Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ViTa1948

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Néha olyan érzésem van, hogy ott fent, a minisztériumban dolgozók, mintha nem is a földön járnának... ennek egyik tipikus példája Hoffmann Rózsa államtitkár asszony, aki a mai kabaré egyik jeles képviselője lesz lassan, mert annyit röhög az ember az ötletein, mint némelyik…..
Budapestet sokféleképpen meg lehet ismerni. Felkutathatjuk a legjobb helyeket, amiket érdemes megnézni vagy kipróbálni. Kutathatunk a múltban is, könyvtárakban a legtöbb épületnek, térnek, formának megtaláljuk a történetét - ha ezeket megismerjük, új szemmel nézünk körbe a…..
Egyszerű választóként gondolkodom, nem vagyok sem szakértője, sem avatottja, de főként nem kitüntetett véleményformálója a kérdésnek. Számomra az egymás mellett elbeszélést legszemléletesebben az alábbi vicc illusztrálja:Egy alkalommal, amikor a prímás vonójába…..
ViTa1948 2011.07.13 12:49:36
Ugy gondolom, maga a cikk elgondolkodtato, meg akkor is ha, vannak ketelyeim. (peldaul a focista este, valoban nem mehet el elobb nyugdijba, de ezt az elso pillanattol kezdve tudja, es akkor megy el focistanak, ha ezeknek az eveknek a tobbletkeresete fedezi a majdani kevesebb penzt).
Jelenleg nem ez a helyzet, nem ez volt a megallapodas. Ugy szolt az alku, hogy te a tobbeltfizetesed (ami azert jar, hogy arra a munkara amire specializalodtal, amit megtanultal csak zaros ideig tudod vegezni) amit a focista azonnal megkap, Te csak azutan kapod meg, hogy befejezted a zaros ideig vegezheto munkadat.
Ebbol a gondolatmenetbol kiindulva tartom minimum "sportszerutlennek" a kormany donteset.
A cikkben igaz, hogy csak azt lehet szetosztani, ami van.
Meg lehetne cimkezni mar a befizeteskor minden adofillert: x forint megy a nyugdijra, y az egeszsegugyre, z az iskolakra, rendfenntartasra, allam mukodesere, politikusok fizetesere, stb. De ezt nem lehet megcsinalni, nem lehet/szabadna egy vagy tobb tetelt (pl. nyugdij) onkenyesen kiemelni a kosarbol. A kormany dolga az lenne, hogy az allam a mindenkori bevetelet a celok kozott ugy ossza szet, hogy az meltanyos legyen, az alapveto celok teljesuljenek, es hosszabb tavon is biztositott legyen a rendszser mukodese.
A cikkiroval ellentetben engem az zavar, hogy en nem erzem, hogy ezt vegiggondoltak.Pl. a nagyfizetesuek adojanak minimalizalasa szemben a korabban elmehetett nyugdijasok penzenek megvonasaval meltanyos lenne.

Mindenki rengeteg felesleges kiadast talal. Masnal. Oneki jarnak ezek a dolgok, vagy megmagyarazhatonak tartja ld. pl. a nagyiskolak kis letszammal problema, vagy minden faluban legyen korhaz :-), stb.

nem egyszeru dolog donteni, de talan hasznos lett volna elotte gondolkodni. Volt nyolc evuk modellezni a lehetosegek hatasat. Ugy tunik ez elmaradt, es most otleteles folyi, es az egyik otlet vonzza maga utan a kovetkezo megoldando feladatot es igy tovabb. Nem latom a konzisztens donteseket. De hat biztos figyemetlen vagyok
Udv mindenkinek
Máshonnan akartam indítani, de kapóra jött egy frissen megjelent cikk. Tehát kérdésem: a faluját is túlélő 700 éves Balaton-közeli hársfánk horvát tengerparti megfelelője 800 éves lenne és szebb? Ez biztos?Hogy megszületett ez a düh, arra persze rásegített néhány vélemény,…..
ViTa1948 2011.06.29 10:40:34
@think different: Tokeletesen egyetertek veled. Szerintem is csodalatos a Balaton felvidek, en nagyon szeretem, es kulfoldon dolgozva, az ottani mindennapokat megelve jovok ra arra, hogy ott is van lehuzas, ott sem minden klappol, ott sem kolbaszbol van a kerites, holott a turista neha azt (akarja) latni.
ViTa1948 2011.06.29 12:50:32
@ökörpöröly: A jankovee-nek irt kulturat firtato (es a tobbi) leveleddel te sem a jolneveltsegrol, emberi beszedmodrol, es a magas kulturalis szintedrol tettel tanubizonysagot. Azt mondjak "a stilus maga az ember". Ha ez igaz nem szivesen talalkoznek veled. (Bar erre ugy gondolom Te sem tartasz igenyt)
ViTa1948 2011.06.29 13:18:12
@ökörpöröly: barmikor hajlando vagyok egy IQ tesztre. Bar szerintem a kulturaltsag (amit igen-igen hianyoltam nalad) nem feltetlenul az egzakt tudas, hanem neveles kerdese. Olvastam en is a nevezett szerzoket, sot meg hozzatennem Petofit is "foglalod el am a kurv' anyadat" szosszenetevel. Ok tobbnyire alkalmas helyen hasznaltak, Te pedig kotoszokent, es igy nem lehet tudni, hogy mikor gondolod valoban komolyan. Ha mindenkit sudribunkozol, panellprolizol, stb. akkor hogyan teszel kulonbseget kozottuk. Bar a stilusodbol ugy tunik Rajtad kivul mindenki ebbe a kategoriaba tartozik. Akkor viszont nem is biztos, hogy olyan szegyellnivalo ez a tarsasag.
Kulonben egy csomo dologban igazad van/lehet (Dzsucse, fajmagyar, Krisztus mint partus kiralyfi, Dobogoko mint vilagcsakra stb.) de "aki kiabal annak nincs igaza". Ezt egy idos/oreg ember mondja Neked, es hidd el nagy igazsag.
Kezdjük a jó hírrel: májusban egyszer biztosan nem hazudott Szíjjártó Péter, mikor megígérte, hogy "nagyszabású, minden eddiginél nagyobb és minden képzeletet felülmúlóan nagy közmunkaprogramokat" indítanak. Ez idáig a legrémisztőbb fideszes törvényjavaslat, nem…..
ViTa1948 2011.06.21 13:38:58
Holgyeim, Uraim,
(eloszor elnezest, hogy ekezetek nelkul irok, de ilyen gephez ferek most hozza)

Ha nehany hozzaszolo gondolatmenetet (az ingyenelok, pillanatnyilag eppen hasznot nem hozokrol) vegigvisszuk, eljutunk odaig, hogy mindenkit, aki nem tud munkat talalni, vagy nem kepes dolgozni, pontosabban akit az adoforintokbol tartanak el, az kartekony, haszontalan, Dunaba valo. (Ide tartoznak termeszetesen a nyuggerek is, hiszen oket ma mar delaraltan is az adoforintokbol tartja el a dolgozo nep). Uraim, azt hiszem orulnie kell annak, akinek van ertelmes munkaja, kepes gondoskodni a csakadjarol, de ugy gondolom ezeknek a szerencses embereknek kotelessegu, hogy segitsenek azokon, akik amugy is szerencsetlenek. Lehet esetenkent jotekonykodni, de az igazi rendszsers segitseg az adobol jon(ne).
A kozmunka, nagyon hasznos lenne, ha nem grandiozus epitkezeseket hanem helybeli (elo)munkaigenyes tevekenysegeket celozna. A kornyezet rendbentartasa, az oregekrol valo gondoskodas elegge munkigenyes, es mivel nem igazan vegzi senki, a kozmunkas nem fogja elvenni senk kenyeret. Ez lenne a megoldas, de nem ugy, hogy a negativ koltsegvetesu kis falunak meg a kozmunkasik beret is fizetni kelljen. Biztositsa az allam -az adoforintjainkbol- a kistelepuleseknek a lehetoseget, hogy (allami penzen) kozmunkasokat alkalmazzon.

Kerdeses, hogy a vazolt megoldas - hogyan lesz alkalamzhato a csaladokra. Ha mindket szulo munaknelkuli es kozmunkara kene menniuk a vilag vegere, ki fog gondoskodni a gyerekekrol?

Egy masik (racionalis) szempont. Sajnos egy csomo ember nem fog tudni bekapcsolodni a programmba - onhibajan kivul. Ezek kiesnek minden ellatasbol. Ha megis elni akarnak rakenyszerulnek kisebb-nagyobb "stiklikre". 1 ember bortonben tartasa joval dragabb (ha jol emlekszem havonta 100 eft korul van) mint barmilyen segely.

Mindenkinek tetszik a szlogen: "aki nem dolgozik az ne is egyen". De mar el, es itt, es nekunk a kozeposztalynak valamilyen szinte gondoskodnunk kell roluk (is).
ViTa1948 2011.06.21 14:00:17
@zulu:
Elmeletileg biztos, hogy igazad van. Mit ertunk az alatt, hogy megprobal magan segieni? Allast keres? ok, de hogyan fogja csinalni, ha elviszik a vilag vegere, mikor lesz ra ideje? En voltam munkanelkuli, resztvettem tajekoztatasokon, beszeltem az emberekkel, persze voltak kozottuk linkek, de nagyon sokan okosak, ertelmesek es megis oda kerultek, es honapok ota nem talalnak munkat. Aki egyszer kikerul egy normalis munkahelyrol, az szinte lehetetlen, hogy hasonlot talaljon. A viszonylag biztos, es kiszamithato nagy cegeknel alig van lehetoseg, a kis nehanyszemelyes cegek pedig .... mindenre kepesek.
Visszaterve az eredeti kerdesere. Mi legyen azzal, aki kiesik a rendszerbol?
ViTa1948 2011.06.21 14:36:49
@zulu: Teljesen igazad van. Maris szukitettunk a nem tamogatandok listajan.

Sajnos tenykent kell elfogadni, hogy vannak emberek, akik nem tanultak meg dolgozni, ahogyan sajnos iskolaba jarni sem. Azt nagyon hasznosnak tartom, hogy bizonyos gyereknevelesre szolo segelyeket az iskolalatogatashoz kotnek, azert sem lennek elkeseredve, ha ennek a celuranyos elkolteset is figyelemmel lehetne kiserni. (de ez egy masik tema)
A tortenelmi okokat nem keresve, sajnos felnott egy generacio (a rendszervaltas utan), amelyik velunk ellentetben nem azt latta otthon, hogy a szulo elmegy dolgozni, nem lett elzavarva az iskolaba. Ok ha pedig elmentek az iskolaba a zomuk eleve olyan melyrol indult, hogy nem tudta tartani a lepest a szerencsesebekkel.

Szivem szerint azt mondanam, hogy oket a korulmenyek nyomorekka tettek es ezert kell -minimalis szinten- gondoskodni roluk (ne gondoljad, hogy a segelyekbol krozus modjan lehet elni). Az amire mindenkeppen gondolni kellene, az a ujrakepzodes kerdese. Azt kellene megoldani, hogy ezeknek a szerencsetlen embereknek a gyerekei mar ne legyenek ugyanolyanok mint a szuleik. Erre kene sok penzt, joszandekot biztositani. Altalaban egyik sincs.

Visszaterve az eredeti gondolathoz: Biztos hogy a rendszerbol kieso emberek nem fognak ehen halni. Szereznek maguknak es a csaladjuknak valami ennivalot. Es aztan elnek, a mi sokkal tobb penzunkert bortonkoszton. Aztan a masik szulo is szerez ennivalot; es vegul a gyerekek mennek allami gondozasba. Ez osszessegebe 8-10 szer lesz nekunk dragabb, mint a segely. De ezt igy nem illetlen mondani. Illetlen mondani, hogy a segelyekkel a gazdagok(adofizetok) megveszik az elfogadhato szintu biztonsagukat.
Problema az is, hogy a (minimal)berek olyan alacsonyak, hogy osszevethetok a segellyel. De ez megint egy masik tema.
Egy gyors emlekezteto, hogy jovo Szombaton megint magyar-buli van!Reszletek alabb, menu ezuttal ugy gondoltam legyen kontinentalis - annal is inkabb, hogy fogytan vagyunk hazai fuszereknek.Visszajelzeseket varnek erre az emailre hogy tudjunk korulbeluli letszammal szamolni, hisz tudjatok minimum 50…..