Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ettel

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Július közepén arról írtam, hogy Bajnai Gordon nem lesz az egységes baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. Ma az is kiderült, hogy Mesterházy Attila sem lesz. Leginkább azért, mert ma úgy néz ki, hogy nem lesz közös jelöltje a baloldali ellenzéknek. Ha jól értem a…..
Ettel 2013.08.24 00:20:57
Azért az ugye senki sem gondolta, hogy a miniszterelnök-jelöltségről a felek majd a tárgyalóasztal mellett döntenek, ezt követően pedig egy sajtótájékoztatón - minden drámai kelléket mellőzve - bejelentik, hogy Bajnai és Mesterházy közül melyikre esett a választás. A döntés valójában már rég megszületett, a többi már a színházhoz tartozik. A kampány elkezdődött, jól megtervezett forgatókönyv szerint halad. Nincs könnyű feladata az ellenzéknek, a szavazatmaximalizálás érdekében nagyon ügyesen kell adagolni az információkat a választók és leginkább a potenciális választók felé, merthogy igazából őket kell meggyőzni, csakhogy az ellenzéki tábor túlságosan heterogén ahhoz, hogy ennyivel a választás előtt fel lehetne sorakoztatni őket egyetlen ember mögött. Ennek még nem jött el ideje, különösen annak fényében nem, hogy abba táborba ma még nem teljesen szalonképes csoportokat is be kell majd terelni. A mai bejelentéssel viszont a figyelmet sikerült megragadni, és ennek éppen ennyi is volt a célja. Bizonyára lesz majd televíziós vita is, amelyre K. Olga annyira ráizgult, bár kétlem, hogy a bejelentésnek ez a része különösebben meglepte volna őt. Újabb, médiafigyelmet kapó műsorelem, amire talán beül néhány újabb néző. A szereplők nyílt rivalizálása sokkal érdekesebb lesz, mint a zárt ajtók mögött zajló tárgyalások részeredményeiről kiszivárgó információk. A megfelelő időpontban pedig majd meglesz az a mindenki által várt, de addigra mindenki számára teljesen nyilvánvaló bejelentés is, hogy melyik fél lép vissza a másik javára. Ennek akkor szimbolikus jelentősége lesz, de addig még jó pár felvonást végig kell ülni, és persze sok még az üres hely a nézőtéren...
Telefonon beszélek egy kollégámmal, mesélem neki, hogy ma délután - miután elolvastam egy hosszú cikket az egyik napilapban - paradicsomokat és paprikákat karóztam-kötöztem. Kedvesen szörnyűlködik, s idézi egy közös ismerősünk népszerű mondását: „minek olyannal…..
Ettel 2011.05.31 00:17:53
Elég régen volt már, amikor utoljára paradicsomot kötözgettem; elfecsérelt időnek tűnt akkortájt, de így utólag örülök neki, hogy ha ilyen formában is, de kihasználtam a lehetőséget, hogy együtt töltsem az időt olyanokkal, akikkel ma már nem tudnék találkozni. És igen, a paradicsomot meg lehet venni a Tesco-ban is, de az csak paradicsom...

A bejegyzés lényegével kapcsolatban: változás lesz, ez elkerülhetetlen. Nem kell politológusnak lenni ennek belátásához. A történelem még nem produkált megdönthetetlen rendszert, ez pedig még távolról sem tűnik annak. A történelem folyamában a rendszerváltás óta eltelt két évtized csak egy pillanat. Ehhez képest nagyok az elvárások a magyar demokráciával szemben. Vannak ugyan másolható minták, amik elvileg rövidíthetnék a demokratizálódási folyamatot, csak egyelőre még az alapok is hiányoznak. Nemcsak az intézmények szintjén - azt könnyebb pótolni -, magukból az állampolgárokból hiányzik az, hogy kiköveteljék a minőségi demokráciát maguknak. Vannak biztató kezdeményezések ugyanakkor, éppenséggel az Ön blogja is ilyen. Szikrák ezek, amik talán valahol tüzet ébresztenek egy lelkes ifjúban, aki megpróbálja megtalálni azokat, akik hozzá hasonlóan egy másfajta, egy európai Magyarországot szeretnének. Egy tiszta lappal induló Magyarországot, amely nem a múltba réved, hanem a jelen kihívásainak akar megfelelni, miközben van hosszú távra szóló jövőképe is.

Kedves Gábor, arra lennék én kíváncsi, hogy Ön szerint honnan nőhet ki bármilyen új politikai erő a mai Magyarországon? Egy létező pártból, szakszervezetekből, Facebook-csoportból, kutatóműhelyekből, diákszervezetből, futball szurkolókból, médiaszemélyiség rajongótáborából stb.? Ugyanehhez kapcsolódva megkérdezném, hogy mik a "hozzávalói" egy olyan politikai csoportosulásnak, amely minimum célként azt tűzi ki ma maga elé, hogy a következő választásokon bekerül a Parlamentbe?