Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tótivadék petike

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 20-án a Szent Jobb körmenethez kapcsolódó szentmisén tartott szentbeszédében elhangzott gondolatai a lombikbébiprogramról komoly vitákat váltott ki a hazai közéletben. Nemrég a 168 óra is feltette a kérdést Dr. Orosz Gábor…..
tótivadék petike 2017.08.29 22:41:20
Katolikus vagyok, és még nincs gyermekem. Remélem, lesz egyszer, és remélem, természetes úton. De nagy elismerésem azoknak, akik végigkínlódtak egy vagy több lombikprogramot. Sok boldogságot kívánok nekik! Ahogy olvasom a kommenteket, úgy látom, vannak, akik egyetértenek ezzel a lombikot elutasító katolikus állásponttal, amit Veress András püspök is képvisel. Ajánlom figyelmükbe azt a nyílt levelet, amelyet a Kaáli Intézet vezetője fogalmazott meg, és amelyben orvosszakmai szempontból leírja az egész folyamatot. Például azt is, hogy természetes úton a megtermékenyített petesejtek 70 százaléka(!) nem fejlődik végül magzattá és megszületett gyermekké, hanem elpusztul, mert nem ágyazódik be, vagy igen, de később mégis elvetél. Nyilván, erre aztán tényleg azt lehet mondani, hogy Isten akarata, tehát biztosan nem mesterséges körülmények okozzák ezt a 70%-os arányt. De a beültetésnél nagyon is lelkiismeretesen járnak el az orvosok, és összehasonlíthatatlanul kevesebb petesejtet termékenyítenek meg mesterségesen, mint ahány a szervezetben spontán úton megtermékenyül, de aztán mégis elpusztul. Hadd ne idézzem az egész cikket, hely sem lenne rá, és egyébként is eredetiben érdemes elolvasni. (De érdemes ám!) Nem tudok, és nem is akarok állást foglalni katolikusként arról, hogy miért ennyire elutasító az egyházi álláspont, de nem hiszem, hogy az ördög nagyon tapsikolna örömében, amikor egy sikeres lombikprogram után a most már nemcsak házaspár, hanem egész család elmegy a templomba hálát adni az új életért. Az a sok közös ima, az a közösen megélt tortúra, és a kőkemény kitartás egymás mellett, majd pedig szerencsés végkifejlet esetén a közös hála és boldogság biztos, hogy még jobban megerősíti a házasságot. Meg a hitet is. Ez se pont az az ördögtől való végkifejlet... Nem tudom, részt vennék-e valaha lombikprogramban, lenne-e hozzá erőm. Remélem, hogy szükségem nem lesz rá. Azt azonban biztosan tudom, hogy Jézus megmondta: ne ítélj, hogy ne ítéltess. Olyan jó lenne, ha mi, akik Őt akarjuk követni, legfőképpen ezt tartanánk szem előtt. Ne akard a testvéred szeméből kihúzni a szálkát, amikor a tiédben egy egész gerenda van... Ezek a jézusi tanítások nem választható opciók, hanem a legfontosabbak között vannak. Van olyan fontos ez is, mint a Tízparancsolat és a szeretet parancsa. A katolikus dogmák pedig biztosan fontosak, ezt nem tudom. De azt tudom, hogy az Isten végtelen. Maga a határtalanság, maga a végtelenség. Ő maga a Szeretet. Sokkal, végtelenül sokkal több és hatalmasabb Ő annál, mint amit a mi korlátozott elménk, és az általa gyártott, befogadott dogmák képesek lennének átfogni. Azon ritka kegyelmi pillanatokban, amikor ez igazán mély imaélményekben, vagy éppen ima nélkül is, egészen spontán pillanatokban megmutatkozik, akkor fogja fel igazán az ember, hogy mennyire nem képes felfogni Őt.
  Vhailor és Agent Ungur sorozata magyarokról-szlovákokról.  A szlovák nemzetépítést gyakorlatilag keletkezése óta olyan narratívák uralják, amelyeknek politikai rendszertől és ideológiától függetlenül a magyarsággal való szembehelyezkedés egyik állandó és stabil…..