Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vg.

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Talán nem véletlen, hogy a kormány épp most hirdette ki a felsőoktatás államilag finanszírozott helyeire vonatkozó keretszámok drasztikus csökkentését - állítják sokan. A szabad ég alatti tüntetések szempontjából kedvezőtlen időjárási viszonyok, és a vizsgaidőszak…..
vg. 2012.12.12 12:03:58
Csak egy aprócska comment az eddigi egyetemista-ellenes hozzászólásokhoz egy egyetemistától:
Jelenleg a mesterszakos diplomámat írom, tanulmányaim alatt végig 4,8 fölötti átlagot produkáltam, az egyetem mellet 2 munkahelyem mindig volt, hogy életben tudjak maradni - nem lébecoltam végig az elmúlt 6 évet. Alapvetően nem gondolom, hogy mindenkinek napi 3-4 órás alvással és meglehetősen szegényes társadalmi életet élve kellene végig járnia a diplomához vezető utat. Azokról a diákokról nem beszél soha senki, akik erejükön felül küzdenek - pedig elhihetitek, igen sokan vagyunk. A magyar felsőoktatás igenis rendkívül színvonalas, aki akar, tisztességgel helyt tud állni benne.
Ha viszont már a bekerülés lehetőségét is megszüntetik, vajmi kevés esély van arra, hogy a hozzám hasonlóan nehéz anyagi körülmények közül érkezők bizonyíthassanak. A diákhitel nem megoldás - ma már nincs biztosíték arra, hogy pályakezdőként a szakmádban állást kapj, csak a többmilliós adósságra. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy ez bárkinek is kedvező feltétel.
Az egyetemisták ma nem azért lázadnak (tudom, hisz közülük való vagyok magam is), hogy mindent a fenekük alá tegyenek és nem is azért, hogy biztosítsanak még egy-két plusz semmittevős évet a lustábbaknak. Többségünk egyet ért abban, hogy változtatni kell az "örök egyetemisták" arányán, viszont ezt nem a bekerülés ellehetetlenítésével, hanem a bent maradás feltételeinek szigorításával kellene megvalósítani. Pl.: egy bizonyos tanulmányi átlag alatt tegyék át költségesre a diákokat, vágják ki azokat, akik 2-3 nekifutásra sem tudnak teljesíteni egy tantárgyat stb.. Vannak olyanok, akiknek tényleg nincs helyük a felsőoktatásban. Ezt azonban egy 18 éves gyereknél még nem lehet megállapítani - meg kell adni a lehetőséget, hogy mindenki bizonyíthasson. S ha elbukik, menjen Isten hírével, nem sírunk utána.

Ha viszont kevesebb hallgató lesz az egyetemeken, rengeteg oktató is elveszti az állását (tőlünk decembertől 30 fantasztikus oktatót küldtek el).

Szeretném doktori képzésben kamatoztatni a tudásom a későbbiekben. Ha viszont szépen lassan bezárnak az egyetemek, karok, tanszékek, létszámstopot hirdetnek, akkor miért hajtottam ennyit az elmúlt években? Miért pazaroltam el a "legszebb éveimet" arra, hogy majd egyszer a saját disszertációmon ütyködhessek? Azért, hogy azok vegyék el tőlem ezt a lehetőséget, akiknek a doktori tézisük azon az állításon alapul, hogy "Mick Jagger maga az ördög", s akik anélkül kapnak dr-t a nevük elé, hogy egy értelmes magyar mondatot ki tudnának préselni magukból?

Az egyetemisták nem ingyenélők. Amit eddig az állam a taníttatásunkra szánt úgymond, azt pár év alatt úgyis visszakapja jövedelemadó formájában.

Így is le vagyunk maradva jócskán az nagy Európától, miért kell még jobban ellehetetleníteni az értelmiség helyzetét? Ha szakmunkát szeretnék tanulni, azt hadd tegyem azért, mert az az álmom, hogy pl. szakács legyek (ami, teszem hozzá, egy gyönyörű szakma), nem pedig azért, mert azt mondják, hogy nincs más választásom.

Hát, ez mégsem egy aprócska megjegyzés, utólag is elnézést kérek érte.
Egyszerűen csak rossz érzéssel tölt el, hogy ennyire rossz véleménnyel vannak sokan az egyetemistákról, holott legtöbbünk igencsak megdolgozik azért, hogy egyetemista lehessen.

Minden jót kívánok mindenkinek