Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tunketiko

0 bejegyzést írt és 170 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Épp az egyik Harry Potter film megtekintése után írom a  bejegyzést, de már most kétségeim vannak: vajon a filmben vagy az új nyugdíjtervekben van-e több varázslat.Különösen most, hogy éppen a valódi egyéni számlákat sem adják oda, amelynek ígérete egy fontos…..
tunketiko 2011.07.07 16:03:40
@MikeBoy:

"Halálodig kapod a nyugdíjat az mynp-ben, cserébe ha meghalsz nem örökölhető.
Ha meghalsz nyugdíj előtt örökölhető."

Magánnál, van még egy opció, ha nyugdíjba megy majd valaki, választhat egy összegű felvételt is (mondjuk ha fél, hogy hamar meghal...). Vagy élete végéig kapja a nyugdíjat, de ez esetben ha egy hónap után meghal, nem kap családja semmit. Ha nyugdíja előtt hal meg, örökölhető.

@midnight coder:

állambácsi rengeteg járulékot levont munkáltatói és munkavállaóit, a munkáltatói nagy összeg csak ömlött a zsákba... A magánnyugdíjpénztárak legalább eddig tudták őrizni a pénzt, -amit most felélnek.

Én maradtam MNYPT tag, de nincs ínyemre, ha munkáltatóm az én munkám miatt utal a közös zsákba is, és én kiiródtam. Ez így nem fer. Ha a munkáltatóm a magánba nem utalhatja, oké, de akkor az államiba se utalja utánam a munkaadói nyögdíjterheket, mert miért is, mire fel, ha engem kiírtak?

Én a gondot abban látom, hogy sokan minimálbérre bejelentve adóztak, és zsebbe kaptak fizut, ezért sem volt "elég" (nekik semmi sem lenne elég) járulék az államnak, amit aktuális nyugdíjasokra költsön. Én, aki rendesen adóztam, utánam rendesen fizettett munkáltatóm is, nekem van rendes összeg a MNYPT számlámon, szemben a mutyizós zsebbe fizetést kapókkal.

Nincs ínyemre, ha más korábbi élősködők továrra is rajtam élősködnek, miközben engem már ki is írtak a rendszerből...

Ebből az fog következni, hogy akiknek eddig a vérét szívták, rendesen fizetett járulákokat, adókat, nem fog törekedni, hogy rendesen be legyen jelentve, majd egyéb megtakarítást kreál magának. Azaz, az államnak még kevesebb fog jutni, mert adott esetben én is zsebbe fogok megegyezni, és akkor munkáltatóm sem tejel utánam államba. Az a 3 % akik maradtak tagok (én is), azok azért maradtak, mert szép összeg gyűlt a számlán eddig is, azaz, állambácsi is kapott tisztességesen utánuk...

Persze nem az adócsalást választom, hanem jövőre itthagyom az országot, ez már 90 %. Szóval nem kisebb, hanem semmi adófizetés nem lesz hazánkban már utánam... Kérdés, mennyien gondolkodnak így? És az országot elhagyók gyerekei sem itt fognak már felnőni (szerencsére).
tunketiko 2011.07.07 16:30:58
@midnight coder:

Vannak emberek, akiknek tényleg nincs választásuk, vagy belemennek minimál és zsebbe többi, vagy tök feketén, vagy abszolut nincs munkájuk. Logikus, hogy élni akarnak valamiből.

Viszont rosszul fogalmaztam. Mutyizós alatt én olyanokat is értek, akik jól képzettek, és mégis papíron kevesebbet keresnek, sokat zsebbe. Még informatikus-programozó munkakörnél is előfordul . Ők ugyan nem minimálra vannak lejelentve, mert az már tényleg nem lenne hihető, de vannak közöttük, akik zsebbe kapnak mellé tisztességesen... Az adó és járulék nemfizetés hazánkban nem csak a szegényekre, napszámos feketézőkre marad. Persze érthető, mert túlzott terheket akar bevasalni a kormány...

"...tt egy minimálbéres bérköltsége kerül, Indiában elfoglalkoztathatsz egy kisebb falut, de kínában is eldolgozgat 2-3 ember...."

Igaz. De szerintem van a kellettel és nyugattal hazánknak egy egyéb sajátossága. Míg Inidában a bérköltségek alacsonyak, de ott az árak is azok. Igaz, nagy szegénység is van, de van egy fajta társadalmi elmaradottságuk (kasztrendszer, sok családban nők mai napig nem dolgozhatnak, szülők választanak házastársat...stb)., nehezen összehasonlítható a mi kultúránkkal. Hazánkban viszont nagyom magasak az adóterhek, mind adó, mind reál bér szempontjából kevés fizetést visz haza a magyar, ám nyugati árak vannak. Ez szerintem nagyon hülye helyzet.

Új Delhiben még lehetne találni céget, ahol kiegyeznék a bérrel (még ha kevesebb is, mint a jelenlegi), mert ár-érték, vásárlóerő paritás szempontjából ott abból jól megélnék. (Persze, van ott sok szegény is, így én most inkább a képzetteknek való munkákról beszélek). Oda csak azért nem megyek, mert nem szeretem az utcán az összevissza közlekedőket, a koszt és utcán kérődző teheneket...A melegről és páratartalomról meg ne is beszéljünk, nem urópainak való...

Tőlünk nyugatabbra számottevően több kiadás nincs mint nálunk, ám tisztesebb bérek, jobb életfeltételek igen. Én arrafelé hajózok jövőre. Nekem megéri.
tunketiko 2011.07.07 16:58:24
@midnight coder: persze, hogy nincs jóléti állam, de a miénktől sokkal jólétibb még akad bőven (szerencsére) :)

Pl. az nem fog jó állást találni külföldön sem, aki kimegy Londonba bébiszitternek... Vagy Németországba építőipari vendégmunkásnak feketén. Nem mindegy, hogy azért megy ki valaki, mert a kinti "alja" munka, mégis jobb, mint az itthoni semmi, vgy ettől azért más céljai vannak, és megragadja-e a lehetőséget. Kint az tud véleményem szerint elboldogulni biztosan, aki valamilyen szinten itthon is tudott. Az viszont kint minőségibb, jobb életet élhet.

Tőlünk nyugatabbra az a réteg, aki nem alja munkából él, hanem ottani viszonyok között átlag melóhelye van, ottani rendes bérrel, azok még mindig jóval jobban élnek mint mi.

Ha valaki körülnéz a világban (elég interneten), ez nem egyenlő csak Németország, Anglia, hanem egész Nyugat Európa, USA, és körül lehet nézni keleti részeken is, rá fog csodálkozni, hogy mennyire sz@r helyzetben vagyunk... Vásárlóerő paritást sem árt megnézni a célországoknál.

A mai világban még egy állásinterjút sem nehéz elintézni, -skype, netes videotelefon, amíg nem fordul komolyra, addig nem is kell kiutazni. Minél nyitottabb szemmel néz körül valaki, annál inkább nem fog sok dolog tetszeni, hogy hazánkban, úniós tagországként mi a helyzet...
A Homár igyekszik távoltartani magát a napi politikától, de a junkfoodadónál azért már kinyílt az ollója a zsebében. Ki mer abba beleugatni, hogy milyen szart tömünk a pofánkba? Jó, persze, ez csak egy újabb kamu indok egy újabb kamu adó bevezetésére, nem kell izgulni. Viszont…..
tunketiko 2011.07.07 12:56:18
Nem értem a meki ellenességet.

Franchise üzleteket magyar vállalkozások szoktak indítani. Másrészről, ha nem is így lenne, akkor is magyar munkaerőt alkalmaznak a hazai mekikben. Harmadrészt a meki rengeteg magyar árut vásárol, nemrég cikkekben lehetett olvasni, pl. iszonyatos mennyiségű csirkehúst, amiket sok más országba exportálnak. Nem tartom gazdasági szempontból rossznak a meki jelenlétét.Miért ne támogatnák?

Of. Divat mostanság a gyorséttermeket szidni. Azok a magyar termelők, akiktől vásárolnak, jól járnak. Azok a magyar munkavállalók is, akiket foglalkoztatnak.
Még azt sem mondanám, hogy egészségtelen kaja, mert salátát is lehet enni, nem kötelező olajban sült krumpli. Lehet kérni 100 %-os narancsléket is mekiben, mint ahogy ásványvizet is, nem csak colát. Egy csirkás szendvics, salátával szerintem egészégesebb kaja lehet (én vega vagyok amúgy), mint a házi galuska... Ha a mekit egészégtelennek kiáltjuk ki, akkor bármely más éttermet is, aki árul köretnek sült krumplit, választható szénsavas üdítő, szerepel marha húsból készült dolog az étlapon....stb.

Átlag negyedévente egyszer térek be mekibe, vagy burger kingbe. Ez utóbbiban van vega szendvics is. Amit szeretek bennük, hogy állandó a minőség (még ha távol van az m. csillagtól akkor is). Tudni lehet, hogy mi van a kajákban, ami ételallergiásoknak nem mindegy, Gyorsétteremben még sose jártam úgy, hogy utána rosszul lettem volna. Az ízek olyanok amilyenek, nem ötcsillagos szállodai menü, de nem is olyan árak vannak. Útszéli büfés hamburgertől családtagom már éett nagyon rosszul. Gorséttermekben legalább tudják megfelelően , higiénikusan előkészíteni is az ételeket...stb. Bizonyos büfékben is biztos tudnák, ha betartanák az előírásokat. Szerintem egy mekiben kisebb esély rossz minőségű, vagy romlott ételt kapni, mint egyéb kifőzdékben... Offolásért bocs.
A jövő év elején hatályba lépő új alaptörvény sarkalatos törvényre utalta annak szabályozását, hogy a választójog gyakorlásához szükséges-e az érintett állampolgárnak magyarországi lakóhellyel rendelkeznie. A kormányzó pártszövetség egyértelművé tette, hogy a…..
tunketiko 2011.07.05 19:54:18
Eltűnt egy kommentem?

@max val birca man:

"Nem kell. 1990 óta utazási szabadság van."

Az volt a lényege, hogy be kell jelenteni. Nem a nyaralást, utazást, hanem a tartózkodási hely megváltozását, még belföldön belüli tartózkodási hely változást is, ez nem egyenlő lakcím (Az más, hogy sokan nem jelentik be).

Külföldre költözés viszont nem egyenlő külföldi nyaralás, be kell elviekben jelenteni hazánkban is, hogy megváltozik a tartózkodási hely.
Azt hiszem, az új médiatörvénynek sikerült olyan eredményeket is hoznia, ami az internet egyes részeit idehaza visszalövi a statikus(abb) sajtó korába. Egészen konkrétan arra gondolok, hogy a kommentezés módja és lehetősége az, ami részben megváltozik. Ugyanis mostantól a…..
tunketiko 2011.07.01 12:00:31
@*azta*:

"de hogyan?
kamu név alatt indítok egy ilyen tartalmú blogot -hogyan vesznek elő?űű2

Pl. kikérik a netszolgáltatótól, hogy amely IP cím/címek alól írkálsz, annak/azoknak éppen ki volt az előfizetője :D De ha nem te vagy az előfizető, akkor is lehet nyomozgatni, hogy kik férnek még hozzá ahhoz/azokhoz a géphez, kik használják...stb. Ha akarnak, megtalálnak... ;)

Oszt jöhet a "fekete autó" ;)

Ha valaki mezei bloggerek és kommenteleők után akarna nyomozgatni, akkor nagy gáz van. Nincs ettől jobb és fontosabb dolguk hatóságoknak, mint hétköznapi emberekre netes szájkosarat aggatni?

Attól, hogy tiltják, és nem látják, nem olvassák, úgy gondolják, hogy azok a vélemények nimncsenek is? Hát, ez nagy tévedés.

Aki nem bírja a kritikát, az ne közszereplő legyen. Menjen el varrónőnek, vagy back office, háttérmunkásnak egy irodába...stb.

Aki meg hatóság vegzálásától tart, annak külföldi szolgáltató által üzemeltetett helyen kell blogot írni - magyarul ;)

Csak nem építik körbe a netet "magyar netnagyfallal...

Ilyesmi, tudjuk, hogy a közelmúlt politikai eseményeiből, hogy hova vezethet...
tunketiko 2011.07.01 12:26:58
@Zus:

"Szájkaratézni mindenkinek joga."

Vélhetően az öszödi beszéd után még mélyen tisztelt jelenlegi elvtásunk, nagyvezírünk is így gondolhatta, mert nem igazán lehetett olyan megnyilvánulást hallani tőle, miszerint kérte volna, hogy a "Gyurcsány takarodj" szöveg kántálását tiltsák be ;)
Praxis Elszúrták a melleimet 2011.06.29 06:00:00
Tisztelt blog!   Azért írok önöknek, mert sajnos részem volt egy orvosi hibát elszenvedni, ugyanis elrontották a melleimet egy plasztikai beavatkozás során.Először is valamit szeretnék előre letisztázni. Amikor azt írom, hogy elszúrták, akkor nem arra gondolok, hogy nem lett…..
tunketiko 2011.06.30 11:04:59
Hogy a poszthoz is írjak konkrétan. Nem az a lényeg, hogy miért kapott szilikont, hanem, hogy elcseszték az első műtétjét.

Ebből a szmepontból mindegy, hogy azért, mert átlagos melle van, és nagyobbat szeretne, vagy azért mert átlagtól sokkal kisebb van neki, és normálisan szeretne kinézni.

Egy mellműtét amúgy pszichésen csodákat tehet valakivel.
Személy szerint csak olyat ismerek csak, aki szilikont nem tetetett be, hanem "csak" felvaratta. Mivel szoptatás után "spániel fülek" lettek a melléből. Ezt egy 28 éves nőnek tragédia megélnie. (Vannak, akiknek viszonylag szép marad szoptatás után is a melle, de az övé tényleg nagyon csúnya lett). De úgy tudom, neki TB is állt belőle, de részleteiben nem tudom. Szóval biztos valamilyen szinten indokolt volt. A mellműtéte után viszont kivirágzott, visszatért régi kedve, ismét vidám, fiatal nő lett, nem takargatni igyekezett nyakig zárt ruhákban magát. Mert előtte ezt csinálta, állandóan takargatta a melleit pl. vagy keresztbe tette a karját előtte, vagy úgy tartotta a táskáját, újság nélkül ki se ment, van, hogy azt tartotta maga elé. Pszichésen teljesen padlón volt. És egy 28 éves nőnek a "spániel fül-nagymamás cici" nem az akategória, amibe szívesen beletörődik, főleg, hogy amúgy szép formás teste van. Vele csodákat tett a mellműtét...

Azt kevésbé értem, hogy tökéletes testű fiatal lánykák miért akarnak szilikont, de lehet, őket frusztrálja. Ha beruház rá, akkor pedig nagyon gáz, ha végül elcseszik a műtétjét.
tunketiko 2011.06.30 11:41:10
@egerészölyv:

"Így ha valaki, aki nem tetszik a fórumgazdának, a Baross térről regisztrál, akkor a Nefelejcs utca és a Bezerédj utca között senkinek nem fogadják el a regisztrációját."

Ha te üzemeltestz egy honlapot, az IP cím alapján nem tudod meg az előfizető nevét, azt csak az internet előfizető szolgáltatója tudja, és csak rendőrségi megkeresésre adhatja ki. Ha kiadja egy mezei honlapüzemeltetőnek, akkor tudtommal törvénytelenséget követ el!

IP címből a hely látszik, pl. hazánk, vagy angliai...stb.- de ezek látogatottsági statisztikákhoz kellenek csak.

Egy komolyabb honlap üzemeltető pedig tudja, hogy nick regisztrációkor nincs értelme IP címen sokat rugózni (mivel nem jelenti azt, hogy később is azt az IP-t használja, ugyanaz a nick).

Egyrészt mert változik az IP cím, akár naponta az internetszolgáltatónál, másrészt ugyanaz a személy beléphet a saját lakásából is, de a szüleiéből is (és ezek is változó IP címek), illetve ha nincs letiltva, akkor a munkahelyéről is (cégeknél többnyire állandó IP cím szokott lenni).
Sőt, ugyanaz a delikvens be tud lépni Pécsett is, meg Nyíregyházán is, és ez mind különböző IP cím lesz akkor. Telesen értelemtlen lenne IP címhez kötni nick neveket...

Tovább árnyalja, ha egy előfizető van valahol, de használja ugyanazt a gépet 5 ember...stb., akkor aznap ugyanarról az IP-ről mindegyikük a saját dolgait intézi a neten.

Nem olyan könnyű valakihez konkrét IP címet ragasztani kommenteléshez. Sőt, inkább butaságnak tűnne egy honlap üzemeltetőtől.

Nickes regisztrációkor számukra az email cím inkább a lényeg, mert az viszonylag állandó, azon elérhető a delikvens, ha csak regisztrációhoz hozta létre azt az adott mail címet is. Mert amit beállít, mindig arról fog belépni, bárhonnan is lép be helyileg. Nem véletlen arra mailre küldik elvesztett jelszót...stb. Egy mezei honlapüzemeltető nem tudja mely személy áll a regisztrált nick és mail cím mögött valójában. De ha van egy regisztráció, ahhoz egy mail cím, és ahhoz több nick van párosítva, akkor a honlapüzemeltető azt nyilván láthatja, hogy az a nick amúgy ugyanaz a személy. Tehát logikailag így ki lehet tiltani több nick-et, mégis ugyanaz. De ha tök új regisztrációt hoz létre, más mail címről, akkor nehezen lenne már összekapcsolható honlap üzemeltetőnek érdemben...

Az internetszolgáltatól viszont mindig kikérhető évekre visszamenőleg, nem tudom mennyi, talán 2 vagy 5 évre?, hogy adott IP cím éppen mely előfizetőé volt (emailnél is mindig megnézhető, mely IP-ről küldték).

Szóval a neten a névtelenség csak álnévtelenség. A hatóság sok mindent ki tudna deríteni mezei felhasználókról, ha akarna. Infomókusok talán jobban eltudják rejeteni magukat...stb.?! De hatóságokat hétköznapi emberek szájkaratéi úgysem érdeklik ;)
tunketiko 2011.06.30 11:51:32
@tunketiko:

"Telesen értelemtlen lenne IP címhez kötni nick neveket..."

Viszont előbbi kommentből következik, ha valaki nem nick-el lép be, hanem csak olvas egy adott oldalt, a honlap üzemeltető büdös életben nem fogja tudni összekötni, hogy ugyanaz a személy, vagy nem ugyanaz olvassa-e az oldalát. (Nick-es belpéssel látja a belépésből).

Viszont egy keretet ad neki, hogy aznap hány látogatója volt. Ha ugyanaz az IP húszsor lépett be, akkor ki tudja szűrni, hogy az valójában csak 1 IP, nem feltétlen 20 különböző látogató...stb. De statisztikázhat, hogy mi érdekli...stb., csavarhatja.

Viszont a látogatójára, ha másnap másik IP címet oszt ki a szolgáltató, akkor a honlap üzemeltető megint csak arra a napra tud statisztikát készíteni, nem tudja összekötni, hogy vajon ugyanaz olvassa-e aki előző nap (és ez jól is van így, mert semmi köze hozzá). De ha regisztrált az olvasója, akkor viszont fogja tudni a regsiztrációból, nickből ... de nem aszemélyt, hanem ez is csak egy statisztikai, hogy xy nick tegnap is, ma is meglátogatta...stb. De a regisztrálás már a felhasználók önkéntes netes adatszolgáltatása ;)
Ha bevezetik a csipszadót, a csokigyártóknak alternatív édességek után kell nézniük. Leggazdaságosabbnak az adóval töltött csokoládék, járulék pralinék, és kompenzációval ízesített csipszek tűnnek. Ha bevezetik a „csipszadó” néven elhíresült törvényt,…..
Messze a legkisebb prioritást kapott legfontosabb kérdés idén. Nézzük leegyszerűsítve: Az állam súlyos pénzekből kitaníttat minden évben x számú embert orvosnak, majd utána ad nekik nettó 82 ezer forintos fizetést. Állam bácsi, normálisnak tetszik lenni?A diplomához…..
tunketiko 2011.06.29 19:31:44
A gond az, hogy az orvosok közül vannak akik szegények valójában is mint a templom egere, mások meg zsebbe rengeteget kapnak. Sebész, de pl. nőgyógyászokat ne is említsük... Iszonyat sok pénzt keres egy szülész-nőgyógyász.

Nem azt mondom, hogy nem jár neki, mivel a saját szabadidejéből ha kell éjjel ugrik a pécienese szüléséhez, otthagyja saját családját, akkor ezt fizessék meg. De reális árat kérjen, ne sokszor eltúlzottat és mindezt számla ellenében. Az estek zömében állami szülészeteken dolgozik zsebre a szülész-nőgyógyász... Használja a kórház eszközeit...stb.

Tudtommal van olyan intézmény is, nem eü, hanem szoc otthon, ahol régebben az a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cég lehetett a beszállító, aki az igazgató külföldi útját finanszírozta.

De egy szívműtétért , előre tervezett térd, gerinc műtétért is pofátlan összegeket el tudnak kérni. Van egy réteg, aki jól él az orvosok közül, akiknek a pácienseiknek a műtétre nagy nehezen összekuporgatott pénze aprópénz kategória.

A többi orvost sajnálom, de nagyon...

Számos rendelőintézet is pofátlan mód lehív OEP-től pénzt. Nézzétek csak meg a saját betegéletutatokat (ügyfélkapu regisztrációval megtehető).

Én az ott feltüntetett szakrendeléseken voltam, de volt, hogy csak egy receptet kaptam, de mindneféle általam meg nem kapott kivizsgálást, segédeszközöket, kötszereket a nevemre írtak. Valamint fizioterápiát kaptam, de olyat is elszámoltattak OEP-el, amiket nem kaptam meg közülük...stb. Amit az OEP a nevem alatt nyilvántart, ellátásokat, azoknak, jó, ha egyharmadát kaptam meg valójában.

A legérdekesebb pedig az, hogy felírtak és kiváltottak a nevemre gyógyszereket, csak jó lenne tudni, ki kapta meg azokat korábban valójában. Mert én nem...Kinek adott az én nevemre receptet és miért?

Aki teheti, nézze meg a saját betegéletútját. Szerintem sokaknál lesz csodálkozás 10 évre visszamenőleg...
Megvan az orvosok, ápolók maguk sara, alja nép köztük is van! Meghamisítják még abetegéletutakat is!

A normális ápolóknak , mentősöknek és orvosoknak meg tisztes bért adjanak!

Mi lenne, ha a mindenkori országgyűlési képviselők összes jövedelem juttatása nem lehetne több, mint a fiatal orvosok bére? ;) Rögtön lenne bérrendezés :D
tunketiko 2011.06.29 19:55:15
@adamantium:

nem, tévedés. Az összes időpont valós, mikor az adott szakrendelést felkerestem., csak nem kaptam valójában annyi ellátást. De akkor példák. Ekcéma kijött rajtam, doktornő rám nézett, kaptam egy receptet. Ehhez képest ugyanahhoz az időponthoz a rendelő párakötéstől kezdve minden fityfenét is elszámolt.

Vagy, kaptam fizioterápiaként ultrahangos kezelést, mást nem. De a rendelő, nem csak azt, hanem a nevemhez az ultrahang mellé galvánkezelést is elszámolt.

De hogy az ortopédián mi mindent elszámoltak, azt felsorolni is sok.

Vagy fogászat. Sima fogászati ellenőrzésre mentem, megállapították, hogy teendő nincs. Erre ugyanarra az időpontra az adott rendelő intézet fogkőleszedést is elszámolt (nem csináltak nekem).Egyszer tömni kellett egyetlen fogamat, és a fogászat ugyanakkorra két fogra számoltak el tömést jelentett OEP felé...stb.

Vagy urológián voltam kb. 8 éve húlyaghuruttal, ám katéter is el van számolva (soha életemben nem kaptam). Ugyanakkor ultrahang is el van számolva, holott a vesémet nem nézték meg ultrahanggal valójában akkor. És még folytathatnám a sort. Végeláthatalan lenne, mennyi.

A recepteket meg felírják az orvosok más névre (kaptam már ilyen infót). Pl. enyhébb esetben csak ismerősének, aki nem betege, nem írhatna nevére fel, pl. fogamzásgátlót, vagy bármi mást, és találomra egyik páciense nevére kiállít egy receptet és odaadja ismerősének...stb.

De azt mondták, ez még csak enyhe eset orvosok recept felírási viszáságaikról...Durvább eseteket nem tudom mik lehetnek.

Kereskednek a gyógyszerekkel? Ha valaki jogosult olcsóbban megkapni, akkor annak anevére írják fel, és kiváltják? Ez utóbbi csak tipp. A többi konkrétum volt.

Ezeket sokáig nem tudják csinálni, mert egyre több ember megnézheti a betegéleútját. De nem tudom bizonyítani, hogy bocs, engem 8 éve nem katétereztek,...stb. ezeket az összegeket a rendelőintézet mind lehívta magának...A gondom ezzel az, hogy az én nevemre, az én nevemhez tartja OEP hozzárendelve, hogy én kaptam ennyi ellátást, holott dehogy...
Valamit tennie kellett az iWiW-nek, ez kétségtelen. Olyan mértékben húz el mellette a Facebook és a piac, hogy azt nem volt szabad szó nélkül hagyni. Mert az iWiW-et túlzás nélkül mindenki temeti. Egész egyszerűen nem találok olyan véleményt, ami akár csak egy kis esélyt is adna…..
tunketiko 2011.06.29 12:07:37
@Zabkása:

"nekem még nem ciki, ha bejelölnek egy részeg partyképen 2 csajjal :D"

:D

Privacyhoz: amit én olvastam cikket, az nem a privacy-ról szólt, hanem arról, hogy ráuntak, feleslegesnek tartják már, de bizonyos irányba még terjeszkedik. Nyilván van ahova csak most tör be, ott jó ideig topon lesz még FB is. De még mindig nem találtam meg a cikket. Találtam egyet, de ez nem az, de foglalkozik picikét a témával, de nem komolyan:

www.nlcafe.hu/szabadido/20110617/a_nagy_unlike_havonta_milliok_hagyjak_el_a_facebookot/

Lehetséges, hogy nem is magyar oldalon olvastam, nem tudom. Ha megtalálom, a normálisabb irományt, akkor azt még linkelem.
tunketiko 2011.06.29 12:19:33
@Réka ‎: globálisan a net hozott rengeteg jó dolgot. Pl. én is épp a netéterbe kommentelek :D

Hobbi közösségek jó dolgok. Jól jön a net minden hülyeségre is, pl. a tönkrement a mosógép, javíthatótól kezdve, a sárgul a balkon muskátli leveléig választ találhat mindenki magának. Hobbiköröket saját lakóhelyéhez közel feltérképezhet. A net nagyon jó dolog, megkönnyíti az életet.

De közösségi oldalak,bizonyos magasröptű gondolatokat árasztó üzenőfalai...stb. már inkább a netes zsákutca kategória(szerintem). Nem összekovácsol, hanem valós emberi kapcsolatok helyett értelmetlen üres virtuális fecsegések vanak.

A net egy virtuális játszótér. Sokan úgy játszanak, hogy eltűnnek mellőle az igazi, valós barátai...
tunketiko 2011.06.29 12:41:15
@Zabkása:

nem találtam meg a linket.

Másra még regálnék:

"Szóval bármennyire is a Google az internet császára (10 év múlva szerintem még a lehulló hópelyhekre is reklámot fog nyomtatni), a Facebook már akkora előnnyel bír, hogy nem veri meg. és ez így van jól"

Egy cikk, hogy tesztel a google egy új közösségi oldalt. Majd idővel kiderül, hogy bukta lesz, vagy sem...

www.origo.hu/techbazis/20110629-google-kozossegi-szolgaltatassal-kel-versenyre-a-keresoceg-a-facebookkal.html

ui: a google-t jómagam mostanság az androidos mobil miatt csípem :)
Máshonnan akartam indítani, de kapóra jött egy frissen megjelent cikk. Tehát kérdésem: a faluját is túlélő 700 éves Balaton-közeli hársfánk horvát tengerparti megfelelője 800 éves lenne és szebb? Ez biztos?Hogy megszületett ez a düh, arra persze rásegített néhány vélemény,…..
w Éljen és virágozzék 2011.06.27 06:30:00
Ven Csia-pao igazán elégedetten távozhatott Magyarországról. Tárgyalásai sikerrel jártak, és legalább annyira otthon érezhette magát, mint Csao Ce-jang 1987-ben. Igaz, hogy Magyarország azóta demokratikus ország lett, de megkíméltük Vent attól, hogy ezzel szembesülnie kelljen.…..
tunketiko 2011.06.27 13:01:57
@Ahmet:

"bármit mondhatunk Tibetről, a kínaiak tök másként látják. Szerintük sose volt független állam és ők csak felszabadították a totális feudális viszonyok közt tengődő népet"

Bezony, a szovjetek is már "felszabadították" a történelem során a magyarokat. DE jó is volt. Ld. 1944...

Majd később másként '56 eseményei.

Szerintem a tibetiek örülnének, ha a kedves "felszabadítóik" békén hagynák őket, valamint a dalai lámának sem kellene száműzetésben élnie a kínai "felszabadítók" miatt.
tunketiko 2011.06.27 13:07:32
@tunketiko: kifelejtettem, 2005-ben Gyurcsány meg az orosz kormányfőnek a seggét nyalta, hogy vitathatatlan, hogy a Szovjetúnió és a vörös hadsereg segítségével szabadult fel Magyarország 60 évvel ezelőtt...stb. Akkortájt is valami gazdasági megállapodás aláírása volt.

A politika nagy színjáték,..
tunketiko 2011.06.27 13:15:43
@tunketiko:

és egy idézet, hogy milyen is volt az a szovjet "felszabadítás":

"1945. január 24-én munka után hazafelé menet Budapesten, a Bethlen Gábor utcában mellém toppant két tatárképű szovjet katona, és fegyverrel egy közeledő, civilekből álló csoportba kényszerített. Az Alsóerdősor utcában betereltek egy betonpincébe, és ránk zárták az ajtót. Lehettünk 50-60-an. Másnap hajnalban ötösével felsorakoztattak és gyalog útba indítottak az alábbi útvonalon: Baross tér-Kerepesi út-Sashalom-Mátyásföld-Cinkota-Kistarcsa-Gödöllő. A megérkezéskor az egész csapatot egy hatalmas birkaólba terelték. Földre szórt szalmán fekve, étlen-szomjan töltöttünk el öt napot.

Január 30-án reggel mindenkit kizavartak az akolból, és továbbhajtottak egy nagy épület elé, amely kettős szögesdróttal volt körülvéve, négy sarkán reflektoros őrtornyokkal és golyószórós őrökkel. Motozás és zabrálás után engedtek csak be az épületbe. Állítólag már 20 000 fogoly tartózkodott ott.

Február 10-én kezdődött a bevagonírozás, aminek a vége a sztalini 6. és 13. tábor, majd a dzsezkazgani büntetőláger (Kazahsztán) lett.
Baranyai Béla - Budapest"

A kínai módit is ismerjük, nem csak Tibet, hanem a Tiananman téri vérengzés...stb.

Kínával üzletelni jó buli, de akkor érezném helyénvalónak, ha nem alapvető jogokat elnyomó ország seggének a nyalása történne. Kínának ideje lenne magatartásán változtatni. Én nem örülök, ha jlen helyzetben őket kell megváltónak tekinteni. Akkor már inkább IMF... (szerintem).
Ha mindenki csak minden másnap enne húst, sokkal beljebb lennénk kibocsátásban, mintha az egész Földön havonta egy hétre leállna a közlekedés. Mai cikkünk blogposztja...
tunketiko 2011.06.22 15:56:11
@szja:

"a közlekedési rendszer teljes megbénulása"

Hibrid járműveket gyártsanak. Csak az áramost egy idő után jó lenne alternatív, megujuló forrásból tölteni.
És napelemes autóké, zöld házaké a jövő.

De ez kész sci-fi mindaddig, amíg nálunk pl. ivóvíz van a WC-hez is bevezetve...
tunketiko 2011.06.22 16:12:03
@rekszem:
A logisztika, technikai dolgok, autók, repülők, hajók, nagyon is számítanak, mert nélkülük nagyon kevés dolog lenne hazánkban is. Az meg logikus, hogy aki invesztál, csak akkor, ha ez megtérül neki, és meg is él belőle, nem nullára akar kijönni.

Egy autóipari cég hatalmas beruházást visz véghez, míg kávézók tömegeiről ez nem mondható már el (szerintem). Ha nincs beruházás, nincs gazdasági lendület, apadó, vagy semmilyen haladás.

Azon kívül, ha nincs termelésből,elektronikából...stb. bevétel, akkor nincs miből kávézgatni.

A mezőgazdaságban a kétkezi kapálás az visszafejlődés lenne (szerintem). Aminek végredménye kevesebb élelem. Ma az emberek jelentős hányada pedig városokban él. Egy budapesti panelos hova menjen kapálni? ;)

Nekem semmi bajom a technikával, sőt, örülök, ha újdonságok vannak...stb. Mérnöki kreativitás kiapadhatatlan tárház.

Csak jó lenne, ha a nagy jó létben másokról sem feledkeznének meg...Valamivel nagyobb szociális érzékenység...stb. De ez a mai világban lehet, naívságnak tűnik...
tunketiko 2011.06.22 16:32:24
@Kulics: igazad van...

Most már csak azt nem értem még, hogy világviszonlatban miért nálunk a legmagasabbak a vízdíjak, ha nálunk arányaiban sok víz van.

2009-ben közös nevezőre hozták a vízdíjakat, azaz városonként kiszámolták az egy m3-re jutó vízdíjat, egységesen 15 köbméteres havi fogyasztást feltételezve (ezt kizárólag csak az azonos nevezőre, egymáshoz reaálisan viszonyíthatóvá tétel érdekében...) és USA dollárra számították át (forrás, 2010. áprilisi natgeo)

A lényegből:
Budapest: 2,89 USD
Berlin: 2,52 USD
Amszterdam: 0,93 USD
New York: 0,80 USD
Las Vegas: 0,77 USD
Tokio: 0,74 USD
Moszkva: 0,33 USD
Dubai: 0,82 USD
Fokváros: 0,42 USD

(ezektől töb város volt feltüntetve, ezek csak kiragadott példa).

Budapesten a legdrágább a világon!
Ez azért nem kicsit elgondolkodtató...
„M. neje felhívott és elmondta, hogy beszélgetett a férjével rólam, és valójában csak a szexre kellek neki, olyan kurvaként tart, akinek nem kell fizetni” – mai mesélőnk egy 46 éves elvált nő, aki végre megtalálta a boldogságot egy pedáns férfi karjaiban, ám…..
tunketiko 2011.06.22 13:37:23
Kedves posztoló, kedves Éva!

A boldogságod akadálya, nem a pimasz feleség, hanem a leszállt rózsaszín ködtől nem látsz tisztán.

Ha valaki válni akar, akkor az beadja a válópert. A másik fél hiába nem akar válni, ha egyik fél meg igen, akkor a frigyet a bíróság megszünteti. Nem fogja a férfit további házasságban maradásra kötelezni...

Ha egy férfi nem szereti a nejét, sőt, utálja, akkor biztos, hogy elválik, másrészt nem megy vele nyaralni.

Nekem a sejtésem inkább az, hogy a kedves barátodnak jó így, előad neked egy mesét, és előad egy másik mesét otthon a feleségének is. Ő meg király jól elkakaskodik két nő közt, max. a tyukok néha összekapnak...

Komolyan gondolod, hogy szeret téged az a férfi, aki külföldre megy a feleségével és összebújos fotói lesznek? Ha egy férfi utál egy nőt, akkor azzal összebújik? Na, ne... Lehet, hogy jól érzi magát veled IS, de egész biztos, hogy ragaszkodik a feleségéhez, feltehetően jobban mint hozzád, az az erősebb kötelék neki. Különben már elvált volna.

Édesanyaként meg bölcsebb lenne, ha a férfi lányát nem szapulnád, főleg nem ítélnéd meg egyetlen egy találkozás után. Mégis mit gondoljon rólad, miért lenne kedves hozzád? Valószínűleg az a "gonosz" kislány csak egy curva nőt-nénit lát csak benned És ha ez fáj is, de a kislánytól logikus gondolat lenne...

Addig lépj ki ebből a kapcsolatból, amíg még nagyobb pofára esés nem lesz belőle...
Üdvözlöm a Praxis blog olvasóit!( a szerkesztőket is természetesen :) ) Elég régóta foglalkoztat a gondolat, hogy leírjam-e édesanyám esetét mások okulására és saját magam megkönnyebbülésére de ezidáig nem volt hozzá elég erőm. Mostanra így egy év távlatából…..
tunketiko 2011.06.21 14:57:31
@Hatodéves:

a baj az, hogy a hozzátartozóm nem volt zavart. Nem neurológián volt, a lábával volt gond, tehát az ő esetében még a mászkálás is ki volt lőve...

A zárt osztállyal az a porbléma, hogy normális emberekből is hülyét csinálnak (szerintem).

Ha a láb problémámmal küzdő normális embert ortopédián leszedálnak, akkor nem nehéz elhinni, hogy a zárt osztály durvább.

Pedig ott a közvéleménnyel ellentétben tudtommal nem csak "gyagyások" vannak, hanem pl. kivizsgáláson is, vagy hallottam, hogy valakinek a férje bejelentette, hogy válni fog, akkor kapott idegösszeroppanást a nő (értelmiségi, kulturált nő), de semmiképp sem gondolnám, hogy ettől totál úgy meghülyülne, hogy első bent töltött órájában le kell szedálni őt is...Állítólag megtörtént eset.

A zárt osztállyal az még a probléma, hogy mikor valakit a súlyosabb esetekben később véleményeznek, nem tudom mi ennek a hivatalos neve, a lényege, mikor eldöntik, hogy gondnok kell-e majd neki, vagy sem...stb. Cselekvőképes-e, vagy sem. Ezt megelőzően már egy ideje folyamtosan szedálva tartják. Állítólag ebben a szedélt állapotban véleményezik, és adott esetben teszik tönkre egy ember életét. Miért nem várják meg, mikor kitisztul a tudata, nincs már gyógyszerek befolyása alatt? Ennyi erővel, bármely nagymenő doktort is leszedálhatnának, hamarosan "gyagyává" lehetne őt is nyilvánítani. Nagyon durva és veszélyes üzmenek tűnik nekem a zárt osztály, - így kívülről ;)

Páciensként, vagy hozzátartozóként értem, ha nehéz az ápolók helyzete, de ha saját kényelmük érdekében, teljesen indokolatlanul leszedálnak valakit, az normális országban nem megértést, hanem elbocsátást és egyben büntetőeljárást kéne hogy maga után vonjon.

Ettől független nem kételm, hogy van számos indokolt eset is...stb.
tunketiko 2011.06.21 15:43:17
@guy2:

"Az ellátást meg fenn kell tartani, mert arra meg törvény van."

A törvény betegjogokat is véd. Csak a páciens általában kiszolgáltatottabb, aki nehezebben tudja saját jogait érvényesíteni.
Az nem ápolás, ha valakit kényelemből leszedálnak...stb. Ha pl. a te hozzátartozód van bent, vele indokolatlanul ezt teszik, nem hinném, hogy helyén valónak éreznéd, helyeselnéd, hisz úgyis kevés a nővér, szedálják csak...(sarkítottam). Erről nem a páciens tehet. Az pedig nem ellátás fenntartása, ha normális embereket leszedálnak. Ideális esetben ebből büntetőjogi felelősségrevonás is történhetne...(Csak a hozzátartozó is aggódik, és emiatt akkor nem jut eszébe, hogy mit is kellene csinálnia, ahelyett, hogy újabb szeretetcsomag osztogatáson töri a fejét, felhívhatná a betegjogi képviselőt is. Vagy a kórháznak nem szól egy szót sem, de kapcsolatait kihasználva odahívhat másik orvost, aki helyből független szakvéleményt állítást kér, hogy indokolt-e, mi történt, vagy látlelet vétel...stb. Vagy kapásból rendőrségen feljelentéssel élni...stb. Utólag viszont minden hiába... Sajnos én is voltam már úgy, hogy utólag már kristálytiszta volt, mit kellett volna tenni. De mikor az ember aggódik a kórházban lévő szerettéért, akkor nehezebben forog az agy... :(
Kezdjük a jó hírrel: májusban egyszer biztosan nem hazudott Szíjjártó Péter, mikor megígérte, hogy "nagyszabású, minden eddiginél nagyobb és minden képzeletet felülmúlóan nagy közmunkaprogramokat" indítanak. Ez idáig a legrémisztőbb fideszes törvényjavaslat, nem…..
tunketiko 2011.06.21 13:20:36
Amennyiben magáncég kölcsönözhet közmunkást, az mitől közmunka végzés? Ez esetben magánvállakozásnak dolgozik, tehát úgy lenne logikus, ha vonatkozna rá a Munka törvénykönyve. Eszem megáll, ha az Európai Unió tagországban olyan előfordulhat, hogy embereket a minimálbérnél alacsonyabb juttatásért magáncégek alkamaznak, -mindezt törvényesen... Őszintén remélem, hogy ez valami úniós jogi normába ütközik. Ilyet egy felelős kormány sem engedhetne meg, mert ez modern rabszolgatartás. Inkább arra kellene ösztönözni a cégeket, hogy korábbi közmunkásokat vegyenek át tlejes értékű dolgozónak állományba, munkaerőpiaci fizetésért, és ezért a cég cserébe az államtól bizonyos ideig adó és járulék kedvezményt kapjon, hogy megérje alkalmaznia.

Én régebben dolgoztam kölcsönzött munkaerőként, egy nagy cég Call Centerében. Ám, ez nem azt jelentette, hogy én felkerestem egy Munkaerőközvetítéssel foglalkozó céget, és ők találtak nekem egy állást, hanem ellenkezőleg, a nagy cég hirdetésére jelentkeztem, a szolgáltató cégnél interjúztattak, az interjú végén meg benyögték, hogy akkor a szerződést mely munjaerőkölcsönző cég fogja megkötni...Akkor rá voltam szorulva, így elfogadtam (azóta sokkal jobb helyzetben vagyok).
Kölcsönzött munkaerőként a cég spórolt rajtam/rajtunk, azaz a rendes állományban lévőkhöz képest ugyanarra a munkára kevesebb volt az alapbérem, és kollektív szerződés sem vonatkozott rám, - ami azt jelentette, hogy nem kaptam cafetériát sem, még étkezési csekket sem...stb. Míg a régi dolgozók, akik ott voltak, ők kaptak. Aki mellettem ült, több juttatást és fizetést kapott, én meg ugyanúgy robotoltam mint ő... Én már ezt is kizsákmányolásnak éltem meg.
Egy nagyokos a nagy égnél kitaálta hogy miként lehet munkaerőn spórolni, onnantól fogva minden új munkaerőt a Call Centerükbe így vettek fel. A cég jól elvolt szövetségben a "munkaerőkölcsönzővel". És nem, másokat zaklató telefonos marketing munka volt, hanem egy energiaszolgáltató cég! Ahol számlákat, szerződéseket kellett módosítani, különféle kimutatásokat is készíteni, tehát tényleg szellemi munka is zajlott. Képzett emberek voltak, érettségi és valamilyen szakképzettség mindenkinek volt, de több diplomás is dolgozott, tehát nem tanulatlan embereket zsákmányoltak így ki. Csak mind rá volt szorulva a a fizetésre, még ebben aformában is....

Eddig legalább ha megalázó módon kevesebb bérfizetésre használták ki a kölcsönzött munkerőket, a minimálbérnél kevesebbet nem kaphatott senki.

Az mitől közmunkás, ha valaki, eztán pl. egy Call Centerben ügyfélszolgálatosként telefonokat kapkod magánvállalkozásnál? Vagy netán ha pl. bárki, egy cégnél gyártósori összeszerelést végez, nem állami tulajdonú cégnél.
A közmunkásnak az állam legyen a foglalkoztatója, amennyiben magáncég bejön harmadiknak a képbe, az már nem közmunkafeladat ellátása.

A cégeknek nagyon jó lesz, ha eztán még minimálbért sem kell fizetni a dolgozóknak. Ők biztos tapsikolni fognak... Ezt nem szabadna engedni... szomorú, hogy a modernkori rabszolgatartásra törekednek.

Ráadásul munkanélküli lehet az is, aki végig dolgozott évtiezedeket, de megszűnt a cég, vagy leépítések...stb. Több olyan értelmiségi vagy irodai munkást is ismerek, akik mikor elvesztették az állásukat több mint egy év volt, mire új munkát kaptak. Elküldik majd az ország másik felébe szenet lapátolni őket? Az nem számít, ha férje/felsége van, családtagokat szétszakíthatank egymástól?

Végül is, a végén majd az értelms rétegből is öngyilkosságba menekülnek többen, -ez is jó buli lesz az államnak, nem kell nyugdíjat fizetni már nekik...

Hát, ez már modernkori rabszolgatartás lesz, tényleg már csak a szögesdrót és a fegyverek hiányoznak hozzá... Ebből tutti népfelkelés lesz előbb-utóbb, mert ezt az agyamentséget már kevesek torkán lehetne lenyomni. (legalább is szerintem).
tunketiko 2011.06.21 13:23:40
tunketiko 2011.06.21 13:53:17
@TaTa86.:

nekem több ismerősöm van, akik értelmiségi létükre korábbi munkahelyük elvesztése után, több mint egy évbe telt míg munkát kaptak. Az egyik pszichológus volt, különféle irodai munkákra is jelentkezett adminisztrátornak is, de nem vették fel, mert túlképzett. Másik ismerős, mérlegképes könyvelő munkája egy nagy cégnél megszünt, őt se vették fel utána sokáig máshova, pedig ő is jelentkezett mezei adminisztrátornak is, túlképzettnek titulálták őt is hozzá. Kínjában még hipermarket pénztárosi állásra is jelentkzett, oda se vették fel, egyrészt mert túlképzett, másrészt mert korábbi pénztárosi tapasztalata nem volt.
A mérlegképes könyvelőnek lehetett előbb is volna állása, ha könyvelő irodába megy feketén, zsebbe dolgozni, amit ő visszautasított, rendes állást keresett.

Márpedig ha az új rednszert bevezetik, akkor könyvelők és pszichológusok is közmunkások lesznek...Nem csak életükben soha nem dolgozók... De jó is lesz, egy 8 általánost be nem fejezettel együtt füvet kaszálni...
50 év feletti munkaerőt lehet, hogy több mint 30-35 évet már dolgozott, és nem kap munkát. Nem tudom hány éves az anyukád, de gondolj bele, milyne lenne, ha egyik nap anyukád sírva hívna fel, hogy még mindig nincs munkája, de az ország másik végébe mehet majd közmunkázni...

35 év felett sem kapnak már hamar munkát az emberek egyhamar hamar.

@penelope garcia:

"... érdekelne, hogy mit terveznek a nőkkel....hogy a pasik követ törnek, targoncáznak, ötven kilós cementes zsákokkal ..."

Ahol lakom, itt kulturáltnak kinéző hölgyet is közmunkáztatnak, vagy nem tudom milyen formában fogllakoztatják. Mindenesetre mikor férfiak füvet nyírnak, utánuk megy gereblyézni a füvet. A nő vasággyal együtt van vagy 50 kiló. Nagyon sajnálom, mert tényleg kultúrált arca van, látszik rajta, hogy nincs kemány, utcai fizikai munkához szokva, és bizony sokszor meg kell állnia, fogja a derekát, fáj neki. Még félév, és porckorongsérves lesz, ha ezt végzi. Hadjáratot indít a kormány a rokkantnyugdíjasok ellen, de egy másik készülő jogszabállyal rokkantnyugdíjasok tömegeit fogja újratermelni a kemény fizikai munkával...

Férfiaiknál is néhány kemny talicskázás, és beüthet a porckorongsérv. Onnantól kezdve fizikai munkát nem tudnak nekik adni.
De egy munkától már túlságosan megkérgesedett , durvakezű embert nehéz olyan munkára fogni, ahova kifinomult kéz kell, -az biztos nem fog tudni gépírni :D
Csak a szokásos: nemes szándék, pocsék kivitelezés, sértődöttség, szánalmas magyarázkodás. Balsai alkotmánybírójelölt-fideszesképviselő csodálatos törvényjavaslatáról van szó, amely nyomokban alkotmányellenes részeket tartalmazhat. Az elgondolás nagyon is helyes: jó…..
tunketiko 2011.06.17 14:06:26
@Marcellusca: ha 24 óra, az a lényegen nem változtat, nincs védője. A védelem alkotmányos jog. Persze ha Balsain múlik, a végén kikerül az alkotmányból is...

Amúgy azt sem értem, amíg nincs bírói ítélet, addig nem lehet bűnösnek kezelni senkit. Lehet gyanusított, vádlott, de ítélet nélkül nem bűnös senki.
Ha valakinél alkalmaztzák a védő nélküli benttartást, és később ártatlannak mondja bíróság, lehet majd szép kis kártérítési perekre számítani. Mert ép eszű ember, ezt nem hagyná annyiban, ez szerintem az emberi méltósággal is ellentétes. (Ki tudja, lehet ha így haladunk, az emberi méltósághoz való jog is kikerül az alkotmányból...).

Másrészről: Lázár elvtárs is amit csinál, szemfényvesztés. Lehet a Tocsik per, vagy Postabank elhúzódásával példálózni indoklásnak, hogy szükséges a gyorsítás, de azok olyan volumenű ügyek, hogy nem 24, vagy 48 órán múlik a megoldásuk, -ezt egy általános iskolás alsó tagozatos is tudja. Terel a lényegről, ha ezeket hozza fel példának, hogy az ilyenek miatt szükséges.

Nagyon remélem, ha ezt bevezetik, akkor viszont eljön az idő, hogy a saját csapdájukba beleesik Balsai, Viki Király, Lézer Jani...stb. ;)
Az alábbi levél érdekes kérdéseket vet fel, kötelezheti-e egy bolt a személyi igazolvány bemutatására a vásárlót? Korábban az is probléma volt, hogy a BKV ellenőr sem kérhette el a személyi okmányokat jogszerűen. Tisztelt Zugügyvéd!Az én kérdésem nem is annyira túl…..
Októberben fogadta el a Fidesz a közterület életvitelszerű lakhatás céljaira használók megbüntetését célzó jogszabályát. A Fidesz most belátta, hogy a hajléktalanok pénzbüntetéssel való sújtása nem a megfelelő módszer a „probléma” kezelésére. Ellenben a…..
tunketiko 2011.06.15 14:48:59
@Csoze1: a házasság után szerzett vagyon az közös. Így, ha közösen vettek lakást, akkor a fele bizony apucié, anyuci nem teheti ki az autcára apucit váláskor sem. Ha egyik félé lesz a lakás, az csak úgy lehetséges, ha a lakás felének az árát a másik fél kifizeti neki, úgymond megvásárolja, a másik eladja neki a tulajdonrészét.
A saját lakásából senkit nem tesz ki a bíróság, -és nem vall sok észre, aki a saját lakásából az utcára megy lakni...
Nyilván a lakásnak nem csak a hasznát, hanem a terheit is (rezsi) is viselni kell viszont.

Az a lakás és vagyon nem közös, ami házasság előtt már egyik fél nevén volt, -mert ahhoz váláskor a másiknak semmi köze nem lesz, az a másik külön vagyona volt mindig is.

(Sőt, házasság után vették a kocsit, de hiába egyik fél nevén van a kocsi, az gyakorlatban váláskor annak a fele is megilleti a másik felet, tehát ingóság is közös, - kivéve, ha meghatározott időn belül ajándákba kapta egyikük pl. a szüleitől, nem közösen nekik szánták, -akkor az nem közös ingóság). Persze a közös ingóságokban is megegyezni szoktak váláskor, nem láncfűrésszel nekiesni felezni ;)

Pl. gyakorlatban anyué lesz a kanapé, nappali berendezés, mosógép, apué a kocsi...stb. a vagyonmegosztásnál.

A bíróság nem hülye, nem tesz ki senkit a saját lakásából. Ha valaki ezt meséli, - az hazudik...

Az már más eset, hogy közös a lakás, egyik fél kifizetni a másikat nem tudja, ha eladják, akkor fejenként fél lakás árából nem tudnak külön-külön egészet venni, és kerülgetik egymást válás után is ugyanabban a lakásban. Nem ideális helyzet, de semmiképpen sem hajléktalanság...
tunketiko 2011.06.15 14:53:54
@tunketiko: bocs, persze házasság után szerzett vagyonnál is van olyan ami nem közös (pl. különvagyonából vett valamit, az kizárólag az övé akkor is, ha házasság után vette...stb.-de ezek speciális esetek).

De az fix, hogy bíróság nem tesz ki a saját lakásából senkit sem válás után... Az viszont pech, közös a lakás, akkor kénytelenek lesznek egy darabig még elnézni egymást, ha nem tud egyikük sem máshova költözni, vagy kifizetni a lakás másik felét a másiknak.
tunketiko 2011.06.15 15:04:37
@Csoze1:

környezetmben több válás volt, gyakorlatból is látom. A bíróság nem tehet ki senkit a saját lakásából! És nem is tesz!
Aki azt mondja, hogy övé a ház/lakás, de a bíróság kitette és az "asszony" lakik benne, neki meg utcára kell mennie, -az nagyon nagyot hazudik!
Ha tényleg az utcára kell mennie, akkor az a lakás nem is az övé, -hanem pl. házasságuk előtt már az asszonyé volt, a nő nevén volt korábban már, a nő különvagyona. Vagy, a lakás akkor sem közös házasság után, amit egyik fél pl. örökléssel szerzett, pl. a nő örökölt a szüleitől lakást és abban éltek, -ahhoz a férfinak tulajdon szempontjából köze nincs, -ilyen esetben onnan is kitehetik (de ha a rezsibe beszállt...stb, -akkor viszont kérhet abból összeget is).
Vannak sepciális esetek, de saját lakásból soha nem tesz ki bíróság váláskor...
Mindig megvan az oka, hogy ha valakinek ki kell költöznie, -max. másoknak nem vallja be a teljes igazságot, hogy mi a szitu, - jobb az exférjet/feleséget szapulni...
A Hogyan hat a pszichológia című postra érkezett kommentek hatására úgy éreztem, érdemes egy posztot szánni a pszichológiát övező tévhiteknek is. Amíg nem váltam pszichológussá, ha találkoztam egy pszichológussal, kényelmetlenül éreztem magam, mert azt hittem, a…..
Egymásra talált az antiglob és a nemzeti-spirituális kultúrharcos: a Fidesz képviselője is támogatja az LMP "plázastop" javaslatát. Az elképzelés szerint 2012-től nemes egyszerűséggel betiltanák új bevásárlóközpontok és hipermarketek építését. A mérethatárt…..
tunketiko 2011.06.10 12:17:50
@Alvarez: @Goompah:

No-no... :) A piacokon idős nénik/bácsik portékáival vigyázni kell...És nem pont azért, mert fekete gazdasáot támogatjuk, mivel nyugtát nem szeretnek adni.... Mesélték, hogy rákérdeztek a nénire mikor és mivel volt utoljára permetezve a termék. Állítólag a néni a mai napig egy már korábban betiltott permetezőszert használt,... ;) Csak a néni nem tudta, hogy betiltott szert használ (mert még a megboldogult papa permetezőszer maradványait használta el...). Pl. ilyenek miatt nem árt vigyázni az őstermelőkkel, -főleg ha azok különösen kedves, mosolygós idős emberek :D
tunketiko 2011.06.10 12:47:52
@Rongy Rázó:

Nem értem miért afranciákat hozod fel példának. Húsz évvel ezelőtti dolgokat nem lehet mai viszonyokra húzni. Ha olyan számításaik is voltak akkor, azon már rég túlhaladtak...
Francia hiper van jelen hazánkban is...Pont, hogy ez által (is) erősek...

Tavaly pont olyan cikkeket lehetett olvasni, hogy a francia cégek jelenlétét is kellene növelni hazánkban . Franciaország a 4-ik legnagyobb befektető magyarországon, de európa szerte is jelentős export piaca van...

Csak nekik megvan ehhez a fejlettségük, -ami a magyaroknak nincs. Itt nincs hozzá hazai tőke, nálunk nincs megfelelő technikai szint...stb.
(Nem csak mezőgazdaságra gondolok, ott gyorsvasút is van, -ami nálunk max. álom még... ;)

Hazánkban van egy csomó fancia cég... Pl. Budapesten jelen lévő hiperek közül pont van francia, -és hazánkban magyar embereket foglalkoztatnak-pl. Auchan (ott is szoktam vásárolni). De számos kozmetikai termék is, amit a magyarok napi szinten használnak, francia: loreal, garnier.
Avagy Plázákban jellemzően üzlettel rendelkező Yves Rocher boltok, és a luxusabb L'occitane...stb.
Világhírű francia borok, -hatalmas szőlő ültetvényekkel.
Hazánkban nincsenek ilyen méretű ültetvények. A tokaji, vgy villányi borvidékünk méretben kis porfing a francia ültetvényekhez képest. De nálunk nem is lehetne, hiszen milyen kicsi az ország területünk a franciákhoz képest..

.Alig van termőföldünk, mit akarunk mi mezőgazdaságot futtatni?

Sem az ország mérete, sem a technikai, gazdasági fejlettség nem összehasonlítható. Se most, se történelmileg. Illetve össze lehet hasonlítani, csak értelme nincs... Nem egy súlycsoport.
Franciaország korábban jelentős gyarmattartó hatalomnak számított. (mi inkább "gyarmat" voltunk itt a keleti fronton, - és nem francia érdekeltségben ;)
A francia az egyik világnyelv volt, -sőt, ma is a diplomácia fontos nyelve.

Franciaország európán belül centrum ország, jelentős gazdasági ás politikai súllyal rendelkezik ma is.

Ehhez képest hazánk hol van? Hazánk periférikus ország, tőkeerő nélkül, nagyon is rászorul más, külföldi nagy cégek tőkéjére...legalább is, ha azt akarjuk, hogy a hazai embereknek munkájuk legyen.

El lehet vágni magunkat külföldtől, de akkor az Észak Korea felé konvergálna. Ott is mindent megtermelnek helyben, - csak emberek tömegei ezáltal éheznek...

Magyar cég alig ad munkát hazánknak. Pl. ha csak bankokat nézem, van az OTP, vagy takszövetkezetek, mkb. ezeknél bankolsz, vagy jobban megéri Cib, Unicredit, Erste..stb. kondíciói?
Hát, a zöldségekből, élelmiszerekből is ugyanúgy azt veszi az ember, amit ár/érték/minőség arányban jobbnak tart.

Van aki Mol kúton tankol, van aki Schell-nél. A választás lehetősége a fontos. Aki akar, az vehet jobb minőségű, vagy éppen csoffadt magyar paradicsomot, aki viszont nem ezt kéri, az hadd vegyen másikat...
tunketiko 2011.06.10 12:50:29
@Goompah: jaj, akkor rosszul fogalmaztam, bocs :) Nem vonom én kétségbe :)
A Zugügyvéd az alábbi ügyet nem minősíti, mindenkinek jogában áll a jogait érvényesíteni, ezen nem szabad kiakadni. Viszont ennél érdekesebb, hogy miből áll valójában a nagyszülői láthatási jog, és milyen úton lehet érvényesíteni?Tisztelt Ügyvéd Úr!A párom apja…..
tunketiko 2011.06.09 22:14:23
@Ingerlékeny Banya:

lehetőleg minél kevesebb cukor tartalma legyen és ne legyen tele mesterséges adalékanyagokkal az a fagyi...

Nemrég "asszem" az IPM magazinban volt erről cikk, hogy a sok tartósítószer, mesterséges adalékanyag...stb. a gyerek viselkedését is befolyásolhatja, -hiperaktiv lesz tőlük, valamint teljesítményt is negatívba viheti át...stb. Aki mindig ilyen cuccokat ad a gyereknek, az a szülő, lehet, még nem is tudja, hogy milyen a gyereke normális viselkedése, -ugyanis ezek a vackok elhagyása után állítólag megváltozik a viselkedés is. Hát, én nem értek hozzá...

Most tavasszal volt az egyik IPM-ben (Interpress Magazin) erről szó. Benne milyen kutatások voltak ezzel kapcsolatosan...stb. Ha másnak nem is, de elgondolkodtatásnak biztos jó az a cikk...

ui: bocs, túl sokat offoltam már...
tunketiko 2011.06.09 22:28:37
@Ingerlékeny Banya: csak egy kérdés még halkan. a gyerek ugye szívesen jár ennyi különfoglalkozásra napi szinten?

Hallottam olyanról, hogy a gyerek naponta járt valahova és később gyerekpszichológushoz került. Aztán kiderült, hogy a gyerek valójában nem akar ilyen-olyan órákra menni, csak mivel a szülei mindenhova beiratták, csendben tűrte, próbált jópofit végni hozzá. Boldog, felszabadult akkor lett, mikor nem kellett már egy csomó különfogllakozásra járnia. Pedig ott is,a szülők a legjobbat akarták neki.

Szívből kívánom, hogy nálatok ilyen ne legyen...Ha örömmel megy, jó a társaság, vagy pont azért megy, mert a kis barátnői/barátjai is járnak azokra az órákra, és velük akar lenni, - akkor semmi gond, akkor biztos örül neki :)
tunketiko 2011.06.09 22:31:21
@Fuckup_with_marmelade: Otthoni fagyigép? Ilyen is van? Hát, nagyon el vagyok maradva... (Igaz, nem nagyon szeretem az édességeket, talán ezért sem tudatosult még, hogy létezik otthoni fagyigép :)

ui: most lelépek, további szép estét mindenkinek!
Tarlós István nemsokkal azután, hogy felszámolta a gigadugót okozó budaörsi buszsávot, újabb ötlettel állt elő: a legalább két utast (tehát három embert) szállító autósok hadd használják a megmaradt buszsávokat, a főpolgármester ezzel az intézkedéssel csökkentené a…..
tunketiko 2011.06.09 17:12:03
@Friedmann Juci:

Hazai viszonylatban nem tartom kizártnak, hogy a legrosszabb tömegközlekedés pont a fővárosban van, -és ez a legdrágább is. Kevés embert ismerek, aki 60 fokos járművön szívesen izzad, szívesen passzírozódna vad idegen emberekhez, mivel akkora zsúfoltság van. Gyors közlekedés sincs. Ha én napi szinten BKV-val utaznék, akkor az HÉV, metró, villamos és busz kombinációt jelentene. Ez jó pár átszállás, és ez még csak várson belül van, nem vagyok ingázó...

Ha fővároson belül nagyobb távolságokat kell megtenni, akkor arra bizony alkalmatlan a tömegközlekedés. Városon belül is utazhat valaki A-ból B-be 1,5-2 órát, vagy még ettől is többet.

A főváros nem hasonlítható ösze más városokkal hazánkban. Néhány éve költöztem ide (állandó lakcímem már itt van), de egész más, pedig megye székhelyű városból jöttem ide. De az csak durván 100 ezres lakosú város volt, ez meg két milliós...
Egész mások a távolságok...stb. És sajnos a fővárosban sokkal gázabb a tömegközlekedés, mint ahol korábban laktam...Ahol laktam, nem voltak ennyire túlszúfoltak a buszok (pedig akkor azt hittem, azok...), nem robbantak le napi szinten a közösségi közlekedési eszközök. Most meg lehet utazni a rozsdás metrón...stb.
Ésszerűtlen, színvonaltalan, a járművek zöme nem légkondicionált (ami ha városon belül 10-15-20 km-ral arrébb mész, akkor már hőségben gáz...).

Tök normális emberi reakció, hogy aki tud, az menekül BKV elől... Itt tényleg nem lenne szerencsés az autósokat átparancsolni hirtelen buszokra, mivel a jelenlegi utaslátszámot sem tudják normálisan kiszolgálni.

Dugót okozni lehet észszerűtlen busz sáv festéssel (autópálya bevezető szakaszára festettek busz sávot, új sáv építés helyett, ez nonszensz....jó, hogy pár nap múlva megszüntették) Mesterséges dugó generálásával, pedig a sok állásban, alig haladással többet fogyasztanak az autók, még nagyobb lesz a káros anyag kibocsátásuk...

Az a gond, hogy itt a fővárosban nincs alternatíva az autósoknak. BKV nem bírna befogadni ennyivel több utast, fejlesztés nincs, p+r parkolók sincsenek...
tunketiko 2011.06.09 17:31:37
@Roltii: kerékpármániás sem feltétlen fog Békásmegyerből a Savoya parkig mondjuk 18 km-ert tekerni a hőségben csak azért, hogy dolgozni menjen. Vagy Hűvösvölgyből "Rákosborzasztóig"...stb. Kerékpármániások is nagyjából fővároson belül csak a 10 km-rel arrébb lévő melóhelyig még elmennek (az is napi 20 km tekerés oda-vissza), többet már ők is meggondolják (legalább is akiket én ismerek, azok mondják, hogy ettől többet már nem tekernek nyári hőségben pláne nem, mert már ez a táv is megizzasztja őket eléggé, és már nekik is ciki nyáron ez is, hát még ettől jobban izzadva melóhelyre beesni).
Én is tekerek (meg autózom és BKV-zom is olykor), hozzá vagyok szokva bringához, de az a véleményem, hogy a nyári melegben mondjuk 5 km-errel arébb különösebb izzadás nélkül még oké, utána pedig már max. a bringás nem érzi a saját szagát...Kollégák elleni merénylet városon belül 15-20 km-rel meszebb lévő melóhelyre bringáról beesni...
tunketiko 2011.06.09 17:35:46
@tunketiko: kiegészíteném, hogy szag alatt nem feltétlen hónalj szagot értek bringásoknál, a hónalj deó ha ki is tart, de a testen lévő bőrfelület is kipárolog. Vannak bringások, akik szerint nekik nincs rossz szaguk, -hát nekik csak tej-sajt szaguk van (a bőrnek van egy jellegzetes tejes szaga még tekeréskor melegben...stb, -amit sok bringáson érezni). Hát, nem öröm a kollégáknak ezt szagolni...