Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nerazzurro

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Boldog születésnapot, Stockholm-szindrómások!" Legalábbis a ma meglévő bejegyzések közül a legelső 2008.01.24-én jelent meg, és pont a szerbiai választásokról szól, ami egy olyan téma, melyre idén is figyelni fogunk. Blogunk kormányciklusnyi életútja két részre…..
← Első rész Beszélgetés a Belgrádban élő Wootsch Péterrel; második rész Serbia Insajd: A múltkor azzal fejeztük be: tart attól, hogy a tömegtermékek a belgrádi piacokat is tönkreteszik majd, a budapestiekhez hasonlóan. Ezek szerint mégis előfordul néha, hogy egymáshoz…..
Nerazzurro 2011.11.06 21:54:49
Elöljáróban annyit, hogy nagyon tetszik a blog, érdekesek a témák, színesek az írások, legtöbbször a tartalmukkal is egyetértek.

A mostani interjúban is találtam tartalmi elemeket (Kalenic piac, klasszikus pincérek, Zvezda, Partizan, Ada Ciganlija stb.), amelyek tényleg egyedi és jó dolgok ebben a városban, és amelyek miatt tényleg jól érezheti, érezhetné magát az ember.

Ugyanakkor, a helyzet nem ennyire rózsás. Ha minden úgy lenne, ahogyan az interjúban leírják, mindenki itt szeretne lakni, Belgrád maga lenne a földi Paradicsom.

Több éve élek itt, néhány utcányira lakom W. úrtól. Én máshogy látom a kerületet és a várost. A fent is említett pozitív dolgokat nagyon lerontják a cikkben nem említettek:
1. a levegő NAGYON büdös, főleg télen a széngáz miatt és azért, mert mindenki autóval jár, NINCS épkézláb tömegközlekedés. nincs metró, a villamosoknak nem mindenütt van elsőbbsége, a buszsávok dísznek vannak, biciklizni egyenesen öngyilkosság
2. a helyiek bunkósága a közlekedésben megszokhatatlan. simán elütnek a zebrán akkor is, ha babakocsival vagy. ötvenes dámák pofátlanul leszorítanak a forgalomban, rád dudálnak, ha elengedsz egy gyalogost. az erő és a szemtelenség vezérel, a duda a legtöbbet használt eszköz (a gázpedál mellett). index, fék felesleges.
3. a közlekedésnél csak a parkolásban pofátlanabbak. a helyiek gyakran leparkolnak garázskijárók előtt is, és nem ritka, hogy fél órára eltűnjenek. ha számon kéred őket, bármilyen udvariasan, a vállukat vonogatják.
4. gyakori még, hogy köpködnek, szemetelnek az utcán, a kutyasétáltatóktól a sokat tapasztalt pesti belvárosiak is elszörnyednének (aknák mindenütt)
5. a kismamák dohányoznak a játszótéren, a csikk olykor a homokozóban landol
6. kávézónak nevezett diszkók működnek lakóházak aljában, ahol nem ritkán 50 ember tombol a turbófolkra hajnal négyig egy átlagos kedden úgy, hogy a környék házai remegnek a basszustól.
7. vezérlő elv a nyegleség, nincs "köszönöm", "kérem", "elnézést". az óvodában a gyerekeket hozó szülők akkor sem köszönnek egymásnak, ha gyermekük egy csoportba jár.

hirtelen ennyi jut eszembe, de ha megpiszkálnak biztos tudnám még sorolni.

Röviden: Belgrád NEM a Paradicsom. Vannak benne nagyon jó, csak itt található dolgok (lásd fenn), de ezeket nagyon lerontják a felsorolt, civilizálatlanságból és eredendő felsőbbrendűséget sugárzó viselkedészavarból fakadó mindennapi csalódások.

Még egyszer gratulálok a bloghoz, remélem, sokáig olvashatjuk még.
Nerazzurro 2011.11.07 12:52:44
Kedves Bikkmakk. Köszönöm a kioktatást.

Pontosan idézlek, engedd meg ezt nekem:
"többé-kevésbé igazak". szóval hazudok?
"könnyű általánosítani". több éves tapasztalatot gyűjtöttem egybe, nem általánosítok.

attól, hogy Szófiában is bunkón közlekednek vagy Budapesten is büdös van, miért lesznek a belgrádiak úrvezetők a levegő meg hegyi kristály? Ki általánosít?

"Köszönöm-kérem": igen, ahogyan írtam, a vendéglátásban példát vehetnénk. a bolti kiszolgálók is a magyar átlag felett udvariasak. én a hétköznapi érintkezésről, nem a függőségi helyzetekről (eladó-vevő stb.) beszéltem. Igenis még a magyar átlagot sem éri el az itteniek viselkedéskultúrája. Udvariatlanok, nem köszönnek, tolakodnak.

"Hajnali négyig már biztos nem tombolnak a turbofolkra" - szóval megint hazudok. Bár úgy lenne, de saját keserű tapasztalatom más. Vracaron van a kommunális rendőrség, ez igaz. Saját szememmel láttam, hogy zebrán parkoló autó, utcán székletet hagyó kutya mellett simán elmennek a "razziák" során. Amikor egy öregúr ezt szóva tette, a közrend éber őrei egyszerűen kinevették.

Belgrád nem a Pokol, de ezt nem is írtam. Vannak különlegesen jó és szinte elviselhetetlenül rossz oldalai, egyébként meg egy szépreményű, jó lehetőségekkel bíró nagyváros, ami ezer sebből (közlekedés, kultúra, korrupció stb.) vérzik.

Azt is megértem, ha ez a blog kicsit szubjektív, és (szintén "jugomániák" lévén) én is támogatom, hogy a jó oldalát is lássák otthon.
Ugyanakkor, csak a jó oldalát mutatni erősen félrevezető.

Munkádat továbbra is támogatom és elismerem, viszont miután alaptalanul hazugnak és általánosítónak neveztél, találkozni nem kívánok veled.

Ui: Még egy dolgot ne felejts el: ha angolul vagy tört szerbséggel beszélsz, külföldi vagy itt és ezért sokan hajlamosak a szebbik arcukat mutatni. Ha jó, de nem tökéletes szerbséggel beszélsz, akkor sokak számára rögtön lenézendő kisebbség vagy, aki nem képes megtanulni a többségi nemzet nyelvét rendesen. Ez sem általánosítás, hanem saját magam és környezetem tapasztalata.