak másokhoz képest? Vagy hogy ezek az országok sokkal inkább igyekeznek kiszervezni a nagy élőmunka igényű ágazatokat, mint támogatni,kiszélesíteni? Akkor Ön máris talált egy ellentmondást a honi politikában, és kutakodhat tovább. Vajon a nagymértékű diplomás munkanélküliség miatt követik ezt az irányt inkább politikusaink? Hogy nem támasztja alá semmilyen adat a nagymértékű diplomás munkanélküliség meglétét, sőt a statisztikai adatok megvizsgálása után a fogalomnak sincs túl sok értelme? Rendben. Akkor kutakodhat tovább. Áll-e olyan vállalkozói réteg a kormány mellett, akinek az igényeit kiszolgálhatja ez a látszólagos ellentmondás? Hmm, talán. És így tovább...

Remélem érti mire gondolok. Nyilván nem tudhatja hogy XY vállalkozó miről tárgyalt és miben állapodott meg a kormánnyal, ha szeretne elemző maradni és nem kém vagy oknyomozó. De felfedezhet ellentmondásokat, és ezekből következtetéseket igenis levonhat. Amíg nem megy át valamilyen divatos összeesküvés elméletbe, ez teljes mértékben elemzői feladat.
Legyen szkeptikus mindenkivel, szélesítse a látókörét minél több tudományággal, közgazdasággal, történelemmel (ahogy ezt nagyon helyesen teszi is), és mindig figyelje az oktatáspolitikát! Az hogy egy adott kormány hogy áll az oktatáshoz, rengeteget elárul arról mi zajlik a színpad mögött. Milyen távlati céljai vannak, vannak-e egyáltalán, mennyi időre tervez, milyen körök (esetleg milyen országok) támogatják, és a többi. Mindig remek kiindulópont, szinte le mezteleníti a színpadot.
Én reménykedem benne hogy ilyen rendszerlátó és bátor elemzésekkel tervez újra belevágni!
Sok sikert hozzá!
Minél többet tudok róla, annál inkább ki akarom zárni az életemből – ezt a mondatot egyetemista koromban hallottam valakitől, aki az édesapja révén elég közelről követhette a politika eseményeit. Máig emlékszem a reakciómra: kifejezetten idegesített a bennfentességbe…..
jackkapitany 2011.08.18 03:06:52
Kedves Török Gábor!

Meglepődve olvastam a bejegyzését, azt kell mondjam kellemesen csalódtam. Már többször kifejeztem a nemtetszésemet az Ön megközelítését illetően, vagyis ahogy fogalmazott, hogy "izgalmas bogárként" tekint csupán az eseményekre, mintha felette (vagy legalábbis kívül) állna az Önt körülvevő világnak.
Nem tudhatom hogy miután elgondolkozott, mire fog jutni, "megvilágosodik" vagy egy téves következtetés csak új zsákutcába vezeti, esetleg még rosszabb nézőpontba. De mivel az önkritika és az önelemzés mindig bölcs emberre vall, ezért szívből szurkolok!

A bejegyzésre reagálva először is óriási tévhit, hogy a politika célja a pénz. A politikus célja a hatalom, és ez sokkal régebb óta így van mint 2000 év. A történelem tanulmányozása mindig segít megérteni a jelent is. Pusztán a hatalom, ideológia és anyagi okok nélkül. Akit ideák sodornak politikai pályára, hamar lemorzsolódik, mert idealista voltából fakadóan nem elég rugalmas, márpedig a "rugalmasság" létfeltétel itt, hiszen olyan eszme nem volt és nem is lesz soha, ami mögé mindenkit be akar sorakozni. Az ideológia fontos eszköz, de sosem cél a politika világában.
Ugyan így van a pénzzel is, a hatalom fontos alkotóeleme, de pontosan csak alkotóelem, egy a többi közül.
Hogy szemléletesebb legyek, rengeteg politikus van, akinek nem lenne szüksége a politikusi bevételeire hogy nagyon gazdagon élhessen. Még a lobbipénzek, vagy netalán a korrupcióból származó bevételek ellenére is megtehetnék, hogy visszavonulnak a civil világba, és a cégeikre koncentrálva dúsgazdagon élnek míg meg nem halnak. Ahol ráadásul se a médiának se a közvéleménynek nincs beleszólása, hogy milyen autóra vagy milyen nyaralásra költik a pénzüket, vagy esetleg kedvük támad-e bankjegyekben fürödni. Csábítóbb világ, miért nem mennek mégis? Mert elsősorban nem a pénz mozgatja őket, hanem a hatalom.

Amit Ön próbál megérteni, hogy vajon a paraván mögött születik-e a világ, arra azt kell mondjam már most elég sikamlós terepre érkezett az önelemzés során, innen könnyen az összeesküvés elméletek hatása alá kerülhet.
Egyszerűen van egy célja a politikusnak, vagy egy az őt támogató pénzembernek, és van egy a választópolgárnak. És persze még be lehet venni játékosnak az EU-t is bátran. Már ez a nagyon leegyszerűsített játék is 4 szereplős 4 különböző céllal. Ezek a célok pedig hol egybeesnek, hol ütköznek, létrehozva így nagyon sajátos kis rendszert, ahol közvetve vagy közvetlenül, de mindenki függ a másiktól. Nincs olyan hogy ennek az egyik része fontosabb mint a másik, de olyan sincs hogy valamelyik elhanyagolható és a megértése nélkül lehetne elemezni az Egészet.

Elmondom mi a sejtésem, hol a hiba szerintem, hátha segít egy új nézőpont abban hogy megtalálja amit keres:

Egyrészt szerintem ott követ el hibát, hogy a bogaras hasonlatánál maradva, Ön csak egy nézőpontból figyel, csak a bogarat nézi, esetleg ha nagyon megerőlteti magát akkor kicsit hátrébb hajol és megfigyel egy egész bolyt. Ebből a rögzített nézőpontból szeretné megérteni mi miért történik. Ez viszont nem fog menni anélkül, hogy megpróbálná átlátni az egész mezőt, hisz annak minden része szerepet játszik abban hogy a bogár miért úgy viselkedik ahogy.
Másrészt pedig van egy megérzésem. 10-ből 9-szer jól működik, de vagy igazam van benne vagy sem. Mégpedig az, hogy Ön valójában már régebben elvesztette azt a képességét hogy kívülálló maradjon, és tudtán kívül magával ragadta a retorika. Ön valójában hitt benne, sőt várta hogy most tényleg megváltoznak a dolgok. Így a kiábrándultsága nem abból fakad hogy most fedezte fel hogy létezik egy erős paraván mögötti világ, hanem hogy szembesülnie kell vele, hogy bárki jön, bármit mond és tesz politikusként, az a világ létezni is fog. Persze ha így van ezt nem lesz könnyű beismernie magának, hiszen Ön tanult politikai elemző, nem lehet könnyen befolyásolni, nem ragadja úgy magával az érzelem, mint egy "sima" választót. Hát szerintem meg néha mégis...
Ez egy megérzés, talán nincs igazam, de átgondolni mindenképp érdemes lesz magában, hogy így van-e.
A világban korszakváltás zajlik, melynek a magyar kétharmados forradalom az egyik következménye – állította Orbán Viktor a Bálványosi Szabadegyetemen tartott beszédében. A miniszterelnök szerint a régi nyugati életmód fenntarthatatlan, rövidesen összeomlás…..
jackkapitany 2011.07.24 15:27:26
@török gábor:
Kedves Gábor!

Úgy gondolom, hogy az Ön érvelése a "demokrácia vagy diktatúra" kérdésben ugyan olyan sarkított és alapvetően félrevezető, mint amelyek ellen Ön küzd.

Mint politikai elemző bizonyára tisztában van vele, hogy ugyan abban a témában két eltérő kérdés feltevés teljesen ellentétes töltésű választ hozhat. Magyarán minden témában lehetséges ÚGY feltenni a kérdésemet, hogy arra csak a számomra kedvező töltésű választ lehessen adni.

Ön azt a kérdést teszi fel: "Magyarországon demokrácia van-e?"
A válasz pedig józan és pártatlan gondolkodással nem lehet más, minthogy "igen, demokrácia van". Hiszen vannak szabad választások, lehet véleményt nyilvánítani, tüntetni, stb.
Ebben a megközelítésben tehát ez egy pozitív dolog, a kormány intézkedései csak a sajátos stílusukat tükrözi, lehet ellenszenves, de félni nem kell tőle, hisz még demokrácia van, ha nem tetszik a rendszer majd leváltjuk.
De már a kérdés feltevés alapvetően hibás, mivel félrevezető.

Sokkal jobban megvilágítja viszont a dolgokat két másik kérdés:
-Gyengült-e a demokrácia Magyarországon az elmúlt évben?
-Milyen hatással van ez az ország gazdaságára, és a magyar állampolgárok életére?

Az elsőre a válasz: "igen, egyértelműen" Azt hiszem ebben nincs is vita se kettőnk között, se általánosságban.
A második kérdés az amiről érdemes vitatkozni, hiszen ez mutatja meg a lényeget, nem pedig a demokrácia és a diktatúra szavak boncolgatása.
Egy erősen centralizált állami berendezkedés természeténél gyorsabb és hatékonyabb, ezáltal jobb?
Vagy pedig inkább pont hogy nem hatékony, mert a javak elosztásánál az egyéni döntések erősen eltéríthetik az önszabályzó piaci folyamatokat, valamint az erősen centralizált berendezkedés magasabb mértékű korrupciót is magával hoz, ami tovább csökkenti a hatékonyságot?

Én az eddigi tanulmányaim során minden esetben az láttam, hogy az erős központi kontrollra törekvő államokban minden esetben sérül a javak hatékony elosztása. Egyrészt mert az ilyen rendszer nagyobb teret enged a korrupciónak, másrészt egész egyszerűen azért mert nem engedi közel a döntésekhez az adott terület szakértőit. Minél több területen akarja magának megtartani a döntés jogát egy kormány, annál gyakrabban fut bele olyan helyzetbe, hogy a döntések nem a hozzáértő emberek véleményén alapulnak.
Ezek pedig okozhatnak maradandó gazdasági és társadalmi károkat, amiket nem vigasztal hogy még demokrácia van. Ezért tartom félrevezetőnek az Ön megközelítését.

Összefoglalva a dolgot az Ön érvelése nekem azt a kérdést juttatja eszembe, mikor megkérdezzük: "Belehalnál-e, ha ezt meg ezt csinálnád?"
Nem, nem fogunk belehalni. De attól még lehet hogy rosszul tesszük...
jackkapitany 2011.07.24 18:00:43
@Kara kán:
Ön szerint demokrácia téren nem történt visszalépés?
Én ezt állítottam, és "van hozzá pofám" , mivel ez nem hiszem hogy vita tárgya lehet.

Amiről Ön beszél már más kérdés.
Az hogy korrupció eddig is létezett, és hogy ez ellenérzést vált ki Önből, abban természetesen igaza van.
Az viszont egyáltalán nem mindegy hogy az állami berendezkedés ennek mennyire enged teret. Egyértelmű, ha több rá a lehetőség, akkor több alkalommal is fogják ezt kihasználni, naivitás lenne az ellenkezőjét hinni.
Fidesz és MSZP. Néha az az ember érzése, hogy semmi újat nem lehet már írni a magyar politika két GOP-járól, mert különbségeikről és hasonlóságaikról azt is elmondtuk, aminek amúgy semmi köze sincs a valósághoz. Ez a bejegyzés most mégis arra tesz kísérletet, hogy behozzon…..
jackkapitany 2011.06.23 14:54:32
@Balt:
"Kizárt, hogy bármelyik 5% fölé jutna akár csak 2014-re. Más párt vállán esetleg, de jelen állás szerint erre nem fogadnék..."

Én azért kizártnak nem mondanám. Nem mondom hogy ez a legvalószínűbb, sőt. De az LMP se sokkal több idő alatt jött fel, és 3 év még sok idő.
jackkapitany 2011.06.24 03:21:51
@Balt:
Szerintem ez a dolog pont fordítva van Bokrossal. Legalábbis az MDF vége felé már abszolút nem a párt állt Bokros mögött, hanem fordítva, ő húzta még maga után az MDF tetemét. Az 1 darab EP székük egyértelműen csak az ő személyének köszönhető. Szóval én nem az MDF népszerűsége alapján ítélném meg hogy ütőképes figura-e. Értelmiségi, főleg közgazdász körökben viszonylag elismert személy. Mióta pedig kirobban a válság, sokat változott az intézkedéseinek a megítélése is. Látjuk még őt, ebben biztos vagyok, kérdés hogy hol és hogyan.
Az ügyészséggel kapcsolatban nem értem mire gondol. A Gyurcsány elleni dolgokra?
jackkapitany 2011.06.24 13:35:19
@Balt:
Én még mindig tartom, hogy az SZDSZ vagy az MDF népszerűsége nem egyenlő Bokroséval. Mind a két párt nagyon csúnyán belebukott a belső hatalma harcaiba, a választási eredményeik is ennek köszönhető. Bokros pedig ezen kívül áll, sőt mint ahogy a feltevésemben mondtam, szinte biztos hogy egy új vagy legalábbis számára új párt színeiben fog visszatérni, nem ezekben.
(Csak zárójelben jegyezném meg hogy az Ön által megtisztítottnak nevezett SZDSZ sokkal inkább már halott SZDSZ volt addigra, akinek már azért nem ártott számottevően Retkes, mert már nem volt hova jobban szétesni).

Az ügyészség kétlem hogy törvényesen találna bármit Bajnai vagy Gyurcsány ellen. Nem a védelmükben beszélek, számomra semlegesek, csak reálisan átgondolva így látom. Nem "kispályás" falusi polgármesterekről beszélünk, mindketten milliárdos üzletemberek, akik pontosan tudják hogy hol van a törvényesség határa. A rossz befektetés még kevés a hűtlen kezelés bűntettének rájuk húzásához.
Aki azt hiszi, hogy a modernnek nevezett kor magyar politikája összehasonlíthatatlan a korábbi időszakokkal, annak feltétlenül ajánlom olvasgatásra Cieger András zseniális új könyvét. A szerző – aki egyébként évfolyamtársam volt az egyetemen - furcsa módon egyszerre írt…..
jackkapitany 2011.06.22 01:07:36
Kezdem elhinni, hogy tényleg semmi sem felesleges az ember életében. Valaha történelem szakon tanultam, aztán elkezdtem egy teljesen más területre járni. Nem gondoltam volna hogy még hasznát veszem, de mégis milyen jól is jön ilyenkor az a tudás.

Sokkal sokkal nehezebb beetetni az embert jól hangzó retorikai fordulatokkal, ha figyelt a történelemre. Nem hiába mondják, hogy az élet tanítómestere. Csak van aki nem figyel.

Egyébként érdemes kicsit tanulmányozni Chauchesku politikáját is. Nem akarok egyenlőség jelet tenni Orbán és közte, de érdemes megfigyelni milyen amikor egy karakteres vezető mindent feltesz az államadósság csökkentésére.
Sokan annyit tudnak Chaucheskuról, hogy kivégezték mert diktátor volt. Pedig nem volt mindig így, eleinte imádta a nép, sőt az államadósság elleni harcát, ami később éhhalálba taszított sok-sok ezer embert, eleinte még teljes mellszélességgel támogatta az ország, sőt alaptörvénybe is iktatták hogy az ország nem vehet fel hitelt. Idáig azért legalábbis ismerős történet, nem igaz?
A nélkülözés egyre nagyobb lett, és bár Chauchesku minden adósságot kifizetett, a gazdaság teljesítménye igen keveset javult, nagyságrendileg több kárt okoztak az intézkedések, mint hasznot. Végül pedig az ismert befejezés, a vezetőt a rögtön ítélő bíróság ítéletére kivégezték a nép ellen elkövetett bűnei miatt. Chauchesku pedig halála után olyannyira megvetés tárgya maradt, hogy nem merték a saját nevét a sírkövére vésni, álnéven nyugodott sokáig.

Ebből a történelmi példából nagyon tanulságos szerintem az is, hogy Chauchesku sem úgy kezdte, hogy ő most akkor diktátor akit mindenki utál. Köztiszteletben álló államférfinak tekintették, aki elkötelezett a nemzet ügyei iránt, és küzd azért hogy a hazája ne függjön se a szovjetektől, se a nyugati kölcsönöktől. És talán még őszintén így is gondolta ő is.

Amint Török írása is említi, elég példát láttunk már rá, hogy a cél nem szentesíti az eszközt. Főleg ha nem is látjuk előre, hogy jó célt tűztünk-e ki.

Közgazdasági szempontból pedig tudjuk jól, hogy a cél nem jó. Az államadósság csökkentés bár fontos, Magyarország kis nyitott gazdaságú országként csupán ettől nem lesz versenyképesebb. Ha az adósságcsökkentés egy része lenne egy jól átgondolt politikának, úgy hogy van hosszútávú forrása a visszafizetésnek, nem csak pár évre válságadókból és államosításból, és ahol a foglalkoztatás és az oktatás megtervezése legalább ekkora szerepet kap, akkor remek lenne ez az elszántság. A "titkos fegyver" közmunka-program és a KDNP már már tragikomikus oktatási nézetei, a nyugdíj megtakarítások felélése viszont nem ez.

Egyszóval szerintem a lejtőn már rajta vagyunk, a cél rossz, az eszközök pedig egyre veszélyesebbek.
jackkapitany 2011.06.22 12:06:35
@László56:
Kedves László!
Köszönöm a hozzászólását, örülök hogy színesítem a blogot, ha Ön ironikusan értette is.
Nem tudom hogy csak egyszerűen félreértelmezett, vagy szándékosan kiforgatja a szavaimat. Az utóbbit sejtem, de az előbbit feltételezem a jóhiszeműség jegyében.
Ön azt írja a korrupciót és az eladósodást éltetem, miközben írtam is, hogy az adósságcsökkentés önmagában támogatandó dolog. Csak nem ész nélkül és nem minden áron. Hosszútávon még mindig nem talált rá forrást a kormány. A nyugdíj pénztárak pénzének államadósság csökkentésre felhasználását semmiképpen nem nevezhetjük se hosszútávúnak, se új forrásnak. Körülbelül olyan helyzet ez, mint mikor kölcsönkérek az egyik szomszédtól, és kifizetem belőle a másik szomszédnak a tartozásomat. Az adósságom így nem csökkent. Hiszen ezt a pénzt vissza kell majd tenni a nyugdíjrendszerbe, ha a megtakarításokkal rendelkezők nyugdíjas korba lépnek. Így ez egy kölcsönből fedezett kölcsön visszafizetés.

Valamint arra szerettem volna még rávilágítani, hogy az államadósság visszafizetése önmagában nem tesz versenyképesebbé, ezért nem áldozható fel minden csak ennek a célnak az érdekében.
Az adósság csökkentés legfőbb haszna az ország jobb kockázati megítélése, így befektetői bizalom erősödése, és az új befektetések mentén pedig a gazdasági fellendülés.
Viszont ha úgy akarunk új befektetéseket ösztönözni, hogy mindeközben bizonytalan jogi környezetet teremtünk, felélünk megtakarításokat, és hol a munkavállalót hol pedig a munkáltatók állítjuk lehetetlen helyzet elé, az adósságcsökkentés érdekében, akkor szép magyar mondással élve adtunk egy pofont annak a bizonyos ...-nak.
Ezek ugyanis pont hogy csökkentik a befektetői szándékokat. Így legjobb esetben is csak nullán maradunk, de van rosszabb eset is.

Magyarország kis és nyitott gazdaságú ország. Ha egy fillér államadósságunk sem lenne, akkor is nagymértékben ki lenne szolgáltatva a világgazdaság hatásainak. A világgazdaság sokkal nagyobb hatással van ránk, mint mi őreá. Nem vagyunk és nem is leszünk se USA, se Kína. (Az önellátó ország tréfáját nem is boncolgatnám)
Éppen ezért elengedhetetlen, hogy kéz a kézben járjon a felelős, túlzott eladósodást elkerülő gazdaságpolitika, a befektetések ösztönzése, és mind az állampolgárok mind a befektetők számára biztos jogi környezet. Egyik elemmel sem lehet kiváltani a másikat. Feláldozni az egyik elemet a másikért pedig végképp értelmetlen. Nem ez tesz minket szabaddá kedves László, bocsásson meg hogy elrontom a lelkesedését.

Hogy a hazai történelem és közgazdaság oktatást egy huszárvágással hamisításnak (vagy kommunista propagandának) ítéli, azt nem minősíteném.
Ha ezzel megnyugtatom, képzelje igen ritka esetben oktatnak magyar közgazdászok könyveiből, sokkal inkább nemzetközileg elismert szaktekintélyek könyveit részesítik előnyben. Mint ahogy a jobb egyetemeken gyakran tartanak is előadást külföldi közgazdászok. Úgyhogy nyugodjon meg, ez nem egy országos szintű népbutító ármány.

Tisztában vagyok vele hogy semmiről nem fogom meggyőzni, de még csak elgondolkodtatni sem, így inkább a többieknek ajánlom az írásomat.
Olyasmiről írok most, aminek az igazságáról nem vagyok meggyőzve és meggyőződve. Gondolatkísérletként, elgondolkoztató felvetésként mégis izgalmas lehet; ha más miatt nem, azért biztosan, hogy cáfolata során összeszedjük az értelmes ellenérveket. A munkamegosztás a…..
jackkapitany 2011.06.17 02:09:46
Kedves Török Gábor!

Én úgy gondolom, Ön is ebben a kategóriában van, aki kívül-/felülállóként tekint az eseményekre. Gondolom sok helyről megkapta már ezt. Az értelmiség "bűne" ez már jó régóta a történelem folyamán, hogy miután kimászott az érzelmekkel teli kocsmai politizálás mocsarából, taníttatása és kiszélesedett látóköre révén elkezd tisztán látni, sőt átlátni, nem fordul vissza a többiekért hogy kihúzza őket ebből a bizonyos mocsárból, félvén hogy úgysem járna sikerrel. Ráadásul még saras is lenne utána. Inkább nem kockáztat, hanem felveszi a kényelmes független szemlélő szerepet.
Valahol ez jogos, hiszen a mocsár mély, és azon különösen nehéz segíteni, aki még csak el sem hiszi Önnek, hogy segítségre lenne szüksége. A siker esélye igen kevés.
Valahol pedig ""bűn"" (így dupla idézőjellel, mert nem vagyok különb senkinél, hogy ítéletet hozzak), mivel borzasztó fontos korszakot élünk, és óriási a felelősség van az ilyen emberek vállán mint Ön. Amikor a populizmus akkora teret nyer mint manapság, bizony az értelmiségnek is le kell szállnia a függetlenség magas lováról, és felvenni ezzel a kesztyűt, és beszélni az emberekhez, segíteni megérteni nekik, mi folyik körülöttük.
Egyszerűen felelőtlenség pusztán érdekes stratégiai játékként tekinteni a politikára. Valóban az is, én magam is izgalommal vesézgetem a stratégiai mozdulatokat. De ezzel egy időben nem bújhat ki az alól a nyilvánvaló tény alól, hogy amik ma még stratégiai mozdulatok, az Ön gyermekeinek és az enyémeknek már a kő kemény hétköznapokat fogja jelenteni.
És felelősséggel tartozik nekik hogy milyen országot hagy rájuk.
Gyerekként szerintem borzasztó nehéz volt felfogni mindenkinek, hogy támogathatta egyetlen ember is is Hitlert vagy Sztálint, nem hogy embermilliók. (Félreértés ne essék, én most nem az eddigi kommentekre reagálva hozom fel őket) Úgy, hogy akinek megvolt a szellemi muníciója hogy pozitívan formálja a közvéleményt, féltette magát a sártól. Vagy talán a stratégiai elemzések erdejében már maga sem látta a fától az erdőt, elfelejtette, hogy ő az egészet kezdte el kutatni, nem a részeket. Ön ne tegye!

Ennek ellenére egyre gyakrabban olvasom a blogját, mert bár mint leírtam, igen erős fenntartásaim vannak, de ha kevésnek is érzem, hasznosnak tartom.
Éppen ezért úgy döntöttem én is reagálok a fenti cikkre a következő kommentemben.
jackkapitany 2011.06.17 03:15:47
A fent idézett ismeretlen szerző szerintem tipikus esete annak, amikor rossz kiindulási alapra teljesen logikus és tagadhatatlanul igaz levezetést építenek fel. Ami persze elfedi a rossz alapot. Elgondolkoztató gondolatmenet, DE:

Itt nem a vár felépítése a cél, hanem a homokozóban való jelenlét.

A várat senki sem akarja felépíteni, csak időnként rákényszerül, hogy építsen rajta egy keveset, különben nem tudná mivel igazolni, hogy miért van neki joga a homokozóban ülni. Abban a pillanatban viszont, hogy elkészülne vele, okafogyottá válna a homokozó feletti uralma. Pontosan ezért időnként le fog verni egy-egy szintet a saját váráról is, hogy sose végezzen.
Úgy is mondhatnám, hogy az ország gazdaságának javítása pillanatnyi eszköz, nem pedig cél.

Hogy eltekintsek a képletes beszédtől:
A fidesz megtehette volna, hogy nem hozza tető alá az ominózus népszavazást. Az ostor a szocialistákon csattant volna, a fidesznek elég lett volna jó hangosan hőbörögni, ugyan annyi népszerűséget teremtve ezzel magának, mint a konkrét lépéssel. Ahogy tette ezt a 13. havi nyugdíjjal is. A vizitdíj és a tandíj pedig maradhatott volna ugyan úgy "kommunista ármány" a 2/3-mad után is, mint a 13. havi, amit azonban sajnos a borzasztó gazdasági helyzetre hivatkozva "egyenlőre" nem tudnak visszaadni. A költségvetési mozgásterük viszont jelentősen jobb lett volna, amiért ráadásul még népszerűséget se kellett beáldozni.
Magyarán mondva ha a fideszt egy paraszthajszálnyira is érdekelné az államadósság, vagy a gazdasági fellendülés, nem népszavaztat. Ettől még bőven lett volna mivel magára aggatni a hős megmentő címet.

Azonban se örülni, sem bizakodni nem kell a fidesz államadósság elleni kereszteshadjáratának, ugyanis csak átmeneti. Amint megnyugtatja a piacokat és az EU-t, újbóli osztogatásba kezd a megszorítások hatására lemorzsolódott népszerűségének visszaszerzésére. Ehhez nem kell jóstehetség, ugyanis ez ma is folyik. A nők korábbi nyugdíjazása, az Máv-Cargo pénz szétosztásának szándéka, mind-mind nagyon sokba kerülő osztogatás, amit fedezni kell valahonnan. Így nem fog elkészülni az a bizonyos vár.
És tessék figyelni, mert itt jön a lényeg:
A magánnyugdíj pénztárak pénzének elvétele HITELFELVÉTEL. Csak persze számviteli szempontból nem kell ebben a rublikában szerepeltetni. 8-10 év múlva lesznek nyugdíjasok azok, akiknek már jelentősebb megtakarításai lett volna onnan nyugdíjas éveire. Ezért 8-10 év múlva ezeket az elköltött pénzeket vissza kell pumpálni a nyugdíjrendszerbe. Erre csoda híján hitelekből lesz csak forrás. Persze ez már az akkori kormány problémája lesz, nem a fideszé.
Olyan helyzet ez, mint mikor kölcsönkérek az egyik szomszédtól, hogy megadjam a másik szomszédnak belőle a tartozásom. A tartozás nem csökkent, csak gazdát cserélt, és kaptam egy kis haladékot.

Az idézett ismeretlen szerző pedig ott téved még óriásit, hogy még ha valóban a várépítés kiváltsága lenne is a cél, akkor se lehet olyan naív, hogy azt mondja, megérte a brutális hatalomkoncentrációt. Ugyanis mind a hazai mind a nemzetközi gazdasági helyzet fog még új megoldásokat, új embereket, és új pártokat kívánni, de az alkotmánybíróságon még 2 ciklus múlva is a mai bábok fognak ülni.
Pont ugyan az a helyzet, mint ahogy az előző kommunista rendszer nem kívánt elitje is a nyakunkon maradt (Fidesz és Mszp színekben egyaránt), nem nyílt tiszta lap.