Regisztráció Blogot indítok
Adatok
unionista_

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tendenciózus és demagóg sorozatindító poszt jelent meg a Mandiner blogon Magyarosítás - Kis szlovák Legendárium I. címmel, amely a szerzők szándéka szerint az úgynevezett szlovák legendákat vizsgálja meg és mutatja be a magyar olvasóközönségnek. A szerzők törekvése szép,…..
unionista_ 2011.06.15 08:53:02
@BelaVak:
trianon után irodalmi folytonosság van (a nyelv nem változott, továbbra is az anyanyelvén beszélt a többség), de nincs se történeti folytonosság (mivel a terület lényegében megváltozott), se jogfolytonosság (mivel az államforma lényegében változott).

egy köztársaságot nem építhetsz a koronára. nem magyarázhatod meg, hogy szlovák-felföld koronagyarmat. és azt legalább adják vissza. hanem csak azt mondhatod, hogy hozzunk létre közös régiókat, és kulturális értelemben ezeket igazgassuk közösen. de ettől még szlovákia és magyarország maradhatna önálló. de szükség volna valamilyen közös regionális igazgatásra. az unió is ezt forszírozta az euro régiókkal. pénzt is adott volna hozzá. csakhogy ez nem megy. sajna itt tartunk.
unionista_ 2011.06.14 10:32:23
@Nazagson:
de itt nem maradt meg a monarchia. tehát nem az történt, hogy a felföldön a szlovákok (~ skótok) kimondták az önállóságot. hanem jött horthy miklós. és nem nagyon akart királyságot, mert ő származására nézve legfeljebb valami tiszti szolga lehetett volna az udvarban. kenderesi uradalmával. és kitalálták ezt király nélküli királyságot. azért, hogy szovjetorosz mintára ne legyünk tanácsköztársaság.

de nem volt semmiféle arisztokratikus jogfolytonosság. mivel horthy miklós őkegyelmessége egy jelentéktelen kisnemesi családból származott. és azzal nagyjából minden jelentős közéleti szereplő egyetértett, hogy hülyeség az egész royalista sztorit hülyeség lenne a trianoni határokon belül folytani. és így lett a revizionizmus.
unionista_ 2011.06.15 08:43:36
@BelaVak:
csakhogy regnum hungariae is egyesült királyság volt. mária országa, és nem kizárólagosan a magyaroké.

abban van igazatok, hogy a skót-szlovák analógia inkább földrajzi értelemben ül. skót-felföld ~ szlovák (tót)-felföld.

szlovákia történeti értelemben inkább olyan, mint észak-írország. ha úgy vesszük, akkor kelet-morvaország. és ugye észak-írországnak sem volt önálló uralkodója, de ettől még az egyesült királyság része. skócia nagyjából olyan, mint horvátország. wales pedig mint erdély. és perzse anglia. és így áll össze az egyesült királyság a szigetországban, illetve a kárpát-medencében.