Regisztráció Blogot indítok
Adatok
feketebodza

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Most az az ukáz, hogy a felsőoktatásról írjak valamit, mert lesz ez a remek rendezvény pénteken, ezt kell reklámozni. Tényleg menjetek el, mert ha valami, akkor ez fontos. Ha számít a tanácsom, csak annyit mondok: ne értsetek egyet senkivel, mindenkire fújoljatok. Mert mi is fog…..
feketebodza 2013.01.30 14:17:43
@Nagypapa: Nem vonom kétségbe, hogy igazad van néhány budapesti intézménnyel kapcsolatban, sőt az is lehet, hogy vannak jó "vidéki" egyetemek, ahol kiváló színvonalú természettudományos és műszaki képzés van. Nem ismerem őket és nem látok bele. Azok az intézmények azonban amelyeket ismerek, sajnos kontraszelektáltak, rengeteg hozzá nem értő, de "jókor volt jó helyen" vagy könyöklős, másokat fúró, áskálódó karrierista oktató dolgozik ezeken a helyeken. Nem tudom megbecsülni sem, hogy az összesnek hány százaléka, talán 20? 30? remélem kevesebb. A maradék viszi a vállán ezeket is. A doktori értekezéseket kötelező közzétenni pl. az interneten. Érdemes elolvasni néhányat közülük. Nyilván vannak jók, kiválóak, de igazán csapnivaló munkák is vannak. Ugyanez fokozottan igaz a diplomadolgozatokra, persze az még nem tudomány.... de akkor is. Az alapkutatás borzasztó helyzetben van...

Az okokat abban látom, hogy nagyon keveset fizetnek a tanársegédeknek. Ha lelkes és mégis marad, de dolgozik mellette, amivel pénzt keres és eltartja a családját, akkor gyanús lesz, mert talpraesett. Az ilyen embereknek általában van véleményük, vannak elveik és kiszelektálódnak. Maradnak azok a tehetségtelenek, akiknek a "biztos munkahely, biztos fizetés" a jelszó, nem ellenőrzik szigorúan, hogy publikál-e, ha igen hol. Jól elvan a langyos poshadt vízben, akinek ez nem tetszik vagy elmegy vagy beleszürkül. Ez nem azt jelenti, hogy az elméleti képzés nagyon rossz, hogy a szivatós prof-nál átmenni a vizsgaán annyira negatív próbatétel lenne. Arra is van esélye néhány embernek, hogy találjon egy még nem beszürkült oktatót, akinél doktorálhat. Tehát nyilván nem minden teljesen sz.r, de nagyon elhivatottnak kelle lenni ahhoz, hogy ezt kibírja az ember. És tényleg nagyon kevesen olvasnak naprakész szakirodalmat. Kíváncsi lennék a felsőoktatásban dolgozók (oktatók) papíron létező és valódi nyelvtudása közötti különbségre és ezt korosztályos bontásban is szívesen megnézném.

Sok olyan intézet van, ahol az idős prof mellett nincsenek középkorú beosztottak, mert azokat már mind ellehetetlenítette, eltávolította, nehogy elhomályosítsák az ő fényét.

Rendszeresen előfordul, hogy lenyúlják a tehetséges beosztott oktatók, kutatók közlés ekőtt álló, kész vagy félkész eredményeit.

Ráadásul az MTA, inkább nem is írok semmit.

Szóval szerintem is nagy baj van.