Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pietranera

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aszongya dr. habil. Balázs Géza, tanszékvezető egyetemi tanár, nyelvápolás-ipari nagyvállalkozó a keddi (júl. 29.) Népszabadságban a helyesírási szabályzat ún. reformjának környülállásait ecsetelve:..
pietranera 2008.08.04 15:46:29
pietranera 2008.08.04 16:39:11
Hopsz, elsiklottam a kulcsmondat felett: "nyilván, ha van jelentéskülönbség, akkor fontos hogy egybe vagy külön. pl. nem minden dobó játékos dobójátékos (…) de ha csak mozgószabályok, szótagok, meg ilyen mondvacsinált lózungok döntenek, addig (…) csak arra jó, hogy néha kínosan érezze magát az ember."

Ez az "akadémikus baromkodás"-sal szembeni ellenérzéseket megfogalmazók visszatérő kifogása. Épp fordítva van, nem a lózung mondja meg, hanem ami van, annak a rögzítésére találódik ki -- ilyenkor pont a jelentéskülönbség érzékeltetése miatt van meghatározva, hogy egybe vagy külön, erre vannak a mozgók is, meg hogy ne alkossunk olyat, hogy macskanadrágelőállítóautomataszerelő. Az AkH. azt mondja erre, "túl hosszú", az Osiris azt, esztétikai szempontból kötőjelezzük őket. Szerintem is jobb tagolva, könnyebben olvasható, felfogható, lásd a bekezdéseket üres sorral elválasztás divatját is. Na de nyilván ízlés dolga, kinek mennyi tűnik hosszúnak. Ugyanakkor, ha azt mondjuk, holnaptól írjuk külön, akkor azt is, hogy fa vágó. Vagy az egyiket így, a másikat úgy? Akkor nem lesz "megtanulhatatlan" káosz? Vagy lesz az eddigi helyett (ami mindkettőre ugyanúgy vonatkozott) egy vagy több új szabály? Vagy teljes gyeplőeldobás, de akkor pl. helyesírás-tanítás lesz-e az iskolákban, és ha valamennyi marad belőle, hol lesz meghúzva a határ? Szabó-né és szabóné nem mehet, muszály mehet, lehet észszerű és ésszerű, de nem lehet Karácsony vagy karácsony, szóval hol. Erre mondtam fönt, hogy koherens rendszer (némely szerintem indokolatlan kivételekkel), amibe nem lehet csak úgy egy tetszőleges ponton beavatkozni anélkül, hogy borulna még egy csomó minden.