Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zenador

17 bejegyzést írt és 83 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vendégszerzőnk, Peter Griffiths, Magyarországon élő és dolgozó brit állampolgár cikke. * Adam Smith, „A Nemzetek Gazdagsága” legendás szerzője, a mára ikonikus „láthatatlan kéz” elméletének kidolgozója valószínűleg forogna a sírjában, ha látná, hogy mi folyik most…..
zenador 2014.06.04 11:13:41
Jómagan egy vidéki nagyváros egyik könyvesboltjában dolgozok. Nem tudom, hogy Budapest hasonló munkahelyein mi van, de nálunk nem ez a mentalitás megy!

A cikkben pellengére állított pénztáros-eladó-legalja-kasztba tartozok, ami állítólag még a kádárista mentalitás nyomait hordozza. Nettó 75 ezerért dolgozok, mindenes vagyok, ami azt jelenti, hogy eladok, pénztáros vagyok, adminisztrálok, árut veszek át, rakodok. Ha kell, akkor a külföldi turistáknak Az ember tragédiájáról tartok minielőadást idegen nyelven (hogy fogyjanak az angol nyelvű magyar könyvek és építsek egy kis országimázst). Mondanom sem kell, ha külföldi vásárlók érkeznek, akkor hatványozottan odafigyelek. Egyrészt a kommunikáció szempontjából, és a pénztárnál is kétszer megszámolom a visszajárot! Ha egy külföldi úgy érzi, hogy ez a lehúzós Balkán, ahol még makogni sem tudnak idegen nyelven, az ne én miattam legyen!

Ha a cikkíróban még élne az a koncepció, hogy egy könyvesboltban alig kell dolgozni, helyette csak olvasgatunk a kádári langymelegben, akkor téved. Ezzel szemben néha arra is alig van időm, hogy "sutyiban" elolvassak egy fülszöveget, hogy képben legyek, mit árulunk, többnyire szabadidőmben nézek utána a könyvújdonságnak.

Minden egyes vásárlóval maximális tisztelettel kommunikálok. Mindig, minden idegszálammal arra törekszem, hogy segítsek. Ha nem emlékszik a keresett könyv szerzőjére, címére (az esetek kb. kétharmadában ez van), akkor sutyiban Google-ben utánanézek, mert mindent nem tudhatok én sem fejből. Olyan egyébként ritkán van, hogy nem tudom, nem lehet.

Minden nap úgy kelek fel, hogy koncentrálva fogok dolgozni, a vevők számára a legjobbat nyújtom, és még véletlenül se essek bele a "kádárista fertőbe", ahol az ügyfél csak egy szükséges rossz.

Ennek ellenére esténként én is érzem, hogy a mai nap is kitettem a lelkemet a semmiért. Megint összehozott a sors egy-két vásárlóval, aki úgy kezelt mint egy könnyen lecserélhető senkit. Például egy öntudatos értelmiségivel, mert kapásból nem tudtam az XY neomarxista-szeparatista-ókonzi-ultramáraista-pista szerzőt. Vagy egy újabb lánnyal, aki még nincs 20 éves, de már a legújabb iPhone-val villog és az n+1. übergagyi vámpíros könyvet veszi. Kérdem én, honnan és miből a 150 ezres teló? Egy olyan telefon, amiért nekem több hónapot kellene dolgoznom. Persze mindig nyelni kell, még akkor is ha lenyomorékoznak. Mert kedves cikkíró kettőn áll a vásár! A másik oldal mentalitását is meg lehetne vizsgálni...

A valóságban ebben az országban nincs langymeleg kádárizmus, hanem tűzforró vadkeleti kapitalizmus van! Ahol minden nap úgy kell bemenni, hogy meg kell küzdeni a fizetésért, ami a tisztes megélhetésre sem elég, mert állambácsi még a minimálbér után is egy rakás pénzt nyúl le, hogy épüljenek a stadionok a sok koldusnak. Ahol csak ámulsz a plázákban, hogy milyen gazdagság árad és persze ámulsz az árcímkéken. Persze én senkiházi-ingyenélősködő-későkádárista-csökevény! Van merszem plázákban álmodozni! Dolgozzál paraszt! Megmondta a nagy vezír, most munkaalapú társadalom van! Újra becsülete van a munkának! Bezzeg, a Kádár-érában! Ez az egy még megmaradt: jót röhögni a birkabégetősdin!

Minden bizonnyal a cikkíró a weberi protestáns etikán alapuló kapitalista mentalitást hiányolja. Ez valóban hiányzik, főleg a politikusainkból, nem érzékelem, hogy ebben a szép-új-focista-konzervatív-igazkeresztény országban kurvára számítana a teljesítmény, a tiszta kapitalista szellem.

Ezzel szemben, kedves cikkíró, inkább az ön készülékében látom a hibát. Már elnézést, de nem langymeleg, kádárista dolog a Párt hátszelét élvező blogban cikkeket írogatni és a valóságot ezzel az írással is egy kissé elferdíteni? Szerintem a cikkben felvázolt helyzet álprobléma. Ma Magyarországon az alkalmazottak túlnyomó többsége keményen dolgozik vicc fizetésért és nem hiszem, hogy velük van a baj.

A legnagyobb baj azonban tudja mi? Az, hogy a fizetésem és/vagy szabadidőm és/vagy energiám még arra sem elég, hogy a hardvert-szoftvert egyben tartsam és fejlesszem magam (pl.: szakmák/nyelvek tanulása, lelki-testi egészség megőrzése -- micsoda kurva nagy luxusdolgok ezek!) és megőrizzem a mentalitásomat a kádárista áttétektől (ami inkább felülről a politika felől és nem a kisemberektől jön!). Na ez az igazán nagy baj!
Nehéz dolog okosat írni az amerikai lövöldözések miatt aktuálissá váló témákról. Egyrészt azért, mert tetszik, nem tetszik, az ott egy olyan kultúra, ahol az emberek egy része nemcsak elfogadja a lőfegyverek létét, de helyesnek gondolja, hogy besétálhat a boltba, és vehet…..
zenador 2013.01.14 22:57:08
@taleskenis: erről van szó! Tele van a világ képmutatással és kétszínűséggel. Elegem van már a sok süket, álszent konzervatív szövegelésből!

Most nem azért, de pl. a Magyar népmesék nincsenek tele erőszakkal? Mégsem tartja senki károsnak, és a gyerek fejlődésére nézve veszélyesnek. És nagyon helyes, hogy nem is tartják annak!

Az a baj, hogy a sok konzervatív hadd-ne-minősítsem-ember, nem ért a számítógépek világához és mindent egybe mosnak. Pedig a gagyi játékokat (sajnos van egy pár) nem kéne pl. a Broken Sworddel egy lapon említeni.

Másrészt minden valamire való művelt ember nagyra tartja a filmművészetet, mert pl. Bergman-t azért szokás elismerni, pedig a tudjuk, hogy vannak pl. Seagal-filmek is. Ez utóbbiak nem éppen lélekemelőek. Elnézést a Seagal-rajongóktól.

Szerintem a számítógépes játékokkal kapcsolatban is el kéne már végre erre a szintre jutni az értelmiségnek. El kéne ismerni, hogy a számítógépes játék is LEHET művészet, az ember egyik legújabb és leginnovatívabb és kreatív kifejezési módja!

Emlékeztek még a Simon the Sorcerer-re? Minden egyes szikla repedései egy arcot formázott és mindez 320x240-es felbontásban 256 színnel is látszott? Elképesztően igényes munka, művészet.

Vagy pl. ott van az Another World! Nézzétek meg, az absztrakt grafika csúcsa! Szerintem minden kicsit is igényes, művelt médiaszakember művészetnek tartaná. Én annak tartom feltétlenül! Szerintem az utókor engem fog igazolni.

A sort persze még lehetne hosszan sorolni. Ezek nélkül az alkotások nélkül szerintem a modern világunk kevesebb lenne!
Elég népszerű volt a múlt héten meghirdetett nyereményjátékunk, amin Ernest Cline Ready Player One című sci-fijét nyerhette meg három szerencsés olvasó. Ehhez csak egy játék nevét, illetve abból egy idézetet kellett megfejteni, amit 18 másik játék kezdőbetűjéből lehetett…..
Formabontó 2012.11.13 11:31:23
Kimi révbe ért  Még nem zárult le a szezon ért, de úgy gondolom az évad legszenzációsabb F1-es VERSENYÉT izgulhattuk végig az Abu Dzabi GP közvetítése során. Nagybetűket használtam a verseny szó leírásakor, mert igazi, színes, szagos, szélesvásznú és hamisítatlan…..
Formabontó 2012.11.13 11:25:38
Kimi révbe ért  Még nem zárult le a szezon ért, de úgy gondolom az évad legszenzációsabb F1-es VERSENYÉT izgulhattuk végig az Abu Dzabi GP közvetítése során. Nagybetűket használtam a verseny szó leírásakor, mert igazi, színes, szagos, szélesvásznú és hamisítatlan…..
Formabontó 2012.11.01 12:53:15
Alonso Vettel nyomában Az autóversenyek csúcsát képviselő F1 a hétvégén az ezerarcú India ősi földjére tette be a lábát. Az indiai pálya tipikus újépítésű kirakatpálya. Sajnos ennek minden hátrányával. Az infrastruktúra professzionális, de összehasonlítva az európai…..
Szia! Most megkérdezlek téged,mint olvasót! Te hiszel a hamis eszmékben? Az egészséges táplálkozás és elhízás elleni harc missziójára rátelepedett a kapzsi haszonszerzés vágya. Céljuk nem más,mint a természetes,gömbölyű női test kriminalizálása,a zsírpárnák teljes…..
zenador 2012.10.25 23:16:12
Nem vagyok egy nagy Puzsér-rajongó, de nem mond hülyeségeket. Érdemes végignézni ezt a bejátszást:

www.youtube.com/watch?v=9NGo-elF_ak

És itt van, ami ellen ez a blog is fellép:

Rubint Réka olyan mint egy Alien?

www.life.hu/legykepben/20121025-schobert-norbi-felesege-rubint-reka-kulsejet-egy-kozosseg-oldalon-kritizaltak.html

Kinek állna fel a farka egy Alien nőnek?

Szerintem egészséges lelkületű férfiembernek nem nagyon...
IDDQD Heti retro: Jetpac 2012.10.10 15:13:03
Kicsit hadd érzékenyüljek el, és hadd idézzek fel egy emléket. Az évre már nem emlékszem pontosan, talán 1984 volt – hihetetlen, hogy már majdnem harminc éve. Anyám megelégelte, hogy öcsém és én azzal töltjük a nyarat, hogy egymást gyepáljuk a játszótéren, ezért…..
Formabontó Hamilton 2 kérője 2012.08.16 19:38:25
Végre eljött a Nagy Nap Magyarország vendéglátó-iparában: a Forma-1 hazánkba költözött. Kihagyhatatlan lehetőség ez a fővárosi szállodák és a mogyoródiak számára, és nem utolsósorban nekünk: magyar szurkolóknak. A Hungaroring mára legendás és tiszteletreméltó…..
Formabontó Alonso menetelése 2012.07.23 23:26:00
A száguldó cirkusz Németországba is ellátogatott a 2012-es szezonban, a németek azonban hoppon maradtak, mert egyik F1-es német pilóta sem került a dobogóra — végül! A kimért germánoknak be kellett érniük a mediterrán virtussal, Alonsó győzelmével. Nem vitás, a spanyol…..
Ha már úgyis (megint) oldalba kapta a blogot egy retroszökőár, adjuk meg magunkat a sodrásnak, és következzen egy újabb videó, amitől a régi pc-tulajdonosok elmorzsolnak pár könnycseppet - főleg azok, akiknek mond valamit az, hogy Roland, Gravis UltraSound, esetleg Hangkártyacsata…..
zenador 2012.07.20 09:42:22
@Hamster: A "A Mushrooom" nekünk is megvolt. Mi is azt hallgattuk gondűzőként, amíg a baráti körben is elterjedtek a hangkártyák.

Nem semmi idők voltak a kilencvenes évek, már az is nagy szám volt, ha valakinek hangkártyája volt és nem a PC speaker süketítette az ember fiát. Ha jól emlékszem, akkor annak idején a telefonokban is hasonló hangszórók voltak. Érdekes, hogy még a PC speakerek között is volt hallható minőségbeli különbség, bár lehet hogy ebbe az alaplap is bekavart.

Az tény, hogy C-64 után nekem nagy csalódás volt a PC (AT 286, zöld Hercules, PC speaker és még sorolhatnám a rémséges hardver összetevőket). Főleg úgy, hogy több mint a duplájáért vettünk mint amennyiért eladtuk a C-64-et.

Első hangkártyám egy Sound Shuttle 48 (vagy valami hasonló nevű) Sound Blaster Pro-klón volt, amit 1995 karácsonyán kaptam. Csak 2 évig muzsikált nálam, mert Windows alatt kompatibilitási problémák voltak, többek között a Heart of Darkness alatt recsegett, így lecseréltem egy Sound Blaster 16 Vibra-ra 1997-ben. Na, ez sem volt egy nagy minőség, de legalább a kompatibilitással nem volt baj.

Pár éve az egyik nosztalgia PC-be beszereztem egy GUS-t, és egyből kipróbáltam rajta a Doom 2-őt! Az állam leesett a hangminőségtől, brutálisan jól szól még "mai" füllel is! Legközelebb a stúdió hangfalaimat kötöm rá a GUS-ra, hadd szóljon:)

Ja, és annak idején a Prince of Persia 2-ből sehogyan sem tudtam hangot kicsiholni, talán valami kompatibilitási probléma volt, de pár éve először hallhattam a Prince of Persia 2 zenéjét is.
Sokan beküldtétek a lenti képet, meg persze magunktól is rátaláltunk, de azt nem sikerült kiderítenem, hogy ki készítette. Mindenesetre az illető elég jól vágja a DOS-os játékokat, ezekből szedte össze a száz legjobbat egy szép listába. Látszik, hogy sok melóval, nagy…..
zenador 2012.07.19 18:19:40
Na, akkor a személyes TOP 10 DOS-os játékok:

1. Prince of Persia 2
2. Another World
3. Broken Sword
4. Prince of Persia
5. Tomb Raider
6 Quake
7. Descent
8. Doom 2
9. Screamer 2
10. Warcraft 2

Azt hittem könnyen összeállítom a top 10-et, de rá kell jönnöm, hogy annyi jó játék van még, amit végignyomtam, szóval nem volt könnyű összeállítani...

Egyébként nálam a leg-leg-leg PC-s játék a TOMB RAIDER 2. Ruleeeeeeeeeeez:):):):):):)

Ezt a játékot nem tudtam beírni a top 10-es listába, hisz ezt már anno Windows alatt nyomattam, de a szívembe leginkább ezt a játékot zártam!

De, most a szó a DOS-os játékoké. Szóval paraszthajszállal a Prince of Persia 2 győzött. Ez volt az első DOS-os játék, amelyet először végigjátszottam, a C-64-es korszakom után.

1993-ban kaptam az első PC-met, ami egy csalódás volt a C-64 után (40 MByte-os ESDI vinyó, ami nem mindig indult el, mert rossz volt a mechanikája, zöld Hercules monitor, PC speaker hang, AT 286 16 MHz CPU, 1 MByte RAM, 1,2 MByte FDD), így Prince of Persia első részét még csak Hercules emulátorral nyomtam. De jött a felvilágosodás! Fél év múlva kaptam SZÍNES SVGA monitort és Trident 512 KByte-os VGA videókártyát! Mekkora minőségi ugrás volt! Nem véletlen, hogy a nyolcvanas években még nem pörgött annyira a DOS-os játékipar, mert igazán nagy áttörés a PC-nél a VGA elterjedésével indulhatott meg. A Prince 2-őt már VGA-án nyomtam végig. Akkoriban a baráti/ismeretségi körben még nagy szám volt a SZÍNES VGA monitor, az SVGA főleg! Igaz, hangkártyát több mint 1 év múlva tudtam beszerezni, így a "csodás" PC Speakerrel küzdöttem végig a Prince of Persia 2-őt, de így is nagy élmény volt.
Mozgalmas és felejthetetlen az idei szezon, szerencsére egy újabb előzésekkel és akciókkal teli versenyt izgulhattunk végig. Ezúttal Silverstone-ban, a Formula-1 bölcsőjében, „verte fel a sátrát” a száguldó cirkusz. A „sátorverés” nyögvenyelősre sikeredett, mert az esős…..
Formabontó A 3 mester 2012.06.26 23:40:00
Valenciával kapcsolatban a legtöbb F1 rajongónak az unalmas körözgetés és a hírhedten jellegtelen Tilke-vonalvezetés jut az eszébe. 2012 azonban egy flúgos évad, ahol az összes eddigi sztereotípiát ki kell törölni, mert minden egyes verseny ezernyi új meglepetéssel szolgál. Ez…..
IDDQD Heti retro: North & South 2012.06.22 14:01:00
A játékipar mindig is szívesen nyúlt sikeres képregényekhez (már Atari 2600-ra is volt egy Spiderman), és ezek a feldolgozások általában Japánból és Amerikából érkeztek. E két ország mellett azonban van még egy harmadik, ahol igen régi hagyományai vannak mind a…..
zenador 2012.06.25 22:26:51
@DocBulywood:

A Nebulus-ért és a Dizzy-ért én is megőrülök:)

Ahhoz kellett a nagy tudás, hogy C-64-en ilyen lélekkel teli, felejthetetlen játékokat készítsenek. Főleg a grafikai igényesség az elképesztő. Pl.: a Creatures 2 még most is megállja a helyét, 14 colos monitoron jól mutat, nem tűnik túl pixelesnek. Nem véletlen, hogy anno az 576 KByte-ban mindenre 100 százalékot (!!!!) kapott, nem is emlékszem arra, hogy más játék kapott-e maximális értékelést az 576 KByte-ban!

Néhány gyöngyszem, C-64-es gfx:
plastik.hu/2007/07/22/drawing-in-the-grid/
Régenmindenjobbvolt-rovatunk mai adásában elmesélem, hogy nagyjából másfél-kétévente rendszeresen előveszem a Starcraftet, és újra végigjátszom. Kívülről tudom már az összes pálya minden pixelét, hogy Kerrigan mikor mit mond, melyik átvezető animáció melyik pálya után…..
A monacói GP elmaradhatatlan „kelléke” a vonatozás. A szűk, kanyargós pályán sok előzésre nincs lehetőség. Az izgalmakat legtöbbször ütközés okozhatja, amely után rendszerint a Safety Car-t küldik be a versenybírók. Másrészt, az eső szokta megfűszerezni a versenyt. Most,…..
  Sokan tisztelik és nagy nosztalgiával emlegetik, míg mások gyűlölik a XX. század magyar történelmének két meghatározó politikusát: szoboravatás itt és ott, szoborrongálás, sírgyalázás, emléktáblák, baráti körök. Mindketten a káoszt kihasználva ragadták magukhoz a…..
zenador 2012.05.27 11:10:34
Most melyik szélsőségtől kell tartani Magyarországon? A szélsőjobbtól, vagy a szélsőbaltól?

Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy a baloldaltól tartani kell? Simicska és társai szépen átvették a gazdasági hatalmat, Demjánról és a többi seggnyalóról nem is beszélve. Hol vannak a karvalytőkés kommunisták Magyarországon? Csányi, Széles, Demján -- ezek tudtommal mind jobboldali oligarchák, bocsi nagytőkések. Mert, ugye, a jobboldalon nincsenek oligarchák, karvalytőkések, csak nemzetépítő nagytőkések. Egyébként megnézném, hogy ezek az emberkék hogyan gazdagodtak meg. Nem tán hasonlóan, mint Fleto?!?!

Szóval gazdasági hatalom a jobboldal kezében van.

Mi van a médiával? Echo TV, összes közszolgálati tévécsatorna, Hír TV, Magyar Nemzet. Ezek mind jobboldali, szélsőjobboldali seggnyalók inkubátora. Hol van a hírhedt baloldali mocskos-liberál-bolsevik-kommunista-népnyúzó médiaelit?!?! Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy marginális ATV és a Klub Rádió ellenfél?!?!

Jobboldaliak, ne haragudjatok, de a Napkelténél mivel jobb ez a f*s Obersovszky?

Mi a jobboldal logikája? A kommunisták és a szocik rablása után, most a jobboldal fossza ki az országot, mert ez egyszerűen jár, ahogy Schmitt Plagi elvtárs mondta?!?!

Miről beszéltek, amikor a nulla teljesítménnyel Rákay Philip-félék vannak a köztévé élén, csak azért, mert jó pártemberek voltak?

Kérdem én, akkor mitől kell tartanunk? A 70-80 éves kádárista fószerektől? A nyugdíjas munkásőröktől? Még egy kib*szott Kádár-szobrot sem mernek nyilvánosan kiállítani. Mobil mellszobrot készítettek egy pince számára. Felavatták a sírjánál, utána rakták is vissza a csomagtartóba.

Thürmer és pártja (nyugger-köre) jelent valakire veszélyt?

Ellenben viktorka Zseb Napóleon folyamatosan csinálja a feszkót, körülnyalja a Jobbikot. Nyilas egyenruhára emlékeztető gárdisták masíroznak, folyamatos a közéletben a szélsőjobbos uszítás, buzizás, ballibsizés, zsidózás, cigányozás. Sorra avatnak fel nyilvános köztereken Horthy-emlékműveket.

Akkor jelenleg melyik ideológiától kell tartani?
IDDQD Heti retro: Wolfenstein 3D 2012.05.25 15:00:00
Tudom, hogy a rovatban az UFO következne (készül is nagy erőkkel), de beelőz a Wolfenstein 3D, mert a drága májusban (egész pontosan ötödikén) volt húszéves. Döbbenetes, hogy szalad az idő, eliramlik az élet - mintha tegnap lett volna, amikor Krisz barátommal rácsodálkoztunk a…..
zenador 2012.05.27 10:05:26
Sziasztok!

Végre egy olyan játék, amihez jobban hozzá tudok szólni, mivel a Wolf 3d már a PC-s korszak gyönyörűsége és a kilencvenes évek terméke. Sajnos a nyolcvanas években még fiatal voltam ahhoz és pénzünk sem volt, hogy legyen a családnak C-64-e és/vagy Spectrum-a (Amigáról álmodni sem mertem). Jómagam 1990-ben kaptam az első számítógépemet, egy C-64-et, ekkor már a Commodore-64-nek sajna már leáldozóban volt a csillaga.

1993 júniusában kaptam meg az első PC-t, ami nem volt éppen egy álom konfiguráció (286, AT, fejakadós ESDI 40 MByte-os vinyó, hetente egyszer ki kellett szedni és meg kellett hintáztatni (pár hónapon belül be is döglött), zöld Hercules monitor, egér hangkártya nuku. A C-64 után egy nagy csalódás volt! Viszont barátomnál FEKETE-FEHÉR VGA-n és mono SB hangkártyával megcsodálhattam a Wolf 3D-t. Micsoda élmény volt! Bár nem játszottam soha végig, mégis rengeteget játszottam vele. Még mai szemmel is iszonyatosan jól összerakott játék.

Viszont a cikkíró figyelmét elkerülte egy apróság. A Catacomb-ból számos verzió létezett.

Catacomb 3D: erről írtak a cikkben.

Catacomb Abyss: ezzel a változattal játszottam rengeteget. Nem tudom, miért, de akkoriban az én baráti körömben, szinte mindenki ezt a verziót nyomatta, nem is tudtunk más Catacomb-verziókról! Ez volt nálunk A CATACOMB:) Ez utóbbi verziónak egyébként sokkal jobban áttekinthetőbb a "műszerfala".

Pár éve azonban valami miatt utánanéztem és ledöbbentem, hogy alapvetően kétféle verziója létezett a Catacomb-nak és azon belül is több része volt:
en.wikipedia.org/wiki/Catacomb_3-D.

Egyébként a Catacomb-ról is jó lenne egy részletesebb összefoglaló, mert nálam az is legalább akkora kult játék, mint a Wolf 3D.
A 2012-es barcelónai nagydíj nemcsak parádés rajtjáról, Schumi-Senna affér, a Lotus újabb taktikai buktájáról és a Williams feltámadásáról híres, hanem after party-járól is hírhedtté vált. A Williams garázsában volt mit ünnepelni, hisz 8 évig várt magára az újabb…..
Úgy tűnik nem akar unalmasá válni a 2012-es szezon, drámát, egyfajta előhangolásként, az edzésen is átélhettünk. A Hamilton hiába szerezte meg a pole pozíciót, a repülő kör után nem maradt elég benzin a levezető kör teljesítésére, ezért parkoló pályára kellett…..