Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bulgakov

23 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A parasztfiúi önigazolás újabb gyöngyszemére leltünk romsics önéletírásának második kötetében. Ez a konzekvens kis hazudozó égedelem nem tűri, ha valaki felhívja a figyelmét kisebb-nagyobb hibáira, azonnal mozgosítani akar mindenkit, aki bevethető. Förtelmes önéletrajza hemzseg a nárcisztikus…..
Az elbaltázott rendszerváltás és a ki nem pusztuló marxista vitamorál újabb szenzációs példája Romsics káder önéletrajzi önbecsapása. Ez a felkapaszkodott ugyanis úgy ír memoárt (egyáltalán minek is?, tehetnénk fel a kérdést), ahogy senki: aszerint hajlik az évtizedek íve, ahogy az elvárt esztétikum…..
„Gyere Bécsbe, Bajazid halott.” Fatia Negra II., avagy az ismeretlen Nopcsa Ferenc portré Előretolt Helyőrség, 2019. január 12.   A titokzatos Fatia Negra, vagyis Nopcsa László unokája, Nopcsa Ferenc nem kevésbé ismeretlen a magyar olvasók körében, mint a maszkos Jókai-hős a Szegény…..
ERDÉLY100 – Janovics Jenő   Janovics Jenő színész, rendező, színigazgató, forgatókönyvíró (Ungvár, 1872. december 8. – Kolozsvár, 1945. november 16.) „Nyugtalanság támadt a színházban is.”     Janovics Jenő Ungváron született, de Budapesten nőtt fel. Igen korán kitűnt színészi képességeivel,…..
ERDÉLY100 – Bánffy Miklós   Bánffy Miklós politikus, külügyminiszter, író, színházi rendező (Kolozsvár, 1873. december 30. – Budapest, 1950. június 6.) „Csak a jövendő aggodalma maradt.”   Bánffy Miklós 1873. december 30-án született Kolozsvárott.[1] Apja gr. Bánffy György, anyja báró Bánffy…..
ERDÉLY100 – Kós Károly   Kós Károly író, költő, szerkesztő, grafikus (Temesvár, 1883. december 16. – Kolozsvár, 1977. augusztus 24.) „…hiszem, hogy Erdélyben nagyobb szükség lesz reám, mint Budapesten…”     Polihisztor a szó legnemesebb értelmében, neve ismerősen cseng a legtöbb olvasónak,…..
ERDÉLY100 – Bethlen Béla   Bethlen Béla jogász, politikus (Aranyosgyéres, 1888. november 2. – Kolozsvár, 1979. november 6.) „Legfontosabb, hogy a megbékélést előkészítsük…”   Gróf Bethlen Béla 1888. november 2-án született Aranyosgyéresen, apai ágon a kiterjedt bethleni Bethlen család…..
ERDÉLY100 – Berde Mária   Berde Mária író, költő, műfordító (Kackó, 1889. február 5. – Kolozsvár, 1949. február 20) „Valamit csinálni kellene…”     Berde Mária Julianna (Róth Jenőné) neve a két világháború közötti időszak erdélyi irodalmának jeles prózaírójaként maradt fenn, elsősorban a női…..
Wass Albert könyveinek kizárólagos kiadási jogát az Erdélyi Szalon Kft. szerezte meg 2019. április 1-el. A Wass Albert Művei sorozat 25 kötetben adja közre 2019 és 2023 között az író életművének legfontosabb köteteit. A nyitókötetek kiadatlan Wass-írások gyűjteményét jelenti, az első kötet, az…..
XXX. ÉVFOLYAM 2019. 1. (759.) SZÁM – JANUÁR 10. PÁL-LUKÁCS ZSÓFIA 2019. március 26. –  Nemrég volt az Erdélyi Helikon Íróinak 8. Jubileumi Ünnepsége, ahol báró Kemény Jánosné Augusta Paton önéletrajzát is bemutatták. A Szépmíves Könyvek Kiadó vezetőjeként, a könyv kiadójaként mit jelent…..
Úgy érzem, elértem valamit: egy huszonéves, magát tudósnak nevező hölgy, bizonyos Vastag Andrea, aki történetesen Raffay Ernő felesége, kritikátlan, ostoba, gyermeteg, kellően nárcisztikus-apakomplexusos hangnemben megtámadta a Kolozsvári Magyar Napok szervezőit, Szebeni Zsuzsát a Balassi…..
Írástudók árulása Apám 2018.04.18 08:10:10
És Apám ült legfelül. Nézd csak. A kolozsvári filharmónia tetején. Negyven éven keresztül fürkészte a kottatartóban elhajló hangjegyek fölött a közönséget. Az meg őt, hiszen a karmester sziluettjéből az üstdobos látszik szemtől-szemben. A vonósok oldalvást, a fúvosok ugyan szemben, de a hangszer…..
Írástudók árulása Emigrálás 2018.04.18 08:07:46
1989. április 14. „Mindig Nyugatra menj. És ne feledd soha, hogy keletről jöttél.” (Márai S., A kassai polgárok) Huszonkilenc éve szálltunk vonatra, felszámoltuk kolozsvári életünket, s elindultunk mi is Nyugatnak, legalábbis földrajzilag. Ülünk a kupéban, korán reggel van, barátok, rokonok, a fél…..
Újabb rejtély a Kráter Műhely egyesület körül: ezúttal a saját könyvét lopta el, hogy képzavarral éljünk. Történt ugyanis, hogy 2006-ban A nevető Erdély (Kovács Attila Zoltán) Budai díjat nyert, azóta többször is megjelent,  Győrben színpadra állították, Bécsben Euromedia díjat kapott a kötet…..
    „Görög vagyok, anyám, a daloló és táncoló Aithra vére. Rokona vagyok annak a Szapphónak, aki azt dalolta, hogy a költőnek az istenek aranycsészében nyújtják a nektárt, s az ilyen boldog lény miért legyen szomorú?”   Van egy titokzatos kézirat a Petőfi Irodalmi Múzeum letéti anyagai…..
Írástudók árulása 2016.04.14 10:22:17
       ..
  Adalék az Egy polgár vallomásai III. kérdéséhez     Márai Sándor főművének (Egy polgár vallomásai) kapcsán az irodalomtörténet eddig két dologban értett egyet: az 1934-35-ös keltezésű és első kiadású szöveget 1940-ben Márai cenzúrázta, majd csonkán jelentette meg, illetőleg a vallomások…..
„A legtöbb ember néha homoszexuális, s néha nem az” – olvasható többek közt Márai Sándor egyik legismertebb művének, az Egy polgár vallomásainak most megjelent, csonkítatlan kiadásában, amibe visszakerültek az egykori házitanítójára vonatkozó gondolatai is. A tanító 1935-ben személyiségi jogi pert…..
Napok óta kering az éterben az állítólagos hír, hogy hackerek, vállaltan az Anonymous banda tagjai újra kiborgcsapásra készül. Eddig nem túl izgalmas az info, ám a marketinget is alátették rögtön a célpont megjelölésével: ezúttal a Facebookot nézték ki maguknak a chatszobák magányában kuksoló…..
A Cultura Magazin 2014-ben is az irodalmi életben dolgozókat, arról írókat, kiadókat kért meg, hogy összegezzék az évet. Míg tavaly arra voltunk kíváncsiak, milyen személyes szakmai sikereket / kudarcokat könyvelhetnek el 2013-ra, és milyen szóval jellemeznék 2013-at? Idén a vágyakra és a…..
A Föld, föld!... teljes változata abba a sorozatba illeszkedik, amelynek tagja a 2013-ban megjelent, a cenzúrázatlan és a javított változatot egybevető Egy polgár vallomásai 1-2, illetve a folytatásának tekinthető Hallgatni akartam című kötet - mondta Kovács Attila Zoltán irodalomtörténész, a…..
Tarisznya és szandál, fölötte világmegváltó gondolatok, néhai rímek, hajdanán egész jók és keringés a létbe, meg a létben. Csak úgy, keringés minden körül, néha közelebb ehhez-ahhoz, de inkább távolabb, hiszen a szandáltejút ellipszispálya, melynek természetrajzából következik az örökös vagy szinte…..
Vagyis: a fűrész, a Buci meg a Judit, hogy felidézzem a stand up klasszikust, de ez most csakis a paranoiás magyar média mai paranoiás megmozdulása kapcsán jutott eszembe: holnap, azaz 21-én ítélet születik a magyar közúti közlekedés fűrésze ellen, és az ügy már-már egy zavaros salátáStahlra…..