Regisztráció Blogot indítok
Adatok
klp_78

0 bejegyzést írt és 47 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Üdvözlet a kedves olvasóknak! Ma átestem egy nagyon érdekes és tanulságos élményen. Elmentem a Petőfi téri Nagyboldogasszony templomba liturgiára. Természetesen nem járultam Eucharisztiához, mivel lett volna lehetőségem katolikus templomba menni, másrészt pedig nem tartozom az…..
Hagyomány. Ha ezt a szót halljuk, különböző reakciót válthat ki belőlünk. Vannak, akik egyből felkiáltanak: "Én a jövőben hiszek! Hagyjatok ezekkel az ódivatú marhaságokkal!" Mások szerint "a hagyomány adja kultúránk alapjait, megtanulhatjuk belőle, mit hogyan…..
Emberek... én nem vagyok diplomás. Én nem vagyok értelmiségi sem. Én csak egy fiatal férfi vagyok, aki próbál egyik napról a másikra tengődni. Országunk vezetésével szemben sincsenek már valódi, komoly igényeim. De azért az jó lenne, ha legalább számolni tudnánk...Nézzük…..
Megint a R-n voltam szentmisén. Nagyon féltem tőle, de kötelező volt. Tücsök elsőáldozását csak nem hagyom ki! Keleti lelkem egy-két megoldásnál erősen lázadozott. Sőt! Az is nagyon gáz volt, hogy a csapat nagy ívben lecsinálta, hogy szertartásra kéne jönni. Voltak megfelelő…..
klp_78 2011.07.05 13:02:22
Nem érkezett válasz,mert fölöslegesnek találtam idegesíteni magam ezeken...ne haragudjatok...
Az meg,hogy gúnyosan összeszedtetek pár olyan dolgot,ami nem tetszik nektek,minden mondat után hozzárakjátok,hogy 'keletieskedő' és ráhúzzátok ezt arra, hogy persze,ezek a magyar görkat hagyományok,azért már eléggé nevetséges...

Van a liturigánknak egy szerves fejlődése. Igen,ebbe beletartozik az is,hogy sok olyan elem került bele,ami nem volt benne régen.
De könyörgöm? Ez már egy röhejes identitás zavar...
Érdekes,hogy a 'Nagy Ortodoxok' sem ragaszkodnak két kézzel hülyén az ún. hagyományaikhoz...(megjegyzem,ilyen még mindig nincs keleti hagyomány,mindenhol másképp csinálják)

Most néztem YouTube-on román ortodox liturgiát. Ott is letérdepelnek az átváltoztatásnál...
Akkor miről beszélünk?

Másrészt én nem nevezném azt hagyománynak,amit innen-onnan lopunk...
Gondolok itt arra (minden rosszindulatúságot félretéve ezek tényleg csak tények),hogy kimegy külföldre a F.p. atya és amit lát,azt hazahozza...
Ez lenne a MI(?!) hagyományunk?
Aztán 2-3 hónap után ez is változik,mert mást lát. Bele lehet kötni ebbe,de tényleg ez megy...

Én azt látom,hogy egy kicsiny, nagyon kicsiny mag akarja ezt csinálni,mert ez tetszik nekik. A nagy része pedig szeretné megtartani ezt,ami most van (A PAPSÁG IS!!)

Nem akartam most sem írni ide az elég egyoldalú kommentek miatt,de azért nem lehet ezt szónélkül hagyni...

Másrészt,lehet ezt kritizálni,de a papokon múlik az,hogy mi lesz...
És nem,nem azért nem csinálnak sok mindent úgy,ahogy az központilag elő van írva (megjegyzem 'elő van írva', 'meg van mondva' csak a latinoknál van,az ortodoxok a keleti szemlélet miatt sokkal lazábban veszik ezt és nem írnak elő semmit jogi fomulákkal - tehát ez furcsa,hogy nyugati módszerekkel akarunk keletiesek lenni),hanem azért,mert vannak lelkipásztori fontosságú dolgok (ld. szórványban lehet, hogy egy pap csak egy misét mondjon egy vasárnap...hogy csak egyet említsek)
Ma a b-i egyházközségnek volt a búcsúja. L. volt a szónok és a főcelebráns is. A Liturgia nem volt nagy durranás, kb. olyan volt, mint máskor, csak kicsit kevésbé ortodox :). A kórus énekelt, időnként szépen, de néha nagyon hamisan.L. már az elején nagyon feszült volt, láttam,…..
klp_78 2011.05.28 10:07:38
Az, hogy görög szertartású római katolikus, az miért jelentené azt, h a latin több. Írtam is, a római katolikusokat is úgy nevezné, h latin rítusú római katolikus. Az, h a római katolikus azt jelenti, - kedves testvérem- hogy hova tartazol (Róma) és mi a hited (katolikus). Nem pedig azt, h épp azt jelenti, hogy egyetemes.

"ortodox hagyomány és az ortodox hitvallás"
Khmm...gratulálok. Most erre mit mondjak? Attól még nem lesz helyes. Én nem vagyok ortodox. Xinaf ortodox, ahogy leírta blogjában. Ki lehet itt is forgatni a szavakat...

Ezt a blogot tegnap este elküldtem egy pap barátomnak, hogy mi véleménye (direkt egy radikálisan "keletiesebbnek").

Röviden ennyit írt:
"Végigfutottam gyorsan amit küldtél.Túl sok dologra kéne reagálnom, amihez nincs türelmem.A ti véleményetekkel sem értek (teljesen).Keleti persze,de nem tagadhatunk ki belőle nyugati dolgokat,ami ténylegesen a katolicitásunkkal jár és döggenthetjük utána a mellünket,hogy ortodoxok vagyunk...nem értem ezeket.50 éve életüket adták Kárpátalján az emberek azért,hogy ők igenis katolikusok.Itt meg helyes elnevezésnek tartják,hogy ők ortodoxok?Ez lassan egy hittagadással ér fel (némi túlzással).Mindenesetre sajnálom,h vannak ilyenek.Egyértelmű zavar!Sajnálom,pedig látszik rajtuk,h meg akarják élni a kereszténységüket (bár ez a 'szeretlek,testvér' inkább ilyen majomszeretnek tűnt nekem, mint tényleges krisztusi-szeretetnek).De ez,ahogy írtad,tényleg rítus imádat.Péter bíboros atya pont ez ellen beszélt Lembergben még tavaly és Fülöp püspök nagyban bólogatott mellette és egyetértett vele.
Persze titeket sem minősít fel ez arra,hogy ilyen hangnemben írjatok."

Igen,a hangnemért bocsánatot is kérek.
Rövid levél, de lényegre törő. Kommentár nélkül.
klp_78 2011.05.29 20:15:24
Nem nyilvános blog?? Khmm. Bocs, de ez a neten van, BÁRKI MEGTALÁLHATJA ÉS ELOLVASHATJA. Akitől tudok erről, az is találta. Hol titkos ez...
(Inkább egy rózsák terei lejáratás...)

Igen. A Szentatya is résztvett már ortodox misén. Igen. A katolikus egyház nyitott az ökumenizmus felé. A katolikus egyház szeretné, ha visszatérnénk a gyökereinkhez és 'lemetszegetnénk' a Liturgiánkból a latin, nem oda való elemeket.
Mindenesetre nem tagadhatunk meg 300 évet sem. Ez biztos. Egy atya írta a görögkatolikus fórumon, hogy akkor megszűnnénk gör.kat.-nak lenni, ha ezt tennénk. És most nem a latin elemekre gondolok. De pl. létezik egy ilyen, hogy parókiális gyakorlat. Ami ellen maga Fülöp püspök sem tiltakozik. Ő mondta egy előadásában, hogy az a baj, hogy ránk már 'csak' a szerzetesi gyakorlat maradt, pedig nagy valószínűséggel létezett más gyakorlat is. Éppen ezért van, hogy nincs bevezetve így pl. a 3. antifóna, kisekténiák. Csak a püspöki (ünnepélyes) misén van így. Ld. Nyíregy belvárosban is e nélkül végzik a püspöki templomban, vagy Hdorogon a székesegyházban. Sőt, legjobb tudomásom szerint még a szemináriumban is így megy.

Ismétlem. Nem a keleti dolgok ellen van a bajom. És attól még, hogy pl. Te nem látod azt, hogy van ilyen, hogy "magyar hagyományon növekedett és megszilárdult" görögkatolikus egyház. A Szentszék látja ezt (nuncius beszéde - az sok mindent elárult). Igen, van görögkatolikus hagyományunk. Ezek alapján "nyírbárljuk" meg a latin elemektől a liturgiánkat. Megjegyzem: Timkó és Szilárd püspök is ezen voltak, csak nem pár hónap alatt akartak mindent megváltoztatni és a hívők fejére zúdítani...idő kell mindenhez.
Be tudják fogadni a híveink vagy nem?
Ha IDŐVEL beigazolódik, hogy nem, lehetünk bármilyen 'ortodoxok', azt nem lehet eröltetni.

Sok mindent szeretnék még mondani, de szeretnék személyeskedni és olyan dolgokat leírni egy blogba, ami nem tartozik a világra. Ismétlen, igen ezt mindenki megtalálhatja és láthatja.
Annyit azért csak elárulhatok, hogy egy (eddig jól működött egyházközség) egy "keletieskedő" pap munkája miatt fília lesz. Nem kiöregszik. Rengeteg fiatal volt ott. Jómagam is ismertem a közösséget...szomorú.

Én nem kívánok többet vitatkozni ezekről, mert sajnos nincs értelme.
'Legyetek ortodoxok, ha tudtok.'