Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Elijahu ben Natan

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sok embernek, aki nem "hitben nevelkedett" (bocsánat, hogy ezt a nevetséges formulát használom, de annyira "kifejező") annak az első asszociáció, ami beugrik az egyház kapcsán: ítélkezés. Számos ilyen emberrel való beszélgetésem kapcsán a következőkre…..
Elijahu ben Natan 2011.05.28 16:52:59
@grafomann: a BŰN szó alap jelentése céltévesztés.

szia grafoman.
Először is gratulálok a cikkedhez, nagyon velős, és nagyon találó. Nagyon egyet is tudok vele érteni. Szerintem lehet valami közöd a teológiához, ha meg nem, érdemes lenne elkezdened, nem tudom hány éves vagy, de újat kezdeni sohasem késő. Annyit azért kiérzek a cikkedből, hogy nagy támadásokat éltél meg az "igaz keresztyének" és az "igaz egyház" részéről. Megértelek, jómagam is sokat szenvedtem tőlük.
Egy dolog miatt azért mégis úgy döntöttem, hogy írok. A bűn. A rabbik úgy tanítják, hogy a bűn nem más, mint Isten törvényének a megszegése. Ez történhet tudatosan, meg tudat alatt. Tudom ebbe is bele lehet kötni. De aki ismeri az Úr igéjét eredeti nyelven, az nagyon fennakad ezen a hozzászóláson. Ha megengeded, írnék néhány szót, ami a bűnt különféle aspektusból közelíti meg. Kezdjük a héberrel:

hatat, vagy hátá - olyan bűnt jelent, mint Isten erkölcsi parancsainak átlépése, de történik ez úgy, hogy nem okozunk közvetlenül senkinek kárt vele. Pl. látom szereted a szexuális dolgokat feszegetni, ilyen hátá a szívbéli hűtlenség.

aszam - úgy vesszük semmibe Isten erkölcsi parancsait, hogy ezzel másnak kézzelfogható testi vagy leli-szellemi kárt okozunk. Pl. hogy maradjunk a szaftos témánál, ha valaki megerőszakol egy férjes asszonyt, vagy gyerekeket molesztál.

pesá, vagy pása - olyan bűn, ami az Örökkévaló ellen irányul, de kézzelfogható kárt nem okoz. Pl. nem szentelem meg a nyugalom napját, vagy haragszom Istenre, stb.

avon - olyan bűn, ami Isten ellen irányul, és kárt is okoz. Pl. Isten tekintélyének rombolása, vagy az Ő igéjének téves tanítása, az Őhozzá tartozó szentek gyalázása, megverése, megölése.
Itt fontos, hogy az avon jelenti a bűn következményeit is, és az is fontos, hogy itt tudatos dologról van szó.

Hammasz - valakiben kárt tenni, elnyomni valakit, gonoszul cselekedni valakivel. - azt gondolom, hogy célt téveszteni nem készakarva akarunk, így ebben is benne van a tudatosság.

sok szó van még a héberben, a bűn kifejezésére, de hogy bemutassam a bűn sokféleségét, és komoly, súlyos voltát, arra ennyi is elég.

az ógörögben, amire lefordították az evangéliumokat több szó is van.

hamartia - amiről a barátod beszélt.

aszebeia - Istennel, az Ő törvényeivel és a felebaráttal való tudatos szembenállás. Ha jól emlékszem ez a krisztusi "nagyparancsolat"-nak teljesen tudatos áthágása.

Szóval a bűnt igen is teszi az ember, és nem csak célt téveszt szegény. Egy református teológustól hallottam, hogy az általuk olyan nagyra becsült Kálvin János gyakran hangoztatta a mondatot: non posse non peccare - az ember nem tud nem vétkezni. És ez a jó, mert különben minek halt volna meg Jézus? Én nem végeztem teológiát, de ha csak az igét olvasod héberül-görögül-magyarul, tök mindegy, arra jössz rá, hogy az a csoda, hogy még élünk, hogy Isten nem vette még el az életünket, amennyi mocskot megcsinálunk egy nap. Az ember bűnös, ki kell mondani, de azt is, hogy Jézusban megkaptuk a megigazítást is. Valami furi módon úgy van ez, hogy az ember egyszerre bűnös is meg megigazult is. Én legalább is így látom.
És hogy az önigazult keresztyének mit mondanak erre, hogy van szent-szentebb, meg legszentebb, nem érdekel. Egy dolog érdekel. Istennel lenni. És ez jó. És ha azt mondja rám valaki: lázadó, bűnös, hűtlen, csaló, stb. azt mondom igaza van. De tudod mi a legdurvább? Hogy ezt nem nekem mondja, hanem Krisztusnak, akiben élek, és aki bennem él. Furi, de igaz.
sok áldást kívánok még, és nagyon sok ilyen jó írást.
szeretettel: Illés
Elijahu ben Natan 2011.05.29 09:49:22
@grafomann: Szeretettel. Én azt gondolom, hogy téged nem engednek kiteljesedni, pedig nagy kár. Hiszem, hogy nagyon értékes ember vagy. Nem tudom melyik felekezettől szenvedtél annyi hammaszt, de ha csak teheted, járj nyitott szemmel, és találd meg azt a közösséget, ahol megbecsülnek, ahol kellenek az ilyen szeráf-lelkületű hívő emberek (akik az Úrért égnek és az Ő igazságáért). Nekem sokat adnak a szektásnak titulált, basszusgitáros, dobos, szintis dicsőítő alkalmak. Nem bírom az orgonazenét, kaptam is a fejemre miatta nénikémtől, de nagyon ritka ha beteszem a lábam egy történelmi felekezet templomába. Egyszerűen rosszul vagyok mindattól, amit a cikkedben is írtál. Zsidó lévén szeretem a bulit, a táncot, azt, ha nem temetési hangulat van az összejöveteleken. Szeretek nevetni, és ami a lényeg, egyenesen utálom a filozofikus beszédeket. Tőlünk ez nagyon idegen, és csak a lényegről tereli el az ember figyelmét. Egyszer voltam egy református templomban, de fogalmam nincs miről beszélt a pap, nagyon untam. Az ekklektikus művészetek közé fel kellene venni az ilyen igehirdetéseket. Félelmetes, mit csináltak Isten egyszerű igéjéből, amit a kisgyerekek is értenek. Hidd el, sábeszkor a zsiniben többet kapok, mint egy keresztyén templomban. Rájöttem, túl sok terhet és felesleges igát akasztanak a nyakunkba a mai egyházak, amit Jézus nem tenne, és ezzel elrabolják a szabadságunkat. Isten az aki rabol? Nem írom le a nevét, biztosan tudod, kire gondolok. És akkor adódik a kérdés: vajon az ilyen hammasz közösségek kinek a szolgálatában állnak? Isten szolgálatában? Én úgy tanultam a családomban, meg a rabbitól a zsiniben is, hogy vigyáznia kell az embernek, hová tartozik. Egy zsidó vigyázzon a szabadságára. Ezt tudom neked is tanácsolni. Ne engedd, hogy a Jézusban elnyert szabadságodat megrabolják. Ne hajtsd magadat újra iga alá, hiszen szabad vagy. Jesúa neve annyit tesz: szabadító. Bocsáss meg, hogy leírtam a tanácsom, pedig nem kérted. Csak úgy érezem, hogy benned több is ott van. Sajnálom, hogy ezt a hammaszban állók nem veszik észre. Az Örökkévaló tudta miért bukkanjak az írásodra. Döntened kell. Vagy belesimulsz abba a hammasz-mentalitásba, amitől szenvedsz, vagy kijössz a fogságból, és találsz egy közösséget, ami a tiéd, és aminek te is igazi értékes tagja vagy. Rajtad áll kedves grafoman.
Ne haragudj, hogy mindezt leírtam. Ígérem többet nem beszélek. Légy szabad Jézusban!
szeretettel: Illés
Elijahu ben Natan 2011.05.29 14:53:05
@ujragondolo: Szia. Megértelek. A személyes elhívásodat te tudod. Csak nekem fáj, ha valamelyik hívő társamat szenvedni látom. Nagyon sok áldást a szolgálatodhoz, hiszem, hogy nem hiábavaló.

Hupssz. :-) Igen, most lefüleltek. :-) valóban azért regisztráltam, hogy hozzászólhassak. Lehet, hogy kellett volna valami fantázianevet választanom, de azt a nevet választottam, amit a bár micvómkor kaptam, így senki nem ismer rám. Hacsak nem a zsiniből a fiatalok. fiatalok: 30 éves vagyok :-) Az még nem öreg. :-)
Na, örültem a beszélgetésnek. Megyek, táncolok egy nagyot az Úr előtt a feleségemmel, és a gyermekemmel.
Jom szameah!
üdv: Illés