Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vaeltaja

65 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sajtológia Ársajt az USA-ban ... 2016.05.31 12:27:14
  (A kép a Washington Post szellemi tulajdonának részét képezi.) Emlékeztek arra a bejegyzésre, amely arról szólt, hogy Putyin bácsiék buldózerrel pusztítják a – legalábbis általuk feltételezhetően – Nyugatról származó sajtokat hasonlóan ahhoz, ahogy ISIS az "eretnek" csirkéket égeti? A…..
A múlt hétvégén a Sajtológia szerkesztőségének képviseletében egy igen különleges sorsú sajtkészítőt volt szerencsém megismerni. Elek Szabolcs barátunk történetének különlegessége abban áll, hogy megannyi honfitársunkkal szemben, akik eredeti szakmájukat teljesen vagy…..
Sajtológia Békementő sajt? 2015.11.23 10:21:53
Egyesek közületek bizonyára halloumi, míg mások hellim néven ismerik Ciprus nemzeti konyhájának legnagyobb büszkeségét: egy lágy, kecske- és juhtej keverékéből készült sajtot, amelyet én – bevallom – a Telegraph hasábjain e témában megjelent cikk elolvasásáig egyiken sem…..
Vaeltaja 2015.11.29 09:30:35
@BéLóg: Elárulnád, hol is történt ez az esemény?
Sajtológia Függő vagyok? 2015.10.26 12:54:12
Sajtszakértő nem vagyok, nem voltam és szerintem nem is leszek soha. A sajt nekem vagy ízlik, vagy nem. Meg nem tudom állapítani, milyen szálakból fonódik össze íze, mennyi ideig és milyen körülmények között érlelték. Sokszor az alapján választok sajtot – amit hibámnak is…..
Vaeltaja 2015.10.27 18:30:37
@Komojtalan: Alapvetően nekem is az volt az egyik legelső gondolatom, amikor láttam a Telegraph posztját - brit tudósok :) Ám kiderült, ezúttal kivételesen amerikaiak :)
Vaeltaja 2015.10.27 18:31:38
@vlagyimi rputyin: Azt én is :)
Vaeltaja 2015.10.27 18:36:37
@jolaca: Én úgy vagyok vele, hogy mindennek megvan a maga ideje és helye.
És Böjt után még finomabb a sajt :)
Másfelől, ha nem vigyázunk, meglesz még a sajtevésnek is a böjtje...
Hasonlóan az Iszlám Államra, amely az Amerikából érkező humanitárius segélycsomag részét képező csirkehúst égette, amiért a "hitetlenek földjén" került…..
Tudvalevő, hogy a bolgár konyha jellegzetességei legtöbbnyire nem is tekinthetők a szó szoros értelmében vett jellegzetességeknek: olyan ételekkel van jellemzően dolgunk, amik más balkáni országokban ugyanúgy ismertek, akár ugyanazon vagy hasonló, akár teljesen más néven. Hiába,…..
Vaeltaja 2015.07.29 19:32:07
@motoroskonyhaja: Ne felejtsd, hogy Európa egyik legszegényebb országáról beszélünk. Ahogy a szirene íze különbözik egymástól, úgy az ára is. Pláne egy olyan országban, ahol is - szemben az olaszokkal, akik, mint első bejegyzésemből kitűnt, minden áron ragaszkodnak a friss tejhez mint alapanyaghoz - már a sima szirenét is tejből csinálják egy jó ideje. Oly mértékben, hogy kénytelenek voltak egy pár éve egy arról rendelkező jogszabályt létrehozni, hogy mit lehet szirenének nevezni - és mit nem. De ha bemész egy átlagos bolgár kocsmába és sopszkát rendelsz, nem hiszem, hogy igazi szirenét kapsz rá - juh- vagy kecsketejből készültről ne is álmodozz. Talán valamelyik előkelőbb étteremben, de azt is inkább finnyáskodásnak fogják látni sokan Bulgáriában, nem is beszélve arról, hogy a legtöbben nem is tudják megengedni maguknak ezt a mulatságot. Ami az önteteket illeti, szerintem ők, ugyanúgy, mint az olivabogyó, amely miatt egy jó pár szép képet nem szúrtam be - későbbi "fejlesztések". Illetve egykori tapasztalataim szerint ők is rendszerint hiányoznak a közönséges helyeket, bár bő 10 éve hagytam el Bulgáriát, azóta lehet, hogy valóban teret hódítottak.
Sajtológia Sajtból kenyér 2015.07.20 07:26:55
Kukoricából kenyér, rizsből kenyér, krumpliból kenyér.... banánkenyér, mandulakenyér.... különböző országokban különböző alapanyagokból készítenek kenyeret, vagy olyan – legtöbbnyire – süteményeket, péktermékeket, amelyeket valamilyen hasonlóságnál fogva kenyérnek…..
Vaeltaja 2015.07.21 22:29:01
@vidékigyerek: Mekkora egy ötlet! (Viccen kívül) máris elképzeltem a Maxot, ahogy fehér kötényben keveri a tésztát a pão de queijóhoz, és egy jót röhögtem rajta. Főleg azért, mert kicsit sem életszerűtlen a történet.
Vaeltaja 2015.07.21 22:30:36
@Vaeltaja: akartam mondani, egyáltalán nem életszerűtlen. Elvégre ők is emberek :)
Vaeltaja 2015.07.21 19:30:38
@vidékigyerek: Nagyon köszönöm! Mellesleg a parmezán szerintem simán mellőzhető. vagy mással is helyettesíthető. Az utóbbi lehetőségre egyebek mellett ez a recept utal: allrecipes.com/recipe/brazilian-cheese-bread-pao-de-queijo/
Amikor azt halljuk, hogy Brüsszel, mostanában – szerintem legalábbis – legtöbben a csőd szélén álló Görögországra gondolunk, és annak az eurókrátorokkal vívott csatájára. Gondolhatunk természetesen a mi kormányunkra és arra a sajátos módra, amelyen a bevándorlók…..
 Forrás: diena.lvBevallom, nem vagyok igen jártas a modern tehcnológiákban, hallottam ugyan olyanról, hogy tabletta, sőt, okostelefont láttam is, ám nekem mindig is egy őskori Siemensem van, s amióta meghalt ősszel az akkuja, mobil nélkül is egész jól elvagyok, van egy egyre…..
 Keleti kampánymódszerek NyugatonImázs forrása: a szerző saját gyűjtése Végre itt a pillanat. Franciaország köztársasági elnököt választ. 15 év jobboldali hatalom után úgy látszik, a szocialista jelölt először az esélyesebb befutó. Tény és való, hogy egyik…..
A Hatodik Elem Az erdőember 2012.04.26 23:15:25
 Kazziranga erdő, Assam régió, IndiaForrás: Huffington PostOlyan furcsán érzem magam, amikor itt valaki olyat mutatok be, aki kimondottan és mintha a környezetét semmibe véve kiállt a másik, a tágabb értelemben vett környezete mellé és úgy döntött, inkább cselekszik,…..
  Forrás: All about Japan autos      Biztos furcsa lesz annak, aki ismer, hogy pont egy ilyen témába fogtam bele. Hát bevallom, nekem is fura. Elkötelezett biciklizó és gyalogos vagyok, még jogsim…..
 A folyamat képekbenForrás: bm7.blog.mongenie.comSzoktunk hallani gazdaságos lámpákról, olyanokról, amelyek az átlagnál vagy vetélytársaiknál kevesebb energiát fogyasztanak, ergó kevesebb CO² kibocsátással járnak. Hallott-e viszont valaki közülünk olyan lámpáról,…..
 Íme, újra Nagyszombat van. Rövidesen föltámad az Urunk. És bár igaz, az apró mindennapi gondok forgatagában a napok rohamos gurulása nem tudatosult bennem olyannyira, mint korábbi években, az idei Nagyböjt is tele volt vérbeli küzdelemmel, úgy a belső mind a külső…..
 Forrás: Le Figaro  Alig múlt el pár hét, és íme, a Vizi Világfórum kapcsán fölmerült, a palából gáztermeléssel együttjáró veszélyek, pontosabban az azokkal kapcsolatos félelmek már be is igazolódtak. A Total nevű cég egyik gáztermelő platformja lángra…..
 Forrás: Global Event Forum    A víz világfórum után egy olyan eseményre ejtünk szót, melynek látszólag vajmi köze sincs a környezetvédelemhez. Abból a szempotból valóban nincsen köze hozzá, hogy a focivilágbajnokságot nem azért rendezik, hogy ott…..
A Hatodik Elem Harc a vízért 2012.03.24 09:49:00
Blogunk két állandó szerzője foglalja össze a Víz Világfórum és az Alternatív Víz Világfórum tanulságait. 1. rész – a világfórum (Trisztán) „Az MVP olyasvalami, amit nem láthatsz, vagy nem látsz, vagy az agyad nem engedi, hogy lásd, mert azt hiszed, hogy ez nem a te…..
Vaeltaja 2012.03.25 08:46:56
@röhögő: Éd a sót azt ugyanott termelik vajon?
Vaeltaja 2012.03.25 08:51:05
@dukeekud: Na, örülök, hogy valakinek végre leesett, mit akartam mondani.
Itt ugye nem arról van szó, hogy feltétlenül jobb lesz a[z afrikai] gyerekeknek attól, ha én nem pocsókolom a Duna vizéé. Arról van szó éppenséggel, hogy a kettő közötti közvetlen kapcsolat hiánya nem jogosít föl a pocsékolásra.
 Míg az egész világ várja, hogy újból sorra kerüljön a Föld Órája, Bulgáriában, egy távol eső vidéki városban más lépéseket is tesznek az energiafogyasztás csökkentése érdekében. Szilisztra a történelmi és egyben természetes bolgár-román határ utolsó…..
Míg egyes országokban javában csak arra képesek, hogy szitkozódjanak, mindenre azt mondva, hogy marhaszar, illetve – ha kifejezetten aktívak – tiltakozzanak, máshol egyfolytában vadásznak a problémák megoldásaira. (Ami persze nem azt jelenti, hogy ott nem tiltakoznának, csak…..
Hivatkozás: Veszélyben a kanadai jégpályák  ..
 Forrás: Le FigaroMielőtt az emberek feltalálták volna az áramtemetőnek tekinthető műjeget és jégcsarnokokat, minden természetes körülmények között zajlott: kint, a szabad ég alatt versenyt korcsolyáztak, műkorcsolyáztak, hokiztak – gondoljunk csak Andersennek a…..
 Forrás: Le Figaro Minél távolabb történik valami, annál kevésbé érint, ami azonban Japánban egy évvel ezelőtt történt, az szinte mindenki komoly kérdések elé állított, hiszen ismét kimutatta, hogy az ember, aki kiszolgáltatta a természetet, tulajdonképpen ki van…..
  Poutou Bure-ben Forrás: L'Est Républicain   Reggeli programnak a rövid (technikai okokból csak felülésekből és fekvőtámaszokból álló) edzésszerűség után ma úgy döntöttem, olvasok egy kicsit egy nem éppen népszerű jelöltről, mégpedig Philippe…..
 Állat, ember, vállalatForrás: Sveriges Radio  Ez ugyan nem az első olajszivargás, amelyről szólunk, illetve szólok, hiszen jelentkeztem már ilyen témájú bejegyzéssel – az előző alkalommal is engem ért az a megtiszteltetés, hogy beszámoljak a Shell…..
Frédéric Nihous, forrás: Le Figaro  Szóval Franciaországban a vadászok egy komoly politikai tényezőnek mondhatók. A vadászok, vagyis azok, akiknek joguk van fegyvert viselni, és nem katonák, rendőrök, biztonsági őrök stb.Nem is csoda: megkőzelítőleg két millióan vannak,…..